Az Advatix cseppek kullancs-bolha ellen.
A Bayer Hungaria kft részletes leírást tett közéé, melyet most itt is olvashattok.
Mit kell tudni az Advantixról?

Mi is az az Advantix®?
Az Advantix® egy havonta alkalmazandó spot on készítmény (hivatalosan: rácsepegtetõ oldat), melyet 7 hetes vagy annál idõsebb görények és kutyák kullancsok, bolhák, igazi- és lepkeszúnyogok elleni védelmére fejlesztettek ki. A készítmény imidaklopridot és permetrint tartalmaz, és négy különbözõ kiszerelésben kapható: görényekre a 4 kg-nál kisebb kutyák számára forgalmazott (zöld színû) készítmény használható. Minden egyes doboz négy pipettát tartalmaz. Egy kezelésre egy pipetta tartalmát kell teljes egészében felhasználni.
Milyen paraziták ellen nyújt védelmet az Advantix®?
Az Advantix® az alábbi három vérszívó és betegségeket terjesztõ parazita ellen védi meg a görényeket:
• kullancsok ellen: Az Advantix® bizonyítottan hatásos négy kullancs faj ellen:
Ixodes ricinus (közönséges európai kullancs), Rhipicephalus sanguineus (barna kutyakullancs), Dermacentor
variabilis és Amblyomma americanum.
• igazi ( Culex- és Aedes-fajok) és lepkeszúnyogok ( Phlebotomus-fajok) ellen: Az Advantix® távol tartja a görénytõl a vérszívó kétszárnyúakat, így megakadályozza, hogy azok megcsíphessék az állatot. Ha mégis megkísérlik a vérszívást, akkor azonnal megöli õket.
• bolhák ellen: Az Advantix® kevesebb, mint öt perc alatt leállítja a bolhák vérszívó tevékenységét. Tizenkét órán belül elpusztítja a bolhák 98-100%-át és két órán belül megöli az állaton ismét megtelepedõ bolhákat. A készítmény a kezelt görény környezetében elõforduló bolhalárvákat is elpusztítja.
Milyen gyorsan fejti ki hatását az Advantix® ?
Az Advantix® mind a négy külsõ élõsködõ ellen gyorsan kifejti hatását. A kutatási eredmények szerint már két órán belül a kullancsok akár 98,5%-át távol tartja. Az Advantix® egy órán belül elpusztítja a szúnyogok 98,5%-át és akár 95,2%-kal is csökkenti azok vérszívását. Kevesebb, mint öt perc alatt leállítja a bolhák vérszívását, és bolhaölõ hatása is egy órán belül kialakul.
Segít-e az Advantix® csökkenteni a külsõ élõsködõk által közvetített betegségek terjedését?
Az állatokat megcsípõ kullancsok a görénybõl történõ vérszívás közben betegségeket terjesztenek. Minél hosszabb ideig tart a vérszívás, annál nagyobb a valószínûsége a kórokozó mikroorganizmusok gazdára történõ átvitelének. Az Advantix® már azelõtt kifejti kullancsokra irányuló hatását, hogy azok megtelepednének a gazdaállaton (ez az un. „kontakt repellens” vagy táplálkozást gátló hatás). A kullancsok távol tartásával és megtelepedés elõtti elpusztításával jelentõsen csökkenthetõ a betegségek átvitelének kockázata. Az Advantix® az igazi és lepkeszúnyogokra szintén ölõ és repellens hatással is bír. A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének csökkenését laboratóriumi kutyakísérletben igazolták.
Mivel magyarázható a fipronil (Frontline) és a permetrin (Advantix, Kiltix) kullancsellenes hatékonyságában észlelhetõ különbség?
A fipronil és a permetrin más-más idegstruktúrákra hat. Emellett azt is kimutatták, hogy az imidakloprid és a permetrin kombinációja hatásosabb a kullancsok ellen, mint az önmagában alkalmazott permetrin. Sajátos kémiai jellemzõiknek és (páraszerû hatást lehetõvé tevõ) alacsony olvadáspontjuknak köszönhetõen a piretroidok általában erõs repellens hatással rendelkeznek, ami távol tartja az ízeltlábúakat. Ez különösen igaz a permetrin esetében. Az elvégzett vizsgálatok eredményei szerint az Advantix a kullancsok 98,5%-ára repellens hatást gyakorol. Azaz, ha az állatra 100 kullancsot ’szórunk’, akkor abból 98-99 rövid idõn belül elhagyja a görény bundáját. A kullancs rákerül ugyan a görényre, de azon vért szívni nem fog (így betegséget sem tud átvinni). Ezen túlmenõen a permetrin produkálni képes az úgynevezett „forró láb” hatást (’hot foot effect’, ez azt jelenti, hogy a parazita úgy próbál menekülni a hatóanyag elõl, mint ahogyan az emberek kapkodják a lábukat, ha nagyon forró homokba lépnek). A kezelt görénnyel érintkezésbe kerülõ kullancsok és más ízeltlábúak gyorsan leesnek a görényrõl, de az érintkezési idõ általában elég hosszú ahhoz, hogy a paraziták elpusztuljanak. Egyes összehasonlító vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a fipronilnak nincs távoltartó hatása sem kullancsokra, sem igazi sem pedig lepkeszúnyogokra
Mennyi ideig kell egy kullancsnak érintkeznie a kezelt görénnyel ahhoz, hogy annyi Advantix®-ot vegyen fel, amennyi elpusztítja?
Ilyen irányú vizsgálatokat több szerzõ is végzett. Egy 2002-es vizsgálat alapján Dautel arról számolt be, hogy az Advantix készítménnyel két percre kontaktusba kerülõ kullancsok 96%-a 24 órán belül elpusztult. Mehlhorne egy vizsgálat során felvett rövidfilmet mutatott be, amelyben a kullancs 10 perccel a kezelt kutya szõrzetével való rövid kontaktust követõen elpusztult.
Miért maradnak egyes kullancsok továbbra is a bõrhöz tapadva kezelést követõen?
Fiziológiásan a kullancsok azért maradnak a gazdaszervezeten megtapadt állapotban, mert nyálmirigyeik cementszerû váladékot termelnek, amely a kullancs bõrön való rögzítésére szolgál. A parazitaellenes szerek aktivitásának típusától függetlenül a kullancsok csak elpusztulnak. Ezért a már az állaton levõ kullancsokat a kezelés elõtt el kell távolítani.
Milyen hatékonyságot mutat az Advantix® szúnyogok ellen?
Az elvégzett vizsgálatokban a készítmény jelentõs mértékû távoltartó (repellens) hatást mutatott szúnyogok ellen. Ez a hatás megakadályozza, hogy a görényt folyamatosan zaklassák és csípéseikkel nyugtalanítsák a szúnyogok.
Mennyire hatékony az Advantix® bolhák ellen?
Az Advantix® kitûnõ hatékonyságot mutat bolhák és azok lárvái ellen, és akár 42 napon át 99-100%-os hatást biztosít kutyákon. Klinikai és laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az imidakloprid eloszlik a kezelt állatok bõrén. A bõrmegújulás során leváló korpával (hámpikkelyekkel) minimális mennyiségû imidakloprid kerül az állat környezetébe. Ez a korpa (bõrtörmelék) a bolhalárvák legfõbb tápláléka. Az imidaklopridot tartalmazó törmelék elfogyasztása után a kezelt görény környezetében fejlõdõ bolhalárvák elpusztulnak.
Miért csökkenti hatékonyan az Advantix® a bolhanyál okozta allergiás bõrgyulladás (FAD) tüneteit?
Az Advantix® egyik hatóanyaga, az imidakloprid a bõr felületét borító lipidrétegben marad és a membránokon keresztül felszívódva pusztítja el a kifejlett bolhákat. Kutatások bizonyították, hogy a bolhák három-öt percen belül megmérgezõdnek és körülbelül egy órán belül elpusztulnak. Az imidakloprid gyors hatása azt eredményezi, hogy gyorsan csökken a bolhacsípések száma és megszûnik a bolhákkal való ellepettség. Ez rendszerint a bolhanyál okozta allergiás bõrgyulladás (FAD) megszûnéséhez, valamint a bolhacsípés útján terjedõ betegségek átvitelének megakadályozásához vezet.
Miért kell figyelni a pontos adagolásra?
Az Advantix® 60% hatóanyagot tartalmaz! A teljes egészében kijuttatott hatóanyag-mennyiség elengedhetetlen az elvárt hatás eléréséhez. Ezért a úgy nyomjuk ki a pipettát a bõrre, hogy végét ne érintsük a görényhez. Ezzel elkerülhetõ, hogy a pipetta elengedésekor a hatóanyag egy része visszakerüljön a tubusba.
Csökkenti-e a samponos (a faggyútúltermelés elleni készítményekkel végzett) fürdetés az Advantix® hatékonyságát?
Az Advantix® vivõanyaga, amely megköti és szállítja az imidaklopridot és a permetrint, egy szerves természetû és olajos jellegû anyag, ami azt jelenti, hogy a görény teljes testfelületén oszlik el a bõrt és a szõrtakarót borító filmszerû lipidrétegben. A közönséges sampon használata a készítmény alkalmazása elõtt egy vagy azután két héttel nem csökkenti jelentõsen az Advantix® hatékonyságát. Az azonban valószínû, hogy a faggyúoldó készítmények jelentõs mértékben csökkentik azt, mivel képesek eltávolítani a filmszerû lipidréteget. Ilyen készítmények használata esetén az Advantix® alkalmazásának gyakorisága növelhetõ, maximum heti egyszeri kezelésig.
Hogyan tolerálják a felnõtt és a kölyök görények az Advantix® készítményt?
Az Advantix® tolerálhatóságát felnõtt görényeken vizsgálták klinikai kísérletekben. Allergiás reakció, vagy bõrirritáció egyetlen esetben sem lépett fel.*
Használható az Advantix® macskákon?
Nem. A macskák sajátos élettani tulajdonságai, valamint egyes anyagok lebontására való képtelensége miatt az Advantix® készítményt nem szabad macskák kezelésére használni. Míg a kutyák és a görények nagyon jól tolerálják a permetrint, e vegyület macskákra mérgezõ és még halálos kimenetelû reakciókat is okozhat. A macskákban nem megfelelõen mûködik a májbeli glükuronidképzés, így egyes molekulák — például a piretroidok — méregtelenítése nem lehetséges, ami e molekulák felhalmozódásához és mérgezéshez vezet. Szerencsére az ilyen eset nagyon ritka. A Bayer minden Advantix®-szel kapcsolatos kommunikációjában elõtérbe helyezi, hogy a készítményt tilos macskákon alkalmazni.
Használható az Advantix® macskákkal egy háztartásban élõ görényeken?
Az Advantix® természetesen használható olyan görényeken, amelyek macskákkal egy háztartásban élnek. Az egymással szoros közelségben élõ állatok esetében (ha a macska rendszeresen tisztogatja a görényt) fokozottan kell ügyelni arra, hogy a macska a kezelt görény szõrét ne nyalogassa, mielõtt a készítmény meg nem szárad.
Hogyan lehet hozzájutni az Advantix®-hez ?
Az Advantix® kizárólag állatorvosi receptre kapható készítmény. Kapható az állatorvosoknál, állatpatikákban, illetve olyan humán patikákban, amik tartanak állatgyógyszereket.

Dr. Szeidemann Zsolt, Bayer Hungaria Kft.

* Referencia és további információk: Bayer Állategyészségügy 80-201-399 (zöld szám)

Magazinról

Alapítva: 2005.11.13.

Tegnapi látogatók: 3

Látogatók az előző hónapban: 166

Látogatók a jelenlegi hónapban: 150

Feliratkozottak: 18

Magazin helyezése: 2275

Szerkesztőség

Üzenőfal

 • mazsarati (L/51)

  SZIA! NAGYON JÓ A KIS OLDALAD KEKEM VAN HAT GÖRIM NAGYON TETTSZIK A TÁSKA HOL LEHET KAPNI ÉS MENNYIBE KERÜL?? SZERETNÉM FEL VENNI VELED A KAPCSOLATOTT MEG JELÖLLEK HAVERNAK ÉS HA EL FOGADOD AKKOR TUDUNK BESZÉLNI NEKEM VAN MSN-NEM IS NEKED IS HA IGEN AKKOR AZ OLDALAMON JELEZ LÉGYSZIVES KÖSZI MI GÖRI MENTÉSSEL ÉS BEFOGADÁSSAL IS FOGLALKOZUNK. JA ÉS ÉN KERESEK EGY ILYEN GÖRI HORDOZOT AMI A SZLOVÁKOKNAK VAGY A NÉMETEKNEK SZOKOT LENNI A GÖRIS RENDEZVÉNYEN VAGY ÖSSZE JÖVETELEN EL KÜLDENEÉM NEKED A KÉPET VAGY A WWW.GORENY.HU A FÖ OLDALON JOBBRA MEG LÁTOD RÖGTÖN.

  2007. jan. 29 18:01
 • Dom (F/41)

  Megígérem mielőbb összeszedem magamat, csak mostanában nagyon sok olyan dolog jött közbe, mely leköti egy csomó energiámat.

  2006. okt. 15 11:04
 • Fauna (L/39)

  Jók a cikkek! Nem teszel már fel újakat?

  2006. okt. 14 22:37
 • Dom (F/41)

  Gabi, üdv itt nálunk. Ha van kedved a szerkesztéshez, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. Ciao

  2006. jún. 13 16:02
 • Dom (F/41)

  Lili, íram neked levelet. Remélem tudtam benne segíteni.

  2006. jún. 13 15:55
 • Már nem tag 

  A gyerekem odavan egy göriért,de az apja nemnagyon.Hogy szerettessük meg az apával a gondolatot hogyha a lányának nemlesz hatályos időn belül görije lelkileg sérült lesz a leányzó?SEGÍTSETEK!

  2006. jún. 12 13:52

Kedves látogató és olvasó!

A minap kaptam egy figyelmeztetést az egyik olvasómtól, miszerint az itt megjelent cikkek, nem az én tollam és gondolataim szüleményei.
 Ez az állítása teljesen helytálló!
Már rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy ezzel a magazinnal nem az a célom, hogy itt hírnevet szerezzek illetve más(ok) tollával ékeskedjek.
 A cikkeket, melyeket itt olvashattok, innen-onnan gyűjtöttem be és mindezt azért teszem, hogy aki esetleg (még) nem rendelkezik görénnyel, annak legyen némi rálátása. Sajnos szomorúan tapasztalom, hogy nagyon sok ember először állatkereskedésekben találkozik eme kedves kis állatokkal, melyekbe azonnal beleszeretnek. Szinte azonnal elhatározzák, hogy egyik napról a másikra nekik is kell egy ilyen kis szőrmók. Tapasztalatok alapján semmilyen háttérrel nem rendelkeznek, így eme kis állatok hányavetett sorsúak lesznek. (szerencsére vannak azért kivételek)
 Ezzel a magazinnal csak annyi lenne a célom, hogy a görényeink jó és felkészült helyre kerüljenek illetve, aki tart azok megosszák gondolataikat másokkal esetleg újabb információhoz jussanak.

  Köszönöm, hogy elolvastad.

       A magazin szerkesztője, Dominik

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez