Foci VB 2022 – Nyakunkon a következő foci ünnep

0
34

A 2022-es VB megrendezésének jogát Katar nyerte meg. A közel-keleti ország többek között az USA, Japán, Dél-Korea és Ausztrália elől zsebelte be a világversenyt annak minden előnyével és hátrányával együtt. Érdekesség, hogy a döntés még egy korrupciós vizsgálatot is eredményezett, amit később döntő bizonyítékok hiányában azonban felfüggesztettek.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az ősz végén beinduló futball rendezvényről tudnod kell.

A Foci VB 2022 lesz az egyik legérdekesebb esemény idén és talán a legfontosabb – és mostanra már nyilvánvaló – sajátossága az, hogy a szokásoktól eltérően, november utolsó harmadában kezdődnek meg a csoportmérkőzések. A döntőt pedig tervek szerint karácsony előtt egy héttel, december 18-án játssza majd a két legerősebb csapat.

Ennek egyszerű oka van. A VB történetének első arab házigazdája ugyanis olyan sajátos éghajlati körülményekkel rendelkezik, hogy a hagyományos nyár közepi, nyár végi megmérettetés hatalmas mennyiségű hőstresszt helyezett volna a sportolókra. Ennek megelőzésére született meg az a döntés, hogy a tornát a legenyhébb időszakban rendezik meg.

Még így is extra intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a szurkolók és a játékosok is a lehető legideálisabb körülmények között vehessenek részt az eseményen. Így az ígéretek szerint a 2022-es VB lesz az első, ami teljes mértékben klimatizált stadionokban kerül megrendezésre. Az persze nagy kérdés, hogy ez a jelenlegi energiaárak mellett mennyire lesz fenntartható a valóságban.

A házigazda egyébként nem veszi félvállról a torna megszervezésével járó feladatokat. Katar összesen körülbelül 220 milliárd amerikai dollárt költött el arra, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. A várakozások szerint napi 1300 repülőjárat érkezik az országba közvetlenül a VB előtt és a szakemberek becslései szerint nagyjából 1,5 millió szurkoló és érdeklődő látogat majd Katarba csakhogy a kedvenc csapatának szurkolhasson.

Sajnos Magyarország erre a világtornára nem jutott ki és így idén nem tapasztalhatjuk meg újra, hogy milyen érzés, amikor a Himnuszt magyarok tízezrei éneklik a csapattal együtt .

Azonban az mindenképp bizakodásra ad okot, hogy a következő Európa bajnokságra nagy esélyesek vagyunk, hiszen a magyar csapat a Nemzetek Ligájában nyújtott kiemelkedő teljesítményének köszönhetően az első kalapból sorsolnak majd minket az EB selejtező mérkőzésekre.

További érdekesség, hogy habár a világbajnokság megrendezésére valóban hatalmas anyagi forrásokat mozgósított a rendező ország, de ez a jegyek árán keményen vissza is köszön. A 2018-as VB jegyáraihoz mérve például, az idei döntőre való belépéshez 1600%-kal többet – több mint 2 milló forintot – kell kicsengetnie azoknak, akik testközelből szeretnék átélni a csak négyévente elérkező pillanatot: amikor a győztes csapat kapitánya az égbe emeli a világbajnoki trófeát.

Hogy ki lesz a győztes csapat, azt még a leghozzáértőbbek is csak találgatják, de a három legesélyesebbnek – sorrendben – Brazíliát, Franciaországot, és Angliát tartják. Érdekesség az is, hogy a magyar válogatott idén itthon 1:0-ra, idegenben pedig 4:0-ra verte Angliát a Nemzetek Ligájában. Ebből kiindulva, most már talán számunkra is kézzelfogható közelségben van a világbajnoki címért való szereplés.

Ki tudja? Lehet, hogy a következő VB alatt már hazánk csapatára is abban a tudatban tehetjük meg tétjeinket, hogy a srácok még a legelitebb együttesekkel szemben is simán felveszik a kesztyűt.