HOTDOGDivatTavaszi nagytakarítás a gardróbban: így is lehet, idegeskedés és káosz nélkül!

Tavaszi nagytakarítás a gardróbban: így is lehet, idegeskedés és káosz nélkül!

A tavasz a megújulás időszaka, amikor a természet újraéled, és a lakásunkban is elérkezik az ideje a frissítésnek. A tavaszi nagytakarítás remek alkalom arra, hogy rendbe tegyük a gardróbunkat, megszabaduljunk a felesleges daraboktól, és új rendszert alakítsunk ki. Igen ám, de sokan pont ezen a ponton kapnak idegrohamot, mert bizony a nagytakarítás stresszes is lehet. Akad a tarsolyunkban néhány, gördülékenységet elősegítő tipp!

1. lépés: kiürítés és válogatás

A gardrób rendszerezésének első lépése, hogy teljesen kiürítjük a szekrényt. Ez lehetőséget ad arra, hogy átlássuk, mivel is állunk szemben. Ha adott a lista, hogy mi az, ami van, akkor könnyű eldönteni azt, hogy mi az, ami menjen. Kezdjük például azzal, hogy minden ruhadarabot, cipőt és kiegészítőt kipakolunk, majd csoportosítjuk őket kategóriák szerint, például férfi pólók, női sneakerek, nadrágok, kabátok.

2. lépés: szelektálás

Miután mindent kipakoltunk, jöhet a szelektálás. Nézzük át a ruhadarabokat egyenként, és tegyük fel magunknak az alábbi, lényegre törő kérdéseket!

  • Mikor viseltem ezt utoljára?
  • Jó állapotban van még?
  • Illik az aktuális stílusomhoz és életmódomhoz?

Azokat a darabokat, amelyek esetében ezekre a kérdésekre nemleges a válasz, helyezzük egy külön kupacba. Ezeket később elajándékozhatjuk, eladhatjuk, újrahasznosíthatjuk.

3. lépés: rendszerezés

A megmaradt ruhadarabokat megéri úgy rendszerezni, hogy könnyen hozzáférhetőek és áttekinthetőek maradjanak. Használjunk különféle rendszerező eszközöket, mint például akasztók, tárolódobozok és polcok. A férfi pólók esetében érdemes szín vagy típus szerint elpakolni őket, így könnyen megtalálhatjuk a megfelelő darabot. A női sneaker modelleket is érdemes polcokra helyezni, ahol jól láthatóak és könnyen elérhetőek.

4. lépés: szezon itt, csere ott

A tavasz és a nyár beköszöntével ideje elővenni a könnyebb, szezonális ruhadarabokat, és eltenni a téli holmikat. A szezonális váltás nemcsak helyet szabadít fel a szekrényben, hanem megkönnyíti a reggeli készülődést is. A nem aktuális ruhákat tároljuk külön dobozokban vagy vákuumos tárolókban, így megvédhetjük őket a portól és a molyoktól.

Női ruházat

5. lépés: jöhetnek az új kollekciók!

A gardrób frissítésének egyik legizgalmasabb része az új darabok beszerzése. Gondoljuk át, milyen alapdarabok hiányoznak a ruhatárunkból, és melyek azok a trendi modellek, amelyekkel feldobhatjuk a mindennapokat.

6. lépés: a rend megőrzése

A rendszerezett gardróbállapot megőrzése rendszeres karbantartást igényel. Havonta egyszer érdemes átnézni a ruhatárat, és eltávolítani azokat a darabokat, amelyekre már nincs szükség. Így elkerülhetjük a felesleges felhalmozást, és mindig áttekinthető marad a szekrény.

Íme, néhány tipp a hatékonyság fokozásához!

Használjunk különböző méretű és típusú akasztókat és polcokat, hogy optimálisan kihasználhassuk a rendelkezésre álló helyet. Kisebb méretű tárgyakhoz, mint a kiegészítők és a fehérneműk, érdemes tárolódobozokat alkalmazni. Határozottan jó ötlet felcímkézni a tárolókat, hogy könnyen megtalálhassuk, amit keresünk. Végül éles, praktikus világítás beszereltetésével könnyebb átlátni a szekrényt és kiválasztani a megfelelő ruhadarabokat.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek