HOTDOGGazdaságCsaládi adókedvezmény 2022 összege: meddig jár és hogyan lehet igényelni?

Családi adókedvezmény 2022 összege: meddig jár és hogyan lehet igényelni?

Magyarországon a családokat a Kormány is támogatja a családtámogatási rendszeren keresztül. A családokat családi pótlék, valamint családi adókedvezmény 2022-ben is megilleti. Ugyan, ez a kettő kedvezmény szorosan kapcsolódik egymáshoz mégis van eltérés a kettő között. A családi pótlék egyáltalán nem függ a szülők jövedelmétől, ezek fix összegek és azoknak is jár, akiknek nincsen keresetük, míg a családi adókedvezmény összege függ attól, hogy a szülők rendelkeznek-e jövedelemmel. Az adókedvezmény ahogy a neve is sejteti egy adóalap kedvezmény, amelyet az éves adóalapból lehet visszaigényelni az államtól.

Családi adókedvezmény igénylése, alapjai

Minden gyermek után igénybe lehet venni az adókedvezményt, amely annál nagyobb összeg minél több gyermek van a családban. Nézzük a pontos összegeket:

  • 1 gyermek után havi 66 670 Ft
  • 2 gyermek után havi 133 330 Ft
  • 3 gyermek után 220 000 Ft

A fenti összegek havonta értendők, így ezek után az összegek után nem kell megfizetni az adót a szülőnek. A kedvezményt a személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni.

Mi tehetünk akkor, ha túl alacsony a jövedelmünk?

Ha túl alacsony a jövedelmünk, akkor a járulékalapra is igénybe lehet venni a kedvezményt. Így a bérnél figyelembe vehető a teljes adóterhelés, amely maximum 30 százalékot tehet ki. A bér szja adótartama mellett így ki lehet használni a kedvezményt a 15 százalékos egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási járulékra is.

Miként tudunk így sávosan spórolni?

A családi adókedvezmény mértéke tehát a következőképpen alakul:

Két gyermek után az adóalap 70 000 Ft jövedelem után havonta 10 000 Forint, két gyermek után 133 330 FT adóalappal viszont 40 000 Ft-ot tudunk megspórolni. A második esetben minimum 133 000 Ft bruttó bér szükséges, amelyet szja terhel. Három gyerek esetén kicsit más a helyzet. Itt gyermekenként 220 000 Ft adóalap kedvezményt lehet igénybe venni, amely a 3 gyermekre vetítve 660 000 Ft. Egy 330 000 Forintos bér esetében 49 500 Forint szja-t kell fizetni, ez ki tudja váltani a kedvezményt. A szülő ezzel az összeggel a járulékalapra is fel tudja venni a kedvezményt, ami szintén 15 százalékot jelent, ez szintén 49 500 Ft, így összesen a kedvezmény mértéke 99 000 Forint, így a szülőnek 11 600 Forint adót kell megfizetnie összesen minden hónapban. Egy ennél alacsonyabb bér esetén azonban csak az szja és a járulékok számíthatók be, így tulajdonképpen maximum 75 000 Forintos kedvezményt kaphat egy 250 000 Forintos bér esetében.

Miből lehet még érvényesíteni az adókedvezményt?

Az adókedvezményt nem csak a bérből lehet érvényesíteni, hanem minden olyan bevételünkből, ami szja köteles. Ez lehet egy bérbeadás vagy akár egy megbízási szerződéssel elvégzett munka is. Ha nekünk ez tűnik a jobb megoldásnak, akkor az éves adóbevalláskor érvényesíthetjük a nekünk járó családi adókedvezményt.

Mikor írják jóvá az adókedvezményt?

Az adókedvezményt jóváírása mindig a fizetésnél kerül jóváírásra. Ha elfelejtettük beadni az igénylést az adóvisszatérítésre, akkor viszont éves visszaigénylést lehet indítani a májusi adóbevallással egyidőben. Ha vállalkozók vagyunk, abban az esetben február lesz az adóbevallás hónapja. Általában a munkaadók segítenek ebben a munkavállalóknak és még a szükséges dokumentumokat is rendelkezésünkre bocsátják.

Melyik szülő kaphatja meg az adókedvezményt?

Minden családban egy szülő veheti igénybe az adókedvezményt, ezt nekik kell eldönteniük, de érdemesebb mindig annak igénybe vennie, akinek magasabb a bére, mert akkor a kedvezmény mértéke is nagyobb. Az adókedvezményt az a család veheti csak igénybe, akik kapnak családi pótlékot is. Sok esetben azonban az anya kapja a családi pótlékot, de az apa az, aki él az adókedvezménnyel hiszen neki magasabb a bére. Azok az anyák, akik esetleg katás vállalkozóként dolgoznak nem tudják igénybe venni a kedvezményt. Együtt élő szülők esetében biztos, hogy csak az egyik szülő veheti igénybe és ehhez mind a kettő szülőtől bekérik a nyilatkozatot. Elvált szülők esetében a szülők nem élnek együtt, így a kedvezményt csak az egyik szülő tudja igénybe venni. Általában, akinél van a gyermek vagy gyermekek az a szülő szokta igénybe venni. Hiába közös a felügyelet, általában az anya az, aki az adókedvezményt igénybe veszi. Egy esetben tudnak az elvált szülők osztozni az adókedvezményben, ha a családi pótlékot is megbontva, mind a kettő szülő megkapja. Ekkor igazságosan 50-50% kedvezmény járhat.

A családi adókedvezmény meddig jár?

Mivel a családi pótlékkal van összhangban a családi adókedvezmény, így pontosan addig jár amíg a családi pótlék, azaz a gyermek 16 éves koráig. Ha a gyermek 16 éves kora után is tanulói jogviszonyban lesz, akkor a családi pótlék és a családi adókedvezmény is tovább jár maximum a gyermek 20 éves koráig. Tovább akkor sem járhat, ha tanulói jogviszonnyal rendelkezik a gyermek.

Akár 5 évre visszamenőleg is igénybe lehet venni az adókedvezményt

Kevesen tudják, de 5 évre visszamenőleg lehet érvényesíteni a nekünk járó kedvezményt. Természetesen ebben az esetben hivatalos dokumentumokkal kell igazolni, hogy a jövedelem elérte a 89 400 Forintot minden hónapban. Ez az 5 év az általános elévülési időnek felel meg pontosan.

Mit érdemes tudni a családi pótlékról?

A családi pótlékot már nagyon régóta kapják a gyermekes szülők, de ennek is változott az összege 2008-től. 2008-tól azonban semmilyen változás nem volt a havi családi pótlék összegével kapcsolatban. A fix összeg a következő sávos bontásban jár:

1 gyermek után 12 200 Forint, ha egyedülálló a szülő akkor 13 700 Forint. 2 gyermek után 26 600 Ft, egyedülállószülő esetében pedig 29 600 Forint. 3 gyermek esetén 32 000 Forint, egyedülálló szülőnek 34 000 Forint. Ha súlyosan sérült gyermeket nevel valaki akkor 23 300 Forint és ha egyedülállóként teszi mindezt akkor 25 900 Forint a családi pótlék havonta. Ha valaki 3-nál több gyermeket nevel akkor gyermekenként kap 16 000 Forint családi pótlékot havonta.

 

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek