Látogatók..

Tájákoztatás

Felhőkép Hőtérkép

Virágok..tart.

Ázsiai boglárka
Nárciszok és Jácintok

Kaktuszok..1

Kaktuszok..2

Liliomok

Orchideák

Rózsák

A Bonsai története

Bonsai fák

Vers a vir.....Tart

A virágokról.2

A virágokról.1

Gyöngyvirág

Ibolya

Pitypang

Dália

A rózsa versben

Hóvirág

Dal a rózsákról

Pirosrózsa

Barátaink küldték..tart..

ETAMAMA..Küldte.

Jasi3672..küldte..3

Jasi3672..küldte..2

Jasi3672..küldte..1

Ilu56..küldte

Kijuma..küldte

953_aradi..küldte

ETAMAMA..küldte

VERICA..küldte

Szamárné..küldte

mry58..küldte

Ágica52..küldte

ANNI0506..küldte

Különleges növények.tart.

Ágyugolyófa
Galambfa
Rákvirág
Húsevő növ..2
Annona..2
Ausztrál cseresznye
Annónacserje

Harmatfűfélék..4
Harmatfűfélék..3
Harmatfűfélék..2
Harmatfűfélék..1
Bangó
Karambola
Mimoza pudica
Sivatagi rózsa
Ananászcseresznye
Rambután
Jabuticaba
Kikeleti bangita
Kereklevelű harmatfű
Gyógynövények..

Különleges vir...3

Különleges vir...2

Különleges vir...1

Ehető virágok

Mediterrán növ..

Különleges növ..

Húsevő növények

Virágos idézetek.tart..

Virágos idézetek..6

Virágos idézetek..5

Virágos idézetek..4

Virágos idézetek..3

Virágos idézetek..2

Virágos idézetek..1

Évelő növények.tart.

Aranyfa

Évelő növények..3

Évelő növények..2

Évelő növények..1

Egynyári növények.tart

Sóvirág
Begonia

Egynyári növények..2

Egynyári növények..1

Sziklakert.tart .

Sziklakert építés..1

Sziklakert építés..2

Sziklakert képekben

Különleges szobavir..tart.

Különleges szobavirágok..2

Különleges szobavirágok..1

 Aktuális..tart

BUÉK2016
Boldog karácsonyt
Buék2015
Karácsony2014
Emlékezés
Újévi kösz.
Újévi kösz.
Karácsonyi k.
Az Adventi 
koszorú..
Pünkösd
Farsang
Növényápolás télen
Virágaik téli tartása
Anyáknapi köszöntő
A szobanövények t.á.
Advent
Májusfa állítás
BUÉK
Bálint-nap
Busójárás
Vízkereszt
Karácsonyi ünnepek
Mikulásra várva
Mindenszentek....

Anyák napjára
A tavasz videóban
Nőnap
Húsvét ünnepe

Hírek a nagyvilágból..

Virágkarnevál

Krizantém tart.

A krizantém

A krizantém kártevői

A krizantém betegségei

A krizantém gondozása

                             Videók

Virágos videók..1

Egzotikus V.

Virágok M.

Orchideák

Rózsák

Ti kérdeztétek..

[fercsibercsi] kérd..
[v.ayame20].kérd.
[Julimami]..kérd.
[ETAMAMA].kérd.
[julimami].kérd.
[akac]..kérd.
[cili51]..kérd.
[Szende1]..kérd.

[Julimami]..kérd.
[ZSIKE2]..kérd.

Receptek

Receptek..4
Articsóka r.
Receptek..3
Receptek..2
Receptek..1

Trópusi gyümölcsök

Avokádó
Tamarilló

Sárkány-
gyümölcs
 
Passió-
gyümölcs
Kakaófa
Datolyaszilva
Jojoba
Makadámiadió
Kiwi
Szamócafa
Papaya
A banánfa
Citromfa
A fügefa

Közkívánatra

A kaktusz betegségei

Pozsgások

Agave
Pozsgások...2
Pozsgások...1

Cserjék

Homoktövis
Babérmeggy

Gyógynövények

Nemes májvirág
Citromfű
Borsmenta
Medvehagyma
A pipacs
A gyógyító ibolya
Boróka
Életbogyó
Articsóka
Áfonya

                        Citromfa

A citrom egyes elképzelések szerint Kínából, mások szerint Észak-Nyugat Indiából származik. Bár pontos eredetét nem ismerjük, az biztos, hogy i.e. 3000 évvel a perzsák és a médek már termesztették. Irakban és Egyiptomban i.sz. 700 körül kezdték termeszteni. Arab kereskedőknek köszönhető, hogy Perzsiából gyorsan átkerült Európába is. Dél-Itáliába i.sz. 200-ban került. 1000-1150 között az egész mediterrán régióban elterjedt. Termesztését tehát mintegy ezer éve kezdték meg az öreg kontinens lakói. Kolumbusz 1493-ban, második útja során vitte a gyümölcsöt a tengerentúlra. A citrom ma ismert fajtái csak a XVI-XVII. században jelentek meg, magas színvonalú nemesítés eredményeképpen.

A citromfa (Citrus lemon, Rutaceae) 3-6 m magasra megnövő fa. Átellenesen álló sima, fényes levelei fiatal korban vörösesek, majd mélyzöldek a hajtáscsúcsok felé, és lejjebb világosabbak. A vöröses virágrügyekből fehér, leggyakrabban ötszirmú, illatos virágok fejlődnek. A virágok egyesével vagy többesével jelennek meg a virágzati tengelyen. A citrom termése kissé tojás alakú, és többnyire csúcsban végződik. Az érett citrom sárga színű és savanyú ízű gyümölcs. Héja: fajtától függően vékony vagy vastag, tárolástól függően zöld vagy sárga, számos olajmiriggyel a külső héjon, és a belső rész vastag, fehér bőrén. Gyümölcshús: halványsárga, 7 - 10 szegmensből áll, tojás formájú magokkal, lédústól bőséges létartalomig.

A Kelet-Indiából származó citromot /Citrus limoni/ már időszámításunk előtt a IV. évszázadban meghonosították Görögországban, majd a Földközi-tenger partvidékén és másutt is.


Teofrátusz, a klasszikus kor nagy botanikusa többek között ezeket írta, időszámításunk előtt, a messzi földről hozott új növényről: "Média és Perzsia sajátos növényi termékei közt találjuk egyebek mellett a méd vagy perzsa almát. Ennek a fának olyan a levele, mint az andrachnéé s miként a körtének és a galagonyának tövisei vannak, ezek simák, nagyon hegyesek és erősek. Almaszerű gyümölcsét nem eszik, de mint levele is, nagyon kellemes illatú, s ruha közé rakva elűzi a molyokat. Orvosságnak is használatos." Ez a citrom azonban alig hasonlított mai formájához és feltehetően még a római birodalomban is ezt ismerték. Gyógyszernek használt leve szörnyű ízű lehetett, nemhiába nevezték ellenméregnek. Hogy mennyire más volt elképzelésük a citromról, az kitűnik Galenus első századbeli írásából: ,,A kitrionnak nevezett méd alma három részből áll: a közepén levő savanyú leves részből, a savanyú részt körülvevő húsos részből és a kellemes illatú, fűszeres héjból. Utóbbi nagyobb mennyiségben fogyasztva nehezen emészthető, ellenben apróra reszelve és kis mennyiségben elősegíti az emésztést. A savanyú, ehetetlen középső részt ecetbe teszik, hogy azt erősítse. A húsos réteg sem nem savanyú, sem nem fűszeres, ecettel és halmártással eszik." Ahhoz, hogy a halhoz a citrom levét fogyasszák, több száz évnek kellett eltelni. Mint sok más illatos és fűszeres növény, a citrom is rendelkezett a szelleműzés képességével, mert jó kapcsolatban állt az alvilág isteneivel. Így került a halottak kezébe utolsó útjukon citrom, távol tartva a rossz szellemeket. Sok évvel később és sok ezer kilométerrel távolabb, Indiában is ebben hittek, mikor a máglyahalálra ítéltek kezükben citromot tartva lépték át a másvilág határát. De ez már jobb ízű, ún. ethrog típus volt, értékesebb a perzsák almájánál. A keserű citromokat rágcsáló rómaiak később élvezhetőbb típusokkal ismerkedtek meg. A IV. században telepített szicíliai és nápolyi citromfák azonban Palladiusz szerint még jó vastag héjúak voltak. A kor legtermékenyebb írója, aki 14 könyvet hagyott örökségbe, barátja lehetett a kertészkedésnek, mert utolsó könyvében már rímekre is fakadt, amikor kedvenc fáinak oltogatásáról írt. Tőle tudhatjuk meg, hogy a rómaiak hogyan nevelgették citromfáikat. A furfangos kertészek még a citrom alakját is meg tudták változtatni. A vastag héjú citromból, de főleg héjából sokféle csemegét lehetett készíteni, amelyek illatukat a citromnak, édességüket a méznek vagy cukornak köszönhették.

A citrom mai típusa csak később, a középkorban jelent meg Európában. A limonádé mellett továbbra is orvosszer maradt. Íme, néhány ajánlat használatáról: kolera esetén forró vízben vagy kávéban, epekólikánál forró limonádéként, sárgaláz esetén naponta két evőkanálnyi citromlé cukros vízben. Jó hatású kanyaró, szívdobogás és hisztéria ellen - ha már más szer nem használ -, főfájás, máj- és tüdőbaj ellen, gyomorgyulladás, reuma, szédülés, skorbut, vízkór, váltóláz, giliszta, tífusz, izomsorvadás, veszett eb harapása és torokgyík ellen. A magyar kertek és virágok szenvedélyes kutatója, Rapaics Raymund írásai alapján kövessük a citrom további útját. A későbbi századokban Ázsiában és Európában végre megkóstolták az igazi limonádét és a mohamedánok segítségével az új szokás divattá vált. A mohamedán vallás tilalma az alkoholra is kiterjedt, így örömmel fogadták az új itókát. Ennek eredményeként az üdítő italnak kiválóan alkalmas bő levű citrom gyorsan terjedni kezdett. Az arabok kifejezetten limonádé céljaira kezdték termeszteni és példájukra a X. században Palesztinában és Egyiptomban, a XI. században pedig Spanyolországban és Szicília szigetén is kivirágoztak a citromkertek. Olaszországban a reneszánsz korában lett divatos itallá a "limonata", s az olasz születésű Mazarin a XVII. században Franciaországban is meghonosította a limonádé fogyasztását. A limonádéárus helyiségek limonatier néven váltak ismertté. A lovagkorban élő közép-európai országok azonban csak terméseit ismerték, de még ezek is nagy ritkaságnak számítottak. Hazánkban fellehetően Mátyás korában láttak először citromot, amely Itáliából érkezett udvarába.
 

Egy kis lexikon

Citromfa - Pallas lexikon

Citromfa (növ., Citrus L., agruma) a narancsfafélék örökzöld fája, a naranccsal egyesítve 30 (némelyek szerint csak 5) fajjal K.-Indiában és Ausztráliában, de most mindenfelé ültetik.
Kelyhe lapos tálka-forma, 3-5 hasábu, szirma 5-8, gyümölcse külön alkotásu . A Citrus Medica L.
Igen szép, 5-18 m. magas fa, sima, szép szürkésbarna törzzsel s sokszorosan elágazó dus lombos koronával. Levele hosszastojásdad, mindkét végén hegyes; levélnyélen lombszegélye nincs mint a narancsfának. Gyümölcse ellipszoid, mind a két végén kicsucsosodik, 9 cm.-nél hosszabbra is nő s 10-15 rekeszü saját halavány-sárga szinü (citromsárga v. citromszin, citrinus), a külső héja gödröcskés, a gödröcske fenekén fénylő pontja van.
Ez az olajfejtő vagy olajmirigy, itt olaj képződik, a szembe fecskendezve frissítően hat.
A citromot keresztbe vágván, látjuk, hogy csak a széle sárga, beljebb a citrom héja, valamint a középpont felé haladó rekeszfalak is taplósak, ehetetlenek, ellenben a rekeszeket savanyu, hűsítő, szomjuságoltó leves bél tölti ki. A magvak a középponti szögletekből nyulnak a rekeszekbe.
A Citromfa egész éven át virágzik, ugy hogy gyakran a virág, a zöld és sárga gyümölcs együtt láthatók rajta.
A vad Citromfa tövises, mint némely gyümölcsfánk (alma, körte).
Déleurópában az első szűret julius végétől szeptember közepéig, a második novemberben, a harmadik januárban van. A Citromfa-nak termesztés folytán, különösen a gyümölcs alakja és minősége nyomán különböző fajtája keletkezett.
1. A szoros értelemben vett savanyu citrom vagyis a C. Medica Risso, héja vastag és nagy, gödrös, leve savanyus.
2. A vékonyabb és simább héju nagyon savanyu fajta, melyet gyakran szintén citromnak neveznek, tulajdonképpen a limonium v. savanyu citrom (C. Limonium Risso).
3. A csaknem gömbölyü, édes fanyar v. kesernyés izü fajta neve limetta (C. Limetta Risso).
4. A behorpadozott héju fajta az ádámalma (l. o.). Az első a citronátfa (l. o.) meg a bergamottcitrom (C. bergamea Risso). Ez pogácsa v. körte alaku. A tetején behorpadt, vékony héja aranyszinü.
A Citromfa sárga, majd fehéres fa, mely finomságával, keménységével és szivósságával tünik ki. Vékonyabb hajtásai szép sétapálcákat, törzsfája a műasztalosságban használt furnirokat ad, melyeket főként famozaikra, fonalakra (filet) és intarsóra dolgoznak föl. Ezen a néven gyakran a Murraya exotica fáját is használják.
A Citromfa-t csak az elsőbb római császárok idejében ültették Olasz- és Görögországban.
Már Athenaeus említi az itt-ott most is divatos szokást, hogy a halottkisérők kezökben citromot tartanak. Ma a Citromfa-t leginkább Portugáliában, Spanyol- és Olaszországban termesztik.
Teljes érése előtt szedik le, vékonyka papirba v. csepübe göngyölítve hordókban vagy ládákban szállítják mi hozzánk, de a naranccsal együtt üvegházban is terem. A legészakibb citromkertek (Giardini) Európában szabadban a Garda tónál vannak.

Néhány citrus fajta:
Cirtus - narancs (fa), citrom (fa)
Citrus aurantiifolia - savanyú citrom, trópusi citrom
Citrus limetta - édes cítrom
Citrus limon - közönséges citrom, valódi citrom
Citrus maxima - óriás narancs, pomeló
Citrus medica - keserű citrom
Citrus medica var. sarcodactylis - ujjas citrom
Citrus myrtifolia - mirtuszlevelű narancs
Citrus trifoliata - Poncirus -- tövises citrom, vadcitrom

A citrom hidegre jóval érzékenyebb, mint a narancs. - 4-5 fokon leveleit lehullajtja. - 6 fokon a fás részek maradandó károsodást szenvednek. Bár nedves klímán is fejlődik, a gyümölcs tárolhatósága csökken, minősége romlik. A silány, száraz talajt is tolerálja. Gyengén savanyú, jó vízgazdálkodású talajon fejlődik a legjobban.

Hazai klímán, gyümölcstermő növényként konténerben termeszthető.
 

Ültetés

konténeres

Faiskolákban és kertészetekben ma már egyre gyakrabban látni földlabdás citromfákat, amelyeket nekünk kell otthon átültetni cserépbe vagy nagyobb dézsába.

Ültetéshez szerezzünk be speciális citrus földet, amely ma már szintén kapható sok kertészetbe. A virágföld mellé válasszuk ki a megfelelő edényt is a növény számára. A kisebb citromfákat eleve kisebb cserépben szállítják be a kertészetekbe, így ezeket is érdemes átültetni a vásárlás után.

Ha fiatal kisebb méretű növényt veszünk meg figyeljünk oda, hogy a következő cserép mérete ne legyen túl nagy az előzőhöz képest, elég, ha 20-30 %-al növeljük meg a méretet így a gyökér kényelmesen beszövi az új talajt.

A kisebb citromfákat inkább évente ültessük át mindig nagyobb cserépbe, és csak a nagyméretű növényt tegyük dézsába. Ha már elértük a legnagyobb méretű edényt, nincs szükség több átültetésre elég a felszíni talajt lecserélni évente egy 5-10 cm mélységben. Az átültetésre a legjobb időszak a március vége és április közepe.

A növényt ültethetjük fadézsába, vagy nagyméretű agyagedénybe, de akár műanyag edénybe. Bármilyen edényt is válasszunk fontos, hogy az alján a felesleges víz el tudjon távozni, és terítsünk az aljára egy víz elvezető réteget, ami lehet összetört cserép darabok, vagy durva kavics.

A drénrétegre tegyünk egy réteg citrus földet, majd helyezzük, el a növényt az edénybe, töltsük meg virágfölddel a cserepet, úgy hogy a tetején maradjon egy 10 cm mély perem így könnyebb lesz az öntözés. Figyeljünk oda az ültetésnél, hogy a növény stabilan álljon a cserépbe, ha szükséges kissé rázzuk meg a cserepet hogy mindenhová jusson elég virágföld.

 

Alapos beöntözés után tegyük déli, nyugati kitettségű, napos helyre. A huzatot kerüljük. Ha a szobából a kertbe, teraszra visszük, fokozatosan szoktassuk az erősebb napfényhez. Öntözzünk rendszeresen. Sose hagyjuk kiszáradni a talajt. A megfelelő páratartalmat vízpermetezéssel biztosíthatjuk. A konténert kavicságyra is állíthatjuk, amelyet rendszeresen öntözünk. Havonta tápozzuk. Használjunk komplex, mikroelem tartalmú műtrágyát.
A virágok beporzását mi is segíthetjük, finom ecsettel vihetjük a virágport a bibére. Így valószínűleg a termésben is gyönyörködhetünk.
 


 

Gondozás

Tavasz végén amikor éjszakánként 5-10 fok alá nem süllyed le a hőmérséklet (fagyok elmúltával) ki lehet ültetni cserép nélkül a szabadföldbe félárnyékba. ássunk egy megfelelő méretű gödröt, majd homok, tőzeg és virágföld (C típusú) keverékébe ültessük a fát.

 Teleltetés:
 

Tartsuk egyenletes a hőmérsékleten, a növény pedig legyen távol a sugárzó hőtől, a fűtőtesttől, tegyük a lakás déli ablakához, és megfelelő mennyiségű párologtatóval teremtsünk párás környezetet számára. A téli kevés fényben és a meleg szobahőmérsékleten ugyanis a növény nem kerülnek nyugalmi állapotba, ezért vízhajtásokat fejleszt. Tavasszal az első erősebb napsugarak hatására a szabadba kihelyezett növényen ezek a gyenge hajtások megperzselődnek. Természetesen így a nyári fejlődés is gyengébb lesz. Lehetőleg tehát kerüljük a meleg teleltetést.
 A hideg beállta előtt mérsékelten öntözzünk, így a csökkenő hőmérséklet és a rövidülő nappalok hatására lassan nyugalomba vonul. Új hajtások ilyenkor már nem képződnek, a nyáriak pedig lassan beérnek. Kicsit vissza lehet metszeni.Teleltetésre legalkalmasabb a lakás fűtetlen, ám világos helyisége, ahol a hőmérséklet soha nincs fagypont alatt. A citrusfélék kitűnően telelnek minimális öntözés mellett 1-5 °C-on.

 Havonta kis vízadaggal öntözzük meg, ügyeljünk arra, hogy a termesztőedényekben a föld csaknem száraz legyen. Túlöntözve megtámadhatja a gyökérgolyva. A teleltetés során lombozata egynegyedét is elhullajtja. Ez természetes folyamat. A levelek 2-3 évig élnek, majd megsárgulnak és lehullnak.

 Február végén, március elején a hideg körülmények között teleltetett növény a kataláz enzim hatására növekedni kezd. Ezután szoktassuk fokozatosan a fényhez és a meleghez, így a növekedés mellett lassan virágzásra is számíthatunk a vegetáció alatt. Kezdjük el kéthetente tápoldatozni, és öntözni. Ilyenkor is érdemes az első hajtásokat vissza metszeni, így sűrű egészséges lombozatot kapunk nyáron.


 

A citromfa betegségei:

Pajzstetvek
Ha nem túl méretes a citromfa, a leveleket langyos vízes puha ruhával törölgesse, majd zuhanyozza le. A leveleket ezután permetezze le Actara rovarölő szerrel 2-3 alkalommal 7-8 napos időközökkel. Az Actara lakóhelységben nem használható fel.


Szaporítás

Magról

A legkézenfekvőbb szaporítási módról, a magvetésről tudni kell, hogy hátrányokkal jár. A magból fejlődő citrom ugyanis csak igen későn, 10-15 év után kezd el teremni, de még az is megeshet, hogy meddő marad, azaz egyáltalán nem hoz gyümölcsöt.


Szemzéssel

A megoldás a szemzés, amikor is a magról kelt, 2-3 éves citromfácskába nemes fajtáról származó rügyet szemzünk. A szemzést tavasztól őszig folytathatjuk, a magvetésre legjobb kora tavasszal sort keríteni. A citromnak – saját magoncán kívül – jó alanya a magról nevelt 2-3 éves narancsfácska is. A citromalanyon a nemes erőteljesebben növekszik, és a termés sokáig a fán marad. A narancsalany viszont a gyümölcs minőségére van jó hatással.Dugványozás

A nemes fajtájú citromot dugványozással is jól szaporíthatjuk. Erre a legkorábban a tavaszi időszakban kerítsünk sort; a nyugalomban lévő hajtásokról származó 2-3 leveles részeket ilyenkor gyökereztessük meg nedves földben. Nyáron a kert enyhén árnyékos, szélvédett zugában nevelt citromfa erősebb, edzettebb lesz, és jobban áttelel, mint az, amelyiket egész évben a lakásban tartanak. Noha a citrom általában igénytelen, télen is megkívánja a kiegyensúlyozott viszonyokat: lehetőség szerint állandó (16-22 fok közötti) szobahőmérsékletet, a mérsékelt öntözést és a jó megvilágítást (az ablakhoz közeli tartást). Ha nem érzi jól magát, a növény nemcsak az idősebb, 2-3 éves leveleit hullatja le (ami természetes), hanem a fiatalabbakat is, ami viszont már veszélyeztetheti a fa életét.

A citromfa csak a negyedik-ötödik elágazás után hoz virágot, illetve termést, amit azért jó tudni, mert ezen elágazások fölött már visszacsíphetjük a hajtáscsúcsot, így formálva terebélyessé a koronát. Visszacsípéssel célszerű korlátozni a fölfelé törő párhuzamos vezérágakat.

A citrom metszése:

A citromfát metszéssel nevelhetjük, a 6-7 leveles hajtást 3-4 levél felett levágjuk.
A visszametszés következtében kihajtott hajtásokat 3-4 levél felett ismét visszavágjuk. Az így kapott kis bokor szép alakú lesz, és hamarabb virít, mintha magára hagynánk.


Tartás.


 

Nyáron a növényeket szélvédett helyre a szabadba is vihetjük, kezdetben árnyékoljuk,majd teljes napon tartjuk.
Az árnyékban nevelt növények levele nagyobb lesz, de nem olyan edzett, mint a napon tartottaké. A nyár folyamán bőven öntözzük. A hűvös éjszakák beálltával napos, meleg szobába visszük, hogy a hajtások beérjenek a teleltetés idejére.
Kétféleképpen teleltethető. A meleg és világos helyen a tél folyamán rendszeresen öntözzük. A növény így a teleltetés ideje alatt is fejlődik.
Ha csak alacsony, 6-8 C fokos hőmérsékleten tarthatjuk, akkor szárazon, kevés vízzel neveljük őket. Az utóbbi esetben ne várjunk a téli hónapokban növekedést, elégedjünk meg életben maradásával. Bulgária egyes vidékein úgy tartják és nevelik a citromfácskákat, mint mi a leándert, udvarok, erkélyek díszítésére használják.


Forrás: A természet füvészkertje. Reader's Digest

Tájékoztató

Tisztelt látogatók...Jelenleg egyes cikkek csak MOZILLA FIREFOX böngészővel látható teljes egészében...Ezért szíves elnézésüket kérjük...Szerkesztőség

                      ÜDVÖZLŐ...DOBOZ..

Üdvözlünk a MAGAZINBAN.

Érezd magad jól...

Ha tetszett...

írj az üzifalra,

és ha úgy érzed...

iratkozz fel..

KÖSZÖNJÜK


Saját videók


Saját videóim elérhetőek ....
http://www.youtube.com/user/tengerszem1?feature=mhee

Véleményed a magazinról.

Tetszett-e amit láttál, vagy olvastál?

  •  
    0%
  •  
    100%
  •  
    0%
Szavazás állása

ZENEDOBOZ

Üzenőfal

            KÖSZÖNET

A Virágokról...tartalom

Anyósnyelv
Vizipálma
Kamelia
Alpesi erika
Tőlcsérjázmin
Kócsagvirág
Vaniliavirág
Szépcsalán
Rákvirág
Selyemályva
Szerelemvirág
Tulipánfa
Liliomfa
Tulipán...2
Angyaltrombita
Hóvirág
Hortenzia
Szegfű

Petúnia
Árvácska
Kardvirág
Orgona virág
Pünkösdi rózsa
Mocsári hibiszkusz
Tulipán
Sugárarália
A gerbera
Kefefa
A hunyorka
A muskátli
A fokföldi ibolya
A primula virág
Leander
A páfrányokról
A botanika világából..2
A botanika világából..1
A rózsa kártevői
A rózsa ápolása és betegségei
Amit a rózsáról jó tudni
Gyógyító növények a kertben
Gyógyító szobanövények
Gyöngyvirágról
Mérgező növények a kertben
A krókusz
A virágokról..1

Szobanövények...tartalom

Szégyenlősvirág.
Csodaszem
Legényvirág
Fittonia
A muskátli sz.
Papagájvirág
Mikulásvirág
Bromélia

Viaszvirág
Vitorlavirág
Flamingóvirág
Szobaliliom
A fikusz
A szobanövények szap..2
A szobanövények szap..1
Mérgező szobanövények
Szobanövények.. tavasszal
Szobanövények..1

Szántóföldi növények

Fekete bodza
Levendula
Facelia

Orchideák

Az orchidea élettani b..
Orchideák videóban..
Az orchidea fajta ism..
Az orchidea ápolása
Az orchidea-
hasznos tan.
Az orchidea
átültetése-szap.
Az orchidea beteg
sége és kártevöje
Az orchideák..01

Humorzsák

Muzsikaszó..
Virágos idézetek..
Egy kis pihentető

Szerkesztőség

Magazinról

Alapítva: 2010.02.19.

Tegnapi látogatók: 355

Látogatók az előző hónapban: 13669

Látogatók a jelenlegi hónapban: 9734

Feliratkozottak: 217

Magazin helyezése: 40

                        SZERKESZTŐK

TÁRS  TULAJDONOS

PIROSLILIOM

TÁRS  SZERKESZTŐK

Fiona01

Védett növények

sallangvirág

Kert doktor

Vakond riasztás

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez