HOTDOGGasztroA minőségi kávé nem elég - a kávéfőzőnek is van szerepe!

A minőségi kávé nem elég – a kávéfőzőnek is van szerepe!

Hiába veszi meg a legjobb fajta kávékat, valahogy mégis hagy kívánnivalót maga után az eredmény? Sokan vannak így vele, a megoldás pedig nagyon sokszor ugyanaz: nem megfelelő a kávéfőző, amit használnak.

Nem gondolná az ember, hogy ilyen banális problémák miatt nem tud igazán jó kávét készíteni, pedig elég gyakran valóban ennyin múlik. És nem is feltétlenül az a gond, hogy rossz maga a kávéfőző, csak éppen ahhoz a típusú kávéhoz nem feltétlenül jelenti a legjobb választást.

Milyen kávéfőzőt éri meg vásárolni?

Mindenekelőtt minőségit. Sokan úgy vannak ezzel a kérdéssel, hogy „mindegy, csak olcsó legyen”, aztán valahogy mégis az a vége, hogy elégedetlenek a kávéval, amit a gép főz. Persze nem állítjuk, hogy egy kedvező árú kávégép nem lehet jó, de rendszerint nem az szokott lenni a minőség garanciája, ha megvesszük a legolcsóbbat, amit találunk a kínálatban.

Ha a minőség kérdésén túl vagyunk, azt érdemes végiggondolni, hogy mit várunk a kávéfőzőtől – mármint kávén kívül. Sokan szeretik, ha csak egy gombot kell megnyomniuk, és a gép dolgozik helyettük. Nekik mindenképpen automata típusok között érdemes nézelődni, mert ezt fogják kényelmesnek találni a mindennapokban.

Másokat nem zavar, ha kicsit oda kell figyelni a kávékészítésre, az inkább fontos, hogy íz tekintetében kihozzák a kávéjukból a maximumot. Nekik akár az is szóba jöhet, hogy olyan kávéfőzőt válasszanak, amihez frissen darálják a kávét, és a gép tankönyvi nyomáson dolgozik a legtökéletesebb ízélmény elérése érdekében.

Vannak, akik kimondottan a kicsit extrább kávék rabjai: tejhabos, mézes, ízesített, sok-sok tejjel készült latte – lehetőleg nem túl sok munkával. Számukra nagyon jó szolgálatot tehetnek a kapszulás kávéfőzők, amik a megfelelő kapszula behelyezésével tudják ezek közül bármelyiket produkálni, különösebb erőfeszítések nélkül.

Nem lehet egyszerre több lovat megülni

Van az a mondás, hogy „ami mindenre jó, az valójában semmire sem jó igazán” – nos, ez nem minden esetben igaz, de sokszor valóban megállja a helyét. Ha veszünk egy kávéfőzőt, ami jó bizonyos típusú kávék elkészítéséhez, ne lepődjünk meg rajta, ha más jellegűekkel nem működik olyan jól.

Kapszulás kávéfőzőkhöz például lehet kapni olyan üres kapszulákat, amikbe elméletileg hagyományos kávét lehet tölteni és lefőzni. A dolog működik ugyan, de az ízélmény szempontjából hagy kívánnivalót maga után. És nem azért, mert rossz a kávé, vagy silány minőségű a kávéfőző: a maga kategóriájában mindegyik nagyon jó, csak éppen nem egymáshoz valók.

Kávéfőző kiválasztásakor tehát mindig gondoljuk végig, hogy milyen ízélményre vágyunk, és mit is várunk magától a kávéfőzőtől. Majd ezen szempontok alapján kezdjük végigböngészni a kínálatot. Egészen biztosan találunk majd olyan készüléket, ami megfelel az igényeinknek, csak éppen nem szabad leragadni azon a ponton, hogy „valami olcsó és egyszerű” kávéfőzőt vegyünk. Lehet választani ez alapján is, csak nem biztos, hogy elégedettek leszünk azzal, amit nyújt. A tudatos döntés ezzel szemben mindig kifizetődik!

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek