Felmondási idő 2022-ben: hány nap, jár-e alatta táppénz?

0
180

A felmondási idő sokak számára fontos információ, hiszen életünk során több munkahelyen is megfordulunk, így nem árt tisztában lenni az alapokkal, a jogainkkal. Sokan karrierépítés során munkahelyről munkahelyre vándorolnak és csak később találják meg azt a pozíciót, amely számukra is megfelelő és ott biztosan hosszabb távon is el tud helyezkedni. Cikkünkben megnézzük, hogy a munka törvénykönyve felmondási idő 2022-ben mit is takar, mit kell róla feltétlenül tudnunk.

Mi miatt mondhatunk fel?

Mint már írtuk nagyon sokan folyamatosan helyezkednek, keresgélnek, mire megtalálják álmaik állását. Mindig kaphatunk új ajánlatokat, amelyek sok esetben több munkabért is ígérnek. Ha elégedetlenek vagyunk jelenlegi munkahelyünkön vagy olyan közvetlen munkatársakkal kell együtt dolgoznunk, akiket nem tudunk tolerálni, elviselni, esetleg nem azt a feladatot végeztetik el velünk, amelyre felvettek, akkor mindenképpen érdemes új munkahely után nézni. Ilyenkor azonban fontos, hogy tisztában legyünk a felmondás különleges szabályaival.

Milyen felmondási lehetőségek vannak?

Ma Magyarországon lehetőségünk van a határozott idejű munkaszerződés felmondására, ez lehet közös megegyezés szerint felmondási idő letöltésével, illetve rendes felmondással, rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal akár a próbaidő alatt, illetve olyan lehetőség is van, hogy a határozott idejű szerződésünket még a határidő letelte előtt felmondjuk. A munkaviszonyainkat tehát ezekben a formákban tudjuk megszüntetni. A felmondási időre nem kell odafigyelni a rendkívüli és a próbaidő alatti felmondásnál. Közös megegyezéskor és rendes felmondás esetén számít a felmondási idő.

Közös megegyezés felmondási idő és rendes felmondás felmondási idő

Rendes felmondás esetében a határozatlan idejű szerződésünket tudjuk felmondani, megszüntetni. Mi alkalmazottak, de a munkaadó is kezdeményezheti. Ebben az esetben a munkaszerződésben foglalt felmondási idő lép érvénybe. Azonban, ha például mindkét félnek más az elképzelése, akkor meg lehet egyezni más felmondási időben is. Határozott és határozatlan idejű szerződést is fel lehet mondani közös megegyezéssel. Ilyenkor a legfontosabb a kölcsönösség. Itt érdemes odafigyelni, ha a munkaadó részéről érkezik a felmondás, hiszen néha teljesen mást takar a felmondás oka. Ilyenkor egy ügyvéddel mindenképpen érdemes átnézetni a munkaszerződésünket.

Felmondási idő számítása, felmondási idő mértéke

Hogy mennyi a felmondási idő az a munkáltatótól és a beosztásunktól függ. Ez az információ biztosan fellelhető a munkaszerződésben, így azt mindenképpen ellenőrizzük le. Általában határozatlan idejű szerződések esetében 30 és 90 nap között váltakozhat a felmondási idő. Sok esetben azonban ennél hosszabb felmondási idő is szerepelhet a szerződésünkben. A felmondási idő maximuma 1 év. Ha ennél magasabb felmondási időt szeretnének velünk letöltetni, akkor ügyvédhez kell fordulni. Alapesetben a felmondási idő 30 nap, de figyeljünk itt is, mert ez nem 30 munkanap, hanem 30 nap.  A felmondási idők esetében munkaadói felmondás esetén extra napok is elfordulhatnak, ezeket a következőképpen maximalizálták. 0-3 év munkaviszony 30 nap, 3-5 év munkaviszony 35 nap, 5-8 év munkaviszony 45 nap, 8-10 év munkaviszony 50 nap, 10-15 év munkaviszony 55 nap, 15-18 év munkaviszony 60 nap, 18-20 év munkaviszony 70 nap és 20+ év munkaviszony esetében 90 nap is lehet a felmondási idő. Mi történik akkor, ha a munkavállaló részéről érkezik a felmondás? Mint már írtuk a munkaszerződésben rögzített felmondási idővel érdemes számolni, de az idő meghatározása kezelhető rugalmasabban is. Ha a szervezet úgy ítéli meg, hogy nem jelent hiányt, ha mi kilépünk, akkor hamarabb is elengedhetnek bennünket. Ha olyan munkakört töltünk be, ahol szükséges az utánpótlás, akkor vissza is tarthatnak bennünket addig, amíg nem találnak helyettünk mást. Közös megegyezés esetén, ha azonnali hatállyal történik meg a felmondás, akkor értelemszerűen nincsen felmondási idő. Ha azonban egy másik időpontban egyeznek meg a felek, akkor azt is lehet rugalmasan kezelni, így a felmondási idő lejárhat akár hónap közepén is.

Mit takar a felmondás alatti védelem?

Ez azokra a munkavállalókra vonatkozik, akiknek a helyzete kiszolgáltatottá válik, például megszűnőben van egy munkahely. A munkáltató felmondása nem lehetséges a következő esetekben: szülési szabadság, várandósság, gyermekgondozási fizetés nélküli szabadság, reprodukciós eljárással kapcsolatos kezelések időszaka maximum 6 hónap, tartalékos katonai szolgálat ideje önkéntes jelleggel. Ezekben az élethelyzetekben a munkaadó semmiképpen sem szüntetheti meg a munkaviszonyunkat.

Felmondási idő alatt táppénz

Még egy érdekes kérdéskör a felmondási idő alatti táppénz. A munkavállalók sok esetben a felmondási időtől táppénz igénybevételével kívánnak szabadulni. Sok esetben az új munkahely sokkal hamarabb igényt tarthat az új dolgozóra, így ekkor elkezdenek trükközni a munkavállalók. Ezzel a lehetőséggel nem szabad élni, mert könnyen belebukhatunk. A munkavállalónak lehetősége van kivizsgáltatni a keresőképtelenség valódiságát. Ha kiderül, hogy jogtalanul tartózkodtunk betegállományba, akkor az visszaélésnek minősülhet. Természetesen, ha tényleg betegek vagyunk, akkor elmehetünk betegállományba és az az időszak beleszámít a felmondási időbe. A másik lehetőség a bent lévő időarányos szabadságok kivétele. A részarányosan járó szabadságokat kivehetjük, ezzel is lerövidítve a felmondási időt, de meg is egyezhetünk a munkaadóval abban, hogy munkával töltjük és kifizeti részünkre. Ha a szabadságunkat szeretnénk kivenni, akkor ne felejtkezzünk el arról, hogy azt 15 nappal a szabadság megkezdése előtt kell bejelentenünk a munkaadónak.