HOTDOGEgészségMindent a gasztroenterológiai szakrendelésről

Mindent a gasztroenterológiai szakrendelésről

A gasztroenterológia sokak számára még mindig egy teljesen idegen kifejezésnek tűnhet, holott a belgyógyászat egy specializált ágazatáról beszélünk, mely a stresszes és egészségtelen életmód miatt egyre nagyobb szerepet kaphat a jövő egészségügyi ellátásában.

 

A szakág leginkább az emésztőrendszer, így a nyelőcső, a gyomor és a belek, valamint olyan belső szervek, mint a hasnyálmirigy, az epe és a máj betegségeivel foglalkozik. Hogy konkrétan mikor kell felkeresnünk egy ilyen szakrendelést, egyáltalán milyen vizsgálatok várhatnak ránk?

 

Mikor van szükség a gasztroenterológiai szakrendelés igénybe vételére?

 

Minden egyes emésztőrendszert érintő, illetve ahhoz kapcsolódó váratlan és tartós változás esetén erősen ajánlott felkeresni egy gasztroenterológust. Erre sor kerülhet olyan esetekben, amikor bizonyos ételek elfogyasztását követően intolerancia vagy allergiás tünet jelentkezik, mely jelentős mértékben leronthatja életminőségünket.

 

Gasztroenterológusra van szükségünk akkor is, ha problémát tapasztalunk emésztésünkkel, így például a táplálékot a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani, abból felvenni az értékes alapanyagokat, így nemcsak közérzetünk és életminőségünk, de székelési szokásaink is drasztikusan megváltoznak.

 

Fontos kiemelni, hogy a gasztroenterológia gyakran kéz a kézben jár a pszichológiával, hiszen egyáltalán nem ritka, hogy az kialakult betegségek lelki okokra vezethetők vissza. A felgyorsult és stresszes életmód, az egészségtelen táplálkozás vagy a mozgásszegény mindennapok ugyanis az emésztőrendszeri problémák melegágyai.

 

Minden esetben gasztroenterológiai kivizsgálásra van szükségünk az alábbi tünetek tapasztalásakor:

 

  • gyakori vagy állandósult hasfájás, hasi diszkomfort érzés
  • étvágytalanság és fogyás akár egymástól függetlenül is
  • nyelési nehézségek, esetleg állandó nyelési fájdalom, torokfájás
  • gombóc- vagy diszkomfortérzés a torokban, nyelőcsőben
  • gyakori hányinger, hányás, szédülés, rosszullét
  • általános refluxos panaszok, savtúltengés, nehézlégzés, mellkasi- és hátfájdalmak
  • rendszeres haspuffadás és gyomorégés
  • megváltozó székletürítési szokások, véres széklet, hasmenés, székrekedés, gyakran változó székletállag

 

A gasztroenterológia szakágába tartozó betegségek

 

Noha azt már a fentiekben elmondtuk, hogy a gasztroenterológia elsődlegesen az emésztőszervi problémákkal foglalkozik, azonban érdemes egy kicsit konkrétabban is körbejárni a témát, hogy milyen betegségek sorolhatók ide:

 

Ételallergia vagy ételintolerancia

 

Ide sorolhatunk minden intoleráns emésztőszervi viselkedést, mint amilyen a laktóz- vagy a glükózérzékenység, illetve a cukorbetegség is. A szakorvos feladata ilyen esetekben az elváltozás pontos feltárása, valamint a kapcsolódó gyógyszeres kezelés elindítása.

 

Nyelőcső-, gyomor- és nyombél betegségek

 

Egy kalap alatt szokás emlegetni őket, hiszen gyakran összetartoznak, egymásból következnek, nem ritkán egyszerre több is megfigyelhető belőlük, időben felismerve pedig jól gyógyíthatók. Ide sorolhatók a reflux, a gyomorfekély, a gyombélfekély, a gyomorhurut, de az állandó puffadás és gyomorégés is. Külön kategória, de fontos kiemelni itt az irritábilis bél szindrómát, melynek kezelése szintén gasztroenterológiai szakterület.

 

Gyulladásos betegségek

 

Az emésztőrendszerben számos gyulladásos folyamat, illetve betegség kialakulhat, melyek a kérdéses szakághoz tartoznak. Ilyen például a fekélyes vastagbél gyulladás, a vékonybél gyulladás, valamint többek között a Chron-betegség is.

 

Daganatos betegségek

 

Rengeteg különféle súlyosságú és lefolyású daganatos elváltozás is megjelenhet az emésztőrendszeren belül. A kisebb polipoktól kezdve, a vékonybélen és a vastagbélen át, a gyomorrákig bezárólag a gasztroenterológia célja ezek felderítése, kizárása és kezelése egyaránt.

 

Gasztroenterológiai szakrendelések Budapesten

 

Kifejezetten szerencsés helyzetben van, aki Budapesten, illetve a főváros közelében él, hiszen a környéken rengeteg gasztroenterológiai szakrendelés található, így a fentiekben ismertetett tünetek tapasztalásakor haladéktalanul orvoshoz tud fordulni egy alapos kivizsgálás reményében.

 

A budapesti gasztroenterológiai magánrendeléseket ugyanakkor bárki igénybe veheti, az ország bármelyik régiójából érkezhetnek kezelésre a betegek, akik több magánklinika és rendelőintézet közül választhatják ki a számukra, illetve hozzátartozójuk vagy gyermekük számára legideálisabbat.

 

Milyen vizsgálatok várhatnak ránk a gasztroenterológiai szakrendelésen?

 

Minden esetben a tünetek és a feltételezett diagnózis alapján kerül meghatározásra, hogy milyen vizsgálatokra lesz szükségünk egy gasztroenterológiai szakrendelésen. Alaposabb kivizsgálás, illetve betegségek kizárása vagy feltárása esetén ezek közül egymás után többre is szükség lehet. Ezek a következők:

 

Laboratóriumi vizsgálatok

 

A vizelet, a széklet vagy a vér alapos laboratóriumi vizsgálatával rengeteg különféle probléma idejekorán feltárható, így kiderülhet például, hogy van-e gyulladásos folyamat a szervezetben vagy más egyéb olyan jelenség, ami további célzott vizsgálatokat igényel.

 

Vastagbéltükrözés

 

A más néven kolonoszkópiának hívott vizsgálat lényege, hogy a vastagbél közvetlen feltárásával a szakorvosok rögtön fel tudják tárni a gyulladásos folyamatokat, a polipokat, a daganatokat, illetve a bélfal sérvét is. Nemcsak betegség felderítésekor van nagy jelentősége, hanem a megelőzés tekintetében egyaránt. A vizsgálat során ráadásul a polipok akár rögtön el is távolíthatók, illetve minta vehető szövettani elemzésre.

 

Részleges vastagbéltükrözés

 

A vastagbéltükrözés egy specializált típusa, melyet más néven szigmoidoszkópiaként ismerünk. Részeként a végbélnyíláson keresztül bevezetett csövön át a szakorvosoknak lehetőségük van alaposabban is ellenőrizni a bélfelületek állapotát.

 

Gyomortükrözés

 

A gyomortükrözés, vagy más néven felső endoszkópia a gasztroenterológia egyik rettegett vizsgálati módszere, ami ma már inkább kellemetlen, mint fájdalmas. A tükrözés során a szakorvos egy kamerán át valós időben tudja feltérképezni a tápcsatorna legfelső szakaszát, így főként a nyelőcsövet és a gyomrot, amivel feltárhatók a kapcsolódó betegségek, mint a gyulladások, a fekélyek és a daganatos elváltozások.

 

Nyomásmérés

 

A nyomásmérés során a nyelőcső simaizmainak vagy a végbél záróizmainak működését lehet ellenőrizni a tápcsatorna bizonyos pontjain történő vizsgálatokkal. Segítségével teljes körű feltárást kaphatunk a reflux betegségekről, a székletürítési zavarokról, vagy az olyan problémákról, mint a nyelészavarok, illetve a gyomorürítési problémák.

 

24 órás pH monitorozás

 

Szintén egy specializált vizsgálat, mely kellemetlen, de rendkívül hasznos a refluxbetegség meghatározásában és kezelésében. Részeként az orron át egy elektród kerül bevezetésre a gyomorszájig, amit a páciensnek 24 óráig el kell viselnie. Ennek segítségével rengeteg értékes adat nyerhető arról, hogy milyen sok és milyen erős sav áramlik vissza a gyomorból a nyelőcsőbe.

 

Fontos a korai felismerés

 

Noha ez majdnem minden szakág és betegség esetén elmondható, de a gasztroenterológiai vizsgálatok célja elsődlegesen valóban az, hogy a betegségeket nagyon korai stádiumban fel lehessen ismerni azért, hogy gyors és teljes legyen a gyógyulás.

 

Elég csak kiemelni a sorból a vastagbélrákot, vagy a többi daganattípust erről a szakterületről. Korai stádiumban szinte egyik sem szolgál tünetekkel, a vastagbél esetén például a legtöbbször ártatlan polipokból lesz a probléma, melyeket egy egyszerű vizsgálattal fel lehet ismerni és endoszkópos beavatkozással eltávolítani ahhoz, hogy később ne okozzanak nagyobb bajt.

 

Ha tehát a fentiekben leírt tüneteket tapasztaljuk, melyek nem akarnak enyhülni, már hosszabb ideje fennállnak, haladéktalanul látogassunk el egy gasztroenterológiai szakrendelésre.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek