HOTDOGGazdaságA 13. havi nyugdíj visszaépítése elkezdődött: kinek jár és mikor lesz a...

A 13. havi nyugdíj visszaépítése elkezdődött: kinek jár és mikor lesz a kifizetés?

2022. február 9-én elindították az ez évi 13 havi nyugdíj kifizetéseket. 2022-ben a betervezett 3 százalék helyett 5 százalékos nyugdíjemelést hajtanak végre. Az emelkedést tulajdonképpen az inflációnak köszönhetik a nyugdíjasok. A tervezettnél két nappal korábban kezdték meg februárban a 13 havi nyugdíj kifizetéseket, így minden nyugdíjas napokon belül várhatta a postást vagy az átutalást.

Mit érdemes tudni a 13 havi nyugdíj kifizetése kapcsán?

Az előzetes tervek szerint 2022-ben csak félhavi juttatást készültek utalni a nyugdíjasoknak, hiszen a 13 havi nyugdíj visszaépítése lépcsőzetesen lett betervezve. 2021. novemberben már sejteni lehetett, hogy az idei februári utaláskor 1 összegben fog megérkezni a pénz.

13 havi fizetés kinek jár?

13 havi nyugdíjat nem csak az öregségi nyugdíjasok kapnak, hanem egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesülők is. Nyugdíjra jogosult lehet a korhatár előtti ellátásban részesülő, a szolgálati járandóságot kapó, az átmeneti bányászjáradékban részesülő. Ide tartozik még a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás, a táncművészeti életjáradék, a bányászok egészségkárosodási járadéka, a baleseti járadék, a rokkantsági járadék, a fogyatékossági támogatás, a házastársi pótlék, a vakok személyi járadéka és a házastárs után járó jövedelempótlék is.

Miként alakultak a százalékok?

A tizenharmadik havi nyugdíj a következőképpen alakult százalékos formában. Az előrehozott kompenzáció 2021. júniusban 0,6% volt, ez azonban nem volt elegendő a drágulásokhoz képest, ezért novemberben az emelés 1,2 százalékkal emelkedett. Ezt visszamenőleg is alkalmazták a 13. havi nyugdíj kiszámításakor. A KSH adatai szerint 2021-ben 150 571 Forint volt az öregségi ellátás, ha ehhez hozzászámoljuk az emelést, akkor most olyan 158-159 000 Forint környékén járhat a nyugdíj. Ha erre rátesszük még az 5 százalékot, akkor már 165 000 Forint felett jár a nyugdíj összege. Sajnos a fogyasztói árak drasztikusan emelkedtek, mintegy 7,4 százalékkal, így még ez az 5 százalékos emelés is kevés lesz. Nagyon sok nyugdíjasnak kell lemondani megint valamiről, mert az emelkedő árakat már nem nagyon tudják kigazdálkodni a kisnyugdíjasok.

Mi történik a 13. nyugdíjjal, ha a nyugdíjas elhalálozik?

Amennyiben a nyugdíjas januárban halálozott el, még a februári 13. havi nyugdíj kiutalása előtt, akkor a nyugdíj felvehető. A nyugdíjat felveheti a vele közös háztartásban élő házastárs, unoka, szülő, gyermek vagy akár a testvére is. Ha ezek közül egy sem veszi fel, akkor majd az örököst fogja megilletni a 13. havi nyugdíj a hagyatéki végzés után. Ilyenkor egy külön kérelmet kell majd benyújtani, mert nem automatikusan utalják ki az örökösnek a 13. havi nyugdíjat.

Mi lesz azoknak a 13. havi nyugdíjával, akik 2022-ben lesznek nyugdíjasok

Minden 2022-ben nyugdíjba vonuló csak 2023-tól kaphatja meg a 13. havi nyugdíjat, így 2022-ben nem kell vele várni sem a postást, sem az átutalást.

Nyugdíjemelés 2022

Cikkünk készítésével egyidőben a Kormány a nyugdíjak emeléséről döntött május 2-án. Az év eleji 5 százalékos emelés mellé további 3,9 százalékos emelést várhatnak a nyugdíjasok. 2022-ben tehát eddig összesen 8,9 százalékos emelést hajtottak végre a nyugdíjakon. Ezzel a döntéssel több mint 2,4 millió nyugdíjasnak lesz egy kicsivel könnyebb az év második fele. 2022. júliustól egészen januárig, azaz visszamenőleg is érvényesítik az emelést. A nyugdíjasoknak ezt az emelést egy összegben fogják kipostázni júliusban.

MI tehetnek azok, akiknek nem elég még így sem a nyugdíja ahhoz, hogy megéljenek belőle?

Sajnos utólag semmit sem lehet tenni, hiszen a nyugdíjas évek elindultak, így más bevételi forrás nem maradt. lehetőségük azonban van a nyugdíjasoknak, hogy továbbra is vállalkozzanak. A korábbi években gyakorolt szakmát esetleg egy vállalkozás keretein belül is végezhetik és ha van hozzá még elég erejük és aktívak, akkor érdemes megpróbálni. A nyugdíjasok, akik korbetöltött nyugdíjat kapnak korlátlanul dolgozhatnak a nyugdíj mellett és még járulékot sem kell fizetniük, azaz mentesülnek a 18,5%-os tb járulék alól. Ha nem vállalkozásban, hanem alkalmazottként helyezkednek el, akkor a munkáltató is mentesül a szociális hozzájárulási adó 13 százalékos megfizetése alól. A nyugdíjas így 18,5 százalékkal magasabb keresetet vihet haza 2022-ben is. Azok a hölgyek, akik kedvezményes nyugdíjba vonultak szintén mentesülnek az összeghatár kereseti korlátozás alól és a megszerzett keresetük járulékmentes. Amennyiben vállalkozóként dolgozik tovább, úgy egyéni vagy akár társas vállalkozásban is dolgozhat, ekkor kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozóként teheti meg mindezt. A kisadózó vállalkozó nem főállású katás, ezért 25 000 Forintos havi adó megfizetése mellett vállalkozhat. A 25 000 Forintos tételes adó nem tartalmaz tb ellátást, de azt a nyugdíj biztosítani fogja, így arra nem is lesz szüksége.

Azok, akik nyugdíjas korukig nem gondoskodtak az állami nyugdíj mellett a megtakarításról, azok már nem tehetik ezt meg, de akik még csak 10 vagy 20 év múlva mennek nyugdíjba, azoknak még nem késő a megtakarítást elindítani. Ma már számtalan megtakarítási forma áll a rendelkezésünkre, így érdemes esetleg körülnézni a biztosítók és az önkéntes nyugdíjpénztárak kínálatában, bár sokak a NYESZ számla megnyitása mellett döntenek. Ezek után a megtakarítások után az állam éves szinten adóvisszatérítést is biztosít maximum 130 000 Forint értékben. Ha tanácstalanok vagyunk, akkor kérjük ki befektetésekkel foglalkozó szakember tanácsát, aki minden bizonnyal szívesen segít eligazodni a számtalan ajánlat között.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek