HOTDOGEgészségSzürkehályog műtét Budapest: hogyan zajlik egy ilyen kezelés?

Szürkehályog műtét Budapest: hogyan zajlik egy ilyen kezelés?

A látás értékes kincsünk, amelyre a legtöbben igyekszünk vigyázni. A rövidlátás könnyedén korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, az évek múlásával pedig a korból fakadó eltérések esetében is sokan a szemüveget választják. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a komfortos mindennapok és a megfelelő látás múlik azon, hogy speciális kezelésben van-e részünk. Tipikusan ilyen a szürkehályog, amely az öregedéssel egyidejűleg megjelenhet tulajdonképpen bárkinél.

A szürkehályog megjelenésének vannak olyan jelei, melyeknek észlelése kapcsán mindenképpen orvoshoz érdemes fordulni. A homályos látás mellett elhalványuló színek, éjszakai körülmények között rossz látás jelentkezhet. Nem ritka, hogy a szemüveg dioptriáját gyakran kell változtatni, és a fényérzékenység is előfordulhat. Eleinte akár kettőslátás is jelentkezhet. De mi is az a szürkehályog és hogyan kezelhető?

A szem fénytörésében kiemelt szerepet tölt be a szemlencse. Ha ez utóbbi elhomályosodik, akkor szürkehályogról lehet szó. A folyamat fokozatosan alakul ki, szürkehályog esetében a szemüveg már nem megoldás, ilyenkor műtétre van szükség. Az elszürkült szemlencse eltávolításra kerül, helyére pedig egy műlencsét ültet be a szakember. Tudta, hogy évente a világon több mint 18 millió ilyen beavatkozásra kerül sor? Ezzel egyértelműen állítható, hogy a világon a leggyakoribb.

A szürkehályog műtét Budapesten is az egyik leggyakoribb szemészorvosi beavatkozásnak számít. Az érintettek általában nehezen szánják rá magukat, hiszen a szem kifejezetten érzékeny terület, ha bármilyen műtétről van szó. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy az érzéstelenítő szemcseppnek köszönhetően teljesen fájdalommentes az eljárás, és ambuláns beavatkozás keretein belül történik. Egy rövid pihenésre után pedig otthonába távozhat.

A szürkehályog műtétnek köszönhetően elfelejthető a szemüvegviselés, és élvezhető a tökéletes látás. Az elért eredmény végleges, tehát nem kell attól tartania, hogy a romlani kezd majd a szem. Mindössze 10 percet vesz igénybe a műtét, de előzetes vizsgálatokra mindenképpen szükség lesz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben jobban félnek a műtéttől, mint amennyire ténylegesen kellene. A megfelelő csapat segítségével visszanyerheti éles látását. Ne habozzon orvoshoz fordulni!

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek