HOTDOGUncategorizedMikor van halottak napja 2022-ben?

Mikor van halottak napja 2022-ben?

2022-ben halottak napja november 2-án lesz egy szerdai napon. Ezen a napon mindenki elhunyt szeretteire gondol és a temetők megtelnek látogatókkal. A családok sokszor együtt mennek el elhunyt szeretteik sírjához a halottak napi megemlékezésre. Gyakorta ilyenkor rendezgetik a sírokat és gyönyörű csokrokat, koszorúkat, mécseseket helyeznek el megemlékezésként. A halottak napja eredetileg egy mexikói ünnep volt, ahol étellel és itallal, ünnepléssel egybekötött találkozóra hívták meg elhunyt rokonaik lelkét. A spanyol kultúra, az európai vallás és a mezoamerikai rituálék keveréke a halottak napja. November 2 halottak napja, október 31. pedig a Halloween. A hagyomány szerint október 31-én éjszaka megnyílik a mennyország kapuja és a gyermekek szellemei 24 órán keresztül újra találkozhatnak családtagjaikkal. November 2-án ugyan ez történik, csak a felnőttek szellemei találkozhatnak szeretteikkel.

Honnan ered a mindszentek halottak napja?

Mexikóban, valamint az Egyesült Államokban, a mexikói származású lakosok körében már 3000 éve ünneplik a halottakat. Már a Kolumbusz előtti időkben a mezoamerikai elhunytak tiszteletére is rendeztek különféle rituálékat. Az aztékok, a mexikói nahuák a halált az élet szerves részének tekintették. Hitük szerint az ember a holdak földjére utazik és csak 9 kihívás után érkezhet meg a végső nyughelyére a Mictlánba. A nahua rituálékat augusztusban tartották és a halottak tiszteletére élelmet, vizet és különféle eszközöket biztosítottak annak érdekében, hogy a nehéz úton segítsék őket. A mai halottak napját tulajdonképpen ez inspirálta. Ilyenkor az emberek ételt vagy más kisebb ajándékot hagynak a síroknál vagy egy rögtönzött oltáron helyezik el azokat.

Mindszentek napja, Halottak napja

Európában a pogány halottak ünnepe az őszi időszakban zajlott amikor táncoltak, máglyát raktak és lakomákat rendeztek. A római katolikus egyház felemelkedése után is megmaradtak ezek az ünnepek, illetve még az egyház is átvette a Mindszentek és a Mindszentek napja ünnepeket. Mindszentek napján a középkori Spanyolországban az emberek bort és pan de ánimas-t, azaz szellemkenyeret vittek szeretteik sírjához. A sírokra virágokat helyeztek és gyertyákat gyújtottak. A gyertyák segítségével világították meg az utat halott szeretteiknek, hogy lelkük eltaláljon a földi otthonukba.  Az Újvilágba a spanyol hódítók hozták be ezt a hagyományt a 16. század környékén, amikor a bubópestis is pusztított, így a halál sötétebb szemlélete is lehetővé tette ennek az ünnepnek az elfogadását.

Miként ünneplik a Halottak napját?

A Halloween és az El Día de los Muertos nem azonos, bár sokan így gondolják. Mind a kettő ünnepen jelmezes felvonulások zajlanak, de mégsem ugyan az a kettő. A halottak napi hiedelem szerint ezen a napon megnyílik a határ a szellemvilág és a való világ között. A halott lelkek felébrednek és az élő világban teszik tiszteletüket, visszatérnek. A szellemeik együtt ünnepelnek élő szeretteikkel, együtt esznek, isznak, táncolnak és énekelnek. Az élő családtagok a halottak lelkét vendégként fogadják otthonaikban vagy a síroknál esetleg az otthonokban épített ofrendákon. Mexikóban az ofrendákat feldíszítik ezen a jeles napon. Tortillákat, gyümölcsöket, körömvirágokat helyeznek el az ofrendákon. A halottak napja együtt jár a csontvázakkal és a koponyákkal. A 20. század elején egy művész, José Guadalupe Posada aki karikaturista és nyomdász volt ezeket a csontvázfigurákat épített be a saját művészetébe. Ezekkel a csontvázakkal gúnyolta ki a politikusokat és kommentálta a politikát. Talán többen is ismerik a La Calavera Catrina művét, amely egy női csontvázat ábrázol. A csontvázat díszes ruhába és sminkkel rajzolta meg. Mexikóban ez a halottak napjának jelképévé is vált. Manapság a halottak napi ünnepségeken az emberek koponyákat ábrázoló maszkokat viselnek és koponya alakú cukorkákat is fogyasztanak. Spanyolországban a pan de muerto a hagyományos halottak napi édes péksütemény, amelyet sokan kedvelnek. A fűszeres étcsokoládék és az atole nevezetű kukoricaalapú ital szintén a halottak napjához kapcsolható, de ezeket egész évben szívesen fogyasztják.

Amennyiben úgy tervezzük, hogy halottak napján jelmezbe bújunk, úgy pár szabályt be kell tartani. Az interneten számtalan smink tippet kaphatunk erre az ünnepre, így találhatunk koponya sminket is. A smink segíthet még hangulatosabbá tenni bárki számára a halottak napi, Halloween ünnepet. A sminken kívül érdemes még Mindszentek előtt körülnézni a neten, ha jelmezt is szeretnénk, hiszen ezek nagyon gyorsan elfogynak. A kicsiket nem minden esetben jó kivinni halottak napján a temetőbe, de a hagyományos Halloween partit bizonyára nagy örömmel fogadják majd.  Halottak napján nagyon sokan indulnak el Magyarországon a temetők irányába és ez sokszor hatalmas torlódásokat is okoz. Ha szeretnénk mindez elkerülni, akkor érdemes halottak napja előtt egy héttel meglátogatni a temetőkbe elhunyt szeretteinket. Azoknak, akik nem ragaszkodnak november második napjához, talán sokkal kevésbé lesz megterhelő az ünnep. A virágosok ebben az időszakban sokkal nagyobb mennyiségben halmozzák fel a virágokat és már jó előre akár rendelésre is elkészítik a koszorúkat. Ha biztosan szeretnénk egy szép koszorút magunkkal vinni a temetőbe, akkor érdemes azt megrendelni. Ha nem ragaszkodunk a friss virághoz, akkor sokkal olcsóbban is megoldható a halottak napi ünnep, hiszen a virágosoknál művirágból készült, szinte élethű koszorúkat is kaphatunk. Ezek a koszorúk sokkal hosszabb ideig díszíthetik szeretteink sírját, hiszen nem tudnak a virágok elhervadni. A megemlékezésekre minden évben készüljünk fel előre, hogy halottak napja ne azzal teljen, hogy virágokért és koszorúkért szaladgálunk. Azoknak a családoknak, akiknek szeretteik esetleg vidéken vannak eltemetve, mindenképpen azt ajánljuk, hogy már előre készüljenek fel erre a hétvégére.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek