130 éve született Albert Einstein

 


1879. március 14-én született Albert Einstein,
a relativitáselmélet s a modern fizikai világkép megalkotója.

Beszélni csak későn tanult meg, így komolyan azt gondolták róla, hogy szellemileg visszamaradott.
A gimnáziumban csak a matematika érdekelte, végül eltanácsolták - a tudomány leghíresebb bukott tanulóját tanára így bocsátotta útjára: "Soha nem viszed semmire, Einstein."
Végül a Svájci Szabadalmi Hivatal előadója lett, s a tudományos világtól elzárva, papír és ceruza segítségével dolgozta ki korszakalkotó elméleteit.

1921-ben, immár tekintélyes berlini kutatóként megkapta a fizikai Nobel-díjat, de a közhiedelemmel szemben nem az akkoriban még vitatott relativitáselméletért - az indoklásban fényelektromos törvénye és elméleti fizikai munkássága szerepelt. Hiába ünnepelte azonban a tudományos világ, a német antiszemiták célkeresztjébe került, főként azután, hogy csatlakozott a cionista mozgalomhoz. (Életében a vallás alig játszott szerepet, de zsidóságát vállalta.) Hitler hatalomra jutásakor Kaliforniában tanított, s többé nem tért haza. 1940-ben felvette az amerikai állampolgárságot, haláláig a Princeton Egyetem professzora volt.
1955. április 18-án halt meg Princetonban.

1905-ben jelent meg négy cikke, amely alapjában változtatta meg az addigi világképet. Az első elméletileg magyarázta meg a folyadékokban lebegő szemcsék véletlenszerű hőmozgását. A második felvetette, hogy a fény különálló kvantumokból (fotonokból) áll, amelyeknek a hullámjelleg mellett részecskékre jellemző tulajdonságai vannak. A harmadik kimondta a tömeg és az energia egyenértékűségét (E=mc2), a negyedik szerint ha a fény sebessége minden vonatkozási rendszerben azonos, akkor az idő és a mozgás is viszonylagos a megfigyelőhöz képest - a speciális relativitáselmélet általánosította a newtoni mechanikát.

http://www.teekampagne.de/images/einstein.jpg

1913-ban dolgozta ki az általános relativitáselméletet. Eszerint a természeti törvények leírására bármely vonatkoztatási rendszer alkalmas, bármilyen legyen is a mozgásállapota. Később megállapította, hogy a gravitáció nem erő, hanem a téridő görbülete, amelyet a tömeg jelenléte idéz elő. Élete végén egységes térelméletet, az univerzumot leíró világtörvényt kívánt felállítani, ami ugyan nem sikerült, de Heisenberg ekkor ismerte fel, hogy az elemi részecskék helyét és sebességét nem lehet egyszerre meghatározni.
Einstein ezt az elvet nem fogadta el, úgy vélte, hogy "Isten nem szerencsejátékos".

Bár elméleteit nagyon kevesen értették, a közvélemény szemében ő lett "a" tudós. Einstein ráadásul megfelelt a szórakozott tudósról kialakult képnek is: kiválóan hegedült, és még hírnevének tetőfokán is harmadosztályú vasúti kocsin közlekedett, hóna alatt a hegedűvel.


   http://moscropsecondary.com/files/dept_arts/Music%20Dep./musicdep-alberteinstein.JPG

(Forrás: www.168ora.hu


Albert Einstein idézetek

"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."

"A kevés tudás veszélyes. A sok is."

"Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!"

"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes."

"Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat."

"Nehezen találsz olyan komoly gondolkodású elmét, akinek ne lenne egyéni vallásos világképe. De ez a vallásosság különbözik a naiv emberétől. Az utóbbiak Isten gondoskodásából hasznot várnak, félnek haragjától; egy olyan érzés szublimálása ez, ami hasonlít az apa és gyerek közötti kapcsolathoz."

"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."

(Albert Einstein)

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/CLASS/130-117%7EAlbert-Einstein-Poster.jpg

Hozzászólások

<< <
  1. 1
  2. 2
>>
csucsu60  (F/70) 9.

vidám vidám vidám vidám vidám vidám vidám vidám vidám vidám angyal angyal angyal angyal angyal angyal angyal ::okoska:: ::okoska:: ::okoska:: ::okoska:: Köszönöm én is ismerem a történetét.Csak későn ébred fel benne a gondolat,hogy az elméletével milyen hatalmas erőket lehet felszabadítani ami az emberiség pusztulásához vezet.

2009. márc. 15. 15:19
Frony  (L/112) 3.

Én olvastam az életéről írt regényt és a filmet is láttam! Szimpatikus és nagy ember volt!
Köszi a megemlékezést: Frony vidám csaj

2009. márc. 14. 21:31
<< <
  1. 1
  2. 2
>>

Ennyi emberkének nincs jobb dolga mint engem olvasni
per pill

 

Magazinról

Alapítva: 2007.10.15.

Tegnapi látogatók: 5

Látogatók az előző hónapban: 347

Látogatók a jelenlegi hónapban: 184

Feliratkozottak: 254

Magazin helyezése: 360

Szerkesztőség

Üzenőfal

Banner http://image.hotdog.hu/user/PEvi/jo-banner.jpg


A nap képe

Látogatás az Öreg Hölgynél

http://hetesevel.freeblog.hu/files/787_parisnight.JPG

 
xxxx

.xx.

Pöttyös  magazin

1


Kreatív  díj


A magazin megkapta  a Kreatív blogger díjat!Örülök neki és nagyon szépen köszönöm!Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez