HOTDOGÁllatokKis állatok kis lakásba

Kis állatok kis lakásba

Tanulmányok azt mutatják, hogy az állattartóknak alacsonyabb a vérnyomásuk, kevesebb köztük a depressziós és összességében jobb az egészségük, mint a lakosság többi részének. Ez az állatok terápiás erejéről tanúskodik és talán elegendő indok ahhoz, hogy nekiálljon a legmegfelelőbb házikedvenc kiválasztásának. Sok szempontot figyelembe kell venni, hogy megfontolt és körültekintő döntés születhessen: mit szeretne egy háziállatban, az állat igényeit, mennyi időt tud foglalkozni vele és mennyi lesz a kezdeti, illetve a hosszú távú gondozás költsége. Ha Ön bérli az ingatlant, nem szabad figyelmen kívül hagyni annak feltételeit sem. Az apartman és a kis lakás nem feltétlenül jelent hátrányt a háziállat tartására (hacsak nem tiltja a bérleti szerződés, hogy legyenek), de mindenképpen különleges szempontokat igényel.

A méret (nem) számít

Tévhit az, ha lakásban vagy apró házban lakik, akkor kis háziállatot kell választania. Meglepő módon számos nagy, de nyugodt kutyafajta létezik, köztük agarak és masztiffok, amelyek jól elvannak a lakásban. Azonban a kicsi, de hiperaktív állatok nem biztos, hogy megfelelőek. Ezért fontos a kutatás, a kívánt háziállat helyigényének felmérése, mielőtt elkötelezi magát az egyik mellett. Azok az állatok, amelyeknek nincs kielégítve mozgásszükségletük, egészségtelenné és depresszióssá válhatnak, illetve viselkedésük pusztító irányba fordulhat.

Kölyökkutya, cica, rágcsáló, idősebb állat… melyiket válasszam?

Nem titok, hogy a fiatal állatok szeszélyesek és hajlamosak balhékba keveredni. Elsőre aranyos lehet a függöny megmászása vagy a papucs megrágása, de amikor a kis kedvencek elkezdik a lakás szerkezetét és a szőnyeget károsítani, nem lesz olyan aranyos kifizetni az okozott károkat. Az idősebb állatokkal kevesebb probléma szokott lenni, rengeteg menhelyi állat vár szerető gazdára. Ha egy érettebb állatot választana, azzal akár pénzt is spórolhat.

A macskák és kutyák mellett számos olyan háziállat létezik, amelyek nagyon csekély kockázatot jelentenek a bérleti szerződésre és az otthon hagyott tárgyakra nézve. Különösen azok a kedvencek, amelyek tökéletesen megelégednek azzal, hogy ketrecben vagy valamilyen tartályban élnek: hörcsögök, futóegér, csíkos mókus, csincsillák, görények, papagájok, gyíkok, teknősök, rákok, halak… Nem csak a helyigényük kevesebb, de az állateledel költsége is a töredéke.

Temperamentum és állati tulajdonságok

Minden állat egyedi, de a háziállatok egyes típusai és fajtái előre kiszámítható megnyilvánulási kategóriákba tartoznak. Egy halhoz nem igazán lehet kötődni (bár szórakoztató nézni őket), ezzel szemben a kutyáknak sok interakcióra van szükségük. Jobban szeretne egy nyugodt kisállatot? Esetleg egy energiával teli és ostoba, szórakoztató háziállatot? Vagy olyat, akinek nincs személyisége? Olyan kismókust szeretne, aki imád ölelkezni, vagy zavarja, ha behatolnak a személyes terébe?

Kis lakásokba a legjobb háziállat kiválasztásához egyensúlyt kell teremtenie a vágyai, az állat igényei és a környezet megfelelősége között.

Nem számít, mekkora a lakás… mennyi ideje van?

Az utolsó megfontolandó kérdés nem az otthonára vonatkozik, hanem az Ön életmódjára. Lehet, hogy elegendő a hely a háziállat számára, de van-e ideje a gondozására? Bármilyen típusú kutyát rendszeresen sétálni kell a dolga elvégzéséhez és a testmozgáshoz. A háziállatok további igényei közé tartozik az ápolás, a rendszeres ketrec- és tartálytisztítás és természetesen a minőségi idő. Ha időbeosztása feszített – munka- és társasági életet is magában foglal – amely távol tartja magát otthonától, akkor nem biztos, hogy a legmegfelelőbb a szociális vagy testmozgástól függő kisállat birtoklása.

Tippek kisállatokhoz, kis lakásba

Akár nyúl, tengerimalac, hörcsög, egyéb kisrágcsáló, kutya, macska, papagáj, sziámi harcoshal vagy hüllő a kiszemeltünk, vitaminokkal (C+D-vitamin, ásványi anyagok, immunerősítő, csonterősítő…) megadhatjuk a kiegészítő védelmet a kedvencünk számára.

Ne hagyja, hogy kedvenc ruhadarabja unaloműző rágcsa, a fotelje pedig kaparófa legyen! Minden kisállat számára elérhető játék, amin kedvence levezetheti a feszültséget. Érdemes több fajtát beszereznie, hogy változatosan fenntartsa az érdeklődését.

Jelölje ki a fekhelyet az állat számára és tudatosítsa vele, hogy az az ő helye. A háziállatok számára is kell egy saját kuckó, ahova visszavonulhatnak, mikor egy kis nyugalomra vágynak.

Válasszon egy etetőtálat és mindig abba rakja az eledelt a kisállat számára. Meg kell, hogy szokja: csak az az övé, amit Ön a tálkájába helyezett.

A megfelelő háziállat kiválasztása lehet, hogy nem egyszerű feladat, de a tartása már nem okozhat gondot. Állateledelek, felszerelések és kiegészítők tárháza elérhető online, állatkategóriák szerint csoportosítva, gyors kiszállítással, vevőszolgálattal.

Grandopet.hu – a legjobb kiskedvencek gazdáinak!

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek