Miért fehér a menyasszonyi ruha?

0
289
Menyasszony fehérneműben

Ha menyasszonyi ruha, akkor csak fehér lehet! Évszázados dress code. Évszázados? Dehogy!

Mint annyi mindenben, ebben is az ókori görögökhöz, rómaiakhoz kell visszakanyarodnunk. Zeusz népe már fehérben ünnepelt, a rómaiak pedig ünnepekkor fehérre festett testtel jelentek meg. A fehér szín a tisztaságot, az ártatlanságot jelképezi. Ez még nem csupán a menyasszonyok kiváltsága volt.

A klasszikus fehér esküvői ruha Viktória királynő nevéhez kötődik. Ő teremtette meg a fehér színű ruha divatját Angliában, amikor 1840-ben tartott esküvőjén narancsvirág szirmokkal és csipkével szegélyezett fehér szaténból varrt csodaszép ruhát viselt. Akkoriban a fehér szín nem csupán a tisztaságot, hanem a gazdagságot is jelképezte. És mi ennek a titka? A fehér már egyszeri viselés után sem maradt igazán hófehér az akkori tisztítási lehetőségekhez mérten, így egy fehér ruha csak egyszeri viselésre volt alkalmas. Kicsit ugorjunk előrébb az időben egészen Coco Chanel divattervezőig! A divat nagyasszonya vezette be a fehér színt a köztudatba, sőt megalkotta az első rövid fehér menyasszonyi ruhát hosszú fátyollal. Az I. és II. világháború között bekövetkezett válság hatására a nők többsége saját maga készítette el ruháját a legszentebb alkalomra. Ennek egyik nagy előnye volt, hogy esküvő után jöhetett az akkoriban gyakorta használt ruhafesték, és az egykori menyasszonyi öltözet átlényegülhetett tetszés szerint.

Kis hazánkban érdekes hagyomány volt egykoron, hogy Kalocsán és környékén a fekete színű menyasszonyi ruha volt általános, amely a hűséget szimbolizálta. Ma már ott is, mint mindenütt hazánkban és szerte a nagy világban, a menyasszony fehér ruhában mondja ki a boldogító igent. Amelyhez társul a hófehér fátyol, amely a keleti kultúrákból származik. Az arab társadalmakban a mai napig hétköznapi ruhadarab. Mit is jelképez a fátyol? A szemérem, a tisztesség megóvását, és amikor a jövendőbeli férj felhajtja a fátylat, akkor kedvese tiszta szeme az odaadásról tanúskodik.

A fehér színt egyetlen árnyalat tudta „megszorítani” a menyasszonyi ruhák terén, ez pedig az ekrü, azaz a nyersselyem szín. No persze egyéni kilengések mindig akadnak. Így láttam már menyasszonyt rózsaszín habruhában, amivel nem is lett volna probléma, ha szegény nem küzdött volna kihívásokkal testsúlyával kapcsolatban… De ne legyek rossz májú! Apropó testalkat! Alapvető szabályokat érdemes betartani! Akinek amolyan Jennifer Lopez-es alkata van, azaz szélesebb csípő, keskeny váll, annak ajánlottabbak az alul bővebb, derekat hangsúlyozó modellek, az empire szabású ruhák, a csónaknyak vagy a puffos váll. A nőies idomokkal, vékony derékkal megáldott Salma Hayekre hajazó szerencsés hölgyek bátran választhatnak a test vonalát követő, egyenes szabású ruhát, amelyet a mély dekoltázs tesz hangsúlyossá. Ha valaki sportosabb, mint Cameron Diaz, annak tökéletesen állnak a szűk ruhák, a merész megoldások: egy szűk, váll nélküli felsőrész, a dekoltázsnál sok anyagot felhalmozó top erősíti a mellrészt. A legszebb mindezt keskeny szabású, a testet szűken követő, a lábfej felé bővülő szoknyával kombinálni. Akik mindenütt kerekdedebb formákkal rendelkeznek, azoknak a V kivágású, mell alatt szabott, onnan finoman bővülő ruhák ideálisak, amelyek remekül takarják az alakot, és rendkívül nőiesek.

Ajánló: Kelet-Magyarország legrégebbi és egyben legújabb rendezvényhelyszíne a Korona Hall Nyíregyházán.