SZEX+SZERELEM

Szerelmi tanácsok, ismerkedés, fogamzásgátlás, szex tippek!

Időben tegyél a fitymaszűkület ellen!

Már az ókori Egyiptomban is végeztek körülmetélést, de a mai napig sok helyen megmaradt ez a szokás vallási és egészségügyi okokból. A fitymaszűkület gyakori rendellenesség a kisfiúknál, legtöbben már kiskorukban túlesnek egy ilyen műtéten. Az USA-ban gyakran automatikusan kérik ezt a műtétet. Nézzük, mit érdemes tudnod róla!
 

A makkot fedő, hátrahúzható bőrt fitymának nevezzük, feladata a pénisz legérzékenyebb részének fedése, és szerepet játszik szexuális aktus közben a pénisz hüvelyen belüli szabad mozgásának elősegítésében. Fitymaszűkület az az állapot, ha ennek a fedőbőrnek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Ez azért okoz gondot, mert nehezebbé válik a makk tisztántartása, ezáltal gyulladás alakulhat ki. Másrészt a szűk fityma zavaró lehet a szexuális együttlétek idején is.

Kezelés nélkül az alábbi következményekre lehet számítani: gennyes fitymazsák gyulladás, húgyúti fertőzés, nehezített vizeletürítés, erőltetett hátrahúzásnál a fityma makk mögé szorulása, fájdalmas merevedés, pszichés zavarok.

Dr. Nyirádi Péter urológushoz gyakran fordulnak tinédzserek hasonló panasszal. Nem tudják, mit tegyenek, és néhányan azt gondolják, hogy egyedül vannak a problémájukkal. Szó sincs erről! Két típusa van a rendellenességnek. Az egyik esetben a születés óta fennálló fitymaszűkületről van szó, míg a másikban a "szerzett" fitymaszűkület a jellemző. Ez utóbbit gyakran iskoláskor kezdetén lehet tapasztalni, és a korábban könnyen hátrahúzható fityma hegesedő beszűküléséről van szó. Ezt egy - kialakulását tekintve - nem ismert bőrbetegség okozza. Tekintettel arra, hogy egyelőre ennek gyógyszeres kezelése nem megoldott, a fityma műtéti eltávolítása javasolt.

A születés óta fennálló fityma szűkülete esetén minél előbb, de serdülőkorban mindenképpen műtéti beavatkozás javasolt. Ennek indokoltságáról urológus szakorvos dönt. Maga a műtét helyi érzéstelenítés mellett történik, és érintettek szerint kevésbé kellemetlen, mint például egy foghúzás.

A fitymán végzett műtétek típusai:

1.) Az ún."dorsalis incisio" vagyis a pénisz hátsó felszínén levő szűkületet okozó bőrgyűrű átvágása. Ez a megoldás csak tűzoltás jellegű, és a nem megfelelő esztétikum miatt általában további beavatkozást igényel.

2.) Fitymafék átvágása: rövid kantár esetén a húr haránt átvágása és hosszanti öltések behelyezése történik a néhány perces helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás során.

3.) Fitymaplasztika: a fityma szűkült szakaszának eltávolítása. Általában inkább gyermekkorban végzett és javasolt műtét, ilyenkor gyermekintézetben, altatásban történik. Előnye, hogy a fityma "egészséges" szakasza megmarad, és a makk részben fedett a műtét után is. Ezzel szemben hátránya, hogy gyógyulása viszonylag több panasszal jár, és hosszabb ideig tart, valamint műtét utáni újbóli szűkület kialakulásának az esélye kb. 10% körül van.

4.) Körülmetélés: a rituális beavatkozásoktól eltekintve bármely korban végzett műtét. Idősebb korban leginkább cukorbetegség esetén válik szükségessé. Általában helyi érzéstelenítésben történik a fityma belső és külső lemezének eltávolítása és ezek összevarrása.

A beavatkozásoknál általában felszívódó fonalat használnak, mely elkerülhetővé teszi a későbbi varratszedést. A gyógyulás ideje alatti kellemetlenség nagyon változó. Az említett beavatkozások után érdemes betartani az egy hónapos tartózkodást a szexuális élettől, sportolástól. A műtéti heg 3-6 hónap múlva vékonyodik el.

Ha valaki nagyon idegenkedik a műtéttől, van lehetőség arra is, hogy megpróbálkozzon a fityma szteroidos kenőcsös kezelésével. Ez a kezelési mód azonban nem túl hatékony, nem garantált a gyógyulás.

Hozzászólások

<< <
  1. 1
  2. 2
>>
tomyboy2  (F/28) 14.

Amikor nagyon kicsi voltam, akkor nekem is beszűkült. Elmentünk az orvoshoz (nő volt), aki fogta, azt DIR lehúzta a bőrt. Nagyon fájt, de hatásos volt, és nem kellett semmilyen műtéti avatkozás.

2010. dec. 10. 11:00
Már nem tag   13.

Hát bele olvastam ebbe a cikkbe. Meg kell mondanom számomra nagyon hátborzongató volt, szoktam nézni horror filmeket, de ettől nagyon megijedtem Hiába van érzéstelenítés meg minden brrrr váá uu nem szeretem ki ráz tőle a hideg .

2010. dec. 10. 02:07
KecskeDotyi  (L/29) 12.

A bátyámnak is, és láss csodát, nem is kellett megműteni és semmi.
A páromat egyből körül akarták metélni, az apja mondta h meg még mit nem akarnak belőle csinálni. És szintén láss csodát, SEMMI baj sincs vele.

2010. dec. 09. 10:32

Eredeti üzenet:

Spongya.Tom:

Én sosem felejtem el, pedig nagyon csöpp emberkezdemény voltam. Nekem csak egy mozdulattal lerántotta a doki és már akkor úgy üvöltöttem mint Rambó. Igaz az enyém nem volt vészesen beszűkülve így megtehette.

2010. dec. 08. 18:17
Már nem tag   11.

"Az említett beavatkozások után érdemes betartani az egy hónapos tartózkodást a szexuális élettől, sportolástól."
mint a nőknél szülés után ördög

2010. dec. 09. 09:07
<< <
  1. 1
  2. 2
>>

Üzenőfal

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez