Magazinról

Alapítva: 2007.08.03.

Tegnapi látogatók: 132

Látogatók az előző hónapban: 6239

Látogatók a jelenlegi hónapban: 5546

Feliratkozottak: 2388

Magazin helyezése: 38

Tudtad?

Az újdonságokról belső levélben értesülhetsz,ha ismerősnek jelölsz.
(Csak az ismerősöknek tudok belső levelet küldeni, a követőknek nem.)

Valamint a Facebook oldalon létrehozott

World Geographic oldalon

követheted a frissülést.
(A Facebook oldal regisztrációhoz kötött)

Láttad már?

Másik magazinom a Csavarogjunk kis hazánkban címmel jelent meg.


A magazin által bebarangolhatod az országot, felfedezheted a szépségeit, valamint megismerheted a nép hagyományokat.

A képre kattintva máris ott lehetsz..

Ez a magazin is hetente frissülő, amelyről belső levélben és az erre a célra   létrehozott Facebook oldalon lévő

Csavarogjunk kis hazánkban

oldalon értesülhetsz.

Koala

Fájl:Koala climbing tree.jpg


A Koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat, a Koalafélék családjának egyedüli élő képviselője. A Koala szó a katang benszülött nép nyelvéből származik, jelentése „nem ivó”.
A név nem teljesen találó, bár tényleg keveset isznak.
A „Koalamedve” megnevezés helytelen, mivel a Koalák nem tagjai a medvék családjának. A tudományos neve görögül „erszényes medvét” jelent, mivel az első telepesek helyi medvefajnak gondolták a fura állatot.

Előfordulása

A Koalák mindenhol megtalálhatók Ausztrália keleti partjain, de a belső vidékeken is, olyan távolságig, ahol még elég a csapadék a megfelelő erdők létezéséhez. Ausztrália déli részén a Koalákat a 20. század elején kiirtották, de mára újratelepítették őket Victoria államból. Nyugat-Ausztráliában és Tasmaniában nincsenek Koalák.

Először Georg August Goldfuss zoológus írta le 1817-ben. A 2000. évi sydneyi olimpiai játékok során a Koala volt az egyik kabalaállat.

Alfajai

Fájl:Koala.jpg

 

– Phascolarctos cinereus victor – a legdélebbi alfaj, hosszabb, sötétebb szőrrel, nagyobb termettel.
– Phascolarctos cinereus adustus – a legészakibb alfaj, rövidebb, világosabb szőr és kisebb termet jellemzi.
– Phascolarctos cinereus cinereus – külső jegyeiben és elterjedése szerint átmenet a kettő között.

Megjelenése

A Koala valamennyire hasonlít a vombathoz (legközelebbi élő rokonához), de a bundája vastagabb és puhább, a füle pedig sokkal nagyobb. A tömege 5 kg (kicsi, északi nőstény) és 14 kg (nagy, déli hím) között van. Általában nem zajosak, de a hím Koalák hangos figyelmeztető hívójelet bocsátanak ki, amely a párzási időszakban egy kilométerre is elhallatszik. A Koalák élettartamáról kevés megbízható adat áll rendelkezésre. Mindenesetre jegyeztek fel olyan koalát, amely fogságban megérte a 15 évet. Vadonban, de főleg országutak közelében ez lecsökkenhet 2-3 évre.

Datei:Friendly Female Koala.JPG


Mivel a Koala étrendje elég alacsony tápértékű, energiát takarít meg azáltal, hogy szokatlanul kicsi az agya: a koponyaüreg 40%-át folyadék tölti ki.

Életmódja

A Koala majdnem kizárólag eukaliptuszlevelekkel táplálkozik, folyadékszükségletét is ebből biztosítja. A vombathoz hasonlóan, a Koalának is igen lassú az anyagcseréje a többi emlőshöz viszonyítva. Naponta kb. 20 órát mozdulatlanul töltenek, az idő nagy részében alszanak is. A nap minden szakában, de főleg éjjel esznek. Egy átlagos Koala naponta 500 gramm eukaliptuszlevelet fogyaszt el, finom pasztává rágva lenyelés előtt. A Koala többféle eukaliptusz levelet is eszik, de határozottan előnyben részesít néhány fajtát.

Fájl:Koala-ag1.jpg


A nőstény Koalák egyedül élnek és külön körzetük van, amelyet ritkán hagynak el. A termékenyebb vidékeken ezek a körzetek fedhetik egymást; az olyan zónákban, ahol a tápláléknak alkalmas fák ritkábban fordulnak elő, ezek a zónák nagyobbak és kizárólagosak. A hímek nem kötődnek területhez, de nem tűrik el egymást, főleg a párzási időszakban.

A Koalák majdnem teljesen a fákon élnek. Nem készítenek fészket, hanem a fa ágán alszanak. Általában lassan mozognak, de ha szükséges, gyorsan is tudnak mászni. Át is tudnak ugrani egyik fáról a másikra, ha elég közel vannak. Hosszabb utakat a földön tesznek meg. Veszélyhelyzetben meglepő gyorsasággal galoppoznak a legközelebbi fáig, ahol biztonságos magasságig felmenekülnek. Ott aztán türelmesen megvárják, amíg a támadó elmegy.

Szaporodása

ARKive video - Koala joey at various stages, climbing on adult and feeding
Katt a képre

A nőstények 2-3 évesen, a hímek 3-4 éves korukban válnak ivaréretté.
A nőstény Koala kb. 12 éven át évente egy utódot hoz a világra.
A vemhesség 35 napig tart, az ikerszülés igen ritka. A szülés rendesen december – március között szokott történni, amikor a déli félgömbön nyár van. Az újszülött Koala kb. 2 cm hosszú, szőrtelen, vak, és fületlen. Születése után hat hónapig az anyja erszényében lakozik és kizárólag tejjel táplálkozik. Ezalatt kinő a füle és a szőre, majd kinyílik a szeme. Kb. 30 hetes korában elkezdi enni az anyja pépes ürülékét. A kis Koala további hat hónapig az anyjával marad, aki a hátán cipeli. A kifejlett fiatal nőstények közeli területekre költöznek, a fiatal hímek viszont még két-három éves korukig az anyjuk körzetében maradnak.

Fennmaradása

A 20. század elején majdnem a kihalásig vadászták a koalát, elsősorban a bundájáért. Az utóbbi években néhány kolóniát komolyan veszélyeztettek a betegségek, elsősorban a chlamydia.
A Koaláknak nagy, összefüggő erdős területre van szükségük és képesek hosszú távolságokat is megtenni ennek érdekében. A kontinensen egyre növekvő emberpopuláció mezőgazdasági vagy építkezési célokra elfoglalja a Koalák élőhelyét, visszaszorítva őket a bozótosokba.

Az Ausztráliai Koala Alapítvány 40000 négyzetkilométer feltérképezése után azt állítja, hogy a Koalák természetes élettere lényegesen csökkent. Noha az egyes fajok nagy területeket fednek le, a Koalák lakókörzete csak „szigetekben” maradt fenn. Ezeket a szigeteket koordinált módon kell védeni és helyreállítani.

Fájl:Australia Cairns Koala.jpg


A szárazföldi helyzettel ellentétben, ahol a populáció csökken, több szigeten „járványszerűen” elszaporodtak a Koalák. Dél-Ausztráliában a Kenguru-szigeten a 90 évvel ezelőtt betelepített Koaláknak nem volt természetes ellensége vagy versenytársa. Ehhez hozzáadva azt, hogy a Koalák képtelenek a vándorlásra, a Koalapopuláció mérete mára fenntarthatatlanná vált, és veszélyezteti a sziget ökológiai egyensúlyát. Jelenleg 30000 Koala él a szigeten, holott ökológusok becslése szerint a sziget csak 10000-nek biztosít élelmet. A kormány ezért sterilizációs és átköltöztetési programokat indított.

A Koalák négy ausztráliai államban fordulnak elő. A helyi szabályok szerint az állat veszélyeztetettnek minősül a Délkelet-Queensland Biorégióban és Új-Dél-Walesben, illetve ritkának Dél-Ausztráliában.

Datei:Koala and baby.jpg


A Koala ujjain, ujjbegyein levő bőrlécek rajzolata megtévesztően hasonlít az emberéhez.

Bár igen kedvelt állat, egyoldalú táplálkozási igényei miatt tartása igen költséges. Ausztráliában gyakori és kedvelt állatkerti állat, sok állatkertben megtalálható. Ausztrálián kívül azonban kevés helyen tartanak Koalákat.

Európában kevés állatkertben találkozhatunk vele, elsősorban a ritkasága és magas tartási költségei miatt. Ma már Dél-Európában termesztett eukaliptusszal takarmányozzák, amely valamelyest csökkenti a kiadásokat. Magyarországhoz legközelebb Bécsben látható.

Forrás: wikipedia

Hozzászólások

Etyy  (L/52) 1.

Nagyon jók a képek! vidám és aranyos a videón,ahogy rágcsálja a leveleket.
A kis koala táplálkozása...hát...az teljesen új volt a számomra vidám
Tetszett a cikk,köszi Zoli!

2012. febr. 21. 09:32

Facebook követés

Látogatottság száma havi szinten

Május: 17564

A számláló rendszer átalakítása után.

Június: 4094

Július: 4094

Augusztus: 3944

Szeptember: 8225

Október: 10604

November: 11645

December: 9884

2012. májusától 2012. december 31-ig

70 054

látogatója volt a magazinnak!
 

2013.

Január: 12380

Február: 9436

Március:
8735

Április: 7971

Május:
6927

Június: 7865

Július: 5117
 
Augusztus: 5007

Szeptember: 6239

Október: 6817

November: 7339

December: 6231

2013-ban összesen: 90064

2014 Január: 9000

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez