TECH+MOBIL

Szoftverek, programok, zöld technika, msn, facebook, mobil

MWC 2011 - a legjobb táblagépek!

 

Még a por sem telepedett meg a CES-en bemutatott táblagépeken, már itt van egy újabb csapat készülék. Az idei Mobile World Congress keretein belül a Samsung, a HTC, az Acer és az LG jelentett be új táblagépeket. Ha belegondolunk, hogy ezek mellett már ott van a HP, a RIM, a ViewSonic és a Motorola megoldásai is, láthatjuk egyből miért is lesz 2011 a billentyűzet nélküli kütyük éve.

 

 

Az alábbiakban egy összeállítást találtok a 2011-es MWC-n bemutatott legjobb táblagépekről.
 

HTC Flyer
A rengeteg találgatás után végre bemutatta a HTC a Fyler névre keresztelt táblagépét. 7 inches kijelzővel van szerelve a készülék, így kihúzta magát az iPad-del való közvetlen összehasonlítás alól, inkább az első Samsung Galaxy Tab és a Blackberry PlayBook-kal lehetnek közös vonásai.

Tény, hogy a HTC Flyer pontosan a kettő közé sorolható. Jobb paraméterekkel rendelkezik, mint a Samsung táblagépe viszont nem olyan high-tech, mint a PlayBook.

A kijelző 1024x600 képpont felbontású. A táblagép 5 megapixeles kamerát kapott a hátoldalára és 1,3 megapixeleset előre lehetővé téve a video chatet.

Az egyetlen negatívum, amit említeni lehet az a Gingerbread operációs rendszer (+HTC Sense). A táblagépre optimalizált Android 3.0 biztosan több HTC rajongót örvendeztetett volna meg. Persze ez később még változhat.

Továbbá fura választás a HTC-től az 1,5GHz-es egymagos processzor, mivel a vetélytársak szinte egytől egyig kétmagos processzorral adják ki legújabb táblagépeiket.
  

Samsung Galaxy Tab 10,1
Amíg a HTC Flyer hardveres felszereltsége vegyes érzéseket kelthet bennünk, addig a Samsung Galaxy Tab 10,1-es teljesen eloszlat minden kétséget, ami a 7”-os verzióval szemben felmerülhetett.

Az Android 3.0 operációs rendszer, a kétmagos Nvidia Tegra 2 processzor és 10,1”-os kijelző 1280x800-as felbontással mind azt mutatja, hogy a Samsung mindenből a legjobbat próbálta a készülékbe sűríteni.
 

A hátoldalon helyet kapott egy 8 megapixeles kamera, az első oldalra pedig egy 2 megapixeles került. Szinte már drágább kategóriás tükörként is használható. A 10.1-es Flash és az 1080p-s videók támogatásával a készülék beállt a Motorola Xoom mellé.
 

http://mos.futurenet.com/techradar/classifications/events/MWC2011/LG%20Optimus%20Pad/lg-optimus-pad16-420-90.jpg


LG Optimus Pad
Elég nehéz lesz kiválasztani a kedvenc táblagépet, ha mindegyik nagyon hasonló hardveres és szoftveres jellemzőkkel bír. Az LG táblagépe, csakúgy mint a Samsung új modellje az Nvidia Tegra 2 processzort kapta, és Android 3.0-ás rendszert használ.


Van azonban két szempont, ami miatt ebből a kis összehasonlításból az Optimus pad kiemelkedik.
Először is a 8,9 hüvelykes (1024x768 képpont felbontású) kijelző miatt máris belopta magát azoknak a szívébe, akiknek a 7 hüvelykes kijelző még túl kicsit a 10 viszont már túl nagy.


Másodszor pedig a két darab 5 megapixeles kamerát említhetjük a hátsó oldalon, amely lehetővé teszi 3D-s videók és fényképek készítését, mint az LG Optimus 3D okostelefon.

Biztosan lesznek olyan vélemények, amelyek szerint inkább reklámfogás ez a funkció (mint például az ujjlenyomat olvasó üzleti laptopokon), de akkor is kiemeli a többi táblagép közül az Optimus Pad-et.
 

 HP touchpad 

 HP TouchPad
Ez a készülék első megjelenése a HP San Francisco-ban tartott WebOS rendezvénye óta. Az iPad-hez hasonlóan, a TouchPad is 9,7 hüvelykes kijelzőt kapott, valamint szépen kidolgozott megtervezett készülék benyomását kelti. Az a tény, hogy gyönyörűen fut rajta a WebOS 3.0 valamint több szálon a programok, az Android 3.0, a Blackberry OS vagy az iOS 4 vetélytársává teszi.


A motorháztető alatt a Qualcomm Snapdragon kétmagos processzor (APQ8060) ketyeg 1,2 GHz-es frekvencián. 16GB-os és 32GB-os konfigurációban kerül forgalomba táblagép.
Meglepő módon, a hátsó oldalon nincs kamera, viszont elöl kapott egy 1,3 megapixeleset, hogy legalább a Skype video hívását tudjuk használni.


Acer Iconia Tab A500
A táblagépek piacán az LG, a Samsung és a HTC volt reflektorfényben. Mindenki azt várta mivel állnak elő a gyártók, ám mindez idő alatt az Acer  szép csendben elkészítette a saját csúcsmodelljét.

Az Iconia szintén a kétmagos Nvidia Tegra 2 processzort kapta. 10,1 hüvelykes kijelzője 1280x768 képpont felbontású. HDMI kimenettel valamint két darab 5 megapixeles kamerával is rendelkezik. Az operációs rendszer a bemutatón a 2.3-as Android volt az Acer saját átalakított felhasználói felületével.


ViewSonic ViewPads
A ViewSonic nagy energiát fordított arra, hogy készülékei kiemelkedjenek a többi közül. A 10 hüvelykes ViewPad 10Pro például dual-boot-ra képes, Android 2.2 valamint Windwos 7 Professional is telepítve van a készülékre. Az egyik első olyan táblagép, ami az Intel új Oak Trail kódnév alatt futó mobilprocesszorával van szerelve. Vajon ilyen a jövő táblagépe?

 Blackberry playbook Blackberry PlayBook
A RIM már bemutatta a készülékét korábban, de az MWC egy jó alkalom volt arra, hogy a táblagépet közelebbről is megtekinthesse a közönség.


A HTC Flyer-hez hasonlóan 7 hüvelykes kijelzőt kapott 1024x600-as felbontással. Az első oldalra 3 megapixeles, hátulra pedig 5 megapixeles kamerát szerelt a gyártó.

Fontos különbség azonban a HTC táblagépéhez képest, hogy az ARM Cortex A9 kétmagos processzor jóval nagyobb teljesítményt biztosít a PlayBook számára.


Motorola Xoom
Már rengeteget olvashattatok a Motorola táblagépéről, a 2011-es CES egyik kedvencéről, köszönhetően az Android 3.0-ás rendszerének, 10,1 hüvelykes 1280x800 képpont felbontású kijelzőjének, kétmagos processzorának, az 1080p-s video lejátszás támogatásának, 3G/4G/Wi-Fi csatlakoztathatóságának.

De mennyit változnak a dolgok egyetlen eltelt hónap alatt. Az új Galaxy Tab 10.1 és az LG Optimus Pad megjelenésével a Motorola táblagépe már nem egyedi, és nem különleges.

A versenynek mindenképpen jót tesz, hogy egyre több nagy gyártó szeretne megjelenni a táblagépek piacán. Ez számunkra, a vásárlók számára az egyik legjobb hír, egyre jobb készülékek egyre alacsonyabb áron. Kínálat már van, ha az Apple számaiból indulunk ki kereslet is lesz.
 

Hozzászólások

b3ton  (F/26) 2.

teljesen igazad van glork. én vettem egy nagyon alsókategoriás táblagépet, netezni ,msnezni ,facebookozni meg olvasni jó de sajnos sokminden másra nem, persze ezek gyorsabbak pörgösebbek,de akárhogy is nézzük a laptop mindenre használható ezek nem, nem is beszélve hogy egy pöpec laptopot 140ért veszünk, és azon már bármilyen mai játék elindul, mig egy ilyen táblagép 100nál kezdődik. nemmondom hogy bánom hogy megvettem a táblámat de hosszú távon mindenképp a laptop éri meg

2011. febr. 23. 17:29
glork  (F/21) 1.

Nos, én szivesen vennék inen 1-2 tábla gépet, és ha igaz hogy minnél olcsob lesz akkor megis teszem.
De ha már mindenképp kel valakinek 1 mindentudo kis gép és rákölt pl 200k ft-t akkor venne inkább laptopot. ördög ördög

2011. febr. 23. 11:23

Üzenőfal

Facebook

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez