SZEX+SZERELEM

Szerelmi tanácsok, ismerkedés, fogamzásgátlás, szex tippek!

Mellfájdalmak: aggódj vagy sem?
A női mell a pubertáskorban kezd el fejlődni, és 18-20 éves korra éri el a kifejlett állapotát. Eközben és utána is kisebb-nagyobb mértékű húzó, feszítő érzések, mellfájdalmak előfordulhatnak. Szeretnéd tudni, mennyire kell komolyan venni a tüneteket? Olvass tovább!

 

 
A női mell egy külső elválasztású mirigyes állományból épül fel, mely a szőlőfürt felépítésére hasonlít. Mindegyik mell 15-20, lebenynek nevezett részből áll, melyek a margaréta szirmaikhoz hasonlóan helyezkednek el. A mirigyeket és lebenyeket csatornahálózat, a tejcsatornák kötik össze, ezeken halad a tej a mellbimbóig, amely a mell középső részén található bimbóudvarban helyezkedik el.


A fájdalmas érzések a hormonszint ingadozása mellett legtöbbször arra vezethetők vissza, hogy a mellnek nincsenek saját izmai, a mellkasi izmok tartják. Ezen kívül a mell felfüggesztését biztosító másik, de nem kevésbé fontos tartószerv a bőrszövet, ami megtartja a mellet a mellkason.

Mivel egy érzékeny testrészről van szó, akár a menstruációs ciklus közeledése, akár egy hirtelen súlygyarapodás feszülő, fájdalmas érzetet válthatnak ki. Nézzük, mit érdemes tudni ezekről!


Amikor a ciklus tehet róla
A mellfájdalom nők körében igen gyakori, és általában a menstruációs ciklushoz kapcsolódik. Ha te is gyakran szenvedsz ettől, ismerősek lesznek ezek a tünetek:
* A feszülés mindkét mellet érinti.
* A fájdalom kisugárzik a hónaljak felé.
* A mellfeszülés felerősödik a menzesz előtt.
* Együtt járhat duzzadtsággal és csomókkal.


A kellemetlen tünetek a menstruáció első napjaiban megszűnhetnek, különösebb „gyógymódot” nem javasolnak a szakemberek erre a helyzetre, azonban ilyenkor érdemes kerülni a fokozott fizikai aktivitásokat.


Szúró érzés az egyik mellben
A nők közel egyharmada küzd az úgynevezett nem ciklusos mellfájdalommal, melynél a fájdalom független a menstruációs ciklus hormonális változásaitól. Ez a fájdalom vagy szúró érzés - ellentétben a ciklusos mellfájdalommal - csak egy kitüntetett területen jelentkezik. Jellegét tekintve állandó is lehet, vagy véletlenszerű időszakokban is jelentkezhet.

Tünetek
* A szúró érzés csak az egyik mellben jelentkezik.
* A fájdalmas terület körülhatárolt, nem sugárzik ki.

A nem ciklusos mellfájdalom okai változatosak lehetnek. Állhat a háttérben izomgörcs - ami jelenthet a mellek között és a karok felé húzódó fájdalmat is. A nem ciklusos mellfájdalom kötődhet olyan különböző típusú gyógyszerekhez, mint a termékenységet fokozó szerek, szájon át szedett fogamzásgátlók és a hormonhelyettesítő terápiás készítmények.

Azonban természetes megoldásokkal te is sokat tehetsz melleid egészségéért! Alkalmazd tippjeinket!

1. egyenes testtartás
2. megfelelő melltartó
3. hidratálókrém használata
4. zuhanyzáskor rövid hideg vizes masszázs
5. sok folyadék
6. speciális hát- és mellizom gyakorlatok
7. stabil testsúly, jojó-effektus kerülése
8. rostban gazdag étkezés
9. mérsékelt napozás

Az egészséges mell a nőiesség szimbólumát jelenti, ezért is tesznek meg a nők annyi mindent ápolásuk és minél kívánatosabbá tételük érdekében. Ehhez tartozik az is, hogyha erősebb fájdalmat vagy aggasztó elváltozást tapasztalsz, érdemes mielőbb felkeresned a háziorvosodat vagy egy nőgyógyászati szakrendelést!
 

Üzenőfal

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez