Trópusi szobanövények gondozása
Trópusi szobanövények gondozása....
Trópusi szobanövények gondozása
A trópusi szobanövények otthonunkat, környezetünket különlegessé varázsolják. Akárcsak a bútorok, meghatározzák a lakás jellegét, arculatát. A trópusi növények többsége jól mutat a lakás falai között, és nem is kíván extra figyelmet, csak egy kis törődést, ami minden szobanövénynek kijár. Egy kevés igyekezettel még a kezdő növénytartó is rövid idő alatt zöld paradicsomot varázsolhat maga köré.

Fény és hőmérséklet

A fény a fotoszintézis, a növény konyhájának alapja. Minden növény többé-kevésbé igényli a fényt. A trópusi őserdők fáinak koronája azonban csak a mintegy 50-80%-kal szűrt napfényt enged át. Az itt élő növények ehhez a körülményhez alkalmazkodott, ezért a közvetlen napfényt nem szeretik. A napfényt nekünk is szűrni kell. Az ablakunk előtti függöny gyakran el is végzi ezt a szűrést. Ha a függöny nem elegendő, árnyékoljunk pl. a virágok elé kifeszített, fényátersztő szövettel. Ha növényünk fényigénye magas, ez azt jelenti, hogy a szűrt napfény hosszabb ideig kell, hogy érje.
Hőmérsékletigényük általában 22 ºC. Bár tolerálják a 10 ºC-t és a 38 ºC-t is, de a hirtelen hőmérsékletváltás sokkolja a növényeket. Ezt a jelenséget tudományosan stressznek hívjuk. A stressz-hatást úgy küszöbölhetjük ki, ha a növényt fokozatosan tesszük ki a változásoknak. Így fokozatosan szoktathatjuk hozzá az új körülményekhez. Ezért kerülni kell a hirtelen, 4-8 óra között bekövetkező hőmérséklet és fényviszony változást. Drasztikus hőmérsékletváltozásnak a 10 ºC-os ugrást tekinthetjük. Stressz-hatásra számíthatunk, ha a növény helyét megváltoztatjuk, ha a növényeket kivisszük a teraszra, ha beindítjuk a klímát, vagy beindítjuk a fűtést. Ilyen esetekben számoljunk egy három hetes szoktatási periódussal.

Páratartalom

Mind a klíma, mind a központi fűtés működésekor 30% körüli páratartalomra számíthatunk. Ugyanakkor a legtöbb trópusi növény páraigénye 80-100%. A megfelelő páratartalmat legkönnyebben úgy biztosíthatjuk, hogy gyöngykaviccsal telehintett, vízzel feltöltött tálcára állítjuk kedvencünket. A növény soha ne álljon közvetlenül vízben. Ha tálcára egy kevés f*szén is kerül, a kellemetlen szagoktól is mentesülünk. A tálcát havonta tisztítsuk meg, csökkentve a gombás és bakteriális fertőzések veszélyét.
Ha több növényt tartunk együtt, ez is segít a páratartalom megőrzésében. A növények ugyanis vizet bocsátanak ki gázcsere nyílásaikon keresztül. Reggel illetve a délelőtti órákban a nyári melegben permetezzünk. Az is egy módja a párásításnak, ha a növény cserepét egy nálánál nagyobba helyezzük, a rést kitömjük tőzeggel, amit rendszeresen nedvesítünk.

Talaj és tápanyag

A legmegfelelőbb, ha bolti földkeveréket használunk. A trópusi növények esetében a rostos szerkezetű, tőzeges földkeverékek a megfelelőek. Élőhelyükön a talaj pH gyengén savanyú. Meszes talajon ne neveljük őket. A kereskedelemben kapható földkeverékek közül legelterjedtebb az úgynevezett általános virágföld, amit tekintsünk semleges középértékű kémhatásúnak, és így "B" jelűnek. Ez általában megfelel szobanövényeinknek. Az ennél savasabbat "A", és a meszesebbet "C" jelzéssel szokás a kereskedelemben jelölni.
Nyáron három hetenként tápozhatunk. Ha nem ismerjük a növény különleges igényét a kiegyenlített tápanyag ellátásra törekedjünk. Vagyis a műtrágya nitrogén, foszfor és kálium tartalma azonos arányú legyen. Télen a tápozást csökkentsük le kéthavonta egyszeri alkalomra. A tápoldatok elkészítésénél szigorúan tartsuk be a gyárilag előírt hígítási arányokat.

Öntözés és kimosódás

A tápoldatozás megnöveli a talaj sótartalmát. A felesleges só sokszor fehér bevonat formájában meg is jelenik a talaj felszínén, a cserép oldalán pedig szintén fehér kirakódást láthatunk. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy a cserepet beállítjuk a kádba, és jól átmossuk vízzel a talajt. A drénnyíláson át nem csak a felesleges víz, hanem a sók is eltávoznak. Kb. 20 perc múlva ismételjük meg a műveletet.

Az öntözéssel el lehet rontani mindent. Ki ne emlékezne, hogy a nyaralás alatt öntözéssel megbízott családtag, barát, szomszéd esetenként kirohasztotta növényeinket, míg mások belepusztultak a szárazságba. A vízigény megállapításának legegyszerűbb módja, ha a újunkat legalább 2,5 cm-ig ledugjuk a talajba. Ha száraznak érezzük, a növény bizonnyal szomjazik. A növényt addig öntözzük, amig a talaj teljesen átnedvesedik, de nem telített vízzel. Aranyszabály, hogy inkább hagyjuk még kicsit szomjazni a növényt, semmint túlöntözzük. A rothadás ugyanis nagy valószínűséggel halálos kimenetelű.

A legmegfelelőbb, ha desztillált vízzel öntözünk. Ha mégis csapvizet használunk, öntözés előtt hagyjuk állni legalább egy napig, hogy szobahőmérsékletűre melegedjék, és a káros gázok is elillanjanak.

Magazinról

Alapítva: 2006.08.24.

Tegnapi látogatók: 14

Látogatók az előző hónapban: 286

Látogatók a jelenlegi hónapban: 185

Feliratkozottak: 6

Magazin helyezése: 1123

Szerkesztőség

Üzenőfal

 • debora1216 (L/47)

  Szuper,hogy van ez az oldal!Nekem is van jó pár szobanövényem és a nem oly rég történt költözés miatt eléggé tanácstalan voltam velük.Főként a nolinával voltam bajban,mert az ő igényeivel nem voltam igazán tisztában.Nagyon köszönöm a felvilágosítást az én nagy homályomban!

  2010. aug. 30 16:11
 • Doki81 (F/36)

  Szia.sok érdekes növény is van amit nem ismertem.Jó lett megszerkeztve.

  2009. jan. 18 21:44
 • Már nem tag 

  Szuper...

  2006. okt. 03 18:22
 • Zeeeana (L/27)

  Hali akik megnézik a magazinom azok légyszíves szoljanak már hozzá is!!! Ui: Köszi

  2006. szept. 02 14:34
 • Már nem tag 

  Tök jó a bonsai-fás leírásod! U.I.: Szeretlek szivi!!!!

  2006. aug. 30 20:48
Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez