Magazinról

Alapítva: 2007.08.03.

Tegnapi látogatók: 309

Látogatók az előző hónapban: 6375

Látogatók a jelenlegi hónapban: 5535

Feliratkozottak: 2388

Magazin helyezése: 25

Tudtad?

Az újdonságokról belső levélben értesülhetsz,ha ismerősnek jelölsz.
(Csak az ismerősöknek tudok belső levelet küldeni, a követőknek nem.)

Valamint a Facebook oldalon létrehozott

World Geographic oldalon

követheted a frissülést.
(A Facebook oldal regisztrációhoz kötött)

Láttad már?

Másik magazinom a Csavarogjunk kis hazánkban címmel jelent meg.


A magazin által bebarangolhatod az országot, felfedezheted a szépségeit, valamint megismerheted a nép hagyományokat.

A képre kattintva máris ott lehetsz..

Ez a magazin is hetente frissülő, amelyről belső levélben és az erre a célra   létrehozott Facebook oldalon lévő

Csavarogjunk kis hazánkban

oldalon értesülhetsz.

Pánikroham


A pánikroham átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet, jellemzően hirtelen támad és sosem tart fél óránál tovább. Erősen különbözik más szorongásos betegségektől, amennyiben a pánikroham hirtelen csap le, látszólag nincs kiváltó oka.

A legtöbb áldozata megtámad valakit. Azokat, akiknél a roham megismétlődik vagy súlyosan rettegnek egy újabb rohamtól, pánikbetegeknek hívjuk.
Bemutatás

A legtöbb pánikbeteg halálfélelemről, „megőrülésről” és érzelmi és viselkedésbeli irányításvesztésről számol be. Erős késztetést éreznek, hogy elmeneküljenek onnan, ahol a roham elkezdődött („harcolj vagy menekülj” reakció), amit mellkasi fájdalmak, a lélegzet megakadása és elkerülhetetlen végzet érzése követ.

A pánikbetegséget megkülönbözteti a más típusú szorongásoktól az intenzitása és a hirtelen, epizodikus természete. Azok, akik szorongással kapcsolatos betegségekben szenvednek, gyakran élnek át pánikrohamokat, bár a pánikbetegség nem mindig van összefüggésben más mentális zavarokkal. Az amúgy egészséges emberek majdnem 10%-a is átél egy elszigetelt pánikrohamot egy évben és minden hatvanadik ember az Egyesült Államokban egyszer elszenvedi a pánikbetegséget életében.

A fóbiás betegek gyakran élnek át pánikrohamot, amikor a félelmeik kiváltójával kapcsolatba kerülnek, de ezek a rohamok rövid életűek és gyorsan megszűnnek, ha a kiváltó ok eltűnik. Krónikus szorongás esetében az egyik gyakran fordul egy másikba, ami pár nap alatt idegi kimerüléshez vezet.

Tünetek

A pánikroham tünetei hirtelen jelennek meg, látható ok nélkül. Közéjük tartozik:
- Felgyorsult vagy felerősödött szívverés vagy szívdobogás
- Izzadás
- Szédülés, émelygés vagy hányinger
- Nehézlégzés
- Szurkáló vagy viszkető érzés az arcon, a szájban, a kézen vagy lábon (paresztézia)
- Elpirulás vagy reszketés
- Álomszerű érzés vagy érzékelési zavarok
- Disszociáció, az az érzés, hogy az egyén nincs kapcsolatban a saját testével, vagy akár idővel és térrel (személytelenítés)
- Rettegés az irányítás elvesztésétől, hogy az egyén valami ostobaságot tesz vagy megőrül
- Halálfélelem
- Remegés vagy reszketés
Egy pánikroham rendszerint 2-8 percig tart és a mindennapi életben előforduló egyik legelcsüggesztőbb hatású egészségzavar.

Előfordulás

A pánikbetegség súlyos egészségügyi probléma a fejlett országokban. Általában a fiatal felnőttkorban keletkezik; a pánikbetegek durván fele 24 éves kora előtt mutatja az első tüneteket. A nők kétszer akkori valószínűséggel szenvednek pánikbetegségben, mint a férfiak.

A pánikbetegség hónapokig, akár évekig is tarthat, aszerint hogy hogyan és mikor kerül sor kezelésre. Kezelés nélkül addig rosszabbodhat, mígnem már súlyosan befolyásolja az illető életét mind a rohamok, mind az elleplezésükre tett kísérletek miatt. Valójában sok ember személyes kapcsolataiban és munkájában problémákat okoz a pánikbetegség. Általában nem múlik el magától, amíg az egyén nem kap kimondottan pánikbetegeknek való kezelést.

Azoknál, akik a betegség korai fázisában keresnek kezelést, a tünetek többsége néhány hét alatt elmúlik maradandó káros hatások nélkül a kezelés után.

Kezelés

Lehetséges gyógymódok: gyógyszeres kezelés és egyfajta pszichoterápiás kezelés, az ún. kognitív viselkedésterápia, ami megtanítja, hogy hogyan csökkentheti a személy a szorongást és közelítheti meg másként a pánikhelyzeteket.( A kognitív terápia célja a nem eredményes, hibás vagy káros gondolkodási mintázatok, sémák megváltoztatása.

A beteg tanulmányozza érzéseit és megtanulja elkülöníteni a helyes és a rosszul működő sémákat. Akárcsak a viselkedésterápiában, a beteg itt is aktív résztvevője a gyógyulási folyamatnak és képessé válik a kontrollra.) A szakértő általi megfelelő kezelés az esetek 70-90%-ában csökkenti a rohamok számát vagy segít megelőzni azokat. A kezeltek többsége jelentős haladást ér el az első pár hét kezelés után.

Visszaesések előfordulhatnak, de hatékonyan kezelhetőek az előzőleges előfordulások alapján.

A kezelt betegek 95%-a csaknem teljesen felgyógyul 10 és 20 hét közötti idő alatt, bár komoly javulás tapasztalható már az első néhány hét kezelés után. Mivel a társas helyzetek vagy a vezetés is válthat ki pánikrohamokat vagy kényelmetlen érzést a betegekből, néhányan közülük agorafóbiától (a nyílt tértől való irtózástól) is szenvedhetnek a betegség következményeképpen; ez a pánikbetegség egyik legkárosabb mellékhatása, mivel megakadályozza a beteget abban, hogy segítségért folyamodjon.

A gyógyszeres kezelés használható arra, hogy megtörje a pszichológiai kapcsolatot egy adott fóbia és a pánikrohamok között, csökkentve a további rohamok számát. Az enyhébb fóbiák csökkenthetők kognitív viselkedésterápia segítségével vagy a félelemmel való személyes megküzdéssel az újbóli átélés által, bár ennél is erősen javasolt egy szakértő segítsége. Mindkét fajta kezelést elkezdése előtt érdemes szakértő javaslatát kérni.

A pánikbetegség együtt járhat más érzelmi problémákkal is. A klinikai depressziót gyakran hozzák vele összefüggésbe, akárcsak alkoholizmust és a drogfüggőséget. A pánikbetegek 30%-a használ alkoholt és 17%-uk pszichoaktív szereket, mint a kokain vagy marihuána a kínjaik enyhítésére. Egyes kutatások szerint az öngyilkossági kísérletek száma szintén nagyobb a pánikbetegek körében, bár ezt nem sikerült kétséget kizáróan igazolni.

Mint a többi érzelmi zavarnál, a család és barátok támogatása szintén segíthet a gyógyulási folyamat felgyorsításában. A rohamok során nem szokatlan, hogy az elszenvedője hirtelen, irracionális félelemtől szenved, amit eloszlathat valaki, aki ismeri ezt a betegséget. Komolyabb vagy gyorsabb segítség érdekében léteznek csoportterápiák pánikbetegeknek, amik segíthetnek megérteni és kezelni a betegséget.

További lehetséges gyógymódok: naplóvezetés, amelynek során a beteg leírja a napi tevékenységeit és érzéseit, azonosítani és kezelni tudja a személyes nehézségeit, illetve légzési gyakorlatok. Egyéb stressz oldó tevékenységek, mint a tai-chi, jóga vagy a testedzés szintén segítik a javulást. Sok pszichológus ajánl stressz-menedzselő, időbeosztási vagy érzelmi egyensúly-tanfolyamokat, hogy segítsen a páciensnek elkerülni a szorongást a jövőben.

Ajánlott gyógynövények: citromfű, borágó, macskagyökér, komló. Depresszió esetén az orbáncfű is alkalmazható, feltéve, hogy nem fokozza a szorongást.

Átöröklés

A pánikbetegség örökletes is lehet, ami azt mutatja, hogy az öröklődés szerepet játszik a megjelenésében. Sok embernél ellenben bármilyen családon belüli előzmény nélkül jelenik meg.
Forrás: wikipedia

Kapcsolódó cikkek:
Bódító szerek
Drogok és tévhitek, az alkoholbetegség
Alkoholizmus
A klausztrofóbia

Hozzászólások

Már nem tag   5.

Szia! Most már többet tudok róla, mert sokat hallok erről, és jobb tájékozottnak lenni! Egy ismerősöm is eme betegségben szenved, de sosem tudtam mi is ez valójában...Most már értem...köszi...

2009. aug. 01. 17:40
Már nem tag   1.

Facebook követés

Látogatottság száma havi szinten

Május: 17564

A számláló rendszer átalakítása után.

Június: 4094

Július: 4094

Augusztus: 3944

Szeptember: 8225

Október: 10604

November: 11645

December: 9884

2012. májusától 2012. december 31-ig

70 054

látogatója volt a magazinnak!
 

2013.

Január: 12380

Február: 9436

Március:
8735

Április: 7971

Május:
6927

Június: 7865

Július: 5117
 
Augusztus: 5007

Szeptember: 6239

Október: 6817

November: 7339

December: 6231

2013-ban összesen: 90064

2014 Január: 9000

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez