HOTDOGGazdaságKATA vállalkozó táppénz 2022-ben: mennyi az ellátási alap?

KATA vállalkozó táppénz 2022-ben: mennyi az ellátási alap?

A KATA vállalkozók is részesülnek táppénzben betegállomány esetén. Tavaly decemberben a parlament meghozta döntését az új táppénz ellátásokkal kapcsolatban. 2022. január 1. óta az ellátás alapja főállású katás esetén 108 000 Ft, míg az emelt összegű katát fizetőknél 179 000 Ft. A táppénzellátást minden esetben az Egészségbiztosító fizeti ki a katás vállalkozók részére.

Hogyan lehet igényelni a táppénzt?

Egyéni vállalkozók a táppénz igényüket elektronikus úton is benyújthatják. A beérkező kata táppénz igényléseket a vállalkozó székhelye szerinti illetékes Egészségbiztosítási Osztály bírálja el. A táppénz igénylés legelső lépése egy regisztráció az Egészségbiztosítási Osztálynál. Ezt egy regisztrációs lap kitöltésével lehet elindítani. Ha rendelkezünk ügyfélkapuval, akkor azon keresztül is regisztrálhatunk az epapír szolgáltatáson keresztül. Ha rendben sikerült a regisztráció, akkor már leadhatjuk táppénz iránti kérelmünket. A katás vállalkozó táppénz igénylés egy arra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével vagy szintén elektronikus úton adható be. Az „Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” nevű nyomtatványt kell kitölteni. Ha elektronikus úton kívánjuk benyújtani a kata betegállomány iránti igényünket, akkor le kell tölteni az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramot, majd ezután kell beküldeni az Ügyfélkapun keresztül a táppénzigényünket. Ha nagyon bonyolultnak tűnik katásként a táppénzigénylés elindítása, akkor érdemes könyvelő segítségét kérni.

Mennyi táppénzre számíthatnak a katások?

A havi 50 000 Forint katát fizetőknek folyamatos jogviszony esetén 60% mértékű táppénz jár, ami 2022-ben havi szinten bruttó 64800 Ft. Ebben az esetben nettó 55 080 Forint lesz egy hónapra a táppénz kata vállalkozóknak. Amennyiben az emelt összegű katát fizetjük, ami 75 000 Forint, akkor a táppénz ennek is a 60%-a, azaz bruttó 107400 Ft, így nettóban 91 290 Forint katás egyéni vállalkozó táppénz kiutalása fog megtörténni.

Sajnos kevesen tudják, de a katás vállalkozóknál nemcsak a táppénz hozott változást 2022-re

A katás vállalkozóknak nyugdíj szempontjából nagyon rosszul indult az évük, hiszen még az emelt kata fizetési esetén sem éri el a befizetés a minimálbért, ezáltal a nyugdíjas időbe nem úgy fogják beszámolni a ledolgozott éveket 50 000 Forintos kata esetén, ahogy azt tennék egy normál foglalkoztatott esetén. Amennyiben az 50 000 Forintos katát fizetjük be minden hónapban, akkor komoly veszteséget kell majd nyugdíjas éveinkben elviselni, hiszen egy szolgálati év csak 0,61 évnek fog megfelelni és így is fogják beszámítani akkor, amikor beadjuk a nyugdíjigénylésünket. Ha van például 20 év katás munkaviszonyunk akkor az tulajdonképpen 12,2 év munkaviszonynak fog számítani. Ha az emelt katát fizetjük, ami jelenleg 75 000 Forinti, akkor sem érjük el a minimálbért. Ugyan a szolgálati évek nem csökkennek, de nem lehet tudni, hogy az elkövetkezendő időszakban milyen további változások lesznek az erre vonatkozó törvényekben. Egy 40 éves munkaviszony után jelenleg az 50 000 Forintos katát fizetőknek körülbelül 32 000 Forint, míg a 75 000 Forintos katát fizetőknek körülbelül 70 000 Forint lesz a nyugdíja. Ha mélyebben belegondolunk még a 75 000 Forintos kata utáni nyugdíj sem lesz arra elég, hogy fenntartsuk magunkat nyugdíjasként.

Érdemes saját nyugdíjmegtakarítást indítani

A katások nyugdíj szempontjából tehát hátrányos helyzetbe kerültek, így nem marad más hátra, mint az öngondoskodás. Ma már többféle nyugdíjcélú megtakarítás is létezik, így választható az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, a nyugdíjbiztosítás és a NYESZ számla is. A NYESZ számla egy államilag támogatott megtakarítási forma, amelyet minden évben a befizetett összeg 20 százalékának adóvisszatérítésével támogat az állam. Azonban arra figyelni kell, hogy ez nem lehet több mint maximum 130 000 Forint.  Tehát ha sokkal magasabb összegben takarékoskodunk, akkor sem várhatunk magasabb adóvisszatérítést, mint 130 000 Forint.  A számla segítségével elért hozam természetesen adó- és járulékmentes. Első alkalommal a számlanyitást követő 10. évben lehet majd hozzáférni a megtakarításhoz. A nyugdíjbiztosításoknak számtalan variációját találhatjuk meg ma már a biztosítóknál. Ezek a biztosítások nagyban hasonlítanak a modern életbiztosításokhoz, de ezeknek a nyugdíjcélú megtakarítás a lényegük. Egy egyéni megtakarítási számlán fog gyűlni a pénzünk egészen a biztosítási idő végéig. A biztosítók kezelik és fektetik be a pénzünket, sokszor nemzetközi háttereik segítségével. A nyugdíjbiztosítások teljesen függetlenek az államtól és a NAV sem férhet hozzá a megtakarításunkhoz. Nyugdíjbiztosítás kifejezetten jó lehet a katás vállalkozásoknak, mert az adójóváírást csak ebben az esetben lehet érvényesíteni. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás szintén jó megoldást kínál a megtakarításra. Az állam is támogatja, így az adójóváírást ebben az esetben is igénybe lehet majd venni. Az első pénztárak még a 90-es évek elején nyíltak meg Magyarországon és sokan már azóta gyűjtögetik pénzüket a pénztáraknál. Általában magyar állampapírokba és részvényekbe fektetik be a pénztárak a megtakarításokat. Ma már számtalan önkéntes pénztár megnyitotta a lehetőséget a nemzetközi részvényekbe való befektetésekre, de ezzel nem árt óvatosan bánni. A pénztáraknál többféle portfólió közül is lehet választani. Érdemes talán a biztonságosabb megoldások felé hajlani, ha hosszú távú megtakarítás a célunk. A pénztári befizetéseinkhez legkorábban a nyugdíjkorhatár elérésekor férhetünk hozzá. A tartam végén igényelhetjük egy összegben is az addigi megtakarításunkat, de lehetőség van arra is, hogy havonta járadék formájában fizessék ki részünkre.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek