HOTDOGGazdaságMilyen munkaszüneti napok és ünnepnapok lesznek még 2022-ben?

Milyen munkaszüneti napok és ünnepnapok lesznek még 2022-ben?

2022-ben is számíthatunk hosszú hétvégékre így lehetőség nyílik a feltöltődésre. A hosszú hétvégék egyet jelentenek a szombati munkanapokkal, de sokan úgy gondolják, hogy ez az egy plusz munkanap megéri a hosszúra nyúlt hétvégi pihenésért cserébe. Cikkünkben pontosan rávilágítunk arra, hogy mely hétvégékre érdemes utazást, kikapcsolódást tervezni.

2022 évi munkaszüneti napok

A munkaszüneti napok 2022-ben kicsit másképpen alakulnak, mint tavaly, hiszen nagyon sok ünnepnap pontosan hétvégére fog esni. Jó hír, hogy 2022-ben háromszor is lesz négynapos hosszú hétvége.

  • Tél végén mindenkinek jól fog esni a márciusi kikapcsolódás, ami a hónap közepére, március 12-15-ig esik. Márciusban már gyakorlatilag számíthatunk egy kis jóidőre is, így, ha a szülők lehetőségeibe is belefér, akkor pár napos szabival megtoldva akár egy kellemes egyhetes kiruccanást is lehet tervezni.
  • A következő 4 napos hétvége természetesen húsvétra esik. Húsvét amúgy is általában ünnep, hiszen a nagypéntek és a húsvét hétfő minden évben szabad. Április 12 és 18 közé esnek a pihenőnapok. Ha jól gazdálkodunk az éves szabadságokkal akkor, ha hosszabb szabadságot, esetleg külföldi utat tervezünk, egy kéthetes pihenést ide nyugodtan betervezhetünk.
  • A 2022 ünnepnapok közül a legutolsó 4 napos pihenésre novemberben számíthatunk. Mivel november 1 egy keddi napra fog esni, így október 29 és november 1 közé esik a 4 napos ünnep. A hétfői napot még októberben le kell dolgozni, 15-én.

3 napos hosszú hétvégék:

  • Azok, akik júniusban indulnak nyaralni, próbálják meg a pünkösdi időszakra időzíteni, hiszen június 4 és 6 közé esik ez az ünnep.
  • Az idei karácsony kicsit rövidebb lesz, hiszen december 24 és 25 hétvégére esik, míg karácsony második napja hétfőre. Ha valaki év végére tervezi a nyaralását és a két ünnep között pihenni szeretne, akkor tartalékolni kell az éves szabadságból erre az időszakra.

A munkaszüneti napok száma 2022-ben tehát így alakul.

Ledolgozandó szombati napok 2022-ben

  • március 26.
  • október 15.

Ünnepek, amelyek sajnos hétvégére esnek, így kiestek a hosszú hétvégék közül

Május elseje a munka ünnepe vasárnapra esik, augusztus 20-a egy szombati nap lesz, október 23. vasárnap. Sajnos ezek az ünnepek nem lesznek alkalmasak a hosszabb kikapcsolódásra, de bízunk benne, hogy ez 2023-ban másképpen alakul majd. Az ünnepnapok 2022-ben ezzel együtt lehetőséget teremtenek arra, hogy pár hosszabb hétvégén kipihenhessük a munka fáradalmait.

Hol érdemes eltölteni a hosszú hétvégéket?

A 2022 munkaszüneti napokat nagyon sok helyen eltölthetjük családunk körében. Az ünnepek 2022-ben lehetővé teszik, hogy értékes időt tölthessünk el családtagjainkkal. Nézzük meg, hogy például húsvétkor milyen programokkal várják az érdeklődőket. Komáromban kutyás programokra utazhatunk el a gyerekekkel. A komáromi kutyamenhely által szervezett eseményre saját kis kedvenceinket is magunkkal vihetjük. A látogatókat teával, üdítővel és pogácsával várják. A Balaton környékére érkezőket Balatonakaliban egy locsolóbállal várják. A művelődési házban megszervezésre kerülő batyus bálra mindenkit szeretettel és zenés programmal várnak. Zengővárkonyban igazi hagyományőrző húsvéti ünnepségbe csöppenhetünk. Hímes tojás festés, locsolkodás, a múzeum szervezésében csodálatos programok várnak mindenkire. Novemberben is van még egy 4 napos hétvége, ám ekkor a családok zöme a temetőkbe látogatja meg elhunyt szeretteit. Ha mégis úgy döntünk, hogy elutazunk a hétvégén, akkor már most érdemes a kuponos oldalakon szétnézni és lecsapni egy akciós hétvégére. A 3 napos ünnepi hétvégék közül, esetleg a pünkösdi időszakra érdemes egy rövid nyárköszöntő pihenést időzíteni. Ebben az időszakban számtalan szállodában készülnek programokkal. A kisgyermekesek is megtalálják számításaikat az országban, hiszen nagyon sok helyen animátorok szórakoztatják a kicsiket amíg a felnőttek egy kellemes masszázson vagy egy szaunaszeánszon vehetnek részt.

Hogyan osszuk be úgy az éves szabadságot, hogy nekünk is megérje?

Egy 38 éves 1 gyermeket nevelő szülő alapszabadsága 28 nap.  Legjobban akkor tudjuk beosztani az éves szabadságot, ha annak zömét a hosszú hétvégékhez igazítjuk. Az első hosszabb szabadság március közepére időzíthető, amikor március 11 péntektől március 20 vasárnapig 4 nap szabadságot felhasználva 10 napot pihenhetünk. A következő alkalom húsvétra esik.  Itt április 11-től tervezhetünk egy kéthetes tavaszi szabadságot és ezért mindösszesen 8 szabadnapot kell kivennünk. A nyári szabadságolást érdemes a pünkösdi időszakra időzíteni, azaz június elejére. 9 nap szabadság kivétele mellett összesen 2 hetet pihenhetünk. Eddig 21 nap szabadságot terveztünk be. A maradék 7 nap szabadságot talán decemberre érdemes tartogatni, hiszen idén a karácsonyi időszakban senkinek sem fog kedvezni a szerencse, hiszen karácsony pont hétvégére fog esni. December 21-től egészen január 2. napjáig tudjuk élvezni a pihenést az év utolsó napjaiban. Akiknek koruknál vagy gyermekeik számánál fogva több szabadságuk van, azok még több egy hetes szabadságot tudnak kivenni, ha jól megtervezik az évet. Láthatjuk, hogy egy okos szabadságbeosztással nagyon sokat pihenhetünk és kapcsolódhatunk ki, hiszen mindez tényleg csak tervezés kérdése. Ha több hónapos pihenést terveznénk bármilyen oknál fogva, akkor gyakorta a munkáltatók is partnerek ebben és fizetés nélküli szabadság kivételének engedélyezésével segítik munkavállalóikat. A nyári szabadsághoz már most érdemes elkezdeni a szállásfoglalást. Akár belföldön, akár külföldön szeretnénk pihenésünket eltölteni mindenképpen érdemes a korai foglalásokkal tervezni, hiszen a helyek mindenhol nagyon gyorsan fogynak.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek