HOTDOGSzórakozásMilyen programok, bulik lesznek szilveszterkor 2022-ben?

Milyen programok, bulik lesznek szilveszterkor 2022-ben?

Egy nagyon ütős szilveszter megszervezése nem pár nap alatt oldható meg. Egy jó buli megszervezése akár hónapokig is eltarthat. Ha egy külföldi utazás is szóba kerülhet, akkor bizony alaposan át kell néznünk az utazási kínálatot. Belföldön is nagyon sokan szoktak szilveszterezni, hiszen ilyenkor megtelnek a szállodák, a panziók, de még az apartmanok is a szórakozni vágyókkal. Kicsik és nagyon pár napot biztosan együtt töltenek év végén és együtt búcsúztatják el az óévet és köszöntik az újat. A családok mindegyike pontban éjfélkor boldog újévet kíván egymásnak, majd telefonra kapnak és körbe telefonálják az egész családot. Ez bizonyára sokaknak ismerős szituációnak tűnhet.

Először is tegyük tisztába a szilveszteri szokásokat, a szilveszteri hagyományokat és azt, hogy mit együnk szilveszterkor

Minden szilveszteri szokásnak egy célja van, hogy szeretteinknek és barátainknak a következő esztendőre jó egészséget, bőséget és sok szerencsét, valamint boldogságot kívánjunk. A szilveszter Szent Szilveszter pápához köthető, aki a IV. században élt. Szilveszter napjához számtalan szokás tartozik. Minden szokás célja, hogy a rosszat, a rontást távol tartsuk otthonunktól. A távoltartás eszközei a népi hagyományok szerint a kolomp, a csengő vagy a karikás ostor. A vidéki tanyákon szilveszter napján az állatokat addig noszogatták amíg felébredtek és a másik oldalukra fordultak. Erre azért volt szükség, hogy az új évben jobban szaporodjanak. Egy erdélyi szokás szerint az új esztendőt énekkel kell köszönteni. A szilveszteri trombitálást a városokban vezették be, ahol nem volt lehetőség egyéb régi hagyományok szerint köszönteni az újévet. A szokások szerint vannak olyan ételek, amiket ehetünk és vannak olyanok, amiktől tartózkodnunk el. Ezt sokan nem tartják be, hiszen úgy gondolják, hogy ezek babonás szokások. Újév napján hagyományos magyar étel a lencsefőzelék, hiszen a babona szerint a sok szemes termés fogyasztásával a pénz bőségét hozzuk el a következő esztendőre. Egy középkori babona viszont azt mondja, hogy ne faljunk fel mindent, mert akkor az új évben hiányt fogunk szenvedni. Malacot azért kell újévkor fogyasztani, mert meghozza a szerencsénket mert azt befele túrja a házba, a csirkét viszont tiltólistára tették, hiszen kifelé kaparja a szerencsét a házból. Sokan fogyasztunk karácsonykor és szilveszterkor is halat, amelyet a régiek szerencsének tartottak, hiszen ahány pikkely volt egy halon annyi pénzt jelentett. Máshol azonban a halat azért nem fogyasztják, mert állítólag elúszik vele a szerencsénk. Falun szokás, hogy a lencsefőzelékbe mandulaszemet főztek és az a lány, aki ezt megtalálta a következő esztendőben férjhez ment. A szerelemmel kapcsolatosan is vannak népszokások, amelyeket sok helyen még most is tartanak. Házilag gyúrt gombócot főztek ki a lányok és a gombócokba beletették a fiúk nevét. Főzés közben az elsőként feljött gombócban lévő papíron szereplő fiú minden bizonnyal el fogja venni a lányt a következő esztendőben. Nagyon sok babona az időjárással van összefüggésben, így, ha az új év napján napsütésre ébredünk, akkor egész évben szép időnk lesz. Ha csillagos volt az ég újév napján, akkor nagy valószínűséggel rövid telünk lesz. Láthatjuk, hogy számtalan szokás és hagyomány kötődik a szilveszterhez, amelyek sokszor ellent is mondanak egymásnak, de mi mégis azt javasoljuk, hogy pár szokást tartsunk be, hogy a következő esztendőnk még jobb legyen, mint az idei.

Szilveszteri programok, szilveszteri bulik

A szilveszteri programok pontos helyszínei cikkünk készítésekor még nem nyilvánosak, de az biztos, hogy a szállodák, az éttermek és az egyéb vendéglátóegységek színes programokkal várják a bulizni vágyókat. A szállodák szilveszterkor különféle csomagokat kínálnak a családoknak és december 31-én sok helyen gálavacsorát is biztosítanak. Ezeket a vacsorákat sok esetben tűzijátékok is követik. Elutazhatunk a hegyek közé vagy választhatunk egy fürdővárosi is, esetleg elmehetünk egy élményfürdő közelébe, így a család összes tagja számára biztosíthatjuk a kikapcsolódást. Azoknak a családoknak, akik otthon ünneplik a szilvesztert lehetőségük nyílik tűzijáték vásárlásra, amelyet, ha tehetünk használjunk is ki, természetesen betartva az előírásokat. Sok család a szilvesztert külföldön tölti, így az újévi köszöntő sem itthon éri. Sokak elmennek az óceánpartokra vagy választják a szomszédos országok hegyvidékeit, mint például a Tátrát és nagyon sokan kimondottan a síeléssel kötik össze az óév búcsúztatását. Ha tényleg nem itthon töltjük a szilvesztert, hanem el szeretnénk utazni valahova, akkor mindenképpen időbe kezdjük el a szállás lefoglalását, hiszen a gyakorlat szerint decemberben már alig lehet szabad szállást találni. A szállodák igyekeznek már szeptember vagy október környékén meghirdetni szilveszteri csomagajánlataikat, hogy biztosan teltházzal zárják az esztendőt. Ugyan ez vonatkozik a külföldi szilveszterekre is, ahol még annyival nehezedik a helyzetünk, hogy akár több országból is érkeznek vendégek, így a száláslehetőségek még gyorsabban elfogynak. Gyakorta a kuponos oldalakon is ráakadhatunk igen kedvezményes ajánlatokra, amelyek pénztárcakímélők, de itt még jobban résen kell lenni. A külföldi utazásokat, ha lehetőségünk engedi hazai szállásportálok oldalain foglaljuk le és törekedjünk arra, hogy ne kérjenek előre fizetést és a lemondás is egyszerű és díjmentes legyen. Ha ugyan olyan figyelmesen járunk el a szilveszteri szobafoglalással, mint a nyaralás során, akkor biztosan boldogan telnek majd az év utolsó napjai. Az utazáson felül a különféle programok is lehetőséget biztosítanak a megfelelő óévbúcsúztatásra. Ha számunkra ez tűnik a legjobb megoldásnak akkor szintén már október körül figyeljük a városok honlapjait, ahová általában feltöltik a szervezett bulikat, koncerteket, a különleges kiállítás megnyitókat vagy egyéb színes programlehetőségeket.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek