HOTDOGGazdaságHogy válaszd ki a megfelelő napelem invertert?

Hogy válaszd ki a megfelelő napelem invertert?

A napelem inverter a napelemes rendszer lelke, amely nélkül a napelemek által begyűjtött és elektromos árammá alakított napenergiát nem tudnánk hasznosítani háztartásainkban és vállalkozásainkban. A napelem inverterek a napenergia felhasználásának népszerűsödésével az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésen mentek keresztül. Mára számos típust találhatunk a piacon és az áram átalakításán kívül sok más feladatot is ellátnak. Alábbi cikkünkben segítünk eligazodni a napelem inverterek között. Bemutatjuk legfőbb típusait és hasznos tanácsokkal látjuk el, hogy ki tudja választani a legmegfelelőbbet. Vágjunk is bele!

Melyek a napelem inverter legfőbb funkciói?

A modern napelem inverter számos feladatot ellát a napelemes rendszer optimális működése érdekében. Íme a legfontosabbak:

Áram átalakítás: az inverter legfontosabb feladata, hogy a napelemek által gyűjtött és villamos energiává alakított napenergiát a háztartásainkban is használható árammá alakítsa. A napelemek ugyanis csak egyenáramú (DC) villamos energiát képesek termelni, amelyet az inverter váltakozó árammá (AC) alakít át.

Rendszer biztonságának megőrzése: a napelem inverter ellátja a teljes napelemes rendszer biztonsági felügyeletét. Szabályozza a hálózat frekvenciáját és képes megváltoztatni annak teljesítményét is, ha szükséges. A passzív hűtéssel rendelkező modern készülékek segítségével elkerülhető a rendszer túlmelegedése és ha biztonsági okokból indokolt, képesek leválasztani a napelemes rendszert a villamosenergia hálózatról is. 

Optimális teljesítmény fenntartása: az inverter a napelem modulok áram- és feszültségértékeinek folyamatos ellenőrzésével segít, hogy a rendszer a lehető legoptimálisabban működjön. 

Alternatív áramellátás: ma már léteznek olyan napelem inverterek, amelyek akkumulátorral kombinálva áramszünet esetén képesek alternatív elektromos energia forrást biztosítani.

Energiahasznosítás maximalizálása: az inverternek aktív szerepe van abban, hogy a lehető legtöbb megtermelt energia hasznosításra kerüljön. 

Milyen napelem inverterek vannak?

A napelem inverterek hatalmas változáson mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. A mai modern inverterek kompakt mérettel, gyors telepíthetőséggel és magas hatásfokkal bírnak. A technológia és a napenergia hatékony felhasználásának fejlődésével együtt változtak ezek a berendezések is, és alakultak ki a különböző típusai: 

Üzemmód szerinti besorolás

A napelem invertereknek három kategóriája van üzemmód szerint: a hálózatra kapcsolt, a sziget üzem vagy más néven akkumulátoros és a hibrid üzemmódú inverterek. 

Magyarországon jelenleg az akkumulátor nélküli, hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek a legelterjedtebbek, amelyekhez természetesen hálózatra kapcsolt napelem invertereket kell alkalmazni. Ezeknek az eszközöknek a legfontosabb előnye, hogy védelmi okokból lekapcsolnak a hálózatról áramkimaradás esetén. Ha szeretné kihasználni az akkumulátoros rendszerben rejlő potenciált, akkor hibrid üzemmódú inverterre lesz szüksége.

Fázis szerinti besorolás

Fázis szerint megkülönböztetünk egy és háromfázisú invertereket. Két dolog határozza meg azt, hogy melyik az Ön számára megfelelő: az energiaigénye és az ingatlanába bekötött elektromos energia fázisa. Ha három fázis van bekötve, akkor egyértelműen háromfázisú inverter jöhet csak szóba. Ha egy fázis, akkor nem ennyire biztos a válasz. Ebben az esetben ki kell számolnia az otthona vagy vállalkozása energiaigényét, amelyet a napelemes rendszerrel szeretne fedezni.

2021. április 30-tól ugyanis egyfázisú napelem inverter csak 2,5 kW teljesítményig csatlakoztatható kisfeszültségű hálózatra. Ha Önnek 2.5 kW-os, vagy annál nagyobb napelemes rendszerre van szüksége, akkor az kizárólag 3 fázisú inverterrel telepítheti. 

Teljesítmény optimalizálás

Ahogyan azt fentebb is írtuk az inverter a feszültség szabályozásával biztosítja, hogy a napelem panelek mindig a legnagyobb teljesítményt adó munkaponton üzemeljenek. A napelem invertereket így az alapján is kategorizáljuk, hogy mennyire hatékonyan képesek hozzájárulni a rendszer teljesítményének optimalizálásához. 

Az időjárás és a napszak változása miatt a legnagyobb teljesítményű munkapont feszültsége is folyamatosan változik a napelem paneleken. A régebbi típusú inverterek csak egyforma dőlésszögű, teljesítményű és tájolású napelem panel csoportokat azaz sztringeket képesek kezelni. A korszerű napelem inverterek ezzel szemben már rendelkeznek több MPPT-vel, azaz több munkapont optimalizáló modullal, melyek segítségével maximalizálni tudják a rendszer hatékonyságát.

Mit érdemes még figyelembe venni napelem inverter kiválasztásakor?

A napelem inverter kiválasztásánál a fenti típusok jellegzetességeit mindenképp figyelembe kell venni. Ezek mellett vannak még olyan jellemzők, amelyeket érdemes számításba venni a döntés előtt. Ilyen például, hogy az inverter gyártója hány év garanciát biztosít. Manapság az általános garanciaidő 10-15 év, amely felár ellenében akár két évtizedre is kibővíthető. 

Érdemes megfontolni olyan készülék vásárlását, amely wifi kártyával rendelkezik és monitoring szolgáltatást is nyújt. Ennek köszönhetően bárhonnan és bármikor ellenőrizheti napelemes rendszere működését és hatékonyságát akár a mobiltelefonján keresztül. 

Végül de nem utolsó sorban a márka megbízhatóságát is érdemes ellenőrizni. A napenergia egyre széleskörűbb felhasználása az eszközgyártó iparág növekedését is magával hozza, azonban nem minden berendezés egyformán jó minőségű. Napelem inverter választáskor javasolt a már hosszú ideje a piacon lévő, bizonyított márkák közül választani mint például a SolarEdge, a Huawei vagy a Fronius:

Összegzés

Ahogyan az a fentiekből is látható inverternek kiemelt szerepe van a napelemes rendszer megfelelő működésében. Fontos, hogy a döntés előtt tisztában legyen a lehetőségeivel az invertereket illetően, az ár-érték arányban leginkább megfelelő opciók kiválasztását viszont azt javasoljuk, hogy bízza a rendszert tervező és kiépítő szakemberekre. 

Bízunk benne, hogy cikkünkkel hozzájárulhattunk, hogy könnyebben kiválaszthassa az Ön számára legmegfelelőbb napelem invertert háztartása vagy vállalkozása napelemes rendszeréhez.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek