"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell..."

"A tévétorna ma este helybenkocogással kezdődött. Ez elég nagy port vert fel. A szoba levegőjét elrontjuk, és többet ártunk, mint használunk. Tehát a talppal a padlót ütő gyakorlatot ne!"

Így reklamált egy néző a Tévétorna szerkesztőinek valamikor '75-ben. A Tévétorna 1975 márciusában indult Müller Kati és Bérczi István tornászok közreműködésével, és tohonya, disznózsírban dagonyázó országunkban hihetetlen nagy sikert aratott.

,,Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! A karosszékből álljanak most fel! Ez a kis torna néhány percen át. Ne tessék félni senkinek sem árt!

Egy ország lihegett az esténkénti öt perc után...

Ez a kis torna ugye jól esett. Mindenki frissebb, fiatalabb lett. Mozgásra öt perc nem is nagy idő, és minden este ismételhető,,

A videón megnézhetjük a tévétorna főcímét, az ugrás után pedig további részletek az Idősebbek is elkezdhetik-ről.

 


"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel" - így kezdődött annak idején a Tévétorna, és bár a főcímdalt mindenki kívülről fújta, valójában igen kevesen voltak, akik ténylegesen felálltak a karosszékből: főleg a gyerekek (13 éves korig bezárólag) és az idősebbek (40-50 év felett) vették csak komolyan a dalban elhangzó utasítást.

Ennek ellenére a műsor a Magyar Televízió egyik legnézettebb adása volt annak idején, és mintegy 15 évig ment: 1975-től egészen 1989-ig tornázhattunk a tévés gyakorlatok alapján. A sorozatot a Tv sportosztálya indította hosszas tépelődés után, sokáig ugyanis nem voltak benne biztosak, hogy 8 óra munka és a két üveg Kőbányaival összeturmixolt körömpörkölt után ez kell majd este a magyarnak. Féltek a nézők haragjától, na. De végül győztek az egészséges életmód melletti érvek. A gyakorlatokat két egykori tornászbajnok, Kertész Alíz és Sárkány István állította össze. És két volt tornászművész mutatta be őket: Müller Kati és az akkoriban csak 'dzsingiszbajúszúként' emlegetett nők bálványa, Bérzcy István.


Mivel egy csatornánk volt, és ügyesen az Esti mese és a Híradó közé lett becsöppentve - kénytelenek voltunk nézni. Azt, hogy olyan sokáig műsoron tartották, talán annak is köszönhette, hogy mindössze ötperces volt, így nem foglalt el túl sok helyet a műsorsávban.

Az egészségre nevelő műsor alapötlete igen egyszerű volt: minden nap öt perc tornagyakorlatot mutatott be, amit bárki könnyűszerrel utánozhatott a képernyők előtt is. A gyakorlatok elvégzésére eredetileg olyan "műsorvezetőt" kerestek, aki jó tornász, de nincs benne annyira a sportéletben, hogy versenyekre járjon, így van elég ideje a tévés munkára. Így került a képbe Müller Katalin, aki aztán remekül bevált a műsorban - más kérdés, hogy igazából nem kellett a tévés munkához túl sok idő, hisz évente csak egyszer voltak a felvételek, általában tavasszal, akkor rögzítették az egész évi adagot.

antikvarium.hu

A tévétorna könyv alakban is megjelent.

Katalin mellé Bérczi Istvánt választották műsorvezetőnek, aki természetesen szintén rendelkezett tornászmúlttal. A két tornász korábban csak a sportéletből ismerte egymást futólag, de a műsor kapcsán igen jó barátságba kerültek egymással. Később a páros mellé bekerült az akkor sportolóként, majd sportdiplomataként, ma inkább politikusként ismert Schmitt Pál felesége, Makray Katalin és három lánya, Alexa, Petra és Gréta is, akikkel talán a gyerekeket kívánták megszólítani.

A főcímzenéért Kőszegi Pálnak jár az üdvrivalgás, az animációs filmecske figuráit Sajdik Ferenc tervezte, de magát a filmecskét az a Mata János rendezte, aki a Kukori és Kotkodát, és a Mikrobit is. Természetesen folyamatosan kaptak az alkotók olyan nézői leveleket, hogy vágják ki a főcímből azt a részt, amikor a nagypapa lóg a csilláron, mert a gyerekek kipróbálták, és leszakadt a csillár.

 

Kedves Olvasóimnak!

KEDVES TV RETRO TAGOK!

A MAGAZIN ÉLETE SAJNOS CSALÁDI ÉS EGYÉB OKOK MIATT MEGÁLLT...DE HAMAROSAN ÚJRA ÉLEDNEK A RÉGI TELEVÍZIÓS EMLÉKEK... ADDIG IS MÉG EGY KICSI TÜRELMETEKET KÉREM! NEM SOKÁRA JELENTKEZEM!

ÜDV: TINKY

Zene (ha zavar, kikapcsolhatod!)
Nem csak esti mese!


Ki ette meg a kolbászkerítést Cicamicáéknál? (1. rész) Cicavízió - Futrinka utca

Ha kíváncsi vagy a folytatásra és/vagy kommentálni szeretnéd katt IDE

(További mesék a Régi idők meséi rovatban)

REKLÁM

A fenti kis összeállításban összegyüjtöttem a 70-es, 80-as évek ismertebb és kevésbé ismert reklámfilmjeit! Jelenleg 87 videó, de még bővíteni fogom! Az indítás után a lejátszás folyamatos, de akár ki is választhatjátok, hogy melyik reklámot szeretnétek látni. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Üzenőfal

Dizájn


MOST MEGY.. 

UTÁNA...
                                                             

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez