HOTDOGGazdaságBefektetési gyorstalpaló kezdőknek - A 4 legfontosabb tényező

Befektetési gyorstalpaló kezdőknek – A 4 legfontosabb tényező

Annak érdekében, hogy pénzügyeid alakulása hosszabb távon se okozzon problémát, nagyon sokat segíthet egy befektetési kisokos. Tudniillik, míg arra a pontra sokan eljutnak, hogy belátják a megtakarítás fontosságát, az ehhez legcélszerűbb eszköz megválasztása gyakorta már sokkal nehezebb dió. Ez persze teljességgel érthető, lévén ma számtalan konstrukciót találunk a piacon, ráadásul ezek merőben eltérnek egymástól, minden tekintetben.

Az első és legfontosabb lépés épp ezért az, hogy megvizsgáljuk milyen tényezők játszanak sorsdöntő szerepet a választott formák sikerességében. Ezeken kívül további befektetési opciókat találhatsz a Grantis oldalán. Ez azért jelent óriási segítséget, mert így egy helyen fellelsz minden olyan információt, amire döntésed meghozatalához szükséged lehet. Ezzel együtt kardinális pontosan tisztában lenned azzal, milyen szempontok elemzése mentén kell elindulnod, hiszen csak így határozhatsz majd a számodra legjobb eszközök mellett.

Befektetéseid során ez a 4 legfontosabb tényező

Amikor az a kérdés, milyen konstrukcióval tudod a legeredményesebben fialtatni megtakarításod, akkor a legtöbben általában a lehető legjobb megoldást keresik. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű, sőt, a helyzet az, hogy gyakorta nem is egy formával érhető el a vágyott siker, hanem egy kellő alapossággal összeállított portfólióval. 4 olyan különböző szempont van, ami alapján egy befektetési eszközt jól körül írható. Az első a kockázat. Minél nagyobb a rizikó, annál jelentősebb eredmények érhetők el, ám ezzel együtt a kudarc lehetősége is számottevő. Ezzel kapcsolatban fontos szem előtt tartanod, miszerint mindig olyan formák mellett tedd le a voksod, amik a te kockázattűrő képességednek megfelelnek. Hiába teljesít jól az adott eszköz, ha ennek az az ára, hogy te folyamatos stresszben élsz. A rizikó mértékéhez szorosan kapcsolódik a hozam. Amikor befektetésről van szó, mindig van egy cél, amit el szeretnénk érni. Ehhez elengedhetetlen egy adott mértékű hozam, ám ennek nagysága elsősorban attól függ, milyen kockázatos az adott konstrukció. Ugyanakkor a harmadik fontos szempont ezt a képet némileg árnyalja. Ez nem más, mint a futamidő. Minél nagyobb távlatokban gondolkodsz ugyanis, annál könnyebb diverzifikálni portfóliódat. Végül, de nem utolsósorban hatalmas befolyással bír az is, milyen pénzügyi ismeretekkel rendelkezel.

Körültekintően kell befektetési eszközt választanod

Tudniillik léteznek olyan megoldások, amik rendkívül egyszerű struktúrával és kiszámítható hatékonysággal rendelkeznek. Ilyenek például az állam-, illetve céges kötvények, valamint a rögzített kamatozású értékpapírok is. Ezeknél az alacsony rizikó mellett az is előnyt jelent, hogy nem kell komoly döntéseket hoznod, ami kiváltképp akkor jelent nagy könnyebbséget, ha mélyebben nem érdeklődsz a pénzügyi világ folyamatai iránt. Szerencsére ezekkel a formákkal is jelentős bevételnövekedés érhető el, ám ha ez nem lenne elég, akkor a közepes kockázattal bíró konstrukciókból is válogathatsz befektetési portfóliódba. Az ingatlanalapok, vagy épp az ETF-ek kiválasztásánál azonban már nagyon körültekintően kell eljárni, az egyedi részvények és a különféle spekulatív eszközök pedig csak akkor lehetnek megfelelőek számodra, ha a kifejezetten magas rizikó sem riaszt vissza. Ezzel együtt nem szabad megfeledkezned arról, hogy a választott megoldásokat mindig céljaidhoz igazítsd. Másképp kell gondolkodnod, ha időskori anyagi biztonságodat szeretnéd hosszú távon megalapozni és egész eltérő terv kell, ha például saját otthont vásárolnál a közeljövőben. Utóbbi kapcsán ugyanis rövidebb idő áll a rendelkezésedre, ám a kezdőtőke összegyűjtése sokszor csak jól összeállított befektetési csomaggal lehetséges. Így nem fog fejtörést okozni, hogy melyik lakáshitelt válaszd. Tudniillik minél nagyobb önerővel rendelkezel, annál kedvezőbb lehet majd a törlesztőrészleted.

A szakértői segítség hatalmas könnyebbséget jelent

Pénzügyi döntések kapcsán sajnos még mindig gyakorta az tapasztalható, hogy nem kérjük ki hozzáértő tanácsait, holott ezek az elhatározások hosszú távon meghatározók és céljaink elérése múlhat a sikerességükön. Amikor a befektetési lehetőségeket vizsgálod, feltétlenül tartsd szem előtt, miszerint az óriási kínálat és az eltérő feltételek még egy olyan specialista számára is komoly kihívásokat jelentenek, aki hosszú évek óta kizárólag az elérhető eszközök elemzésével foglalkozik. Ez egyben azt is jelenti, hogy laikusként szinte biztosan nem találod meg azt a portfólió összeállítást, amivel a lehető legeredményesebb lehetsz. Ez ugyanis egy olyan komplex feladat, amihez elengedhetetlen egy független pénzügyi tanácsadó segítsége. A szakértői konzultációk során ugyanis nem csak a céljaid és az annak elérésére alkalmazható konstrukciók vizsgálata történik meg, de az aktuális és a jövőben várható élethelyzetedet is figyelembe veszik. Így eljárva pedig biztos lehetsz abban, hogy a lehető legoptimálisabb megoldás mellett döntesz majd végül.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Legnépszerűbbek