Újfullandi!!!!

A nagy maci, aki mindenkit szeret!!!!!!!!

http://droid.freeblog.hu/files/1.jpg

AZ ÚJFULLANDI:

http://www.kutya.hu/9808/images/fism1_3.jpg
Mint minden fajta, az újfoundlandi története is az idők homályába nyúlik vissza. A fajta történetével összefüggő első dokumentált időpont 1497, mikor John Cabot felfedezi New-Foundland szigetét. Ettől az évtől számíthatjuk a fajta történetét. Az észak-amerikai indiánoknak mindig is voltak kutyái. 1547-ből származik az első feljegyzés, mely az indiánok kutyáit is leírja. A beohut indiánok kutyái közepes méretű, sötét szürke vagy fekete, de mindig egyszínű kutyák voltak. Karcsúbbak voltak a mai újfoundlandinál, csontozatuk és fejtípusuk is gyengébb volt. Ezeket a kutyákat az indiánok vízi vadászatra használták tavakban és mocsarakban. Az indián kutyák fontos jellemzője az egyszínűség, ugyanis közvetlen leszármazottai az amerikai fekete farkasnak. Az indiánok bevett szokása volt, hogy tüzelő kutyáikat éjszakára az erdőben egy fához kötötték, azt remélvén, hogy a farkasok befedezik őket. A mai retrieverek ősei szintén indián kutyák voltak, így az újfoundlandi rokonai az FCI fajtabeosztásával ellentétben nem a kettes fajtacsoportban keresendők, hanem a nyolcasban, az újfoundlandival közös származási hellyel rendelkező retrieverek között. Emlékezzünk csak vissza, a retrieverek ősei az ún. St. John’s kutyák voltak, akik New-Foundland első fővárosáról kapták nevüket.
http://www.kutyakozmetikus.hu/kutyavalasztas/ujfullandi.jpg

Az amerikai kontinensre érkező európai telepesek – portugálok, franciák, baszkok stb. – kutyáikat is hozták magukkal, ******ff, illetve hegyikutya jellegű tarka (!) egyedeket. A telepeseknek értelemszerűen nagy és erős kutyákra volt szükségük. A bevándorlók kutyái keveredtek a bennszülött kutyákkal, így fokozatosan hosszúszőrű, sűrű, tömött aljszőrzetű, "időjárásálló" kutyák alakultak ki. Lokálisan bizonyos mértékben eltérő típusok alakultak ki. A fajta kialakulására nagy hatással voltak a spanyol ******ff-, illetve pireneusi hegyikutya-szerű kutyák, akárcsak az ír vízi kutya. A XVII–XVIII. századon végighúzódó folyamat révén a XIX. századra kialakult az újfoundlandi mint fajta, ekkortól beszélhetünk tenyésztésről.

http://apps.szon.hu/bilder/allatok/szon2007/kutyafelnott/Nero_hugert_agnes_ujfullandi_2eves.jpg                                                                              www.gportál.hu

Hozzászólások

Merci2  (L/34) 7.

Üdv ! Nekem is volt egy újfulandi kuyusom fickónak hívták csak sajna 8 éves korában elkelet altatni mert az édesanyám súlyos betegsége volt és nem lehetett a ház körül állat és a nagy néném elaltata mert nem szokta volna meg máshol mert nem is fogadták be meg minket fogadot el mást már nem szokot volna meg apukámat is túl élta szegénynek a halálát mondták a szomszédok hogy nyüszitett a kutyám egész északa nyüszített de olyan okos volt hogy elöször volttunk vele az apukám sírjánál és egyből oda ment és szimatolgatni kezdet és a végén lefeküdt a sírhoz csak néztünk egy nagyot hogy milyen okos volt a kutyám. Mai napig is roszul esik hogy nincs velem pedig már nem ott lakom elköltöztem otthonról.Mert már szüleim nincsenek a házunkat meg eladtuk a nővéreimel. Többet nem lesz kutyám mert még mindig ő marad a kutyám. Üdv mindenkinek Mercédesz

2012. aug. 04. 17:12
Lauri  (L/15) 5.

nekem Majson volt egy újfullandim ugy hivták hogy dzsordzsó szégyenlős amikor a mamámnál aludtam ott tartottuk az újfullandimat és elfelejtettem be zárni a kaput ::duhos::

és el lopták mert még 1 éves volt ::duhos:: ::duhos:: ::duhos:: ::duhos:: mérges mérges mérges

2010. nov. 08. 16:13
Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez