.:Retroklippözön:. A Hungária...és minden, ami abból lett II. rész

Cikkem első része leginkább Fenyő Miklós pályáját követte, ámde nem állt meg az élet a Hungária többi zenésze számára sem az együttes feloszlása után. Soraim most róluk szólnak... De még előtte egy utolsó nagyszerű Hungária-nóta, ami kimaradt az előző szórásból: a Multimilliomos jazzdobos.

A dobos-énekes szépfiú, Szikora Robi kiválásával már 1982 végén elindult az a lavina, ami a Hungária felbomlásához vezetett. Már egy ideje problémák voltak közte és Fenyó Miklós között az anyagiak terén, amikor is ezt megelégelve elhagyta a zenekart, majd korábbi és újonnan felfedezett zenésztársakkal megalapította az R-Go nevű formációt, amely akkoriban sikert sikerre halmozott. Szikora, Környei Attila, Kozma Tibor, Holló József és Pasquale Barile egy új stílussal új korszakot indítottak el a magyar könnyűzenében: a Csikidám-életérzést. A legelső sláger: Ergo: Létezem! 1982-ből

 
Az együttes fergeteges sikereket ért el, és hamarosan újabb tagokkal egészültek ki: Charlotte és Varga Éva csatlakozott hozzájuk, ők voltak az R-Go gidák.
 
 
(Egy alacsony férfi dilemmája - Megy a lány, 1982)
 
Az Oh Sally című számban a gidák komoly énekszerepet is kaptak.
 
 
(Oh Sally, 1983)
 
...egy újabb ritkaság. Fülbemászó, pörgős kis dal a lányokkal.
 
 
(Zanzibár, 1983)
 
A lányok és a szerelem mindig is fontos szerepet töltöttek be az együttes életében, még ha változott is időnként a felállás.
Az együttes 1986-os, Rég várok valakire c. albuma még az eredeti tagokkal készült, de ezután is több próbálkozás is volt még.
 
 
(Ne félj, te kis bolond, 1988)
 
Szikora több előadónak is írt dalokat (Szűcs Judit, Görbe Nóra), és egyik legemlékezetesebb kilengése az Angyalbőrben c. tévéfilmsorozat dalainak egy része ( a Moho Sapiens volt a dalok másik felének a szerzője)
 
 
(Mire gondolsz katona?, 1990)
 
1998-ban újra összeálltak a régi fiúk, és egy lemezzel bebizonyították, hogy a ritmus, még nagyon is él a szívükben.
 
 
(Ma velem bossanovázz, 1998)
 
Ahogy korábban említettem tehát, egy lavinát indított el Szikora a Hungáriából történő kiválásával, mivel hamarosan követte őt a többi zenész is: Dolly, Novai Gábor, Kékesi Zoltán Flipper Öcsi, Fekete Gyula és Zsoldos "Dedy" Gábor, akik 1983. június 26-án megalakították a 80-as évek egy másik óriási zenekarát a Dolly Rollt. Sajnos elég kevés eredeti videót találtam róluk, de amit találtam, azt igyekszem elétek tárni.
 
 
(Wind Szörny, 1982)
 
 
(Flipper Öcsi és a Gina, 1984)
 
A Dolly Roll emlékezeteim szerint két karácsonyi dalt is írt: a Csingilingit
 

Éjjellente felébredek, dallamokat gyűjtögetek (N. Gábor)
Én meg azt inézem, hogy nálunk mindig csoda történjen (K. Zoltán)
Dübörgök dobjaimon, ritmikus a karácsonyom (Zs. "Dedy" Gábor)
Modern a csomagolás, és megszólal a csengő (Dolly)
Csingilingilingiling, bim, bam.
Szól a harang
A szaxit úgy szeretem, karácsonyra feldíszítem (F. Gyula)
Én meg a lányoknak megsúgom a telefonszámom (F. Öcsi)
Egész nap úton vagyok, az együttesért lótok-futok (N. Gábor)
Mindent megér a karácsony, ha szép az ajándék (Dolly)
Csingilingi.
Mindenki belead mindent
Így készül az ajándék
Adni jó, de kapni is
Így szép a játék
Csingilingi...

...a másik pedig a Karácsonyi képeslap 1988-ból, amelyet ugyanebben az évben a Skála Coop reklámjához is felhasználtak.

 
1987-ben új ügyeletes szépfiú, egy dobos, Ritchie érkezett az együttesbe, miután Zsoldos Dedy Flipper Öcsivel együtt kivált a Dolly Rollból, és az Első Emeletes Kisszabó Gáborral, valamint Fehér Attilával és Popper Péterrel (szintén az Emeletből Tereh Öcsi menedzserlésével) megalakították az akkor szívdöglesztő fiúcsapatot: ez volt a STEP.
 
 
(Támadás, 1987)
 
A Támadás c. lemez viszonylagos sikertelensége miatt Fenyő Miklóshoz fordultak, aki pártfogásába vette az együttest, és gyökeresen megváltoztatta az imidzsüket. Ekkor született meg 1988-ban az Igen c. album, amivel ugyanolyan eladási példányszámot produkáltak, mint a Támadással.
 
 
(Igen, 1988)
 
Ezért vagy nem ezért, de megváltak Fenyő Miklóstól, és a saját lábukra álltak. Az olaszos külső a harmadik lemezük címében is visszaköszönt. A Ciao c. lemezből szintén a korábbi lemezekhez hasonló mennyiséget adott el a kiadó.
 
 
(Ciao, KEK koncertfelvétel, 1989)
 
Kisszabó Gábort - miután visszatért az Első Emelethez - egy tehetséges új zenész, Mester Tamás váltotta fel, ezt az új lemezt már vele készítették.
 
Na és egy kis reklám! A retroreklámok rovat gyorséttermekről szóló összeállításában már láthattátok azt a City Grill reklámot, amit a STEP együttes tagjaival készítettek, ott még Kisszabó Gábor szerepelt, de készült egy későbbi reklám is, amely a Ciao c. szám dallamára épült, és már Mester Tamás is együtt falatozik a társaival...és a lányokkal.
 
 
1990-ben, a legnagyobb siker idején Flipper Öcsi szólókarrierre vágyott, és kivált a csapatból, ami a STEP felbomlásához is vezetett.
 
Mi van velük ma?
 
R-GO:
Szikora Róbert - bár az eredeti R-Go csak emlékkoncertek erejéig létezik ma már - önmagában, új lányokkal még mindig életben tartja egykori és új rajongói szívében a Csikidám érzést.
 
Dolly Roll:
A Dolly Roll is 1998-ban állt össze újra egy nagysikerű emlékkoncert erejéig, Dollyék pedig rendszeresen lépnek fel különböző televíziós műsorokban (Fásy mulató, Zeneexpressz, stb...) Novai Gábor megalakította Maróth Vikivel a Nova Kultúra formációt, akikkel régi nagy slágereket adja elő új köntösben.
 
STEP:
A zenekar tagjai közül Mester Tamásról tudhatjuk hogy megcsinálta a Mester és tanítványai együttest.
 
 
(Hívők földjén, 1993)
 
Flipper Öcsinek három szólólemeze jelent meg még miután kivált a STEP-ből, de nem sokkal később magánéleti- és alkoholproblémái miatt eltűnt a rajongók szeme elől, majd idén november 25-én végleg feladta a szervezete a küzdelmet.
 
Nyugodj békében Öcsi!
 
 
Forrás és további információk: www.fenyomiklos.hu , www.dollyroll.hu , www.stepegyuttes.hu

Kedves Olvasóimnak!

KEDVES TV RETRO TAGOK!

A MAGAZIN ÉLETE SAJNOS CSALÁDI ÉS EGYÉB OKOK MIATT MEGÁLLT...DE HAMAROSAN ÚJRA ÉLEDNEK A RÉGI TELEVÍZIÓS EMLÉKEK... ADDIG IS MÉG EGY KICSI TÜRELMETEKET KÉREM! NEM SOKÁRA JELENTKEZEM!

ÜDV: TINKY

Zene (ha zavar, kikapcsolhatod!)
Nem csak esti mese!


Ki ette meg a kolbászkerítést Cicamicáéknál? (1. rész) Cicavízió - Futrinka utca

Ha kíváncsi vagy a folytatásra és/vagy kommentálni szeretnéd katt IDE

(További mesék a Régi idők meséi rovatban)

REKLÁM

A fenti kis összeállításban összegyüjtöttem a 70-es, 80-as évek ismertebb és kevésbé ismert reklámfilmjeit! Jelenleg 87 videó, de még bővíteni fogom! Az indítás után a lejátszás folyamatos, de akár ki is választhatjátok, hogy melyik reklámot szeretnétek látni. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Üzenőfal

Dizájn


MOST MEGY.. 

UTÁNA...
                                                             

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez