Mindenképp szükséges laptophoz az erős videokártya?

0
174

Manapság a számítógépes játékok világa és a kikapcsolódás fogalma erősen összefonódtak. Már nem csak a tizenévesek kiváltsága a virtuális szórakozás, szinte minden korosztály találhat számára megfelelő játékot. Azonban ez a világ és a nagy teljesítményű, méregdrága számítógépek sokak fejében még mindig elválaszthatatlanok. Különösképp igaz ez a mai játékok grafikai jellemzőire, melyekhez elengedhetetlen egy költséges videokártya.

 

Valóban szükséged van erre?

Érdemes alaposabban is szétnézned az efféle szórakozások terén milyen alternatíváink vannak még. A PC-k esetében nem túl költséghatékony megoldás többet fizetni egy játékra optimalizált gépért, ha nem kívánunk komolyan belefolyni a gamer világba. A laptopokat illetően ez viszont még költségesebb lehet, hiszen itt a mobilitás és az ebből fakadó korlátolt bővíthetőség felveri az árakat, ha teljesítményről van szó. A különféle felső árkategóriás videokártyák nem épp olcsó mulatságnak számítanak, viszont a modern játékok világa megköveteli ezt a grafikai teljesítményt számítógépünk részészéről. Ha csak egy oldalon szeretnél szerencsét próbálni vagy online társas estéket szeretnél szervezni távoli barátokkal, akkor valószínűleg nem lesz szükséged egy bivalyerős videokártyára. Bőven akad tehát kikapcsolódási lehetőség a virtuális térben akkor is, ha nem akarsz rendszeres időközönként komoly összegeket fizetni számítógéped modernizálásáért.

 

Költséghatékony alternatíva: az online játékok világa

A különféle böngészőnkön keresztül elérhető online játékok világa sokkal változatosabb, mint azt gondolnád. Hatalmas előnyük a megszokott offline programokkal ellentétben pedig, hogy nem igényelnek túl nagy grafikai teljesítményt számítógéped részéről. Legyen szó szerepjátékokról, különféle kvízekről vagy online kaszinókról, számtalan érdekes és szórakoztató változatot találhatsz köztük. Óriási a kínálat ilyen téren, már a különféle közösségi média platformokon belül is tömérdek játékot találhatsz. Ezen játékok másik nagy előnye továbbá, hogy másokkal közösen játszhatunk, ami így összehozhatja a családot és a barátokat – bármekkora távolság is válasszon el bennünket éppen. Tehát a közösségépítő szerepük is jelentősen hozzáad ahhoz, hogy az online játékok világa ilyen ütemben fejlődik. A videójáték világ kezdetén ez legfeljebb csak akkor valósulhatott meg, ha többen ugyanazt a számítógépet használták egyszerre. Ma azonban már nem akadály a távolság, ahogyan a játékosok száma sincs igazán limitálva. Nagyon sok online játék ugyanis szinte korlátlan számban képes a játékosokat beengedni a szervereire.

 

Retro gaming

Ne hagyd, hogy a legdrágább játékok teljesítményigénye súlyos költségekbe verjen. Már egy olcsóbb laptopon is játszhatsz, amely nem rendelkezik méregdrága videokártyával. Az online játékok hatalmas segítséget nyújtanak ebben számunkra. Ezen felül egyre inkább hódít az úgynevezett retro gaming, azaz a régi játékok világa. Itt nem kell feltétlen az ezeréves MSDos alapú játékokra gondolni. Viszont azok a sikertermékek, amik 5-10 évvel ezelőtt belopták magukat a játékosok szívébe, a mai olcsóbb árkategóriába tartozó gépeken nagyszerűen elfutnak. Tehát ha annak idején azért maradtál távol egy játéktól, mert nem volt hozzá megfelelő felszereltséged – ma felfedezheted azt új élményekkel telítődve.