HOTDOGEgészségÉlet a lézeres szemműtét után: mire lehet számítani?

Élet a lézeres szemműtét után: mire lehet számítani?

Tökéletes látást ígér a lézeres szemműtét mindegyik fajtája, mégis sokan tartanak tőle. Habár a lézeres szemműtét sokat fejlődött az elmúlt évtized során, ám ez egy olyan beavatkozás, aminél joggal merülnek fel a kérdés az emberekben: mire lehet számítani utána?

A lézeres szemműtét alapjaiban változtatja meg az életét, pozitív irányban

A műtéti úton visszanyert éleslátás az ember egész életére kihat: elfelejtheti a dioptriás szemüveget, és olyan napszemüveget vagy színes kontaktlencsét viselhet, amilyet akar! Végre bátran sportolhat, szaunázhat, és nincs többé elveszett, megkarcolódott, összetört, méregdrága szemüveg.

De tényleg ennyire egyszerű lenne? Egyáltalán, mennyi ideig tart a gyógyulás a lézeres szemműtét után, lehetnek-e szövődményei? Cikkünk ezekre a kérdésekre is választ ad.

A lézeres szemműtétet követő gyógyulási folyamat menete

Budai Szemészeti Központ szerint a gyógyulási folyamat ideje a lézerkezelés típusától függ, mert amikor gyógyulásról beszélünk, fontos szem előtt tartani, hogy jelenleg négy különböző lézeres szemműtét típus érhető el. Ezeknél az alkalmazott módszeren és eszközökön túl a lábadozás terén is akad különbség.

FEMTO lézeres kezelés

FEMTO kezelésnél a műtétet követően 1-2 óráig éreznek a páciensek kellemetlenséget, esetleges erős fényérzékenységet, vagy olyan zavaró érzést, mintha valami bele ment volna a szemébe. A műtét napját leszámítva gyakorlatilag nincs szükség szabadságra!

Természetesen a szem még enyhén fényérzékeny marad egy darabig, ezért kb. 1 hónapig javallott napszemüveget viselni utána. Szteroidos szemcseppet 3 hétig kell használni.

A látásélesség 2-3 óra alatt már sokat javul és nagyjából a második napra válik teljesen élessé. A műtétet követően pár nappal már lehet könnyű testmozgást végezni, egy hétre rá már komolyabb fizikai tevékenység is bevállalható.

LASIK lézeres kezelés

A LASIK lézeres műtétet követően valamivel tovább, 2-3 óráig jelentkezhet fájdalom vagy zavaró érzés. 1-2 nap lábadozásra van szüksége a pácienseknek, napszemüveget 4 hétig, szemcseppet 3 hétig szükséges használni utána.

A különféle fizikai tevékenységeket ugyan olyan korlátozásokkal végezhetők a lézeres szemműtét utáni napokban hetekben, mint a FEMTO kezelésnél.

Zero-Touch lézeres kezelés

A legújabb érintésmentes felszíni kezelés, a Zero-Touch lézeres szemműtétet követően már jóval fájdalmasabb lehet a gyógyulás. A kellemetlen, szúró homokszem érzés akár 3-4 napig is jelentkezhet. Egy hét betegszabadsággal érdemes számolni, a napszemüvegre és szemcseppre pedig fél évig szükség lesz.

A látás élessége is több nap alatt áll helyre, addig gyakran tapasztalhat homályos látást és fokozott fényérzékenységet. Fokozott fizikai tevékenységet azonban már itt is végezhet a második héttől.

PRK lézeres kezelés

A PRK lézeres műtét esetén érdemes alaposan felkészülni, mert akár tíz napig is eltart a lábadozás ideje. A szúró, fájdalmas érzés, akár 7-9 napig jelentkezhet, bár az első 3-4 napban lesz a legkellemetlenebb. Napszemüveget és szemcseppet a Zero-Touch kezelésnél javallott fél évig kell használni.

A PRK kezelés esetén tart a legtovább a teljes éleslátás beállása, így itt érdemes készülni rá, hogy napokig nem fog jól látni. Hosszútávon azonban ugyan olyan jó lesz az eredmény, mint a többi lézeres szemműtét típusnál!

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek