A svéd zászló
A zászló története

A svéd zászló
A svéd zászló pontos korát nem ismerjük, de a sárga keresztes kék színi lobogó legrégebbi ismert ábrázolása a XVI. század- ból származik. Egy 1569-es királyi rendelet szerint a svéd hadi lobogókat minden esetben sárga kereszttel kellett díszíteni, mivel a svéd címerpajzs kék színi mező volt, egy arany kereszttel negyedekre osztva. A svéd zászló formáját valószínileg a dán zászló ihlette, kék és sárga színei pedig talán a címerpajzsról származnak. Egészen az 1620-as évekig ­ II. Gusztáv Adolf uralkodásáig - semmiféle bizonyítékot nem találhatunk arról, hogy svéd hajók viselték volna a sárga kereszttel felosztott kék zászlót. A legrégebbi, 1663- ból származó zászlós rendelet szerint a kereskedelmi hajók kivételével, melyeknek szögletes zászlaja volt, a hármas farkú zászló volt az előírás. Manapság a hármas farkú lobogó a királyi család és a fegyveres erők számára van fenntartva. A királyi család a kereszt közepén elhelyezett kisebb vagy a nagyobb címerrel is díszítheti zászlaját.
1916 óta június 6-át a svéd zászló napjaként ünneplik. 1983-ban ez lett végül Svédország nemzeti ünnepe is. A nemzeti ünnep napjának kiválasztásakor két ok is közrejátszott: 1523 június 6-án választották Gustav Vasa-t Svédország királyává, megalapítva ezzel az önálló svéd államot, 1809-ben pedig ugyanezen a napon Svédország új alkotmányt fogadott el, mely megszilárdította a polgári szabadságjogokat. A zászló színeit és formáját az 1982-es zászlórendeletben határozták meg. A zász- lót március 1-je és október 31-e között általában reggel 8.00 órakor, az év egyéb időszakában 9.00 órakor vonják fel, és napnyugtakor vonják le. Ha a zászlót kivilágítják, nem szükséges napnyugtakor leereszteni. Évente körülbelül 15 hivatalos ünnepen zászlózzák fel a középületeket: így például a királyi család egyes ünnepein, május 1-jén, az országgyűlési és helyhatósági választások napján, az Egyesült Nemzetek napján (október 24.) és Nobel napján (december 10.). A zászló helyi, illetve magánjellegi, családi ünnepek alkalmával is felvonható.

 

A nemzeti címer
Az 1982-ben hozott Nemzeti Címerrendelet szerint Svédországnak két címere van, egy kisebb és egy nagyobb. A gyakrabban használatos kisebb nemzeti címer kék színi pajzs három aranykoronával, fölül kettő, alattuk egy korona. A címerpajzs tetején egy zárt korona látható, melyet a Szeráf Rendjének lánca díszíthet. (Az 1748-ban alapított Szeráf Rendje Svédország legelőkelőbb lovagi rendje). A hármas korona már legalább 1336 óta használatos Svédország jelképeként, azelőtt a Biblia három napkeleti bölcs királyának szimbólumaként volt széles körben megszokott. Egy elmélet szerint Magnus Eriksson király (1319-64) használta először az ismert jelképet, hogy ezzel szimbolizálja rangját, mint "Svédország, Norvégia és Skania királya". A nagyobb címerpajzs a királyé, de a kormány illetve a parlament is használhatja különleges alkalmakkor. Mai formájá- ban egészen az 1440-es évekig nyúlik visz- sza, mikor Karl Knutsson Bonde király pecsétjében szerepelt, és azóta is így hasz- nálatos. A negyedekre osztott címerpajzs mezőit a hármas korona és a "Folkunga- oroszlán" tölti ki (a Svédországban
1250  és 1364 között uralkodó királyi ház, a Folkunga címere). Középen a jelenlegi uralkodóház alapítójának, a XIX. század elején koronaherceggé választott francia tábornagynak, Jean Baptiste Bernadotte- nak a címere látható. A később XIV. Károly János néven lépett a svéd trónra. A címer részei az ún. "Vasa kéve" a Vasa- ház (1523-1654) emlékére, a híd, mely az itáliai Ponte Corvo-i hercegség jelképe (amelyet 1806-ban Napóleon császár adományozott Bernadotte-nak), kiegészítve a napóleoni sassal és hét csillaggal.

 

A svéd himnusz
A himnusz szövegét Richard Dybeck (1811-77), költő, néprajzkutató írta, zenéje pedig egy XIX. századi, Västmanlandból (Közép-Svédország egy tájegysége) származó népdal. A múlt század vége fele egyre népszeribbé vált, és hamarosan svéd nemzeti himnuszként kezdék énekelni. ÉSZAK, TE SZABAD... (A svéd nemzeti himnusz) Észak, te szabad, te vidám, te öreg, vad szirtek-övezte, néma, drága! Köszöntöm eged, napod, zöldeidet! Köszöntlek, Föld legkedvesebb hazája! Trónolsz híres ősi emlékeiden, midőn neved élt a nagyvilágban. Tudom: leszel az, mi valál s vagy! Igen, északon vágyom életem, halálom!

 

 

 

 

 

Magazinról

Alapítva: 2006.01.19.

Tegnapi látogatók: 10

Látogatók az előző hónapban: 258

Látogatók a jelenlegi hónapban: 235

Feliratkozottak: 10

Magazin helyezése: 934

Szerkesztőség

Üzenőfal

 • Biamond (L/20)

  Basshunter is a híres svédek közé tartozik ezt kikérem magamnak :D

  2009. szept. 13 17:09
 • Már nem tag 

  Jocó: Szinte minden drágább mint Mo.-n. Legalábbis a nagyvárosokban biztos. Az étel se olcsóbb, amiket én vettem átlag kétszer többe kerültek mint a magyar termékek. De mint tudjuk, a magasabb árakhoz jobb bérek párosulnak, szóval aki ésszel él, annak nem kopik fel az álla. A tél tartományfüggő, értelemszerűen északon keményebb hideg van és tovább is tart. Hó nem mindig van, viszont azért a hideg az elég tartós, tavasz közepéig is tarthat. Van hogy hónapokig ki sem süt a nap és esik az eső (szintén helyfüggő). De ha ezek nem zavarnak, akkor jól fogod érezni magad. ;)

  2008. okt. 08 00:21
 • Már nem tag 

  Szia! Bocs hogy csak így idegenként írok,de kiváncsi lennék a svéd árakra.Mert erre vonetkozó adatot nem találtam sajna a svéd lapon. Mármint arra gondolok, hogy mennyige kerül kint az "élet" élelmiszer,müszakicikek albérlet,stb,......... Ugyanis a barátnőmmel,ha minden igaz majd megyünk ki. Erre vonatkozó adatot sehol nem találtam. ha tudsz esetleg svéd élelmiszer honlapot ahol árak is vannak feltüntetve, kélek írd meg nekem.Esetleg tudsz te árakat mondani az is jó.Ja és még el nem felejtem, az időjárás milyen szokot lenni?? Sokáig tart a tél???? Előre is kösz a válaszod! Üdv:Jocó

  2007. okt. 28 16:02
 • Már nem tag 

  Hej! Ha det bra!

  2007. okt. 08 14:36
 • Már nem tag 

  Királyi mottó: För Sverige i tiden (svéd, Svédországért, haladva a korral)

  2006. jan. 20 00:14
Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez