HOTDOGEgészségMinden, amit a szónikus fogkefe működéséről tudnod kell

Minden, amit a szónikus fogkefe működéséről tudnod kell

A szónikus fogkefe, fejének és sörtéinek igen gyors, oldalirányú rezgetésével távolítja el a foglepedékeket és plakkokat.

Ennek a gyors seprő-súroló mozgást végző rezgésnek és a jellemzően 12000-24000 Hz-es frekvencián történő szónikus (hang) vibrációnak köszönhetően a szónikus fogkefék a sima, körkörösen dörzsölő-rotáló (oszcilláló) elektromos fogkefe fejekhez mérten nagyobb tisztító képességgel rendelkeznek.

Ezen felül nem szükséges velük nyomást gyakorolni a fogakra sem így lényegesen gyengédebbek az ínyhez, mint a manuális vagy másfajta mozgást végző elektromos fogkefék. A szónikus fogkefe tehát nem összekeverendő a hagyományosnak nevezett elektromos fogkefével.

Miért válasszon a mindennapos fogápolási rutinjához szónikus fogkefét?

A szónikus fogkefék bár hasonlóképp az egyszerű elektromos fogkefékhez mechanikus úton, vagyis a fogkefe fej, illetőleg a sörték gyors mozgatása által tisztítják meg a fogak felszínét és a fogközöket.

Az átlagos percenkénti mozdulatszámuk azonban azoknál lényegesen magasabb, ezáltal nagyobb hatékonysággal dolgoznak, valamint a fogínyhez is bizonyítottan gyengédebbek.

Az otthoni, rendszeres fogápolás részeként használt szónikus fogkefék amellett, hogy hatékonyabban távolítják el a fogszuvasodást okozó ételmaradékokat és lerakódásokat a fogakról, segítenek gyorsan visszaállítani azok természetes fehérségét is.

Fejüknek nagy amplitúdójú, oldalirányú rezgése miatt ráadásul nagyobb felületen képesek tisztítást végezni, mint a hagyományos, körfejű, körkörös mozgást végző elektromos fogkefék.

Finom sörtéikkel a paraodontális tasakokba hatolva eltávolítják a különböző paraodontális betegségeket okozó baktériumokat is ugyanakkor szonikus vibrációval lényegesen hatákonyabbá teszik az alapos és teljes körű fogápolásra szánt időt. 

Kinek ajánlott a szónikus fogkefék mindennapos használata?

A fogorvosok és dentálhigiéniás szakemberek többsége az általános, mindennapos fogápoláshoz, az elektromos, azon belül is a szónikus működési elvű fogápolási készülékek mellett teszi le a voksát, mert azok manuális társaikhoz képpest finom rezgésükkel alaposabb és gyengédebb tisztítást tesznek lehetővé, ezzel elősegítve a fogíny épségének megőrzését és az optimális szájhigiéné helyreállítását is.

Kortól függetlenül mindenki számára ajánlott a szónikus fogkefe használata, aki valamilyen fogínybetegségben, fogínygyulladásban szenved, esetleg meg szeretné kímélni a dörzsöléstől az érzékeny vagy vérzésre hajlamos ínyét.

Azok, akiknek fontos a nagyon alapos tisztítás és az egészséges szájhigiéné megtartása, mint például az implantátummal, fogszabályzóval rendelkezők, szintén nagyon ajánlott a szónikus rezgő mozgással tisztító kefe.

A gyermekek ragyogóbb, magabiztosabb mosolyáért is sokat tehet ez a fajta elektromos kefe, ugyanis a felületre gyakorolt erőteljesebb súroló-nyomó mozdulatok nélkül lehet vele elérni ragyogó eredményt, kímélve a fejletlen kézcsontokat.

Az idősebbek ízületei is meghálálják az ilyen óvó gondoskodást. Szónikus fogkefe használatával nincs szükség súroló, erőteljes mozdulatokra így a napi többszöri fogápolási rutint nem kell egy fájó vállízület vagy a nehezebben fogó ujjízületek kímélése érdekében lerövidíteni.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek