HOTDOGSzórakozásMikor van anyák napja 2022-ben?

Mikor van anyák napja 2022-ben?

Ahogy az már megszokott anyák napja május hónapra esik ebben az évben is. Minden évben május első vasárnapja a nagy nap, amikor köszöntjük az édesanyákat. 2022-ben május 8-ra esik az első vasárnap. Május első napjaiban mindenki fejében kavarognak a gondolatok, hogy mivel is köszöntsük édesanyánkat. Készülünk anyák napi köszöntővel, anyák napi ajándékkal, anyáknapi verssel, anyák napi idézetekkel.

Anyák napja története

Az anyák és az anyaság megünneplése az ókori görögök és rómaiak idejére nyúlik vissza. Rhea és Cybele anyaistennők tiszteletére tartották az ünnepet. Az első keresztény ünnepet „Anyák vasárnapja” néven tartották. Az anyák ünneplése eredetileg a nagyböjt negyedik vasárnapjára esett és a hívek ilyenkor elmentek a közeli templomba, az „anyatemplomba” egy istentiszteletre és esetleg meg is keresztelkedtek. 1872-ben az USA-ban, Bostonban Julia Ward Howe Anyák napi kiáltványával ünnepelték az anyák napját. Eredetileg az ünnepet a háború befejezésére szervezték, az anyák tiszteletére, akik a háborúban vesztették el gyermekeiket vagy férjüket. Első alkalommal Philadelphiában 1907-ben próbálták meg nemzeti ünneppé nyilváníttatni az anyák napját. Anna M. Jarvis május második vasárnapjára szervezte meg az ünnepet és a jelkép egy fehér szegfű volt. Első alkalommal 1908-ban próbálták meg hivatalos ünneppé tenni, amit végül 1914. május 9-én értek el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök proklamációjával. Anna M. Jarvis folyamatosan népszerűsítette az anyák napját, amely gyorsan átterjedt Európába is, ám az ünnep végül a virágkereskedőknek és az üdvözlőlapot gyártóknak hozta meg a népszerűséget. Az anyák napja ettől a pillanattól kezdve üzleties jelleget öltött, amely ellen Jarvis élete végéig tiltakozott. Itthon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta meg az első anyák napját, amelyet a Mária-tisztelet hagyományaival kötöttek össze. 1928 óta hivatalosan is ünneppé nyilvánították, rendeletben szabályozták és az iskolákban is ünneplik az anyák napját. Az ünnepet Petri Pálné honosította meg Magyarországon, de az ötletet természetesen Amerikából hozta. Az első anyák napja ünnepséget 1925. március 8-án tartották meg a MÁV gépgyárban. Ezen a napon kívántak először a gyerekek boldog anyák napját édesanyjuknak. A világraszóló ünnep fontosságát nem szabad alábecsülni, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legfontosabb embereket az édesanyákat, akik fantasztikus munkát végeznek és szeretettel, gondoskodással nevelik gyermekeiket. Az anyák ezen a napon különleges ajándékokat kapnak gyermekeiktől. Ez lehet egy különleges étel, egy szép virágcsokor vagy bármilyen más ajándék, amiről tudjuk, hogy édesanyánk bizonyára örülne neki.  és Az ünneplés időpontja országonként igen eltérő, így például az Egyesült Királyságban a nagyböjt negyedi vasárnapján, Bulgáriában március 8-án, míg például Lengyelországban május 26-án tartják.

Anyák napi ötletek, anyák napi ajándékok

Az édesanyák számára megtalálni az ideális anyák napja ajándékot nagyon nehéz, hiszen ők örökösen túlteljesítenek az életben, ezáltal számukra az örömszerzés is sokkal nehezebb. Olyan ajándékot kell választani, amely akár a speciális igényeknek is megfelel. A legtöbb anyukának kifogástalan az ízlése, ezért már időben el kell kezdeni az ajándék keresést. Ha már felnőttként keresünk édesanyánknak ajándékot akkor kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen keresetből élünk és így félre tudunk tenni az anyáknapi ajándékra. Ha a házimunkát szeretnénk könnyebbé tenni számára, akkor érdemes olyan lábosokat, fazekakat esetleg egy teljes edénykészletet megvásárolni, amelyben nem ég oda az étel és sokkal gyorsabban megy majd neki a főzés. Ez azért lehet ideális ajándék mert nagyon sok időt megspórolhatunk neki, amelyek amúgy a konyhában töltene. Egy másik ötlet lehet egy nagyon finom puha és meleg kardigán vagy pulóver, amely simogatja a testet, esetleg kasmírból van. Sok anyuka télen meleg papucsot húz, hogy ne fázzon, így akár ebbe az irányba is nézelődhetünk. Ha még ennél is nagyobb összeget szánunk az ajándékra, akkor egy pihentető napot is ajándékozhatunk. Ezen a napon csak ő lesz a középpontban. Kaphat egy jó masszázst, esetleg elvihetjük kozmetikushoz és fodrászhoz. Szóba jöhet a pedikűr és a manikűr, de még egy szaunaszeánsz is. Azoknak az édesanyáknak, akiknek mindenük a kert vásárolhatunk gyönyörű rózsabokrokat, esetleg egy kerti hintaágyat vagy egy új napágyat. Ha kertes házban él és nincsen verandája vagy télikertje ahová még télen is ki tud menni, akkor ez is egy ideális ajándék lehet. Természetesen gondolkodhatunk műszaki cikkek megvásárlásában is. Ez lehet egy új nagyképernyős televízió, egy fagylaltkészítő, egy mindent tudó robotgép, esetleg az alakformálással kapcsolatos eszköz.

Anyák napi versek

A kisebbek ezen a napon leginkább saját anyák napi verssel tudják a legjobban megörvendeztetni az anyukákat. Egy saját versnél nincs is szebb! Bármilyen más ajándékot felülmúl, hiszen ez csak az édesanyának készült, neki írta. Anyák napja reggelén egy csokor virággal és a verssel felkészülve, biztosan nem tévedhetünk az ajándékot és a meglepetést illetően. A kicsinek sokszor az apukák nyújtanak segítő kezet, ha közeledik az anyáknapja, hiszen sok gyerek még nem tud egyedül felkészülni a nagy napra. Az iskolákban és az óvodákban is készülnek a kicsik az anyáknapi programokkal és a virágokkal. Az óvónőknek és a tanároknak ilyenkor hatalmas szerep jut, hiszen komoly műsorokkal is készülnek a kicsikkel. Nagyon sok anyáknapi műsor nem csak a versekről, hanem egész kis színdarabok betanulásáról szól. Ezekre a programokra a felkészülést időben el kell kezdeni, akár még az év elején, hogy a kicsik megszerezzék a rutint és biztosan örömet okozzanak édesanyjuknak.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek