Hotdog magazin RSS: VIRÁGSZERETŐK MAGAZINJA http://www.hotdog.hu/liliom_1 hu-HU Sat, 25 Feb 2017 16:05:12 +0100 Nemes májvirág http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/nemes-majvirag Sat, 17 Sep 2016 12:50:00 +0200 Nemes májvirág
A nemes májvirág (Anemone hepatica, korábban Hepatica nobilis) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe, ezen belül a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó faj.
A nemes májvirág elterjedési területe az északi félgömb mérsékelt övi, erdős területei. Megtalálható Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Közép-Európában őshonos növényfaj. Egyes helyeken ugyan bőségesen található, alapjában véve azonban ritka növény, bizonyos területeken teljesen hiányzik
 
Elbűvölő, viszonylag kevéssé elterjedt, tavasszal virágzó rizómás évelő, mely szabályos tányér alakú, liláskék virágaival és fényes zöld leveleivel díszít. Természetes élőhelyein leginkább nyirkos és sziklás, mészben gazdag, vályogos talajú erdőkben fordul elő, legfőképpen Közép-Európában. Korai, március-áprilisi virágzása és kicsiny termete az árnyas tavaszi sziklakertek értékes virágává teszik ezt a kissé alulértékelt, kedves növényt, mely latin nevét leveleinek formájáról kapta, amelyek némileg a lebenyes felépítésű májra hasonlítanak. Ez a lassan növő fél-örökzöld növény számos felfelé és kifelé néző virágot hoz még az új levelek kifejlődése előtt, ezért némelykor úgy tűnhet, hogy a kék virágok egyenesen az avarból törnek elő. Fák alá ültetve, ligetes, erdővel határos kertek meghatározó növénye lehet, mely idővel talajtakaró szerepet is betölthet. Magassága 10 cm, szélessége 15-20 cm.
( Hepatica nobilis )

Életmódja
A nemes májvirág nyirkos és sziklás erdők, az üdébb, mészben gazdag, kőtörmeléket is tartalmazó vályogtalajokat kedveli. Termőhelyein általában nagyobb állományokban fordul elő.
 
Három karéjú levelei nyélen ülnek. Ezeknek alapján még virágtalan állapotban is könnyen felismerhető. A levelek nem tűnnek el a virágzást követően, hanem akár a téli fagyokig is megmaradnak. A levélkaréjok széle ép. A karéjok csúcsa hegyesedő. A virágok öt-tíz centiméter magas száron magányosan ülnek. Általában hat, keskeny tojásdad szirmuk van, de ennél több is alkothatja a virágot. Színe többnyire lila, előfordulnak fehér vagy rózsaszín szirmú példányok is. A porzók fehérek. Termése aszmagcsokor. Kora tavasszal, lombfakadás előtt, márciusban virágzik.
Gondozása
 
Mészben gazdag üde, jó vízáteresztő képességű, mély termőrétegű talajt, félárnyékos fekvést kedvel. Gyökérrendszere erős, dúsan ágas, ezért a bolygatást nem kedveli. Lehetőleg minden évben adjunk neki levélkomposztot. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.
A fák, bokrok alatti árnyékos, télen enyhén nedves, nyáron inkább száraz, hűvös helyen érzi jól magát. Humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt igényel. Páfrány, szagos müge és ibolya társaságába ültetve teljesen erdei hangulatot varázsolhatunk kertünkbe.
Szaporítása
 
Magvetéssel, valamint oldalhajtásaik szétültetésével.
( Hepatica acutiloba )
Gyógyhatása
Máj-, epebajok, vizelési zavarok, vese-, hólyagbántalmak. Teáját epe-, máj- és vesebántalmak ellen fogyasztják. Drogja (Hepaticae folium) glikozidát, csersavat és szaponint tartalmaz.
 
 
HATÓANYAGOK 
A növény egy mérgező glikozidot: ranunkulint tartalmaz, amely szárításkor és szétmorzsoláskor glükózra és a bőrt, valamint a nyálkahártyát irritáló protoanemoninra bomlik. Mivel ez az anyag nagyon keserű, mérgezés csak a legritkább esetben következik be. A májvirág leveliben emellett csersav, flavonoid, glikozid és antocián található.
 
FELHASZNÁLÁS
 
Tea -
Epekő és májpanaszok ellen szárított májvirágból készült forrázatot használtak. A teát vérző fogíny esetén szájöblítésre, illetve nehezen gyógyuló sebek lemosására alkalmazták.
 
Tinktúra -
A májvirágból készült tinktúrát szárított növényből és borpárlatból készítették. Úgy tartották , hogy segít májpanaszok, epehólyag- és vesebetegség esetén.
 
Bor -
Emésztési zavarok ellen a növényt fehérborba keverve alkalmazták.
 
Homeopátia -
Krónikus hörghurut hirtelen tünetei esetén,  valamint bizonyos májpanaszok ellen májvirágkivonatot tartalmazó homeopátiás szert szoktak alkalmazni - de csak homeopátiás szakemberrel való konzultáció után.
 
ÉRDEMES TUDNI
 
A májvirágot lehetőleg ne használjuk közvetlenül gyógyászati célból. Jelenleg csak a homeopátiában alkalmazzák.
Forrás:
Kép.
Google képtár


http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2013/12/nemes-majvirag-anemone-hepatica.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_m%C3%A1jvir%C3%A1g
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/nemes-majvirag
Ágyugolyó fa http://www.hotdog.hu/liliom_1/kulonleges-novenyek/agyugolyo-fa Sat, 13 Aug 2016 23:00:00 +0200 Ágyugolyó fa (Cannonball tree )
 
Amazónia gazdag növényvilágának érdekes képviselője az ágyúgolyófa. Különös kauliflor virágai és termései a kíváncsi érdeklődőket, míg a porzótáj sajátos, teljesen egyedi szerveződése a szakembereket ejti ámulatba. Igazi botanikai kuriózum. Régi ágyúgolyóra hasonlító termése miatt kapta különös, de találó nevét. Az örökzöld fa őshazája Amazónia, de trópusi botanikus kertekben gyakran megtalálható. Indiában és Sri Lankán is megtalálható, ahol szent fának tartják és templomok mellé ültetik. A törzsön a korona alatt sok, levéltelen oldalág fejlődik, rajtuk nagy, rózsapiros virágokkal és ágyúgolyóra emlékeztető termésekkel.
A fa  35 méter magasra is megnő. Szinte egész évben látható a csupasz ágakon a virág az „ágyúgolyó” termésekkel együtt. A virágok éjszaka intenzív, édeskés illatot árasztanak a megporzó denevéreket csalogatva. A termések kb. 15-24 cm átmérőjűek, kemény a héjuk, a terméshús kásás, benne sok a mag. A termések földre hullva gyakran hangos puffanással nyílnak fel. A termés a levegőn gyorsan oxidálódik, elszíneződik, kellemetlen bűzt árasztva. Azonban Amazóniában a pekarik, Indiában a házi szárnyasok zavartalanul fogyasztják.

Régi ágyúgolyóra hasonlító termése miatt kapta különös, de találó nevét. Az örökzöld fa a Fazékfafélék/Lecythidaceae/ növénycsaládba tartozik. Őshazája Amazónia, de trópusi botanikus kertekben gyakran megtalálható. Indiában és Sri Lankán szent fának tartják és templomok mellé ültetik.A fa törzsén a lombkorona alatt számos horizontálisan növekedő levél nélküli csupasz oldalág fejlődik. Élénk színű virágai ezeken a szárakon fejlődnek, tehát un. kauliflor virágok. A virág zigomorf, a virágtakaró hat szirmú.virágzat:
A porzótáj szerveződése nagyon egyedi, különös. A nagyszámú porzó két egymás fölé boruló lemezen található. A felső „csuklya szerű” részen lilás-bíbor rendezetlen, tengeri rózsákhoz hasonló módosult porzókat látunk/sztaminodiumok/. Ez a kapucni  meddő porzókat visel, melyek csövecskéinek oldalában a lilás színű un ozmofora régió kiválasztást végez. Itt a több sejtsoros illatepidermisz sejtek termelik a jellemző illatanyagokat, melyek a sztómákon keresztül jutnak a felszínre. A sztóma zárósejtek érdekes módon este nyílnak ki így a virág éjszaka illatozik, csalogatva a beporzásban fő szerepet játszó denevéreket. Egyébként az itt keletkezett nagyméretű pollentetrádok sterilek, nem hajtanak pollentömlőt. A sapka rész szerepe tehát a megporzás előkészítésében jelentős és emellett hőpajzsként is funkcionál. A virágban a hőmérséklet a virágzás kritikus szakaszában 8-10C° -kal is magasabb lehet mint a környezetében.
 
Az alsó lemezen ülő csökevényes porzószálú koncentrikusan rendezett világos színű fertilis porzók körbefogják a termőt. A bennük keletkező pollenszemek sokkal apróbbak és megporzás esetén tömlőt képeznek. A morfológiai és élettani pollen kétalakúság/pollen dimorfizmus/ érdekes esetét látjuk itt. Hasonló porzótáj szerveződés másutt nem található a növényvilágban.


termés:
A termés egy esztendő alatt érik be, egy fa általában 50-150 termést hoz. A gömb alakú fásodott falú hat rekeszű toktermések átmérője 15-25 cm, bennük több száz erősen szőrös héjú mag található
A termések földre hullva gyakran hangos puffanással nyílnak fel. A húsos mezokarpium a levegőn gyorsan oxidálódik, elszíneződik, kellemetlen bűzt árasztva. A termés emberi fogyasztásra nem alkalmas. Amazóniában a pekarik, Indiában a házi szárnyasok azonban zavartalanul fogyasztják. A magok szőrei segítik az állatok emésztőrendszerén történő gyors átjutást.
 
Amazónia gazdag növényvilágának érdekes képviselője. Különös kauliflor virágai és termései az érdeklődő laikusokat, míg a porzótáj sajátos teljesen egyedi szerveződése a szakembereket ejti ámulatba. Igazi botanikai kuriózum.

Köszönjük:

Forrás:
http://www.plantarium.hu/2011/11/az-agyugolyofa-couroupita-guianensis/
Forrás:
Kép: Google képtár
Forrás:
http://www.erdekesvilag.hu/az-agyugolyofa/

]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/kulonleges-novenyek/agyugolyo-fa
Sóvirág http://www.hotdog.hu/liliom_1/egynyari-novenyek/sovirag Sat, 06 Aug 2016 11:00:00 +0200 Egynyári Sóvirág
(Limonium sinuatum)
 
A sóvirágfélék tengerpartok, szikes területek  virágai. Nevüket onnan kapták, hogy különleges sókiválasztó mirigyeik révén olyan élőhelyeken is megtalálhatóak, ahol más növények nem élnek meg. Mirigyeikkel képesek kiválasztani a talaj magas sótartalmát és vizet felvenni a talajból. A sóvirág köznyelvben elterjedt elnevezései is ezen tulajdonságukra utalnak: sziki lapu, sziksaláta, lelleg.

A mediterrán térségből származó rövid életű fagyérzékeny évelő, amelyet hazánkban leginkább egynyáriként nevelnek. Különleges szépségű dísznövény, melyet hosszantartó papírszerű virágzataiért előszeretettel használnak vágott virág kompozíciókban. A nyár második felétől egészen őszig kitartanak a tömött bugákban hozott színes csészelevelei, melyek a termesztők fáradhatatlan munkájának köszönhetően szinte minden színben és árnyalatban pompázhatnak. A virágzat tetején elhelyezkedő valódi virágai apróak, krémszínűek és jelentéktelenek. Földre simuló tőlevelei és hullámos szélű, szárnyas szárai rendkívül egyedi külsőt kölcsönöznek az egynyári sóvirágnak. Magassága fajtától függően kb. 40-75cm. Ha szárazvirág dísznek szánjuk, a virágokat csokorba kötve, virágszárral felfelé felakasztva tegyük sötét, levegős helységbe, amíg teljesen el nem veszti a benne lévő nedvességet.
A magyar sóvirág (Limonium gmelinii ssp. hungaricum) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe és a ólomgyökérfélék (Plumbaginaceae) családjában a sziki sóvirág (Limonium gmelinii) egyik, a Kárpát-medencében szubendemikus alfaja.

Sótűrő sóvirág
 
A sóvirágok (Limonium) vágott virágként, de száraz csokrokban is közkedveltek. A kékgyökérfélék vagy istácfélék családjához (Plumbaginaceae) tartoznak. A kék fajtája a legelterjedtebb, mert a szárazvirágcsokrokban nagyon jól mutat. Alapvetően kétnyári vagy évelő növény, mivel azonban a telet nem bírja ki, nálunk egynyáriként tartják. Megpróbálkozhatunk az átteleltetésével, ha jól letakarjuk, és enyhe a tél, akkor talán sikerülhet.
Mintegy 200 faja ismert, és szinte minde-nütt elterjedt. A családra jellemző, hogy szárazság- és sótűrő növények. A levelek felületén sajátos víz-, nyálka- és sókiválasztó mirigyek vannak, amelyek elsősorban a felesleges ásványi sókat választják ki. A száraz éghajlathoz való alkalmazkodásnak tekinthető a levelek ún. redukciója, a serte- vagy tűszerű képletekké alakulás, vagyis kisebbek lesznek a szokásosnál, ha aszályos évben szükség van erre.
Többnyire a tengerparti vagy szikes vidéken, illetve pusztákon terem vadnövényként. Az elterjedéséből és a sótűrőségéből eredhet a többféle magyar neve. A szakma magyarul sóvirágnak ismeri, egyik változata a magyar sóvirág (Limonium gmelinii ssp. hungaricum).
Sziki virág
A nálunk is élő sziki sóvirág (Limonium gmelini) ott is megterem, – így a bánáti szikes földeken is –, ahol a felső szinten magas a sótartalom, a humuszréteg viszont vékony. Egynyári növény. Júliustól szeptemberig nyíló bugás füzért alkotnak világoskék virágai. A következő évben ismét kihajt és virágzik. Kertünkbe nemesített egynyári rokonát kell ültetni. A kerti vagy egynyári sóvirág (Limonium sinuatum) tőlevélrózsát alkotó levelei közül 60-70 centi magas, lapos, bordós virágszárat fejleszt. A száron nyílnak a fehér, rózsaszín, kék, lila virágai. Napfény- és melegkedvelő, egyébként igénytelen, szikes területen is megél. Nevezik még lellegnek, sziki lapunak, sziksalátának, tengerparti sóvirágnak, vagy sósvirágnak is.
A legtöbb fajta a Statice gmeliniből ered. Őshazája a Földközi-tenger vidéke és Ázsia, ott kétéves növény. A nemzetséghez többségében évelő vagy egynyári sótűrők tartoznak. Eredeti élőhelyük sós mocsarak, félsivatagok, sivatagok. Átlagosan fél méter magasak (40–80 centi), levelei ún. tőrózsában állnak, azaz a tő körül csoportosodnak. Szárított virágként hasznosítják a virágkötészetben, a gyökerét Oroszországban kermek néven cserzőnek használják. Hasmenés és vérzés ellen orvosság volt. A St. Tatarica gyökerét Szibériában és Tatárországban szintén cserzőnek és festéknek használják. Sok faja Európa déli és keleti részéről, a Kanári-szigetekről és Ázsia középső részéről ered. 
Évelő fajták
 
Az évelő sóvirág, más nevén tatár sóvirág (Limonium tataricum) más nemzetségbe tartozik, nevelése hasonló, csak később kell vetni az egyévesnél. Kertbe már augusztus 20-a után kiültethetők a palántái. Közönséges kerti talajban termeszthető. Az egynyári sóvirágnál azonban alacsonyabb, alig 40 centis. Szintén a napos helyet kedveli. Szárításra akkor vágjuk, mikor a virágok már kinyíltak és még fehérek. Virágai hasonlóan szedhetők vágott és szárított virágnak. Díszítheti a sziklakertet vagy egyéb évelő csoportokat.
Szintén évelő a széles levelű sóvirág (L. latifolium), amely Délkelet-Európából származik. Fél méternél magasabbra nő. Levelei molyhosak, virágai kék színűek. Száraz, napos, homokos talajba való. Öntözni sem szükséges. Sziklakertekbe, kőkertekbe, kőfalak tövébe ültessük. Hasonló igényű, egyszerű virágú növényekkel társítható.
Vigyázat: a szárított sóvirág asztmás tüneteket válthat ki!

Termesztése
 
Azonkívül, hogy sótűrő, gyorsan nő, szárazság- és melegtűrő is. Háztájiban a legkorábban március derekától vethető, de jobb az áprilisi vetés. Nálunk is nagy választékban beszerezhető a magja, mezőgazdasági boltokban több színben is, így a sárga is. Olvasónk nem késett el a vetésével, mert a szakma azt tanácsolja, hogy a legjobb áprilisban langyoságyba vetni, majd a palántákat májusban napos helyre ültetni. Az elhúzódó hidegre való tekintettel a kiültetés sem lesz időszerű a májusi fagyosszentek előtt, és azt megelőzően a palántanevelőt sem kell hosszú ideig takarnia, esetleg fűtenie!
A nagyüzemi termesztők üvegházban vagy fűtött fólia alá már februárban vetik melegágyba, szakaszosan egészen április elejéig, hogy a virágzás hosszabb legyen, vagyis hosszabb ideig legyen értékesíthető.
 

Gondozása
Kevés gondoskodást igénylő dísznövény, mely legszebben napos helyen, lazaszerkezetű száraz vagy közepesen száraz talajban fejlődik. Mindenképpen jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, mivel pangó vízben gyökérzete könnyen rothadásnak indul. Vízigénye közepes, meghálálja a rendszeres öntözést, de jól tolerálja a hosszabb ideig tartó aszályos időszakokat is.
Szaporítása
Magvetéssel a tavaszi fagyok elmúltával.
Kép
Google képtár
Forrás
http://www.csaladikor.com
Forrás
http://iringo.com

Forrás.
http://www.botanikaland.hu

Köszönjük
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/egynyari-novenyek/sovirag
Vakond riasztás http://www.hotdog.hu/liliom_1/kert-doktor/vakond-riasztas Wed, 10 Feb 2016 09:20:00 +0100 Hasindító kutyatej
 
A hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris) a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába, a kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe tartozó növényfaj. Egyéb megnevezései A Pallas nagy lexikona szerint: nagy sárfű, kerti sárfű, hasindítófű, apró sármag, vakondokfű.

Előfordulása:
Dél-Európában, Északnyugat-Afrikában, Délnyugat-Ázsiától keletre haladva Nyugat-Kínáig előforduló növény. Szántók, utak szélén, bolygatott helyeken, félárnyékban nő.
 
Jellemzői:
80–150 cm magas, erőteljes, felálló kétéves növény. Szára kékesen futtatott, szürkészöld levelei átellenesen állnak a száron, lándzsásak. Teje a bőrt felmarja, hólyagot húz. Nem feltűnő virágai 3–4 mm-esek, nagy, élénkzöld fellevelek övezik. Termése a kapribogyóra emlékeztető toktermés, erősen mérgező, 1-1,8 cm széles, éréskor felpattanva szórja szét a magokat.

Felhasználása:
Kertekben a pockok, vakondokok elűzése céljából ültetik. A homeopátiában az olajos magvaiból készült hígított kivonatot bőrgyulladások, görcsös köhögés ellen alkalmazzák.

A nagysárfű még dísznövényként is szemet gyönyörködtető, szép kecses tartása, kiemelkedő "személyisége"
révén. A tapasztalat szerint van ahol egyetlen kifejlett növény 20-25 méteres körzetben kifejti hatását, de
általában 5-10 méteres körzetben jól bevált.A nagysárfű a kutyatejfélék családjába tartozik, és gyökerei
olyan illóolajat tartalmaznak, ami nem tetszik a vakond érzékeny orrának, így inkább továbbáll. A növény
kétéves. Így minden évben kell vetni belőle, hogy legyen fiatal és kifejlett egyedünk. Magassága elérheti a
két métert is. A telet jól bírja. A hidegben megfagyottnak tűnik, de ha melegszik az idő, akkor visszanyeri
eredeti állapotát. Szereti a középkötött, jó vízgazdálkodású talajt, de máshol is megél. A friss trágyázást nem
igen kedveli, de meghálálja a tövére szórt komposztot, nagy szárazság idején pedig a vizet, mely fokozza a
riasztó hatását. Vetése április végén, május elején ajánlatos a szabadba, szegélyek szélére.
Kisgyermekes
családok esetén ez a növény mérgező volta miatt nem ajánlott.

Forrás:
Kép_ Google képtár
Forrás:
Wikipédia
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/kert-doktor/vakond-riasztas
B.U.É.K 2016 http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/b-u-e-k-2016 Tue, 29 Dec 2015 18:00:00 +0100 Pezsgőt inni ma nem szégyen, 
önts nekem úgy is ha nem kérem! 
Ma még nagy bulit csinálok, 
Szilveszter van, hát piálok. 
Üres a hordó, repül a korsó, 
mindenki fekszik az alkoholtól. 
Disznó sivít, petárda robban, 
a részeg feje a padlón koppan.
Havas téli lepel borítja a tájat, 
ilyenkor a jó pezsgő serkenti a májat, 
sült malacka vándorol a bendőbe, 
kívánok minden jót az új esztendőre!!
Virradjon rád szép nap, köszöntsön rád jó év, 
kedves hajlékodba költözzön a jólét. 
A lelkedbe boldogság, a szívedbe béke, 
ezt kívánom neked az új évre.

 


Hópihécske száll az égen, 
kis csengettyű szólal szépen. 
Az angyalok ma táncra kelnek, 
gyertyafényben énekelnek, 
mosolyogva mondják nektek: 
BÉKÉS BOLDOG ÚJ ÉVET!


Szeretetben gazdag, békés-boldog 
újévet kívánunk magazinunk látogatóinak és családjuknak.


Forrás:
Kép-google képtár
videó-saját- https://youtu.be/-9iXXRjK1JM
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/b-u-e-k-2016
Boldog karácsonyt.. http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/boldog-karacsonyt Fri, 18 Dec 2015 18:20:00 +0100 Ady Endre:
Karácsony – Harang csendül...
 
I.
 
Harang csendül, 
Ének zendül, 
Messze zsong a hálaének 
Az én kedves kis falumban 
Karácsonykor 
Magába száll minden lélek.
 
Minden ember 
Szeretettel 
Borul földre imádkozni, 
Az én kedves kis falumban 
A Messiás 
Boldogságot szokott hozni.
 
A templomba 
Hosszú sorba' 
Indulnak el ifjak, vének, 
Az én kedves kis falumban 
Hálát adnak 
A magasság Istenének.
 
Mintha itt lenn 
A nagy Isten 
Szent kegyelme súgna, szállna, 
Az én kedves kis falumban 
Minden szívben 
Csak szeretet lakik máma.
 
II.
 
Bántja lelkem a nagy város 
Durva zaja, 
De jó volna ünnepelni 
Odahaza. 
De jó volna tiszta szívből 
– Úgy mint régen – 
Fohászkodni, 
De jó volna megnyugodni.
 
De jó volna, mindent, 
Elfeledni, 
De jó volna játszadozó 
Gyermek lenni. 
Igaz hittel, gyermek szívvel 
A világgal 
Kibékülni, 
Szeretetben üdvözülni.
 
III.
 
Ha ez a szép rege 
Igaz hitté válna, 
Óh, de nagy boldogság 
Szállna a világra. 
Ez a gyarló ember 
Ember lenne újra, 
Talizmánja lenne 
A szomorú útra.
 
Golgota nem volna 
Ez a földi élet, 
Egy erő hatná át 
A nagy mindenséget. 
Nem volna más vallás, 
Nem volna csak ennyi: 
Imádni az Istent 
És egymást szeretni… 
Karácsonyi rege 
Ha valóra válna, 
Igazi boldogság 
Szállna a világra. 

Áprily Lajos:
Karácsony-est
 
Angyal zenéje, gyertyafény – 
kincses kezem hogy lett szegény?
 
Nem adhattam ma semmi mást, 
csak jó, meleg simogatást.
 
Mi győzött érdességemen? 
Mitől csókolhat úgy kezem?
 
Simogatást mitől tanult? 
Erembe Krisztus vére hullt?
 
Szemembe Krisztus-könny szökött? – 
kinyúló kézzel kérdezem.
 
Áldott vagy a kezek között, 
karácsonyi koldus-kezem. 

Dsida Jenő:
Itt van a szép karácsony
 
Itt van a szép, víg karácsony, 
Élünk dión, friss kalácson: 
mennyi fínom csemege! 
Kicsi szíved remeg-e?
 
Karácsonyfa minden ága 
csillog-villog: csupa drága, 
szép mennyei üzenet: 
Kis Jézuska született.
 
Jó gyermekek mind örülnek, 
kályha mellett körben ülnek, 
aranymese, áhitat 
minden szívet átitat.
 
Pásztorjátszók be-bejönnek 
és kántálva ráköszönnek 
a családra. Fura nép, 
de énekük csudaszép.
 
Tiszta öröm tüze átég 
a szemeken, a harangjáték 
szól, éjféli üzenet: 
Kis Jézuska született! 
 
1929

Juhász Gyula:
Karácsonyi köszöntés
 
A Makón pihenő katonáknak
 
Betlehemi csillag 
Szelíd fénye mellett 
Ma az égen és a földön 
Angyalok lebegnek 
Isten hírvivői 
Könnyezve dalolnak 
Békességet, boldogságot 
Földi vándoroknak.
 
Harcos katonák is 
Fölnéznek az égre 
S rágondolnak álmodozva 
A testvériségre. 
Bujdosó raboknak 
Idegen párnákon 
Kedveseik szelíd arcát 
Ringatja az álom.
 
Fáradt katonák ti, 
Pihenjetek szépen 
Karácsonyfák lángja körül 
A mi szent esténken. 
Gondoljatok hittel 
Zsolozsmát dalolva 
Eljövendő boldogságos 
Szent karácsonyokra!
 
Csukaszürke köntös 
Kopott, tépett szárnya 
Megváltó nagy békességet 
Hoz most a világra. 
Győzelmes örömmé 
Válik majd a bánat, 
Lesz még otthon víg karácsony 
Magyar katonáknak! 
 
1916 


Békés-Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek..

Kép: Google képtár
Versek:

A versek és szövegek eredete a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár –
a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza
Videó:
Saját.http://www.youtube.com/watch?v=d1ZKAjKbIz4
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/boldog-karacsonyt
citromfű http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/citromfu Sun, 11 Oct 2015 23:40:00 +0200 citromfű
A citromfű (Melissa officinalis)
további nevei: kert méhfű, citromszagu melissza.
 
Rendszertani besorolása:
Lamiaceae (ajakosak) családja
 
Drog:
megszárított földfeletti hajtás (Melissae herba)
 
levél  (Melissae folium)
 
illóolaj (Aetheroleum melissae) gyógyszerkönyvben is szereplő hivatalos drogok.
 
Hatóanyag:
A friss növény citromillatú, a belőle kivont 0,2-0,5 % illóolaj citrál, citronellál, geraniol tartalma miatt.
 
Farmakológiai hatás:
Nyugtató és vírusölő hatású. Felhasználása önállóan vagy étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. Mézelő növény, a nevét is innen kapta, a görög melissa (magyarul méz) szóból. 
 
Életforma:
Terjedő tövű, lágy szárú, évelő (H) növény.
Előfordulás:
Dél-európában és mediterrán vidékeken őshonos, Magyarországon a termesztés mellett a Dunántúl erdős, sziklás területein ősi kultúrnövényként elvadultan fordul elő.
 
 
 
Környezeti igénye:
Meleg- és fénykedvelő. Szárazságtűrő, de hosszantartó aszály esetén fejlődése leáll. Száraz időszakban többszöri öntözés szükséges. A magvak optimális csírázási hőmérséklete 18-20 oC. Fagyérzékeny, a hótakaró nélküli hideg telek jelentős tőpusztulást okozhatnak.
 
Termesztéséhez a meszes, középkötött, jó vízgazdálkodású talajok alkalmasak

Fajta:
 
Magyarországon citromfűnek nincs minősített fajtája, populációit termesztik.
 
Termesztése
Vetésváltás: 4-5 évig marad fenn gazdaságosan a telepítés. Önmaga után 4-5 év múlva kerülhet vissza. Az előveteményre nem érzékeny. Évelő kultúra, ezért gyommal erősen fertőzött területeket ne válasszunk a telepítéshez.
 
Talajművelés: Őszi mélyszántás, tavasszal ültetésre alkalmas porhanyós talajállapot kialakítása szükséges.
 
Tápanyagellátás: A szerves trágyát meghálálja, az őszi mélyszántás előtt 25-30 t/ha kijuttatása indokolt a  telepítés előtt.
 
A citromfű átlagos tápanyagigénye: N: 60 kg/ha
 
P: 50-60 kg/ha
 
K: 70-80 kg/ha
 
 
 
Fejtrágyázása hozamnövelő hatású, tavasszal, a hajtásképződés kezdetén és az első vágás után 30 kg/ha N hatóanyag kijuttatása indokolt.
 
Telepítés: Szaporítható helybevetéssel, palántázással és tőosztással is.
 
Leggyakrabban a palántázást alkalmazzák. A mag vethető novemberben, vagy a fólia alá március elején. A magvetés sortávolsága 20-25 cm, a vetésmélység 0,5-1,0 cm.1 m2 területen kb. 300 palánta nevelhető.
 
A kiültetés május közepén-végén történhet, 60 cm sor- és 30-40 cm tőtávolságra. A palántaszükséglet 50-65 ezer db/ha. A biztonságosabb eredés érdekében kettesével is ültethető.
 
Betakarítás: Az első évben egyszer, augusztusban, a következő évtől kétszer vágható. Először a bimbók megjelenésekor (június végén-július elején), másodszor augusztus első felében,  a tarlómagasság 8-10 cm.
 
Elsődleges feldolgozás: A citromfű levelei frissen nyomásra érzékenyek, gyorsan barnulnak, ezért ajánlatos a betakarított zöldtömeg azonnali műszárítása 40-45 oC hőmérsékleten. A drogot száraz, szellős, napfénytől védett helyen, átható szagú anyagoktól elkülönítve tárolják
 
Hozam: 3-4 t/ha herba- illetve 1-1,2 t/ha levélhozam érhető el.
 
 
 
Növényápolás, növényvédelem
 
A citromfű levelei a tél folyamán lefagynak, és csak áprilisban indulnak fejlődésnek.
 
Gyomirtás:
 
Az első évben a sorok záródásáíg 2-3 kapálást igényel. A későbbiekben is mechanikailag, illetve néhány herbicid hatóanyaggal gyomirtható. Az ősszel telepített állomány koratavasszal, a tavaszi telepítésű ültetvény az eredés után gyomirtható. Beállt állományban koratavasszal, a vegetáció kezdete előtt illetve az első kaszálás után alkalmazhatunk herbicideket.
 
Kórokozók elleni védekezés:
 
A szeptóriás levélfoltosság (Septoria melissae) terjedése és az ezzel járó levélhullás megelőzhető Fundazol vagy Tilt gombaölő szerekkel. Vágás előtt két héttel a növényvédelmi műveleteket be kell fejezni.
 
Kártevők elleni védekezés:
 
A szívókártevők (levéltetvek, kabócák) ellen szükséges.
Köszönjük.
Kép:  Google képtár
Forrás:
http://www.növénydoktor.hu


]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/citromfu
Borsmenta http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/borsmenta Sun, 11 Oct 2015 23:20:00 +0200 A borsosmenta 
(Mentha x piperita L). 
spontán keletkezésű fajhibrid, a gyógyászat legértékesebb mentafaja magas mentoltartalma miatt.

Rendszertani besorolása:
Lamiaceae (ajakosak) családja
 
Rokonai pl. a M. pulegium (csombormenta), vagy a M. spicata, (fodormenta). Mintegy ötven mentafajt tartanak nyílván.
 
Drog:
-virágzó hajtás illetve levél ( Mentha piperitae herba, folium)
 
-illóolaj (Aetheroleum menthae piperitae)
 
 
Hatóanyag:
Illóolajában 40-60 % menthol, ezen kívül menton, piperiton stb.
 
Farmakológiai hatás:
Nyál- és epetermelés fokozása, antiszeptikus hatás, helyi érzéstelenítés. Álmatlanságra, gyomor- és emésztési panaszokra, epeproblémákra használják, teák, cseppek formájában. IIlóolajával likőröket, édességeket, valamint gyógyászati termékeket ízesítenek. Kozmetikumokban illatosítóként is használják. Külsőleg bedörzsölőszerként reumás és ízületi panaszokra is alkalmas.
 
Életforma:
Lágy szárú, sztólókkal terjedő évelő (H)
 
Előfordulás:
Sok országban termesztik. Vadon általában termesztésből kivadult állományok találhatóak.
 

Környezeti igénye:
Melegigényes, de jó télálló fajok, fényigényesek, hosszú nappalosak. Vízigényük igen nagy, ezért csak öntözött körülmények között termeszthetőek biztonságosan. A tenyészidőszakban 7-800 mm vizet igényelnek. A menták tápanyagigényes fajok. Csak öntözhető területeken, mély termőrétegű, középkötött talajokon termeszthetők eredményesen.
 
Fajta:
Hazánkban az angol Mitcham borsosmenta fajta terjedt el, míg a fodormentának köztermesztésű populációit szaporítják tovább.
 
Termesztése
A menta ültetvényt 2-3 évig érdemes fenntartani.
 
Tápanyagellátás: Telepítés előtt célszerű 20-30 t/ha szervestrágyát a talajba dolgozni.
 
 
Átlagos műtrágyaadag: N: 90-150 kg/ha
 
P: 60-90 kg/ha
 
K: 50-80 kg/ha
 
 
A 2. és 3. évben a mintegy 90-150 kg/ha N-műtrágyát két részletben -2/3 részét indító-, 1/3 részét pedig fejtrágyaként, az első vágás után javasolt kijuttatni. Az P és K műtrágyákat az állomány őszi leszántásakor adjuk ki.
 
Talajművelés: Kalászos elővetemény után tarlóhántás, őszi mélyszántás, majd az őszi ültetés előtt rögmentes ültetőágykészítés.
 
Ültetés: Szaporítani csak vegetatív úton, zölddugványozással, sarjakkal illetve sztólóval lehet, mert a fajhibrid ritkán érlel csíraképes magot.
 
A sztólóról történő szaporítást alkalmazzák leggyakrabban. A telepítés optimális ideje október eleje-november közepe. Az egyéves anyaállományokból a sztólót közvetlenül telepítés előtt kell kitermelni. Az előkészített területen 13-15 cm mély barázdákat húznak 50-60 cm-es sortávolságra, majd a letisztított sztólókat 1-2 sorosan zsinórszerűen a barázdába fektetik, majd 10-12 cm-es talajréteggel takarják. A szaporítóanyag-szükséglet 1,4-1,6 t sztóló/ha.
 
A telepítés történhet májusban is, gyökeres sarjhajtásokkal. A sarjhajtásokat palántaként kézzel, vagy géppel lehet elültetni 60x20-30 cm-es térállásba (112-134 ezer db/ha).
 
A menta állományok a tavaszi kihajtástól a sorok záródásáig kultivátorral művelhetők, de szükség esetén a gyomirtás herbicidekkel is megoldható.
 
Növényápolás: Elengedhetetlen ápolási művelet az ültetvény őszi középmély (15 cm) leszántása, mely részben a rozsdafertőzés elleni agrotechnikai védelmet, részben pedig az ültetvény termőképességének fenntartását szolgálja.
 
Betakarítás: A menta-ültetvények illóolaj-előállításra évente kétszer -a főhajtások teljes virágzásakor és szeptember végén- kerülhet sor. Herba előállításakor az állomány évente háromszor is vágható, a bimbós állapot elérésekor. Ekkor a betakarítást kézi kaszával vagy kaszálvarakodókkal végzik.
 
Elsődleges feldolgozás: a levágott hajtásokat azonnal szárítják, max. 40 oC-on. A levéldrog-nyerés úgy történik, hogy szárítás előtt a leveleket a szárról lefosztják.
 
Hozam: Illóolaj-előállítás esetén mintegy 30-60 kg/ha-os, herbánál 2,5-4 t/ha-os, míg levéldrognál 1,5-2 t/ha-os hozam várható.
 
Minőség: a gyógyszerkönyv szerint a szárított drogra vonatkoztatva legalább 5000-es keserűérték és 30 % vizeskivonat-tartalom az előírás.

Növényápolás, növényvédelem
 
A menta a telepítést követően, majd évente többször is öntözést igényel. Kritikus fázisoknak tekinthetőek:
 
a 8-10 cm-es hajtáshosszkor,
 
az oldalelágazások megjelenésekor,
 
a bimbók megjelenésekor,
 
az első vágás után közvetlenül,
 
a második növedék 8-10 cm-es magasságánál.
 
A sorok záródásáig kultivátorral művelhető.
 
 
Gyomirtás:
 
Herbicideket a kihajtás előtt, illetve az első évben 10 cm-es állományban illetve az első vágás után közvetlenül alkalmazhatunk.
 
Több éves mentaállományokban egyre több idegen mentafaj jelenik meg, ilyenkor a mentaültetvény felszámolása is indokolt lehet.
 
Kórokozók elleni védekezés:
 
A borsmenta leggyakoribb és legveszedelmesebb gombás betegsége a mentarozsda (Puccinia menthae). Az állomány őszi leszántása is részben a rozsda elleni agrotechnikai védekezést szolgálja. Vegetációs időszakban is védekezhetünk (pl. Amistar).
 
A kezelést az első tünetek megjelenésekor vagy preventíven kell elvégezni és szükség esetén megismételni.
 
Kártevők elleni védekezés:
 
A kártevő rovarok közül jelentősebb kárt főként a levéltetvek és a takácsatkák okozhatnak. Az ellenük való védekezés a szokásos inszekticidekkel megoldható. Megjelenhetnek még a bagolypillék lárvái, mentabogár, mentabolha.
Köszönjük:
kép: Google képtár
Forrás:
http://www.agr.unideb.hu/ebook/gyogynoveny

]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/borsmenta
Ázsiai boglárka http://www.hotdog.hu/liliom_1/viragok/azsiai-boglarka Mon, 16 Mar 2015 15:00:00 +0100 Ranunculus asiaticus
Ázsiai boglárka
 
Az ázsiai boglárka egyike a sok, mutatós tavaszi virágcsodának.  Izgalmas kertészeti fajtáinak színpompás virágai azt az érzést keltik, mintha művirággal volna dolgunk, szemben a nálunk is honos, egyszerű, sárga virágú réti boglárka vagy más hazai fajták tavaszi virágszőnyegével. Ennek a gumós növénynek a tartása a fagyérzékeny hagymásokéhoz hasonló módon történik.
 
Boglárkafélék családja
 
A trópusokon kívül eső területek fajgazdag, széles elterjedésű családját alkotják a boglárkafélék  (Ranunculaceae). Az idetartozó mintegy 2000 faj többsége lágyszárú. Sok ismert dísznövény tartozik ide, úgymint gólyahír (Caltha), szarkaláb (Consolida), iszalag (Clematis), sisakvirág (Aconitum), hunyor (Helleborus), harangláb (Aquilegia).

Ázsiai boglárka
 
A 20-40 cm magas ázsiai boglárka (Rannunculus asiaticus) krepp papírra emlékeztető szirmaival jól sikerült origamira emlékezetet. ázsiai boglárkákRemek konténernövény. Fűszínű, zellerszerű levelei is mutatósak. A virágok vágott virágnak is kiválóak.
 
Ázsiai boglárka szaporítása, gumójának ültetése
 
Kiültetéskor a gumók mindig hideg talajba kerüljenek. Ezzel és a túlöntözés kerülésével kivédhetjük a gumók rothadását. Gumóját február végén, márciusban ültessük ki, azaz 1-2 héttel az utolsó fagyok előtt. Vagy februárban cserépbe ültetjük, amit déli vagy nyugati fekvésű ablakba állítunk, és áprilisban kiültethetjük, kora tavasszal fokozatosan szoktatva a kinti klímához. A gumón található karomszerű képződményekkel lefelé ültessük, sekélyen humuszos, jó vízgazdálkodású, vályogos illetve laza talajba, 2,5-5 cm mélyre. Előtte egy éjszakára langyos vízbe áztathatjuk a gumóját, de ez boglárka 'Pink Picotee'nem kötelező. A hosszabb idejű áztatás berothadáshoz vezethet. A februárban kiültetett gumóból fejlődő növény május-júniusban virágzik, míg a cserépben nevelt, és áprilisban kiültetett növény június-júliusban fog virágozni. A frissen vásárolt növényeket kiültetés előtt szoktatni kell a kinti körülményekhez.
 
Ha edényben akarjuk tartani, neveljünk maximum 2 nagyméretű gumót 18-20-as cserépben. Akár edényben akarjuk tartani konténeres növényként vagy csak később akarjuk kiültetni, akár szabadföldbe ültettük, mindenképpen öntözzük be jól, takarjuk valamilyen mulccsal, kókusz rosttal, szalmával, forgáccsal, és addig ne is öntözzük ismét,amíg elő nem bújt a rügy, kb. 15-20 nap múlva.
 
Magról is könnyen szaporítható. A február végén, március közepén vetett magvak 4-12 hét múlva csíráznak. A csírázástól számítva 5 hónapon belül már a virágok is megjelennek.
 

Ázsiai boglárka gondozása:
Általános:
A növény visszahúzódása után emeljük ki a gumót a földből, és tároljuk száraz tőzegben 10-13 °C-on. Lehet takarással is próbálkozni. Ha a tárolás után újra kiültetjük, a megráncosodott gumókat vízbe kell áztatni. Melegebb klímán az október-novemberben kiültetett növények márciusban kezdenek virágozni.
 
Az ázsiai boglárka gondozása:
Hónapról hónapra.
Márciustól áprilisig
Az ázsiai boglárka gumóit ezekben a hónapokban kínálják a kertészetek eladásra. A vásárlást követően — ha lehet — rögtön ültessük el agyagos földdel teli, 30 cm átmérőjű műanyag cserepekbe, és állítsuk őket 15-20 °C hőmérsékletű helyre.
Májustól szeptemberig
Az első vékony hajtások már 2-3 hét múlva megjelennek. Egész nyáron tartsuk egyenletesen nyirkosan a földet, és a növekedési időszakban, szeptember elejéig, hetente egyszer adjunk az öntözővízhez tápoldatot is. Májusban nyílnak az első virágok. A hónap közepétől — lehetőleg széltől és közvetlen napfénytől védett helyre — kitehetjük a cserepeket a szabadba.
Októbertől februárig
Szeptember végén, az első éjszakai fagyok beköszöntével vigyük be a cserepeket újra a lakásba. Szedjük ki a gumókat a földből, majd a dália és begónia gumóihoz hasonlóan a pincében teleltessük őket. A gumókat ne ágyazzuk tőzegbe, hanem egyszerűen csak tekerjük be újságpapírba. Tavasszal, mielőtt újra elültetnénk őket, a tárolás során fejlődött kis mellékgumókat óvatosan válasszuk le. Ezeket a szaporításhoz használhatjuk fel.

NÖVÉNYDOKTOR
Annak ellenére, hogy az ázsiai boglárka ellenálló kerti növény, néha megtámadhatják a levéltetvek és a szürkepenész.
A levéltetvek nyáron gyakran okozhatnak gondot. Próbáljuk meg erős vízsugárral lemosni őket. Erős fertőzéskor csak a megfelelő rovarirtó szerek segítenek.
A szürkepenész általában akkor alakul ki, ha nem megfelelően neveljük a növényt. Ilyen lehet például a túlzott öntözés, kedvezőtlen hőmérsékleti és talajviszonyok. Változtassunk a meglévő feltételeken.
 

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN
Méret és növekedés
Valamennyi boglárka kissé bokros növekedésű. Az alacsonyabbak kb. 25 cm, a magasabbak 40 cm magasra nőnek.
Virág és illat 
Májustól júniusig virágzik. Virágai sűrűn teltek, fehérek vagy a piros és a sárga különböző árnyalataiban pompáznak. Enyhén illatosak.
Fény és hőmérséklet
Kissé félárnyékos, szélvédett helyen érzi magát a legjobban. A gumókat télen hűvös, de fagymentes helyen tároljuk,
Öntözés és trágyázás
Szárazabb időszakokban akkor is öntözzük, ha a kertben neveljük. A cserepes növényeknek hetente egyszer adjunk tápoldatot.
Föld és átültetés
A földet illetően igényes. Csak agyagos, kellően nyirkos földben fejlődik kielégítően. A gumókat tavasszal ültessük friss földbe.
Nyesés, visszavágás
Nem szükséges.
Szaporítás
A legegyszerűbben átültetéskor a vaskos gumókon képződő kis mellékgumókkal szaporíthatjuk.
Környezet
Az ázsiai boglárka szépsége cserepes virágként az ablakpárkányon nevelve érvényesül a legjobban.”

Fényigénye:
Napfényre való, esetleg félárnyékba, szélvédett helyre ültessük.  Rendszeresen öntözzük, de két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. Tápoldatozást nem igényel.

Forrás:
http://www.wikipedia.hu

Forrás:
Kép: Google képtár

Forrás:
http://www.//novenybarat.hu/novenyek-2/erkelynovenyek/azsiai-boglarka/

]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/viragok/azsiai-boglarka
Sallangvirág http://www.hotdog.hu/liliom_1/vedett-novenyek/sallangvirag Sun, 22 Feb 2015 22:10:00 +0100 Sallangvirág
 
A sallangvirág vagy sodortajak (Himantoglossum) növénynemzetség a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozik.
 
Az adriai sallangvirág  (Himantoglossum adriaticum) rikta orchideafajta, de az Adria mentén kívül Kőszegen is őshonos. A botanikai könyvek leírása szerint  3095 cm magas, évelő. A levelei hosszúkás-lándzsásak, 916 cm hosszúak, 1,53 cm szélesek, a felső szárlevelek felfelé kisebbednek. Virágzata laza, megnyúlt fürt. A virágok elállnak a virágzati tengelytől, illata nincs. A lepellevelek sisakká borulnak össze, mely kívül fehéres színű, zöld erekkel, ritkán kissé vörösesen futtatott. A mézajak mélyen háromhasábú, rendszerint halvány vörösbarna, esetleg zöldesbarna, alapjánál vörösesbarna foltokkal tarkított. A középső mázajakhasáb 3,56 cm hosszú, csavarodott, a csúcsán 518 mm hosszan bevágott. A mézajak két oldalkaréja 1025 mm hosszú. A sarkantyúja 2,53,5 mm hosszú, lefelé irányul. Sziklagyepek, pusztafüves lejtők, bokorerdők, száraz tölgyesek növénye. Olaszországban, a Keszthelyi-hegységben és a Kőszegi-hegységben is őshonos.
Fajok:
Himantoglossum adriaticum H.Baumann – adriai sallangvirág
Himantoglossum affine (Boiss.) Schltr. – keleti sallangvirág
Himantoglossum calcaratum (Beck) Schltr.
Himantoglossum caprinum (M.Bieb.) Spreng. – bíbor sallangvirág
Himantoglossum comperianum (Steven) P.Delforge
Himantoglossum formosum (Steven) K.Koch – csinos sallangvirág
Himantoglossum hircinum (L.) Spreng.– bakbűzű sallangvirág, mediterrán sallangvirág
Himantoglossum jankae Somlyay, Kreutz & Óvári– Janka-sallangvirág
Himantoglossum metlesicsianum (W.P.Teschner) P.Delforge
Himantoglossum montis-tauri Kreutz & W.Lüders – tauruszi sallangvirág
Himantoglossum robertianum (Loisel.) P.Delforge
 

jellemzése:
A Himantoglossum adriaticum
1. A H. adriaticum-ot a H. caprinum-tól elválasztó bélyegek közül a sarkantyú mérete
bizonyul a biztosabb és kisebb átfedést mutató bélyegnek a külső lepel méretével szemben. 
2. A virágzat magassága, a virágzat hossza és a virágszám évjáratonkénti átlagértékei
között szignifikáns különbséget mutattak ki. A vizsgált jellemzik közül a virágszámnál volt
a legkisebb az évjáratok hatása.
3. A legnagyobb gyakorisággal eliforduló értékek alapján az alábbi morfológiai jellemzés
adható a pilikáni populáció növényeire:
A 40-60 cm magas virágzati tengelyen 25-35 virág fejlődik, laza virágzatban. A virágzat
hossza 15-25 cm. A sarkantyú 2-3,5 mm-es, a külső lepellevelek hossza 7,5-9 mm 
.A tőlevélrózsát 2-5 levél alkotja. A legnagyobb lomblevél hossza: 7,5-17,5 cm, szélessége:
1,5-4,5 cm. A napfényen lévi tőlevélrózsák legnagyobb levelének hosszúsága 3,5-4 -szerese a
szélességének. 

Virágzat:
 
A sallangvirágok szokatlanul megnyúlt virágú orchideák. Tudományos nevük (Himantoglossum) is a mézajak alakjára utal és az ógörög ’himas’ (szíj) és ’glossa’ (nyelv) szavakból származik. A nemzetségnek 11 faja ismert Európában és a környező területeken (a Kaukázusban, a Közel-Keleten, Kis-Ázsiában, illetve a Földközi-tenger partvidékén). Meszes alapkőzetű, rendszerint félárnyékos termőhelyeken fordulnak elő, például füves-cserjés élőhely-mozaikokban, karsztbokorerdőkben, száraz erdők szegélyén. Példányaik ritkán cserjék alatt vagy zárt erdőben is előfordulnak. Megjelenhetnek az ember által létrehozott fátlan élőhelyeken, kaszálókon, külterjesen művelt vagy felhagyott gyümölcsösökben, szőlődűlőkben.
Érdekes tulajdonságuk, hogy viszonylag gyakran fordulnak elő utak mentén. A nyugat-európai bakbűzű sallangvirágról (Himantoglossum hircinum) már 1936-ban leírták, hogy Párizs és Bordeaux között ezrével nő az utak mentén. A sarkantyús sallangvirág (Himantoglossum calcaratum) legjelentősebb állományai utak kaszált szegélyein fordulnak elő Boszniában. Az adriai sallangvirág (Himantoglossum adriaticum) legnagyobb ismert hazai populációja ugyancsak utak mentén fordul elő a Bakonyban.
Ezeknek a tőlevélrózsás, ikergumós fajoknak a virágzó hajtásai általában 40–60 centiméter között változnak. Ritkán azonban 1 métert meghaladó magasságú töveket is lehet találni, amelyek virágzatát akár 80 virág alkothatja. A virágok színe fajonként a zöldes árnyalattól a zöldesbarnán, a vörösbarnán, az ibolyás színen át a bíborig terjedhet.
Megporzóik elég ritkán figyelhetők meg, eddig elsősorban különböző hártyásszárnyú fajokat, elsősorban méheket és poszméheket észleltek. A sallangvirágok nem termelnek nektárt, hanem megtévesztik a megporzókat. Ez a stratégia nem ritka az orchideák körében, az európai fajok mintegy kétharmada megtévesztést alkalmaz. Ennek során nagy cukortartalmú nektár termelése nélkül is biztosítható a genetikai szempontból előnyös idegenmegporzás. Bizonyított azonban, hogy a megtévesztő fajok termésképzési rátája alacsonyabb, mint a nektártermelőké, mivel a megporzók képesek felismerni, hogy mely növények virágaiban nem találnak nektárt.
A sallangvirágok állományainak fennmaradása természetesen igen nagy mértékben függ a szaporodási sikerüktől, ami nagyon jelentősen ingadozik a különböző évjáratok, állományok, sőt az egyes példányok között is. Míg a példányok jelentős része egyetlen termést sem fejleszt, más tövek (igen ritkán) akár szinte minden virágukból termést érlelhetnek.
Virágzás:
Május-június.

 
Forrás:
http://www.wikipedia.hu

Kép.
Google képtár

Forrás:
http://www.virágcenter.hu
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/vedett-novenyek/sallangvirag
Medvehagyma http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/medvehagyma Fri, 30 Jan 2015 16:30:00 +0100 A medvehagyma népies neve:
Kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás
 
A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.
 
Jellemzése:
Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.

Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Három rekeszű toktermése van.
 
A medvehagyma fűszer és gyógynövény, mely fehér, megnyúlt buzogány alakú (kb 45 mm hosszú és 5 mm vastag) hagymájából két tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15-25 cm magasra növő tőlevelet hoz. 
 
A medvehagyma levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. 
Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. 
 
A medvehagyma kinyílt virágai gyönyörű hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. 
 
 
Élőhelye:
Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.
 
Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Zselic és a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.

Leírás:
A medvehagyma évelő növény. Leginkább a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, de árnyékos kiskertekben is jól érzi magát! 
Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. 
Április-májusban virágzik. 
Hazánkban főleg a gyertyán, tölgy vagy bükk erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. 
Leveleit tavasszal, még a virágzás előtt kell szedni, és frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatása gyengül. 
 
A medvehagyma hagymáját a fokhagymával azonos módon használjuk 
 
Gyűjtése:
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
 
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
 
A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymához alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.
 
A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosít.


Mire figyeljünk a szedéskor?
 
Még virágzás előtt tépjük a kosarunkba hagymáját és levelét. Levele kissé hasonlít a gyöngyvirágra és a kikericsre. Hogy valóbam medvehagymát találtunk-e, arról könnyen meggyőződhetünk, ha megdörzsöljük ujjaink közt a levelét. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor gyűjtsük tovább. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor valamelyik másik két növénnyel találkoztunk, amire azért kell vigyázni, mert kis mennyiségben is súlyos mérgezést okozhatnak. Egy növényről csak egy levelet szedjünk le, így az évelő hagyma a következő évre is erőt tud gyűjteni.
 
Ültetése:
Telepítése Júniustól-Októberig, hagymáról való ültetése 100% eredménnyel jár jövő év tavaszán.
 
Ha kertünkben szeretnék medvehagymát termeszteni, ma már ez is megoldható, hiszen az utóbbi években kertészeti áruházakban vagy a piacokon is egyre többen árulnak cserepes medvehagyma tövet.
 
A töveket a kert árnyékos védett részébe ültessük ahol a föld humuszos és tápanyagban gazdag. A gyöktörzset vagy töveket ültethetjük a szabadföldbe, de akár egy nagyobb cserép, vagy edény is alkalmas a termesztésére. A hagymákat, amely tulajdonképp egy gyökértörzs darab késő nyáron vagy kora ősszel ültessük el kertünkben, 5 cm mélyen és egymástól kb. 20 cm távolságra.
 
 
Ültetés után a nyári melegben érdemes rendszeresen öntözni a hagymákat, nehogy tavaszi kiszáradjanak. A növény tavasszal fejlődésnek indul, majd a második évtől elkezd szaporodni, fokhagymákkal, és a virágzás végén elszórt magvakkal.
 
 
Ha úgy látjuk, hogy kertünket kinőtte a medvehagyma, csak szedjünk ki belőle egy részt ásóval és ajándékozzuk el ismerősöknek, barátoknak.


Gyógyhatása:
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért
 
Mire jó még?
 
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
 
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
 
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
 
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
 
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.
 
Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése
 
Fehasználás:
A medvehagyma levelét fűszerként használhatjuk nyersen feldarabolva a zöldhagymához hasonlóan kenyérrel, vagy salátákhoz keverve. Hagymája a fokhagymához hasonló módon használható. 
 
A medvehagymával leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk. Nagyon finom a medvehagyma krémleves vagy pestónak elkészítve (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. 
 
A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így rendkívül kellemes aromát ad az ételeknek. 
 
További felhasználási lehetősége a medvehagyma levelének, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Enyhén párolva, majd összeturmixolva finom és egészséges étel. 
A felhasználáskor csak a főzés végén adjuk az ételhez felaprítva, mert így nem csökken az illóolaj és a magas vitamin tartalma sem.
 
 
Ha túl sok medvehagyma levelet szedtünk le, a felesleget szárítva, fagyasztva tárolhatjuk, vagy a megmosott tiszta leveleket csavarjuk bele egy konyharuhába és így tegyük be a hűtőszekrénybe.
 
 
De készíthetünk belőle olajat, így is tartósíthatjuk.
 
 
A medvehagyma rendkívül egészséges, mert sok benne a C-vitamin, a magnézium, a vas, gyógyhatásai között pedig szerepel a vértisztítás, a vesetisztítás, és csökkenti a magas vérnyomást
 
 
Receptek medvehagymával:
 
Medvehagymás-spenótos tojáskrém recept:
hozzávalók / 4 adag
 
5 dkg spenót
0.25 csokor medvehagyma
1 db újhagyma
3 teáskanál olívaolaj (amivel le lehet turmixolni)
6 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
 
elkészítés
 
A medvehagymát, spenótot, újhagymát  megmossuk, lecsepegtetjük róla a nedvességet, kicsit összedaraboljuk, és kevés olívaolajjal leturmixoljuk
A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és egy villával alaposan összetörjük.  A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a tojásokhoz adjuk.
A két masszát összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
Pirítóssal és zöldségekkel tálaljuk, vagy magában.
 
Medvehagymás chillis-sajtos pogácsa recept:
 
hozzávalók / 4 adag
 
600 g finomliszt
400 g cheddar sajt (300 g a tésztába, 100 g a tetejére)
2 csokor medvehagyma (MIRELITE fagyasztott medvehagyma)
2 csomag sütőpor
500 ml főzőtejszín
4 teáskanál só
3 tk chili (őrölt)
2 db chili (szárított)
1 db tojás
 
elkészítés
 
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A száraz hozzávalókat összekeverjük: lisztet, sót, sütőport, őrölt chilit.
A medvehagymát, a chilit apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük. 
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a medvehagymát, a chilit és 300 g sajtot.
Végül hozzáadagoljuk a tejszínt, és addig gyúrjuk, amíg formázható tészta lesz belőle.
Kilisztezett deszkán 1-1,5 centi magasra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (kb. 3 cm-es)
A tojást felverjük, és lekenjük vele a pogik tetejét, majd jó sok sajttal megszórjuk.
Kb. 20 perc után, amikor már szép aranybarnára sültek, kivehetjük a sütőből.
sütési hőfok: 180°C
 
Medvehagymás tojáskrém recept:
 
hozzávalók / 4 adag
 
3 tojás
10 dkg vaj
10 medvehagyma levél
metélőhagyma vagy újhagyma
só, bors
 
elkészítés
 
A tojásokat 10 percig főzzük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk.
A hozzávalókat a metélőhagyma kivételével összeturmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük.
A tetejére szórjuk a zöldhagymát felkarikázva.
 
Medvehagymás-sajtos muffin:
 
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor foszfátmentes
1 házi tojás
3 csésze házi joghurt
2 evőkanál olaj
1 csésze reszelt trappista sajt vagy feta vagy kecsketúró
10-12 medvehagymalevél apróra vágva
(ízlés szerint só)
 
Elkészítés:
 
A lisztet a sütőporral összeszitálom. Egy másik, nagyobb edényben, amibe majd minden belefér, összekeverem a tojást, joghurtot, olajat, hozzáadom a reszelt sajtot és a medvehagymát, majd a lisztes keveréket. Összekeverem a masszát. Nem szabad nagyon kikeverni, mert akkor elázik a tészta, és tömör, lapos marad. Kivajazott muffintepsibe adagolom, kb. 200 fokos sütőben 15-20 percen át sütöm. Tűpróbával ellenőrizhetem, hogy megsült-e, közben pedig élvezhetem a sütőből kiáradó isteni finom, fűszeres illatot.
 
Receptek:
http://www.nosalty.hu/alapanyag/medvehagyma


Forrás:
http://www.shp.hu/hpc/web.php?a=naturagyogynoveny&o=_medvehagyma_GnBC
Forrás:
Wikipedia.hu

Kép:
Google képtár.
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/medvehagyma
BUÉK2015 http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/buek2015 Thu, 25 Dec 2014 19:40:00 +0100 Igaz, hogy még nincs itt az év vége, 
De én lehet, hogy négykézláb érek a végére. 
Ezért hát, míg stabilan állok, 
Boldog Új Évet Kívánok!

Véget ért egy év, ezernyi élménnyel. 
Kezdődik egy új, millió reménnyel. 
Remény van örömre, vidámabb jövőre.. 
Sok szerencsét mind ehhez már most jó előre!
 
:Forrás:
Kép: Google képtár
Videó: Saját http://www.youtube.com/channels?q=tengerszem1 ]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/buek2015
Karácsony2014 http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/karacsony2014 Mon, 08 Dec 2014 15:30:00 +0100 Ady Endre: 
Karácsony - Harang csendül...
 
Harang csendül, 
Ének zendül, 
Messze zsong a hálaének 
Az én kedves kis falumban 
Karácsonykor 
Magába száll minden lélek.
 
Minden ember 
Szeretettel 
Borul földre imádkozni, 
Az én kedves kis falumban 
A Messiás 
Boldogságot szokott hozni.
 
A templomba 
Hosszú sorba' 
Indulnak el ifjak, vének, 
Az én kedves kis falumban 
Hálát adnak 
A magasság Istenének.
 
Mintha itt lenn 
A nagy Isten 
Szent kegyelme súgna, szállna, 
Az én kedves kis falumban 
Minden szívben 
Csak szeretet lakik máma.

II.
 
Bántja lelkem a nagy város 
Durva zaja, 
De jó volna ünnepelni 
Odahaza. 
De jó volna tiszta szívből 
- Úgy mint régen - 
Fohászkodni, 
De jó volna megnyugodni.
 
De jó volna, mindent, 
Elfeledni, 
De jó volna játszadozó 
Gyermek lenni. 
Igaz hittel, gyermek szívvel 
A világgal 
Kibékülni, 
Szeretetben üdvözülni.
 
III.
 
Ha ez a szép rege 
Igaz hitté válna, 
Óh, de nagy boldogság 
Szállna a világra. 
Ez a gyarló ember 
Ember lenne újra, 
Talizmánja lenne 
A szomorú útra.
 
Golgota nem volna 
Ez a földi élet, 
Egy erő hatná át 
A nagy mindenséget. 
Nem volna más vallás, 
Nem volna csak ennyi: 
Imádni az Istent 
És egymást szeretni... 
Karácsonyi rege 
Ha valóra válna, 
Igazi boldogság 
Szállna a világra. 

József Attila: 
Betlehemi királyok
 
Adjonisten Jézusunk, Jézusunk! 
Három király mi vagyunk. 
Lángos csillag állt felettünk, 
gyalog jöttünk, mert siettünk, 
kis juhocska mondta - biztos 
itt lakik a Jézus Krisztus. 
Menyhárt király a nevem, 
Segíts, édes Istenem.
 
Istenfia, jónapot, jónapot; 
Nem vagyunk mi vén papok. 
Úgy hallottuk, megszülettél 
szegények királya lettél. 
Benéztünk hát kicsit hozzád, 
Üdvösségünk, égi ország! 
Gáspár volnék, afféle 
földi király személye.
 
Adjonisten, Megváltó, Megváltó! 
Jöttünk meleg országból. 
Főtt kolbászunk mind elfogyott, 
fényes csizmánk is megrogyott, 
hoztunk aranyat hat marékkal, 
tömjént egész vasfazékkal. 
Én vagyok a Boldizsár, 
Aki szerecseny király.
 
Irul-pirul Mária, Mária 
boldogságos kis mama. 
Hulló könnye záporán át 
alig látja Jézuskáját. 
A sok pásztor mind muzsikál. 
Meg is kéne szoptatni már. 
Kedves három királyok, 
jóéjszakát kívánok!

Devecsery László: 
Karácsonyi éjben
 
Hópelyhek lobognak pihekönnyű szélben,
fehér lesz az erdő karácsonyi éjben…
 
Fenyőfák indulnak, díszeiket várják:
köszöntik az embert és az ég királyát.
 
Világos az ablak, arany szemmel néz rád,
felfénylő örömmel hullanak a szikrák:
 
csillagszóró játszik, szemek mosolyognak,
betlehemi éjben pásztorok dalolnak.

 
 Forrás:
Kép- Google képtár
Videó:

http://www.youtube.com/channels?q=tengerszem1


]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/karacsony2014
Emlékezés http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/emlekezes Fri, 31 Oct 2014 12:50:00 +0100 Lelked mint fehér galamb csendesen messzire szállt
Hiába keresünk könnyes szemünk már soha nem talál
De tudjuk hogy a csillagok közt a legfényesebb te leszel
Utat mutatsz nekünk,mert szívünkben mindörökké létezel!

 

Előadó: Alex Tamás & Sztankay István Búcsúdal
Videó készítője:  Éva Tengi


Őszi temetés 
 
 
Köves út, Őszi ködben. 
Halk menet küldi az őszt a temetőbe. 
Megy a kocsi, megy a menet. 
Megrepedt diófalevelek.- 
Koporsó jön a ködből Felém, 
Ravatalom oly gonosz és merész, 
Megy a nép, megy a nép,- 
Koporsó-fán reped meg zsoltár hang, s nép. 
Sír a levél, sír az ág, 
Minden reped s törik, sikolt a vágy. 
Segíts Isten ott leszek már.- 
Hideg van , nagyon hideg,- 
Sirat, s nem oszlik a nép.- 
Halk léptek, s búcsú ének.- 
Koporsó-fán csordogál könnyed,- 
Magamba szívom,- 
S duzzad lelkem, 
Megyek a mélybe, megyek a földbe.- 
Ott nyugszik lelkem,- 
S föld-rögök esnek, 
S lelkem erős, 
S örök mint az ág. 
Szívünkben örökké élsz!(Alex Tamás-Emlékdal)
Videó készitő: Ancsykaaa


Meggyötört Lelkem Csupa Könny és Bánat,
A Virágos Rét Nélküled Sivár és Száraz.
Megszakad a Szívem Mert Örök Búcsútvettél,
Csillagok Köszt a Legfényesebb Lettél!
Angyali Mosolyod Nem Ragyog Rám Többé,
De Te A Szívemben Élsz Mindörökké!!Szabó Gyula: Úgy múlik el az életünk
videó készitő:berjudit


Forrás:
Videók: youtube.
Képek:
Google képtár
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/emlekezes
Galambfa http://www.hotdog.hu/liliom_1/kulonleges-novenyek/galambfa Mon, 29 Sep 2014 16:00:00 +0200 Galambfa
 
A galambfa vagy zsebkendőfa (Davidia involucrata) a somfélék családjába tartozó közepes méretű lombhullató fa. Gyakran sorolják a Nyssaceae családba. Nemzetségének egyetlen tagja.
 
Dél-, Közép- és DNy-Kínában Hupej-től Kanszu-ig, Kujcsou, Szecsuan és Jünnan tartományokban őshonos.
Nyugat Kínából származó lombhullató fa. Termete széles piramis alakú. Kinézetre a hársfára hasonlít. Közepesen gyorsan növő, 50-150 évig élő fa, amely nálunk 8-12m magasra, és 8-12m szélesre nő meg, habár hazájában magassága a 20-25 m-re is elérheti.
A galambfát fakülönlegessége lévén, díszfaként ültetik kertekbe, parkokba. A humuszban gazdag, jó vízellátottságú, de jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Napos, esetleg félárnyékos fekvést igényel. (Egyes források szerint a részbeni délutáni árnyékot kedveli.)

Leírása:
Termete széles piramis alakú. 
Kinézetre a hársfára hasonlít. 
50-150 évig élő fa, amely nálunk 8-12m magasra, és 8-12m szélesre nő meg. 
Mérsékelten gyorsan növő fa, természetes élőhelyén 20–25 m magasra nő. Levelei váltakozó állásúak, szimmetrikusak, 10–20 cm hosszúak, 7–15 cm szélesek, oválisak vagy szív alakúak. Az apró, pirosas színű 1–2 cm-es a virágokat egy pár eltérő alakú (12–25 cm) fehér murvalevél veszi körül, melyek fehér galambra vagy zsebkendőre hasonlítanak, ezekről kapta magyar nevét. A virágok tavasz végén-nyár elején nyílnak. Termése kb. 10 cm hosszú kocsányon csüng, 3-6 magot tartalmaz.

Űltetés:
 
Nagyra növő fa, tehát olyan helyre ültessük, ahol elég hely lesz számára elérnie a potenciális méretét. Ne ültessük erősen szeles vidékre.
Májusban virágzik. Virágai pirosak, amik 1-2cm-es szoros fürtökben helyezkednek el. A virágokat sziromlevelek helyett egy nagyméretű, hófehér, aszimmetrikus falevél pár veszi körül (a kisebbik levél kb. 12 a nagyobbik kb. 25 cm). Innen kapta a fa a nevét is.
A humuszban gazdag, jó vízellátottságú, de jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. 
Napos, esetleg félárnyékos fekvést igényel. 

Kép:
Google képtár
Forrás:  
http://www.wikipedia.hu
 

]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/kulonleges-novenyek/galambfa
Rákvirág http://www.hotdog.hu/liliom_1/kulonleges-novenyek/rakvirag-5 Tue, 08 Jul 2014 11:50:00 +0200 Heliconia:
 
Származása:
Mexikó.
Szép levelei, pompás virágai teszik különlegessé ezt a növényt. Felfelé törő virágai narancssárgák vagy pirosak,murvalevelei,kissé csavarodnak.

Jellemzői: 
Erős szárú, rostos szerkezetű növény, virágja piros-narancs pikkelyekből áll, tartós kiszárítható, tavaszi őszi időszakban lelhető fel.
Felhasználható: különleges kötészet, térdekoráció.
 
A különleges virágkötészet és a növényimádók egyik kedvenc virága a rákollóvirág. Nem véletlen, hiszen méretével, formavilágával bárkit levesz a lábáról.

Otthoni tartása:
Magról, szétültetéssel, sarjakból, rizómával is tudjuk szaporítani, a rákollóvirág minden beszerezhető fajtájára a trópusi növények igényei jellemzőek.
Télen-nyáron meleg, napos, de a tűző naptól védett, inkább félárnyékos helyet és párás levegőt kedvelő növény. Fagyérzékeny, ideális hőmérséklet számára a 20-25 fok. A humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Gyakori locsolást igényel. A pangó víz gyökérrothadáshoz, a növény pusztulásához vezethet. Virágzási időszaka tavasztól nyár végéig tart.
 
Minimális hőmérséklete: 10°C 
Fagyérzékeny. A mag csírázási ideje 2 hónap után várható.

A rákollóvirág leggyakoribb fajtái: 
- Heliconia rostrata
- Heliconia Olympic Flame 
- Heliconia champneana


Forrás:
Képek:  Google képtár
Forrás:
http://www.viragcenter.hu

Forrás:
http://www.webnover.hu

Forrás:
http://www.viragsziget.hu

]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/kulonleges-novenyek/rakvirag-5
A pipacs http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/a-pipacs Fri, 02 May 2014 17:00:00 +0200 Pipacs
A pipacs vagy vadmák (Papaver rhoeas) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe és a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó faj.
 
Jelentése:
Pipacs (vörös) – Elégedettség. Meghódítottad szívemet.
 
A pipacs elterjedési területe Dél- és Közép-Európa.
 
A pipacs feltűnő és ismert, 30–80 centiméter magas, egyéves növény. Levelei szárnyasan, mélyen szeldeltek, durván fűrészes szélű szeletekkel, a szárral és a virágkocsánnyal együtt rásimuló vagy elálló serteszőrösek. A végálló virágok átmérője 5–8 centiméter. Mindegyik virágnak négy lángvörös sziromlevele van, a tövén fekete folttal. Termése fordított tojás alakú, kopasz, többrekeszű, lyukakkal nyíló tok, amit népiesen „borstartónak” neveznek.
 
Szántók szélén, tarlókon, parlagokon közönséges gyom. Utak szélén, parlagokon, gyomtársulásokban nő, 1800 m magasságig. A 20. század közepén még a gabonák egyik alapvető gyomnövénye volt, azóta a vegyszeres gyomirtás jobbára kiszorította a vetésekből. A búzatáblák szélén a mezei szarkalábbal és a búzavirággal együtt ma is tömegesen terem.
 
Kerti növénynek ma már ritkán ültetik (bár több, dísznövényként nemesített változata létezik); ilyenkor magról szaporítható. Terméséből a szél rázza ki a magokat.
 
Virágzási időszaka május közepétől októberig terjedhet. A virágkocsányok a levelek hónaljából erednek, különböző hosszúságúak. A 2 zöld, serteszőröktől borzas csészelevél virágnyíláskor lehull. A 4 nagy. lángvörös sziromlevél 2-5 cm átmérőjű tövén fekete folt van. Toktermése sokmagvú, éréskor a bibekorona alatt körben elhelyezkedő lyukakkal nyílik fel. Magvai több éven át megőrizhetik csírázóképességüket, kedvező körülmények között gyorsan, jól csíráznak. Elterjedt egész Európában (a Sarkvidék kivételével). Ázsia mérsékelt égövi részein, Észak-Afrikában - Észak-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra behurcolták. Hazánkban is nagyon gyakori gyomfaj. Valamennyi része (főként a levelek és az éretlen toktermés) rocadin alkaloidot, roeadinsavat tartalmaz. Zölden és szárítva egyaránt mérgező. A mérgező anyag a tejjel kiválasztódik – a mérgezett tejtől a borjak, csikók, bárányok megbetegedhetnek (tompultak, elesettek, nem tudnak lábra állni, esetleg el is hullhatnak - ugyanakkor az anyaállatok látszólag tünetmentesek maradhatnak). Virágszirmainak kivonata élelmiszer-színezésre használható. Régen kesernyés ízű szirmaiból nyugtató szirupot készítettek. 

Hazánkban:
A legelterjedtebb díszmák vagy díszpipacs a Papaver somniferum. Nálunk egynyári növény. Nyél nélküli, felfelé törő, ovális levelei gyakran fogazottak, fűrészeltek. Ragyogó fehér vagy vörös virágai az 1,2 méteres magasságot is elérik. A talaj kémhatására nem érzékeny, és a csapadék igénye is tág határok közé esik. Nedves, termékeny talajon fejlődik a legjobban, Eredendően fagytűrő, de fagyérzékeny változatai is ismertek. Egyes fajtái alkaloidban gazdagok (ópium). Az ópium az éretlen toktermésből nyerhető ki. A díszváltozatokban csak nyomokban található alkaloida. Ugyanakkor mindegyikük magja, amelyeket mákként ismerünk, gasztronómiai céllal felhasználhatók. A vetőmagboltok kínálatában - a gazdag színválasztékon túl - találhatunk egyszerű, féltelt és telt virágú változatokat. 
 
Ugyanebbe a növénycsaládba, de más nemzetségbe tartozik a sárga, esetenként fehér színárnyalatokban júniustól szeptemberig virító kaliforniai kakukkmák (Eschscholtzia californica). Selymesen fénylő négy szirma tűző napsütésben teljesen kiterül. Egynyáriként nevelhető. A viaszréteggel borított, kékes szár alapjánál fejlődő levelek finoman szárnyaltak. Szintén alkaloidokban gazdag, amelyek hatása az opiátékéhoz hasonló, csak sokkal gyengébb. Fájdalomcsillapító és nyugtató hatású, köhögés csillapító gyógynövény. Komplex vegyületei az idegsejtek adrenalin átvitelére hatnak.
 

Gyűjtése:
Hogyan gyűjtsük a Pipacsot, vetési gyógynövényt?
A növény kinyílt virágának sziromleveleit gyűjtik. A nyári hónapokban, május-augusztusban. Vigyázzunk, nehogy gyűjtéskor a friss szirmok összetörjenek.
 
 
Felhasználása:
Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.
 
Gyermekeknél a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!
 
Belső használata egészséges szívű felnőtteknek ajánlott a szív fokozott ingerlékenysége (szívdobogásérzetre való hajlam) esetén. Felnőtteknél és gyermekeknél a neurotikus állapot tüneti kezelésére használják, enyhe álmatlanság esetén. A szirmokból előállítot gyógykészítmény hatékony a száraz köhögés és a rekedtség kezelésében. A pipacsvirágot gyakran társítják egyéb gyógynövényekkel, így például az erdei mályvával és az orvosi zilizzel.
 
 
Gyógyhatása:
A pipacsvirág (Papaveris rhoeados flos) Jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják.
 
A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik, ami nagy figyelmet igényel: a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítják. A szárítás során a szirmok elvesztik élénkpiros színüket és liláspirosakká válnak.
 A növény izokinolin-alkaloidokat, nyálkaanyagot, antocián glikozidokat tartalmaz. Teája jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású.
Főzetét toroköblítésre használják. Ismert vizelethajtó és húgyúti gyulladáscsökkentő hatása is.
 
A szirmokhoz hasonlóan magja is fogyasztható, süteményekhez keverve diószerű ízt kölcsönöz az édességeknek, házi készítésű kenyérbe is süthető, és állítólag a magokból sajtolt olaj jó kiegészítője lehet salátáknak.
 
A pipacs teája köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású. Forrázata szemborogatásra és toroköblögetésre alkalmazható. Ugyanakkor idegcsillapító teaként sem utolsó (a migrénes fejfájásra kevert teák egyik fontos eleme.),  mellfájásnál, valamint köhögésnél, tüdőbajnál a teához mézet adva használják.
Tea-készítés:
1 l vízzel leforrázunk 15 g. pipacsot és 20 perc állás után szűrjük le. Mézzel és citrom levével ízesítjük.
 
Köhögéscsilllapításra:
Nemcsak tehát, hanem szirupot is készíthetsz pipacsból. 20 g pipacsszirmot 12 órán keresztül áztatunk 2,5 dl langyos vízben, majd kipréseljük, öntünk hozzá 100 g glicerint, 250 g cukrot, és szirupot főzünk belőle. Felnőttek naponta legfeljebb 3 alkalommal fogyasszanak belőle egy-egy evőkanállal!

Száraz köhögés esetén
Amikor ellenjavaltak a kodeintartalmú gyógyszerek, nagy segítségünkre lehet a pipacssziromból készített tea. Ehhez 1g (2 kávéskanálnyi) mennyiséget kell leforráznunk 2 dl forró vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd megisszuk. Naponta 2 adagot fogyasztunk. Gyerekeknek mézes keverék formájában adjuk, úgy, hogy fél evőkanálnyi főzetet 2 evőkanál mézzel keverünk össze.
A köhögő betegnél nemcsak a köhögést csillapítja, hanem meg is nyugtatja, ezzel is elősegíti a gyógyulást. Ugyanilyen jótékony hatású az asztma, heveny hörghurut vagy mandulagyulladás esetén.
Illatos szirmokkal keverve
 
A pipacsszirmokat össze lehet keverni nagyon illatos, piros rózsaszirmokkal. Ezekből köhögéscsillapító növényi balzsamot készítünk, amelyben a rózsa gyulladás gátló és összehúzó hatása érvényesül.
Más gyógynövényekkel köptető hatású
 
A pipacsszirom a papsajttal, a hársfa- és bodzavirággal, valamint az ökörfarkkóróval elkeverve köptető-nyugtató teakeverékké lép elő. Az 1:1 arányú keverékből 15 g-ot 5 dl vízzel leforrázunk és 10 percig lúgozódni hagyjuk. Ezután leszűrjük, sötét mézzel ízesítjük és 2 óránként egy-egy evőkanállal fogyasztunk belőle.
A homeopátia sem nélkülözi
 
Légúti problémák, felső légúti gyulladásos betegségek gyógyítására, valamint káros mellékhatásoktól mentes nyugtatásra a homeopátiában is megtalálhat a pipacs. A D3 potenciájú készítményből naponta háromszor 8 cseppet kell bevenni.

Torokfájásra:
A pipacs levéből készített gargalizálószert használhatjuk. Ehhez 2 evőkanálnyi felaprított levelet leforrázunk 5 dl vízzel, és 15 percig lúgozódni hagyjuk. Leszűrjük, és naponta 3-5 alkalommal öblögetünk vele, de óvatosan, nehogy lenyeljük, hiszen a szára és a levele (a mákfejhez hasonlóan) ópiumot tartalmaz!

ALKALMAZÁSA
Fokozott szívingerlékenység, száraz köhögés, rekedtség
 
Teaforrázat:
2 kávéscsészényi (kb. 1,5 g) szárított virágot tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni, majd zárja le. Napi adag: 2-3 csésze. Cukrozza meg, esetleg mézet is adhat hozzá.
 
Enyhe álmatlanság
 
Teaforrázat:
1 csészével, este lefekvéskor (elkészítést lásd. fent).
Kapszula (porból, felnőtt adagolás): 1-2 kapcszula, lefekvéskor.
 
Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!
 

Egy kis irodalom

Hárs László :
Miért piros a pipacs?
 
Hol volt, hol nem volt, valaha régen, a régi időkben volt egyszer egy szántóföld. Szántóföld szélén, ároknak partján tengődött egy szál haloványkék pipacs. Úgy ám, haloványkék! Mert akkoriban, réges-régen, az az első szál pipacs, amely kidugta fejét a földből, haloványkék szirmokat tárt a nap felé, s ki tudja, tán mindmáig haloványkék is marad, ha nem esik meg az eset, amelyet most elmondani készülök, de megesett, meg bizony, s így esett...
Úgy esett, hogy az a pipacs széttekintett a világban, megfürdött a napsugárban, s gyöngéd szirmait kitárva így sóhajtott a hév nyárba: "Be szépséges szép világ, ó be boldog minden élő!"
Hát amint így sóhajtozott, ámuldozott, bámuldozott; rácsodálkozott a szőke, hajladozó búzaföldre. Búzaföldön, ért vetésben, a hév nyári napsütésben félmeztelen emberek görnyedeztek. A sereg háta mögött egy pocakos, nagy potrohos hajcsár lépdelt, s bőrkorbácsot suhogtatva így kiáltott: "Hé! Rabszolgák! Dolgozzatok, annyit mondok! Máskülönben a hátatok megkóstolja a korbácsot!"
A kis pipacs fakó szirma megremegett, mintha sírna. Pipacs-szíve megsajdult, ha szólni tud: feljajdul. Így csak nézte, némán nézte, fájdalomtól megigézve, a rabszolgák hogy görnyednek, homlokukról hogy hullanak sűrű záporban a cseppek. És amint a temérdek búza végébe értek, egyikük - a legsoványabb, legkínzottabb, legfáradtabb - mély sóhajjal lerogyott az árokparton megpihenni. Homlokáról egyetlen csepp veríték a földre hullott, azaz dehogyis a földre, egyenest a szál pipacs haloványkék szirmaira. Hát abban a pillanatban, ahogy az a sós csepp érte, a kék pipacs ím színt váltott, kékből váltott hófehérre.
Fehér pipacs megborzongott, mint amikor hűs szél támad, s virágszívén végigsuhant igaz részvét, fájó bánat. Ámde akkor odarontott az a kövér, az a hájas. Átkozódott, szitkozódott, bőrkorbácsát suhogtatta, s fene dühvel így kiáltott: "Hé! Rabszolga! Fel! Munkára! Ha nem mégy, nagy lesz az ára!"
S azon nyomba', hogy kimondta, bőrkorbácsa suhogott, megsuhogva lecsapott. Meg se jajdult, akit vertek, korbács nyomán vére serkent, s egyetlen csepp piros vére földre hullott...Azaz dehogyis a földre! Egyenest a szál pipacsra, szirmára, a hófehérre. S hát abban a pillanatban, ahogy az a csepp vér érte, fehér pipacs ím színt váltott, fehérből vált vérpirosra.
Piros pipacs megborzongott, mint amikor vihar támad. S virágszívébe költözött égő harag vörös lángja. Jöttek esők,hogy lemossák, záporok, hogy eláztassák azt a vérszínt, de hiába, mindhiába, a pipacs az piros maradt, mint a lánggal égő harag.
Régen esett ez az eset, piros pipacs már azóta sok magvát a szélbe szórta, s árkok, partok oldalán itt is, ott is pipacs nyílik, és vérpiros valahány.
Forrás:
http://www.wikipedia.hu
Forrás:
Képek: Google képtár
Forrás:
http://www.kertpont.hu]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/a-pipacs
A gyógyító ibolya http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/a-gyogyito-ibolya Sun, 23 Feb 2014 18:00:00 +0100 A gyógyító ibolya:
A bájos ibolya, vénuszvirág közismertebb nevén „ibolya" Ázsiában és Európában őshonos évelő növény, mezőkön, erdőkben és kertekben jellegzetes kellemes illata révén könnyen fellelhető. Egy antik mítoszból eredeztethetően, az ibolya a szerelem, a termékenység, az ártatlanság és a szerénység jelképe. Akinek ibolyát ajándékoznak, annak virágnyelven a következőt üzenik: tiszta vonzalommal becsüllek mindenekfölött!

Az antik mítosz szerint az ibolya, azaz annak latin elnevezése, a viola az Io névből ered. A görög főisten Zeus állítólag annyira szeretett egy Io nevű ifjú szüzet, hogy féltvén őt felesége haragjától, inkább üszővé változtatta a lányt, amely ezután mindig egy ibolyamezőn legelészett. Emiatt évszázadokon át az ibolya a termékenység, elsősorban pedig a szerelem jelképe lett. 
Egy másik görög monda arról emlékezik meg, hogy hogyan születtek ezek a törékeny virágok: eszerint Persephoné, a tavasz istennője lába nyomán keltek életre. Nem is logikátlan elgondolás, ha jobban belegondolunk, hiszen ez a növény rendszerint márciustól, a tényleges tavasz elérkeztétől kezd virágozni. Erről a mai napig megemlékeznek például a franciaországi Bretagne-ban, ahol a tavasz előcsalogatására nagypénteken ibolyát ültetnek. 
Az illatos ibolya egyébként a több mint 1000 fajjal rendelkező ibolyafélék családjába tartozik (például kék ibolya, fehér ibolya, borzas ibolya, stb.). Mivel szinte minden helyen megél, a trópusokon, szubtrópusokon, és a mérsékelt égöv alatt is számos helyen megtalálható. Egy 2005-ös felmérés szerint a világon nevelt cserepes és kerti virágok toplistáján az ibolya a harmadik helyen áll, tehát nem csak a természetben fordul elő gyakran, de az emberek is szívesen veszik körül magukat lila virágjaival. Ennek oka elsősorban az ibolya különlegesen finom illata. 

Nemhiába nevezik illatos ibolyának (latinul Viola odorata), ugyanis e növénynek leggyakrabban használt „része” nem más, mint ellenálhatatlan, édes illata. Virágjából Dél-Franciaországban és Olaszországban olajat készítenek (sajtolással vagy enflourage technikával), mely a világ egyik legdrágább illóolaja. Ugyanennek a fajnak a leveleiből párolják le az ibolyalevél-olajat – 20 g tiszta olaj körülbeül 1 tonna levélből állítható elő. 
Iodin-tartalma miatt pár pillanatra kikapcsolja azt a képességünket, hogy az illatkompozíciót egyben érzékeljük, emiatt titokzatos fel- és tovatűnő hatást kölcsönöz viselőjének. Már a tizennegyedik-tizenötödik században használták padlóra szórt virágait templomok illatosítására. A tizenhetedik-tizennyolcadik század arisztokráciája parókáit és ruháit illatosította vele, míg a késő-viktoriánus korban igen népszerű parfüm-alapanyagként szolgált Angliában. Manapság is számos világhírű illatkompozíció része, illetve alapja, például: Christian Dior: J'adore, Gucci: Gucci II, Yves Saint Laurent: L’ Homme, Givenchy: Extravagance, Armani: Emporio Night. 
A háromszínű viola, vagy vadárvácska (latinul Viola tricolor) a natúrkozmetika eleme is, hiszen babaápoló krémek alapanyaga, míg az illatos ibolya hidratáló hatása miatt különleges borotvakrémekben, szappanokban, és nappali arckrémekben is megtalálható. 
 


Az ibolya, mint gyógynövény 
 
Ibolyákkal bizonyította hűséges, kitartó szerelmét egy francia nemes, aki 30 éven át naponta küldetett csokrot saját kertészetéből Mademoiselle Clairon színésznőnek, hogy az mindennap ebből készíthesse el esti nyugtatóteáját. Szaponin tartalma miatt nem csak nyugtató hatású főzet készíthető az ibolyából, hiszen a szaponin köptető, nyákoldó hatása elsősorban felső-légúti megbetegedésekben (légcső és hörghurut idült eseteiben, erős köhögés, stb.) hasznos*. 
Pakisztánban egy etnofarmakológiai küldöttség a vadontermő növények tanulmányozása közben azt is kiderítette, hogy az ibolya lázcsillapító hatása az aszpirinéhez igen hasonló. Indiában pedig az ibolya a mandulagyulladás hagyományos gyógyszere. 
Csecsemők tüdőhörgőcskéinek gyulladására (bronchiolitis) a következő receptet javasolják a hozzáértők: mezei kakukkfű, fekete bodza, pipacs, és ibolya virágainak egyenlő arányú keverékéből egy csipetet forrázzunk le egy csésze vízzel, és hagyjuk tíz percig ázni. Ebből naponta 3-4 csészényit adjunk a beteg babának a láz és köhögés csillapítására. 
Köptető, izzasztó és vértisztító hatásán túl jelentős álmatlanság és epilepszia elleni teakeverékekben is szerepel, míg Jost Péter ezt írja Növények és Gaz című kézikönyvében: „Leveleivel és virágaival a rákot kezdik gyógyítani. Régen a márciusi ibolya virágának, levelének főzetét nyavalyatörésnél, mellfájásnál, köhögésnél, lábnál mézzel keverve, sikerrel használták. Megjegyzem, hogy a szagos ibolya virágát forró vízzel leöntjük; fölforralni nem szabad.
Külsőleg a nyers leveleket és a friss virágokat, ráksebekre kötözik. A háromszínű ibolya (Viola tricolor) a kék ibolyával azonos hatású; a sárga ibolyát (Caltha palustris [a mocsári gólyahír - szerk.]) a lépdaganat ellen isszák. A levelek a méh csípést gyógyítják.” 
Külsőleg alkalmazva bőrnedvesítő hatása miatt kirepedezett bőr gyógyítására kiválóan alkalmas, gazdag A és C vitaminokban és bizonyos antioxidánsokat is tartalmaz (éppen ezért lehet alapja hidratáló krémeknek). Homlokra kötött leveleivel a migrén is megelőzhető egyesek szerint, amit megerősítenek Plinius (egy ókori természettudós) feljegyzései is. 
Bár eddig semmilyen káros hatását nem mutatták ki, vigyázni kell, mert erős szer. Gyökeréből enyhe hashajtó készül, túlzott fogyasztása hányást is okozhat. Szaponin- és metil-szalicilát-tartalma miatt pedig nem javasolt túlzott külső alkalmazása sem. A szaponin ugyanis a vérbe jutva mérgező, a metil-szalicilát pedig veseelégtelenség esetén nem tud elég gyorsan ürülni a szervezetből, így túlzott bevitele szintén mérgezést okozhat.
A leveleiből készült teája köhögést és fejfájást csillapít, elűzi az álmatlanságot. A gyökerével is hörghurutot kezelnek, valamint a főzetének enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van. Az ibolya hatóanyagait vizsgálva a kutatások során szalicilszármazékokat mutattak ki benne. A friss növény forrázata gombaölő hatást mutattak ki.
 
Virágából állítják elő a világ egyik legdrágább illóolaját. Üdítőitalok, koktélok, szirupok, likőrök, saláták, édességek, sütemények ízesítésére és díszítésére egyaránt alkalmas. Virágát és levelét elsősorban forrázatok és gyógyteák készítéséhez használják. A- és C-vitaminban gazdag hatóanyagai miatt bőrnedvesítő és hidratáló arckrémek alapjául is szolgál, a kozmetikai iparon belül pedig parfümök népszerű alkotóeleme. 
Virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják
 
 
Esti ibolyás lábfürdő után ne töröljük meg a lábunkat, hagyjuk megszáradni rajta az ibolyás főzetet majd az összezúzott teljes növényt (virággal, levéllel, gyökérrel) olajjal összekeverve több steril gézlappal dörzsöljük át a lábunkat. Majd tiszta pamut zokni bújunk, és reggelig rajta hagyjuk. A levelek főzete – 10-15 percig főzzük, miután felforrt – langyosra hűtjük és kitágult visszeres láb borogatására, a fájdalmak enyhítésére javasolják. 
 
Vigyázat! 
Nagy dózisokban ne használjunk ibolyát, mert a benne lévő szaponin rosszullétet vagy akár hányást is okozhat.

Gyógytea: 
1 kávéskanálnyi szárított virágot forrázzunk le egy csésze vízzel, és hagyjuk tíz percig ázni. Ebből naponta 3 csészényit fogyasszunk. 
 
Hogyan készítsük el az őszi, téli hurutoldót?
Előkészületek:
 
1. Kiásunk négy tő ibolyát gyökerestől. A gyökérzet formája hasonlít az emberi tüdő formájára. A népi gyógyászatban ezért is használták a megfázásos betegségek, a tüdő megbetegedéseinek kezelésére.
 
2. Szedjünk még legalább egy maréknyi ibolyát (nem baj, ha közben a virág elhervad)
 
3. Vegyünk elő egy szitát és a virágokat alaposa zuhanyozzuk le, majd egy vasalt ruhára terítsük ki és kicsit itassuk le róla a vizet.
 
4. A leveleket is alaposan mossuk át, kezünkkel is segíthetünk- óvatosan ledörzsöljük a port róla. Tegyük papírtörtőre.
 
5. A gyökereket szitán mossuk le, óvatosan, mert nagyon vékonyak. Terítsük szét, hogy megszáradjanak.
 
6. Tegyünk egyliteres fazékba hat lapos evőkanál cukrot és világos barnára pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről.
 
7. Adjuk hozzá először a virágokat – kandírozzuk őket.
 
8. Majd a gyökérzetet belevágjuk.
 
9. Hozzáadjuk a leveleket
 
10. Felöntjük fokozatosan 6 dl. Vízzel.
 
11. Forraljuk 15-20 percig, vigyázzunk, közben kevergessük, mert a magas nyák tartalma miatt könnyen kifuthat.
 
12. Ha azonnal használni akarjuk, akkor átszűrjük a szirupot.
 
13. Ha télire tesszük el, akkor megmérjük, hogy mennyi főzetet kaptunk, mert a tartósításhoz ugyanannyi 30%-os alkoholra lesz szükségünk. Én a konyakot ajánlom, mert ettől nagyon kellemes íze is lesz. Nem beszélve arról, hogy a Bach-virágterápiában is konyakot ajánlanak.
 
Megjegyzés:
A cukorbetegek természetesen csak vízzel cukor nélkül főzzék meg a növény részeit.
Szerző: 
Farkasné Mann Rózsa gyógymasszőr
 
Ibolyakrém: 
1 liter tejszínből vegyünk 1 csészényit, és forraljuk fel 10 dkg cukorral és 1 csészényi friss ibolyaszirommal. 15 percig letakarva hagyjuk állni, majd szűrjük le és hűtsük ki. A maradék tejszínben keverjünk el 6 tojássárgáját kivilágosodásig, és tegyük hozzá apránként az ibolyás tejszínt. Tűz fölött keverjük sűrűre, majd levéve keverjünk hozzá 25 g feloldott langyos zselatint és 4 tojás előzőleg keményre vert habját. Hideg vízzel kiöblített poharakba töltsük, szirmokkal díszítve tálaljuk. 
 
Szirup: 
öntsünk fél liter forrásban lévő vizet egy csésze frissen összetört virágra, majd letakarva hagyjuk 12 órán át ázni. Szűrjük és facsarjuk át egy ruhadarabon, majd adjunk hozzá 90 dkg cukrot és főzzük 1 óráig, míg szirupos nem lesz. Üvegedényben tároljuk. 
 
Kandírozott szirom: 
Egy tojásfehérjét felverünk, de nem keménnyé, csak míg habosodni kezd. Egy pillanatra belemártjuk a virágot, majd jól átforgatjuk porcukorban, hogy a cukor teljesen beborítsa. Egyenként tálcára tesszük a virágokat, és meleg helyen addig szárítjuk, amíg teljesen megszáradnak. Légkeveréses sütőben nagyon alacsony hőmérsékleten (60-70 fok) is megszáríthatjuk, de nagyon vigyázzunk, nehogy megégjen. 
 
Ibolyatinktúra készítése:
Áztassunk 250 gr alkoholban 10 gr ibolyafüvet, 10 gr kakukfüvet, néhány napi állás után szűrjük le. Betegségek esetében 10-20 cseppet 1 kockacukorral beveszünk .A tinktúrához 5 gr babérolajat keverve a kívánt bedörzsölő szert kapjuk.
 
Tea ideges izgalmak, álmatlanságra:
10-10gr Levendula, mézfű, szagos müge, ibolya, 30 gr macskagyökér.1 evőkanál teakeveréket t számolunk 2 1 dl vízre. Kortyonként hidegen kell fogyasztani.

Forrás:
Kép: Google képtár

Forrás:
http://www.gyogynovenyturak.hu
 

]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/gyogynovenyek/a-gyogyito-ibolya
Újévi köszöntők.. http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/ujevi-koszontok Tue, 31 Dec 2013 21:40:00 +0100 Szilveszterkor ha majd éjfélt üt az óra,
Gondolj kérlek rám is csak egy pillanatra.
Enyhe szellő szárnyán szeretettet viszek
Boldog Új Esztendőt Kívánok Neked!
 
Virradjon rád szép nap, köszöntsön rád jó év,
kedves hajlékodba költözzön a jólét.
A lelkedbe boldogság, a szívedbe béke,
ezt kívánom neked az új évre
 
Újévi kismalac farka lógjon szádba
hajnali 6 előtt ne kerülj az ágyba!
Durranjon a pezsgő szóljon hát az ének.
BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNOK NÉKED!
 
Mint lyukas zsákból a lencse,
úgy hulljon rátok a szerencse
Bő bort, bő búzát, piros farkú malackát
szekerednek kereket, poharadnak feneket,
úgy igyon a gazda belőle eleget. B.U.É.K.

Gondjaid kerüljenek, asztalaid terüljenek! 
Tárcáid ne ürüljenek, fürtjeid ne őszüljenek! 
Barátaid szeressenek, jó tündérek kövessenek! 
B.U.É.K

Újévi köszöntő...

Ma este mindenki csak a jóra gondol,
elég volt egy évre a tegnapi gondból,
örömben vígságban várjuk most az újat,
s nem gondolunk arra, mit hozhat a holnap.
 
Ilyenkor az ember kerüli a sírást,
bár a végtelenbe egy hatalmas sírt ás,
s bele veti mind azt, ami a múlt évben
bút, s szomorúságot hozott a lelkében.
 
Táncolva vigadunk, ürülnek a kupák,
csillagoktól szebbek ma a múló szikrák,
s kívánságok hada lepi el az estet,
esztendőt temetünk, nem emberi testet.

Ism...szerző
 
]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/ujevi-koszontok
Újévi köszöntő http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/ujevi-koszonto Wed, 25 Dec 2013 21:00:00 +0100

Minden kedves rokonomnak, barátaimnak, ismerőseimnek és a Magazin kedves látogatóinak...
Egészségben és sikerekben gazdag Békés-boldog újévet kívánok

Forrás: Saját videó
http://www.youtube.com/watch?v=LMFt7JlnQIQ

]]>
tengerszem http://www.hotdog.hu/liliom_1/aktualis/ujevi-koszonto