HOTDOGEgészségKardio gépek és kiegészítők otthonra

Kardio gépek és kiegészítők otthonra

Beköszöntött egy új esztendő, és valószínűleg számtalan fogadalom született meg a fejekben, amik a mozgással, életmódváltással kapcsolatosak. Sajnos a jelenlegi vírushelyzet igen szűk keretbe foglalja a lehetőségeinket, hiszen a konditermek bezárni kényszerültek. Ha sokáig dolgozunk, akkor az este nyolc órától elrendelt kijárási tilalom szintén nem segít a projektnek, hiszen, onnantól kezdve már csak az otthonunkban van lehetőségünk mozogni.

Az elhatározás

„Januártól kezdem, és a strandszezonra megpróbálom helyrehozni magam”. Nagyjából így kezdődik, az ember úgy gondolja, hogy ez rengeteg idő, egyre kisebb ruhaméret következik, a testsúly a grafikonon meredek esést mutat majd, és minden rendben is van. Egy vattacukorfelhős idealista álomvilágban, vagy a filmekben valóban így is működik. Realisztikusabb képet mutatva: igen, odébb tudjuk csatolni az övet, csak épp nem a megfelelő irányban. Ennek oka, hogy a magamfajta átlagembernél az elhatározás folyamata sem egyszerű, hiszen a „majd januártól”-t követi a „jövő hétfőtől”, majd a „legyen inkább péntek, mert borzasztó volt a napom”, és a klasszikus „ez legyen inkább egy laza péntek”, és már kopogtat is a július. Természetesen van, aki gondol egyet, és elkezdi ott és akkor – ők azok, akikre abszolút irigykedem és felnézek.

A tér

Ha rászántuk magunkat, és bele is csapnánk a közepébe, hamar rádöbbenünk, hogy a körülmények nem adottak, hiszen összekészítettük a cipőt, törülközőt, meg azt a sportruházatot, ami szerintünk a legjobban slankít, de nem tudunk a kis fittness-tatyónkkal hová menni, mivel zárva vannak a lehetséges célhelyek, nyolc után pedig mégcsak kocogni sem lehet (futni pedig sokan sötétedés után szeretnek). Mégis mit tudunk tenni a négy fal között? Ezt nagy mértékben meghatározza az említett falak közötti távolság, azaz, hogy mekkora térrel rendelkezünk, de erre úgyis rá fogunk rájönni az első alkalommal, amint az ugrókötél belekap a csillárba.

Az eszköz

Beállítottságunktól és igényeinktől függően elindulhatunk kardio, vagy „súlyos” vonalon, és haladjunk az egyszerűtől a komplexebbig.

Ha a kinti kocogást helyben futással, tornával próbáljuk meg kiváltani, mindenképp szükség lesz egy szőnyegre/matracra. Ez egyrészt csúszásmentes, azaz meggátolja, hogy akaratunk ellenére spárgázzunk, és az alsó szomszéd sem fogja sejteni, hogy miféle sporttevékenység zajlik odafönn. Egyszerű és nagyszerű kiegészítő lehet a fekvőtámasz keret, hogy a fájós csukló ne lehessen kifogás. A különféle ellenállású gumiszalagok szintén kis helyet foglalnak, nem igényelnek nagy befektetést, mégis hatékony eszközök. Az egykezes súlyzó szinte mindenre jó és örökéletű – választhatunk fix, valamint cserélhető tárcsás konstrukciók közül. Kettlebell – az utóbbi évtizedben óriási népszerűségre tett szert, emellett tökéletesen alkalmas otthoni edzésekre is.

A gépek

Ha jobban szeretnénk belemerülni, ragaszkodunk a kardióhoz, és elegendő térrel rendelkezünk, beszerezhetünk például egy szobakerékpárt, elliptikus trénert, lépcsőzőgépet, vagy akár futópadot is otthonra. Ezekben az az igazán jó, hogy elhelyezhetjük őket akár a tévével szemben is, így összeköthetjük a kellemeset a hasznossal. Hogy kinek melyik a kellemes és a hasznos, azt döntse el maga. Vásárláskor viszont célszerű belemerülni a műszaki paraméterekbe, például, hogy elegendő-e nekünk a 8 km/h, vagy nagyobb kihívásra vágyunk (mondjuk 22 km/h sebességgel szeretnénk hasítani a szobában). Egy másik fontos adat a dőlésszög, azaz, hogy milyen meredek „emelkedőn” szeretnénk próbára tenni magunkat, nomeg a gép teherbírása sem elhanyagolható.

A különféle pozitív/negatív irányban állítható padok, illetve haspadok és húzdzkodó/tolódzkodóállványok szintén tökéletes segítőtársaink lehetnek célunk eléréséhez.

Az összetettebb csigás gépek/erőkeretek/univerzális gépek otthonunkba telepítésével pedig gyakorlatilag megoldottuk a konditerem kérdést, csak bírjuk térrel. A csúszásmentesség, zajcsökkentés miatt célszerű az eszközeink alá erre a célra fejlesztett szőnyeget tenni, ami már csak azért is jó, hiszen a laminált padló nem biztos, hogy szeretni fogja, ha „finoman ráhuppantunk” egy súlyzót.

 

Ha pedig már megvan az elhatározás, illetve a megfelelő eszköz is, akkor örökzöld sablonnal élve: a többi már csak rajtunk múlik. Elszántságban ugyan nem tudunk segíteni, de ha sikerült néhány tippet adni, akkor ne habozz és még ma kezdj bele a sportosabb életedbe.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek