TECH+MOBIL

Szoftverek, programok, zöld technika, msn, facebook, mobil

Okostelefon körkép, avagy melyiket válasszam?

Nehéz meghatározni, hogy melyik a jó mobil, hiszen a válasz egy újabb kérdésben foglalható össze: kinek? Hogy mégis megpróbáljunk valamit mindenkinek segíteni, felvillantjuk a világ és Magyarország okosmobilos helyzetképét, majd megmutatjuk, hogy mely készülékek jelentik most a csúcsot, és mennyibe is kerülnek itthon.
 


A világ jelenlegi legnagyobb okosmobilos piaca - nem túl meglepő módon - az Amerikai Egyesült Államok. A Nielsen elemzése szerint az idei év harmadik negyedévében 28 százalékra nőtt az okosmobilok aránya a teljes amerikai mobilpiacon. Az USA-béli növekedés három platformnak, a 3. születésnapját pénteken ünneplő Androidnak, a BlackBerry OS-nek és az iPhone-okon futó iOS-nek köszönhető; a világ más tájain népszerű Symbian tradicionálisan gyenge az USA-ban.

Az elmúlt félévben mobilt vásárló amerikaiak 41 százaléka okostelefont emelt le a polcról, ami már csak az előző, második negyedéves 35 százalékhoz viszonyítva is jelentős emelkedés. Az európai piacon az Egyesült Királyság rendelkezik az USA mértékeihez hasonló jellemzőkkel, miközben Spanyolországban a telefonok 37 százaléka, Olaszországban pedig harmaduk okosmobil.

Az NPD elemzőcég adatai szerint az amerikaiak a legutóbbi, harmadik negyedévben már kétszer annyi androidos mobilt vásároltak, mint iPhone-t. Ennek a - tendenciát tekintve Európában is érvényes - jelenségnek egyik oka, hogy egyre több gyártó és szolgáltató jelenik meg Android mobillal. Másrészt az telefonok palettája igen nagy: a csúcskészülékekre vágyókon túl az "olcsón legyen okos" kívánsággal üzletekbe tévedők is találnak kedvükre való Android modellt, miközben iPhone-ból egyszerre csak két főverziót árulnak tömegesen.

Jó, de mi a helyzet itthon?

Az október 20-i Windows Phone 7 bemutatón elhangzott t-mobile-os becslés szerint itthon 12-14 százalékos az okostelefonok részesedése a teljes piacból, ami a fejlettebb országokat nézve nem a legjobb arány, de azért végzetes elmaradottságnak sem nevezném.

A T-Mobile egyébként úgy becsüli, hogy az itthon működő okosmobilok felében tés SIM lapul. Ha ez a becslés igaz, akkor az okosmobilok terén egy picit jobban állhatnak, mint összességében, hiszen a T-Mobile részesedése az összes előfizetést tekintve 43.5 százalék.

Egy nyári felmérésben megkérdezettek háromnegyede magán, míg egynegyede üzleti célra használja okosmobilját. Az ilyen telefont használók körében erőteljes a telefonhoz való kötődés és intenzív annak használata is.

Ez utóbbi, azaz a mobilok használata, egészen pontosan netezésre használata alapján mért adatokat mutatnak a StatCounter hazánkra vonatkozó adatai. A grafikon elég egyértelmű trendet mutat. Az okostelefon kifejezés szinonimája sokáig a Symbian rendszer, újraértelmezője pedig az iPhone volt - ezek még mindig népszerűek itthon is.

Az a lila vonal az Android, amely jól láthatóan idén nyáron indult be Magyarországon. Júliusban 7.8, augusztusban 10.1, szeptemberben 12.6, a legutóbbi lezárt hónapban, októberben pedig már közel 15 százalékos volt a Magyarországról netező okostelefonok piacán mért részesedése. Ez utóbbit erősítik majd a szolgáltatók rövid időn belül induló karácsonyi akciói, melyekben garantáltan lesz bőven a slágerplatformnak számító, olcsón és csúcskészülékkel együtt is kínálható Androidból.

Legtöbb, jelentős részben valószínűleg nem túl okosan használt okostelefon itthon Nokiából van, de arra a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ a cégtől, hogy mennyi finn telefon megy el évente.

Neveket akarok hallani!

Az okosmobilok frontján az egyik leginkább feltörekvő gyártó a Samsung. Van még egy szempont, amiért először őket említem: a dél-koreai cégnek van a legtöbb platformon igazi csúcskészüléke. Egyrészt ott van ugye a webshopunkban 125 ezer forintért kapható Galaxy S (gyártói garanciával), amely kétségtelenül az egyik legjobb választás, ha az ember androidos csúcsmobilt szeretne vásárolni. Nem véletlen, hogy a legutóbbi publikus adat szerint szeptember végéig 7 milliónyi talált gazdára az S modellből.

Szintén jó kis készüléknek számít a gyártó saját oprendszerével kiadott, szolgáltatófüggetlenül 83 ezerért megvásárolható S8500 Wave, valamint a T-Mobile által árult Omnia 7. Ezekkel a telefonokkal csak az a probléma, hogy operációs rendszerük (bada, illetve Windows Phone 7) első modelljei, így kevesebb alkalmazás és több elnagyoltság található bennük.

Elsősorban Androidokkal nyomul itthon a tajvani HTC, melynek zászlóshajója a Desire család. A 3.7 colos kijelzővel, 1 GHz-es processzorral és 576 MB RAM-mal elérhető a HTC Desire, de hamarosan ellepi a polcokat a nagyobb (4 colos) képernyővel és 768 MB RAM-mal szerelt új Desire HD is. Hozzánk már meg is érkezett. Az olcsóbb készülékekre vágyóknak a HTC Legendet vagy a  HTC Wildfire-t ajánljuk.

Nem sorolható a feltörekvő gyártók körébe az Apple, hiszen idén szeptember végéig már 70 milliónál is több iPhone talált gazdára. A legújabb modell, az iPhone 4 16 gigás változatát 198 ezerért lehet megvenni.

Az Apple-nél még régebbi és még nagyobb kutya a Nokia, amelynek aktuális slágermobilja az N8. A mobil háza tartós és erős alumínium, kijelzője 3.5 colos karcálló Gorilla Glass AMOLED, kamerája pedig 12 megapixeles. A 680 MHz-es processzorral és 256 MB RAM-mal szerelt mobil a Symbian legújabb, hármas verzióját futtatja, az ára pedig szolgáltatófüggetlenül 127 ezer forinttól indul. Az N8 picit lebutított, ennek megfelelően egyúttal olcsóbb változata a C7-00, amit már 110 ezer forintért meg lehet venni.

Az elmúlt években inkább a neve volt nagy, de mostanság visszatérni látszik az élet a Sony Ericssonba is. Jelenleg népszerű telefonjaik az Xperia X10-esek. A 4 colos kijelzővel, 8 megapixeles kamerával kapható alapmodell, az Xperia X10 93 ezer forint, a mindössze 2.5 colos képernyős X10 mini pedig 60 ezer forintba kerül.

Sony Ericsson Xperia X10 család - már Android 2.1 verzióval
 

Itthon viszonylag kevés fogy a BlackBerry mobilokból, aki veszi, az viszont általában nagyon szereti telefonját. Az alkalmazásboltjának hazai korlátozása miatt kissé szerényen fejlesztgethető, üzenetkezelése miatt viszont elismert telefonok legújabbja a BlackBerry 9800 Torch, amely érintőkijelzővel és teljes fizikai QWERTY billentyűzettel rendelkezik. Ja, és persze ára is van: legkevesebb 147 ezer forint.

Forrás: Technet.hu


 

Hozzászólások

<< <
  1. 1
  2. 2
>>
elwont  (F/26) 10.

nekem is S5230am volt :D most szeretném eladni, semmi baja, mint ha uj lenne csak meguntam h minden második kézben azt látom :Đ

2010. nov. 10. 21:05
executionerr  (F/27) 8.

Nem olyan drága az iphone 4. Igaz 230 ezer, de t-mobilenál legolcsóbb csomaggal veszed részletre, akkor 30ér viszed el, havi 5 az előfizetés 2 évig és 7,2 a telótörlesztés 1 évig, ez igy 2 év alatt kb 240 de benne van havi 200 perc duma, 100 sms és 1 giga net.. nézzetek utána nyugodtan

2010. nov. 10. 20:49
adri13  (L/24) 7.

hát én szívesen vennék iphone-t és nagyon tetszik a 4 is csak az a baj hogy az árából már majdnem egy motort lehetne venni vagyis rohadt drága és sajnos az iphone-k tartják nagyából az árukat... szomorú nekem egyébként s5230-om van

2010. nov. 10. 19:24
muszi.i  (L/19) 6.

nekem samsung s5230-am van,tényleg sok embernek van ilyen,de engem nem az érdekel.sokat tud,több mint féléve megvan és még semmi baja nem volt.vidám

2010. nov. 10. 18:27
<< <
  1. 1
  2. 2
>>

Üzenőfal

Facebook

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez