Férfi egyes világranglistaTOP 101.Roger Federer 

2. Andy Murray

3.
Rafael Nadal 

4.Novak Djokovic 


5.Andy Roddick 


6.J.M. Del Potro 


7.Jo-W. Tsonga


8.Nyikolaj Davigyenko


9.Gilles Simon

10.Fernando Verdasco

Női egyesVilágranglistaTOP 101.Dinara Safina2.Serena Williams3.Venus Williams4.
Jelena Jankovic5.Elena Dementieva

6.
Svetlana Kuznetsova
7.Vera Zvonareva
8.Caroline Wozniacki
9.Victoria Azarenka
10.Flavia Pennetta


Tenisszel kapcsolatos kifejezések

 • Ász: olyan nyerő adogatás, melynél az ellenfél nem tud hozzáérni a labdához.
 • Kettőshiba: az adogató elrontja mindkét szerváját, így az ellenfél nyeri a pontot.
 • Nyerő ütés: olyan ütés, amibe az ellenfél bele sem tud érni
 • Ki nem kényszerített hiba: indokolatlan rontás
 • Break (brék): amikor az egyik versenyző elveszi ellenfele adogatását.
 • Breakpoint (bréklabda): csak egy pont kell ahhoz, hogy a versenyző elvegye az ellenfél adogatását
 • Matchpoint (meccslabda): pont a meccs megnyeréséhez
 • Tie-break: rövidített játék, a játszma (szett) eldöntéséért vívják 6:6-os állásnál
 • Röpte: közvetlenül a háló mellett megütött ütés
 • Szerva-röpte játék: az adogató a szerva után rögtön felszalad a hálóhoz, hogy egy nyerővel befejezze a pontot
 • Elütés: a versenyző elüti a hálónál álló ellenfele mellett a labdát
 • Átemelés: a versenyző magasra üti a labdát, átemeli a hálónál álló ellenfelét
 • Lecsapás: magasra érkező labda gyors lecsapása, amibe az ellenfél többnyire nem tud beleérni
 • Átfordítani egy ütést: tenyeressel visszaadni egy fonákra érkező labdát
 • Challenge (sólyomszem): új technikai lehetőség, vitás esetekben a játékos kérheti, hogy ellenőrizzék, valóban kinn volt-e a labda

Szexi teniszezőnők

A Képes Sport készített egy összeállítást a legszexisebb teniszezőnőkről. Kurnyikovától a Williams lányokig mindenki, aki valaha teniszütőt fogott a kezébe, és megfordulnak utána a férfiak.

Rövid szoknyák, formás idomok, ennek köszönhető, hogy a tenisz az egyik legszexisebb sportok egyike. És azok a nyögések…

itt megnézheted videon

ÜDV!

Köszöntelek az oldalon!

Itt minden a teniszről szól!

Hírek,infók,képek,videók,stb...:)

Nézz körül,Jó szórakozást!

Gyere vissza máskor is!

Üzenőfal

Magazinról

Alapítva: 2009.07.20.

Tegnapi látogatók: 2

Látogatók az előző hónapban: 31

Látogatók a jelenlegi hónapban: 21

Feliratkozottak: 16

Magazin helyezése: 1378

Bevezetés a teniszbe...

Szinte naponta halljuk/olvassuk ezen kifejezéseket más mûszókkal egyetemben. Vannak, akik nagyon is értik, hogy mirõl van szó, mások viszont inkább hallgatnak, nem mernek a témához szólni, hiszen nem jártasak a teniszben, félénken pislantanak a TV képernyõjére, amikor egy-egy nagy mérkõzést közvetít valamely csatorna. Miért olyan a pálya, amilyen? Miért nem egyesével számolják a pontokat, mint pl. a fociban? S még sorolhatnánk. Sokan vannak, akik szívesen kipróbálnák a teniszezést, de félnek attól, hogy mi is következik azután, amikor fellépnek a pályára. Mások viszont úgy érzik, minden könnyen megy majd, hiszen látták a TV-ben: két ember ide-oda szaladgál a pályán és egymásnak üti a labdát - nem is olyan bonyolult ez. Valóban nem, addig, amíg az ember a TV-ben élvezi. Ellenben többször tapasztaltam magam is (fõleg felnõttekkel való teniszezéseim során), hogy már akkor elõjönnek a miért?-ek és hogyis van az?-ok, amikor csak a pálya felépítését, az alapállást magyarázom társaimnak.

És akkor még nem is szóltam az alapütésekrõl, a testsúly áthelyezésérõl, a lábmunkáról és a gondolkodás fontosságáról...


A tenisz története...

A tenisz õskoráról különös és érdekes tudósítások maradtak fenn. Íme közülük néhány:
A velencei Donato Vallutti Krónikájában arról ad hírt, hogy az altopassiói ütközetben (1324) fogságba esett francia lovagok egy "tenez" nevû játékot mutattak be. Tévedett. Ezt a játékot Franciaországban "jeu de paume"-nak hívták. A "Tenez!" afféle csatakiáltás volt. A meccs kezdetekor az adogató harsányan figyelmeztette a fogadót: "Vigyázz! Fogadd!" Viszont elterjedt…

"A franciák többet labdáznak, mint a földkerekség összes keresztényei együttvéve. Az országot ellepik a labdaházak, számuk sokszorosan felülmúlja a templomokét. A franciák ütõvel a kezükben születnek. Játszanak gyerekek, játszanak nõk, játszanak iparosok. Több Franciaországban a teniszjátékos, mint Angliában a részeg." (Sir Robert Dellington iskolamester)


"Messzire hallatszott az eleven tapsolás, amely minden sikerült csapást elkísért. A játszók mindegyike jó termetû, erõs ifjú ember volt, rövid és szoros fehér öltözékben. A feleket apró színes jelvény különböztette meg egymástól. Különösen tetszetõsnek tûnt az a mozdulat, amellyel az ütni készülõ a labda elé állt. Futó helyzetbõl megtorpanva, testét elõre döntve szegezte ütõjét a labdának, és ekkor emlékeztetett a borghesei vívók mozdulatára. Azzal, hogy futva támadt a labdára, megsokszorozta ütésének erejét. Az ellenfél minden egyes alkalommal igyekezett a labdát visszaütni. Így röppent az ide-oda, míg végül a tér közepén fekve maradt." (Johann Wolfgang Goethe, 1786)

ATP WTA ITF NTRP

A Nõi Tenisz Szövetség (WTA) és a Professzionális Teniszezõk Szövetsége - férfiak (ATP) rangsorolja a profi játékosokat. Számítógépes rendszerben rendezik sorrendbe a játékosokat, mégpedig az egyes versenyeken elért pontszámok alapján. Ide tartozik a "négy nagy", azaz a Grand Slam bajnokság (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), továbbá a nemzetközi tornák.

Ezen rangsor szerint emelik ki a játékosokat is egy-egy bajnokságon, ami a következõképpen mûködik: a versenyzõket két csoportba azaz ágra kell osztani, hogy az egymással játszott kieséses mérkõzések (egyes fordulók) nyomán végül állva maradjon az az egy-egy teniszezõ, akik majd a döntõt vívják Van ez mindazért, hogy a legjobbak elkerüljék az egymással való találkozást még a legelsõ fordulók valamelyikében.A Grand Slam versenyeket, ill. a férfi és nõi csapatok nemzetközi bajnokságát (Davis Kupa, Federation azaz Fed Kupa) a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) szervezi.

Az amerikai országos teniszezõ - besorolási program (NTRP) megállapított különbözõ, a játékos képességeitõl függõ szinteket: kezdõ (2.5); gyönge (3.0); nem túl erõs (4.0); haladó (5.0) - a klubok legjobbjai; jó (6.0); legjobb (7.0) - világszínvonalú. Az Államokban mindenki, aki rendelkezik ilyen besorolással, elindulhat bajnokságon.

A tenisz szabályai – Game, set, match

Egy teniszmeccs labdamenetekből, játékokból (game), játszmákból (szett) áll. A játék célja pályán tartani a labdát, lehetőleg úgy, hogy az ellenfél erre ne legyen képes. Szabályos ütés, ha a játékos a labdát maximum egy lepattanás után visszaadja az ellenfél térfelére úgy, hogy a saját térfelén már nem pattan le, és az ellenfél térfelén is pályára esik. A teniszpálya fent ismertetett vonalai szabják meg az adogatóudvar és a pálya határait. Ha a labda – akár kívülről, és épphogy, de – érinti az adott vonalat, akkor az adott ütés bent van, a labdamenet folytatódhat.
A hivatalos teniszmeccseket bíró irányítja, a vonalakat pedig vonalbírók figyelik, akik, ha a labda kint van out-ot kiáltanak. A teniszmeccs menete, hossza szigorú szabályokhoz van kötve.

Idézetek Teniszről/Teniszezőről

"Akad öt nap az évben, amikor bárkit legyőzöl.
Akad öt nap az évben, amikor bárkitől kikapsz.
A többi dönti el, milyen játékos vagy."

Brad Gilbert


Senki sem választotta a teniszt, a tenisz választott minket.
Aztán egy napon a legjobb játékosok lettünk a klubban.
Később pedig teniszezők - és azok is maradunk egész életünkben."

Yannick Noah


"A színészek a Broadway-n, az operaénekesek a Scalaban, a balett táncosok a Bolsojban tudják, milyen Wimbledonban teniszezni.
Vagy a golfozók a Mastersen, vagy akik játszhatnak egy Super Bowl-on, vagy NBA döntőn.
Nem a pénzért játszunk, hanem a játékért magáért, ami bennünk van, és amit ki kell adnunk magunkból."

Rod Laver


Egy biztos: ő korának legjobb teniszezője, és a legcsodálatraméltóbb bajnokok egyike a Földön. Ez valami, amit érdemes hangsúlyozni. Ami a legszebb: Roger Federer nem fogja."
– Rod Laver


"Általában egy játékos vagy inkább támadó, vagy inkább védekező szellemű. Federer mindkettő. Olyan jó támadó játékos, amennyire teniszező csak lehet, és ugyanilyen jó védekező is. Hogy lehet az ilyet megverni?"
– John McEnroe


Sohasem szerettem igazán a rövidítéseket. Mindig úgy gondoltam, hogy a rövidítés egyfajta pánikreakció, ha az ember már nem tud mit csinálni az alapvonalról. Aztán idővel magtanultam, hogy akadnak játékosok, akik ellen kiválóan alkalmazható. De nem mindenki ellen és nem mindig.

Roger Federer


Az iskolában nem tűntem különösebben okosnak, na de a teniszpályán!

Andy Murray

Érdemtelenül senki sem lehet világelső, mert pontokat nem kapni a szupermarketben.

Thomas Muster

Videók!


Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez