Mik a leggyakoribb bőrgyógyászati problémák?

0
190

A bőr ápoltsága, egészséges megjelenése szerves részét képezi a mindennapoknak. A legkisebb bőrproblémák is rányomhatják bélyegüket közérzetünkre és magabiztosságunkra. A drogériákban, webáruházakban, vagy gyógyszertárakban recept nélkül elérhető készítmények nem mindig hoznak javulást a bőrproblémák kapcsán, s vannak olyan helyzetek, amikor bőrgyógyász felkeresése válik szükségessé.

A Duna Medical Center szerint számos panasszal lehet bőrgyógyászhoz fordulni. Nem csak a bőrt érintő problémák kapcsán nyújt segítséget a szakember, hanem a hajjal, a körmökkel és a bőr alatti kötőszövetekkel összefüggésben is. S hogy melyek azok a tünetek, melyekkel a leggyakrabban látogatnak el a páciensek a rendelőbe? Az indokolatlanul megjelenő bőrkiütések mellett az ekcéma és a pikkelysömör is gyakorinak számítanak.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az anyajegyek rendszeres ellenőriztetése nélkülözhetetlen a megelőzés érdekében. A gombás fertőzések kezelése nem várathat magára, hiszen rengeteg kellemetlenséget okozhatnak, ráadásul tovább is adhatóak a családtagoknak. Hasonlóképp szakember közreműködését teszi szükségessé a különféle fekélyek, az orbánc kezelése is.

A tini korosztály egyértelműen érintett a pattanásos bőr problémájában, de sok felnőtt is küzd ezzel a helyzettel. Ilyenkor a táplálkozás, az életmód egyaránt fontos szerepet töltenek be abban, miként alakul a bőr állapota. Hasonló a helyzet a hajhullással, mely kapcsán szintén szükségessé válhat a célirányos laborvizsgálatok elvégzése is. A hiánybetegségek igen gyakorinak számítanak, de a stressz szervezetre kifejtett hatása mellett sem mehetünk el.

A bőrgyógyászati panaszok tehát mindig komplex rálátást és vizsgálatot követelnek meg, főleg akkor, ha visszatérő tünetekről van szó. Az akne, a pattanásos bőr, az ekcéma, a pikkelysömör kapcsán mindenképpen figyelembe kell venni az életmódot, valamint azokat az alapanyagokat, készítményeket, melyekkel a bőr rendszeresen kapcsolatba kerül. Érdemes tehát magunkkal vinni a szakemberhez korábbi leleteinket, kezelési lapjainkat, melyek segítségével a szakember jobb rálátással ismeri fel az esetleges háttérben álló problémákat.

Az egészséges bőr megőrzésében kiemelt szerepe van a megfelelő folyadékbevitelnek és a hidratálásnak. A minőségi hidratáló krémek, a természetes összetevőket tartalmazó testvajak jó választásnak bizonyulnak a száraz bőrfelületek megszüntetésére.