Látogatók..

Tájákoztatás

Felhőkép Hőtérkép

Virágok..tart.

Ázsiai boglárka
Nárciszok és Jácintok

Kaktuszok..1

Kaktuszok..2

Liliomok

Orchideák

Rózsák

A Bonsai története

Bonsai fák

Vers a vir.....Tart

A virágokról.2

A virágokról.1

Gyöngyvirág

Ibolya

Pitypang

Dália

A rózsa versben

Hóvirág

Dal a rózsákról

Pirosrózsa

Barátaink küldték..tart..

ETAMAMA..Küldte.

Jasi3672..küldte..3

Jasi3672..küldte..2

Jasi3672..küldte..1

Ilu56..küldte

Kijuma..küldte

953_aradi..küldte

ETAMAMA..küldte

VERICA..küldte

Szamárné..küldte

mry58..küldte

Ágica52..küldte

ANNI0506..küldte

Különleges növények.tart.

Ágyugolyófa
Galambfa
Rákvirág
Húsevő növ..2
Annona..2
Ausztrál cseresznye
Annónacserje

Harmatfűfélék..4
Harmatfűfélék..3
Harmatfűfélék..2
Harmatfűfélék..1
Bangó
Karambola
Mimoza pudica
Sivatagi rózsa
Ananászcseresznye
Rambután
Jabuticaba
Kikeleti bangita
Kereklevelű harmatfű
Gyógynövények..

Különleges vir...3

Különleges vir...2

Különleges vir...1

Ehető virágok

Mediterrán növ..

Különleges növ..

Húsevő növények

Virágos idézetek.tart..

Virágos idézetek..6

Virágos idézetek..5

Virágos idézetek..4

Virágos idézetek..3

Virágos idézetek..2

Virágos idézetek..1

Évelő növények.tart.

Aranyfa

Évelő növények..3

Évelő növények..2

Évelő növények..1

Egynyári növények.tart

Sóvirág
Begonia

Egynyári növények..2

Egynyári növények..1

Sziklakert.tart .

Sziklakert építés..1

Sziklakert építés..2

Sziklakert képekben

Különleges szobavir..tart.

Különleges szobavirágok..2

Különleges szobavirágok..1

 Aktuális..tart

BUÉK2016
Boldog karácsonyt
Buék2015
Karácsony2014
Emlékezés
Újévi kösz.
Újévi kösz.
Karácsonyi k.
Az Adventi 
koszorú..
Pünkösd
Farsang
Növényápolás télen
Virágaik téli tartása
Anyáknapi köszöntő
A szobanövények t.á.
Advent
Májusfa állítás
BUÉK
Bálint-nap
Busójárás
Vízkereszt
Karácsonyi ünnepek
Mikulásra várva
Mindenszentek....

Anyák napjára
A tavasz videóban
Nőnap
Húsvét ünnepe

Hírek a nagyvilágból..

Virágkarnevál

Krizantém tart.

A krizantém

A krizantém kártevői

A krizantém betegségei

A krizantém gondozása

                             Videók

Virágos videók..1

Egzotikus V.

Virágok M.

Orchideák

Rózsák

Ti kérdeztétek..

[fercsibercsi] kérd..
[v.ayame20].kérd.
[Julimami]..kérd.
[ETAMAMA].kérd.
[julimami].kérd.
[akac]..kérd.
[cili51]..kérd.
[Szende1]..kérd.

[Julimami]..kérd.
[ZSIKE2]..kérd.

Receptek

Receptek..4
Articsóka r.
Receptek..3
Receptek..2
Receptek..1

Trópusi gyümölcsök

Avokádó
Tamarilló

Sárkány-
gyümölcs
 
Passió-
gyümölcs
Kakaófa
Datolyaszilva
Jojoba
Makadámiadió
Kiwi
Szamócafa
Papaya
A banánfa
Citromfa
A fügefa

Közkívánatra

A kaktusz betegségei

Pozsgások

Agave
Pozsgások...2
Pozsgások...1

Cserjék

Homoktövis
Babérmeggy

Gyógynövények

Nemes májvirág
Citromfű
Borsmenta
Medvehagyma
A pipacs
A gyógyító ibolya
Boróka
Életbogyó
Articsóka
Áfonya

                          Pünkösdi rózsa
       

Pünkösdi rózsa

A Kínában közel 2000 éve termesztett növény, mely egyben az egyik legrégebbi kultúrnövényünk növénytani nevét (Paeonia) a görög mitológia isteneit gyógyító orvosnak, Paion-nak köszönheti. Más források nevét a paean szóra vezetik vissza, ez diadalmi éneket jelent.

Számos ősi vonás jellemzi a rendet. Ilyenek a csavarvonal mentén álló virágtakaró-levelek, a sok porzó és termő, az apokarpikus termőtáj[1340], valamint a lomb-, a fel- és a csészelevelek egymás közötti fokozatos átmenetei. Nem ritka a tüszőtermés vagy tüszőcsokor. Gyakori a polifenolok előfordulása. A dilléniafélék (Dilleniaceae) családja a déli félteke trópusi-szubtrópusi tájain, míg a bazsarózsafélék (Paeoniaceae) családja az északi félgömbön honos.

A bazsarózsafélék családjába (Paeoniacea) tartozó pünkösdirózsák nemzetségében, azon belül is a bazsarózsák alnemzetségében, akadnak lágyszárú évelők és fás szárú, lombhullató cserjék egyaránt. A vadon termő fajok száma meghaladja a harmincat, a nemesített és keresztezett fajták száma pedig évről évre nő. A kelet-európai, szibériai, kaukázusi, tibeti, kínai, fagyálló szülőktől származó évelő fajták többségét Hollandiában állítják elő. Magyarországon is őshonos Pécs környékén. Legismertebb a bánáti bazsaróza (Peonia officinalis ssp. banatica). Kerti dísznövényként valószínűleg a 16. században jelent meg nálunk. Parasztkerti dísznövényként az évelő pünkösdi rózsa régóta közkedvelt. Magyar György (1844-1923), aki Alcsúton és a Margit szigeten is parkosított, Csobánkán évelő kertészetet rendezett be, amelynek Paeonia-gyűjteménye országos hírű volt.

A bazsarózsafélék családja - Paeoniaceae

  

Az északi mérsékelt övi tájakon élő félcserjék vagy lágyszárúak. Fajaik száma 39. Virágaik magánosak, kettős virágtakarójúak. Porzójuk sok, termőjük határozott (2-5) számú. A család egyetlen nemzetsége a pünkösdirózsa (Paeonia). Fajai gyakran rizómásak. Kedvelt kerti dísznövény a fehér bazsarózsa (P. lactiflora) és a piros bazsarózsa (P. officinalis). A hazai flórában őshonos a mecseki bazsarózsa (P. officinalis subsp. banatica) . Fokozottan védett növényünk, mivel csupán a Mecsekben és a Bánságban maradt fenn, mint jégkorszak előtti reliktumfaj.

  

        

        

       

 

Az évelő pünkösdi rózsa vagy kerti bazsarózsa föld alatt gyöktörzset fejleszt, amelyből 40-80 cm magas mutatós, fényes, összetett levelek és mélybordó, piros, rózsaszínű vagy fehér, illatos virágok fejlődnek. A hosszú szárcsúcsokon súlyos virágfejek fejlődnek, ezért ajánlatos a tő mellé karót tűzni, és a szárakat hozzákötözni. A rózsafélékhez nem sok köze van, kizárólag rózsához hasonlító virágai miatt illetik ezzel a névvel.
Ültetése

Napfénykedvelő, ezért olyan helyre ültessük a kertben, ahol fürödhet a napsugarakban, de legalább szűrt fényt kap. A túl erős fény a virágok színét megfakíthatja. Talaj iránt kevésbé érzékeny, de mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Előnyben részesíti a gyengén meszes talajokat. Nyár végén ültessük, hogy a tél beállta előtt elegendő idő maradjon az új gyökérzet kifejlődéséhez. A legtöbb faj télálló, ám ha a fagyosszentek időszakában zord az időjárás, a fiatal pünkösdirózsa hajtásait be kell takarni. A frissen ültetett növényt télen ajánlott a fagytól óvni pl. szalmatakarással. Ültetéssel még koratavasszal is próbálkozhatunk, amikor a talaj már munkálható. A növény nem kedveli, ha bolygatják, ezért a telepítés során olyan helyet kell számára választani, ahol kedvére terjeszkedhet. Ha mégis átültetjük, helyére mindenképpen más növény kerüljön. 
 
Gondozása
Műtrágyázni ritkán kell. Használjunk alacsony N tartalmú, összetett műtrágyát, pl. NPK 6-24-24. Rendszeres öntözést kíván. Legfőbb betegsége a botritisz, illetve más gombás betegségek. A tavasszal fenyegető fertőzések elkerülésére jól levegőzött talajra és környezetre van szükség. A virágfejeket ne öntözzük. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig gyűjtsük össze, hogy egyetlen fő ellenségét, a pajzstetveket elpusztítsuk. Ha a növényt már megtámadták, permetezéssel védekezzünk.
 
Virágzása

Kb. a 3. évtől virágzik teljes pompájában. Ha nagy virágokat szeretnénk, a borsónyi oldalrügyeket el kell távolítani. A dupla hibrideket gyakran karózni kell. A virágzás elmaradásának több, néha egyszerű oka lehet: túl mélyre ültettük, túl sok növénnyel verseng, túl sok N-t kap, a virágrügyek elfagytak, vagy egyszerűen csak kevés a napfény.

Szaporítása

Az pünkösdirózsát szeptemberben tőosztással, gyöktörzsének szétosztásával, feldarabolásával szaporíthatjuk. Éles késsel vágjuk szét a gyöktörzset úgy, hogy mindegyiken legyen néhány szem és elegendő gyökérzet. Ezután fektessük vízszintesen a földbe, és csupán 5 cm vastag földréteggel fedjük. Késő ősszel takarjuk szalmával vagy lombbal, hogy az erősebb fagyoktól megvédjük.

      

Mind a fás szárú, mind az évelő pünkösdirózsa szaporítható magvetéssel is, de mivel magvai hajlamosak több évig is elfeküdni, eredményesebb a hajtásgyökereztetés vagy a tőosztás. A pünkösdirózsa gyorsabb növekedéssel és dúsabb virágzással hálálja meg, ha minden tavasszal vékony rétegben érett istállótrágyát szórunk a tövéhez. Vágott virágként sokáig díszlik a vázában is.

A pünkösdirózsák nemzetségében akadnak lágyszárú évelők és fás szárú, lombhullató cserjék egyaránt. A fajok száma meghaladja a harmincat, a nemesített és keresztezett fajták száma pedig évről évre nő. A virág változatos színekben pompázik és édes illatot áraszt. Az egyszerű virágú fajok szirmai csésze alakot öltenek és a feltűnő színű, sárga porzókat. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt virágú fajok megszámlálhatatlan szirmok sokaságával, gömb alakban nyílnak.

Mélyen megmunkált, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Ahol homokos a talaj, ott célszerű komposztot és kevés agyagot a földjéhez keverni, mert ez utóbbi megakadályozza a gyors kiszáradást. Vigyázzunk, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a komposzttal. A gyökérzóna körül a föld legyen mindig nyirkos. Az ajánlott talaj pH 6,5 - 7. Műtrágyázni ritkán kell. Használjunk alacsony N tartalmú műtrágyát, pl. 6-24-24. Száraz időben kéthetenként öntözzük. A tavasszal fenyegető fertőzések elkerülésére jól levegőzött talajra és környezetre van szükség. Legfőbb betegsége a Botrytis, amely ellen pl..bordói lével védekezhetünk. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig el kell távolítani. 
 
Nyár végén kell ültetni, hogy a tél beállta előtt elegendő idő maradjon az új gyökérzet kifejlődéséhez. A legtöbb faj télálló, ám ha a fagyosszentek időszakában zord az időjárás, a fiatal pünkösdirózsa hajtásait be kell takarni. A frissen ültetett növényt télen ajánlott a fagytól óvni pl. szalmatakarással. Csak türelmes ember telepítsen fás pünkösdirózsát. Kb. a 3. évtől virágzik teljes pompájában. Ha nagy virágokat szeretnénk, a borsónyi oldalrügyeket el kell távolítani. Nem kedveli, ha bolygatják, ezért a telepítés során olyan helyet kell számára választani, ahol kedvére terjeszkedhet. Ha mégis átültetjük, helyére mindenképpen más növényt ültessünk. A fás fajokat ősszel lehet szaporítani. Ehhez félig elfásodott hajtásokat kell levágni, és homokkal kevert tőzegbe tűzdelni. A gyökeresedés teljes időszaka alatt legyen a föld nyirkos, a hőmérséklet pedig 10 fok körüli. Másik szaporítási módja a gyökérre való oltás, ez azonban kertészeti szakismeretet kíván.

Fás pünkösdi rózsák /Paeonia suffruticosa/:  Halványrózsaszín, citromsárga, piros, sötét ciklámen színekben kínáljuk. 1,5 m magas bokor lesz, mely télen is megtartja az ágrendszerét. Kb. 10-15 cm átmérőjű hatalmas tömött gömbszerű virágai szemetgyönyörködtetőek.  Májusban nyílik ez a meseszép cserje.

A pünkösdi rózsa ültetése:

Termesztési és ápolási szempontból két pünkösdirózsa (bazsarózsa, paeonia/ fajt különböztetünk meg. A fás pünkösdirózsa (Paeonia suffruticosa) akár két méter magasra is megnövő lombhullató cserje. Ágai vastagok, lombhullás után is a talajfelszín fölött maradnak. A kései pünkösdirózsa(Paeonia lactiflora) húsos gyökerű, hosszú életű, 90-100 cm magasra növő évelő növény, melynek hajtásai minden évben a talajfelszínig visszafagynak.  A pünkösdirózsa legalább 6 óra napsütést kíván, szélvédett helyen szirmai tartósak. A fás pünkösdirózsa félárnyékban is jól fejlődik. A talaj tápdús, jó vízvezető képességű, semleges kémhatású legyen. A növény olyan széles, mint amilyen magas,  így a kései pünkösdirózsa tövei között 40-50 cm, a fás pünkösdirózsa között pedig 100-120 cm legyen a távolság. Ne ültessük fák és cserjék közvetlen közelébe, mert a vízért és a tápanyagért folytatott versengés során a pünkösdirózsa virágai elaprózódnak.

  

  

  

Alapvető ültetési követelmények:

Teljes napos fekvésben érzi legjobban magát, de egy kevés délelőtti, vagy délutáni árnyékot elvisel.
A bazsarózsákat más növényektől, cserjéktől, fáktól távolabb kell ültetni, mert gyökereik a növénytől nagy távolságra mennek a tápanyag gyűjtése miatt. Az átültetést idősebb korban nem viseli el, ezért alaposan válasszuk meg kertünkben a végleges helyét.
Jó szerkezetű, humuszban gazdag talajban, napos helyen gazdagon virágzik.

Ültetésénél a kiásott földhöz keverhetünk egy kevés érett sz*rvasmarha trágyát, majd alaposan öntözzük meg a növényeket. A tápanyag utánpótlását évente feltétlenül végezzük el, mert így kapunk bőséges virágzást.
A száraz nyári hónapok alatt a Peoniák rendszeres öntözést igényelnek. A vastagabb mulcs takarás segít megőrizni a talaj nedvességét, alacsonyabban tartja a talaj hőmérsékletét és távol tartja a gyomokat is.
A növények nagyobb virágokat fognak hozni, ha az oldalágakat eltávolítjuk.
Elvirágzás után vágjuk vissza a virágokat, hogy a növény ne pazaroljon energiát a magok érlelésére.
Ősszel, miután a lombozat meghalt, távolítsuk el a hajtásokat.

Ültetés:

Helyes mélység:
Első, és legfontosabb szabály, hogy ne ültessük túl mélyre, különben nem fog virágozni. Ha a fagyoktól tartunk, inkább takarjuk mulccsal, szalmával, stb, melyet a fagyok elmúltával eltávolítunk.


Ültetéskor a szemekre-rügyekre vigyázzunk, ne törjük le őket. A gyökereket állítsuk be a gödörbe, majd óvatosan töltsük fel a talaj-komposzt keverékkel. 


Pünkösdi rózsa gondozása:
Szereti a tápanyagban gazdag, mély rétegű talajt. Húsos, répaszerű gyökere csak jó minőségű földben fejlődik igazán. A kissé kötött talaj a legkedvezőbb számára. A túl kötött, nedves talajon a gyökérpenész tönkreteheti. Ne ültessük mélyre a pünkösdi rózsát. Az a jó, ha a rügyeket mindössze  3-4 cm-es talaj borítja.

Használjunk alacsony N tartalmú, összetett műtrágyát, pl. NPK 6-24-24. Rendszeres öntözést kíván. Legfőbb betegsége a botritisz, illetve más gombás betegségek. A tavasszal fenyegető fertőzések elkerülésére jól levegőzött talajra és környezetre van szükség. A virágfejeket ne öntözzük. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig gyűjtsük össze, hogy egyetlen fő ellenségét, a pajzstetveket elpusztítsuk. Ha a növényt már megtámadták, permetezéssel védekezzünk

Meghálálja az öntözést és a folyamatos tápanyagpótlást. A virágzás intenzitása attól is függ, mennyi szerves anyagot kap a növény.
 
Különleges kezelést nem igényel. Metszeni nem kell, de a virágok helyén képződő magtokokat tanácsos levágni, mert sok tápanyagot használnak el. Kedvező körülmények között 2-4 év múlva kezd virágozni.
 
Pünkösdi rózsa betegsége:
 
Botrytis:

Növénytani szempontból mikroszkopikus gombanemzetség, melynek fajai különböző növényi részek (virágok és termések) rothadását idézik elő


A tavasszal fenyegető fertőzések elkerülésére jól levegőzött talajra és környezetre van szükség. Legfőbb betegsége a Botrytis, amely ellen pl.: bordói lével védekezhetünk. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig el kell távolítani. Ha a hajtások elszáradnak, megbarnulnak, az a botrytises fertőzés jele. A megtámadott részeket a talaj szintje alatt vágjuk le, a többit gombaölő szerrel permetezzük le.

Pünkösdi rózsa szaporítása:

Tőosztás:

Augusztus-szeptember körül vágjuk vissza a lombozatot,
Ha a föld nagyon száraz, öntözzük be,

Ásóval óvatosan emeljük ki a növényt,
Erős vízsugárral mossuk le a gyökereket,

Mindegyik felosztásra kerülő résznek legalább egy rüggyel kell rendelkeznie,
Éles késsel vágjuk szét a gyökereket, ügyelve, hogy a rügyeket ne sértsük meg

Magvetés:

Sok bazsarózsa egyáltalán nem hoz csíraképes magot. Amelyik viszont igen, arról megpróbálhatunk magot szedni.


Gyűjtsük a magokat, amint a hüvelyek elkezdenek szétnyílni,

Helyezzük egy műanyag zacskóba, enyhén nedves perlit közé,
Helyezzük egy árnyékos, meleg helyre, és hetente ellenőrizzük a nedvességet,
Amint a gyökérke megjelenik, tegyük a műanyag zacskót hideg helyre, 10-12 hétig,
Ellenőrizzük rendszeresen, hogy a rügyecske mikor jelenik meg,
Ha megjelent a rügyecske, cserepezzük be laza szerkezetű talajjal megtöltött cserepekbe
Tartsuk nedves, de nem vizes körülmények között, és világos, de nem tűző napon őket.

Nyár végére kipalántázhatjuk a magoncokat.
 
Az első virágzás 5-7 év múlva következik be.

Paeonia officinalis: Bazsarózsa

Paeonia lactiflora: Kései bazsarózsa, Illatos bazsarózsa, piros virág

Paeonia lactiflora: Kései bazsarózsa, Illatos bazsarózsa (Pünkösdi rózsa), fehér-rózsaszín virág

Forrás: (www.kertpont.hu)  Garami Márta

 

 

Tájékoztató

Tisztelt látogatók...Jelenleg egyes cikkek csak MOZILLA FIREFOX böngészővel látható teljes egészében...Ezért szíves elnézésüket kérjük...Szerkesztőség

                      ÜDVÖZLŐ...DOBOZ..

Üdvözlünk a MAGAZINBAN.

Érezd magad jól...

Ha tetszett...

írj az üzifalra,

és ha úgy érzed...

iratkozz fel..

KÖSZÖNJÜK


Saját videók


Saját videóim elérhetőek ....
http://www.youtube.com/user/tengerszem1?feature=mhee

Véleményed a magazinról.

Tetszett-e amit láttál, vagy olvastál?

  •  
    0%
  •  
    100%
  •  
    0%
Szavazás állása

ZENEDOBOZ

Üzenőfal

            KÖSZÖNET

A Virágokról...tartalom

Anyósnyelv
Vizipálma
Kamelia
Alpesi erika
Tőlcsérjázmin
Kócsagvirág
Vaniliavirág
Szépcsalán
Rákvirág
Selyemályva
Szerelemvirág
Tulipánfa
Liliomfa
Tulipán...2
Angyaltrombita
Hóvirág
Hortenzia
Szegfű

Petúnia
Árvácska
Kardvirág
Orgona virág
Pünkösdi rózsa
Mocsári hibiszkusz
Tulipán
Sugárarália
A gerbera
Kefefa
A hunyorka
A muskátli
A fokföldi ibolya
A primula virág
Leander
A páfrányokról
A botanika világából..2
A botanika világából..1
A rózsa kártevői
A rózsa ápolása és betegségei
Amit a rózsáról jó tudni
Gyógyító növények a kertben
Gyógyító szobanövények
Gyöngyvirágról
Mérgező növények a kertben
A krókusz
A virágokról..1

Szobanövények...tartalom

Szégyenlősvirág.
Csodaszem
Legényvirág
Fittonia
A muskátli sz.
Papagájvirág
Mikulásvirág
Bromélia

Viaszvirág
Vitorlavirág
Flamingóvirág
Szobaliliom
A fikusz
A szobanövények szap..2
A szobanövények szap..1
Mérgező szobanövények
Szobanövények.. tavasszal
Szobanövények..1

Szántóföldi növények

Fekete bodza
Levendula
Facelia

Orchideák

Az orchidea élettani b..
Orchideák videóban..
Az orchidea fajta ism..
Az orchidea ápolása
Az orchidea-
hasznos tan.
Az orchidea
átültetése-szap.
Az orchidea beteg
sége és kártevöje
Az orchideák..01

Humorzsák

Muzsikaszó..
Virágos idézetek..
Egy kis pihentető

Szerkesztőség

Magazinról

Alapítva: 2010.02.19.

Tegnapi látogatók: 393

Látogatók az előző hónapban: 13669

Látogatók a jelenlegi hónapban: 10463

Feliratkozottak: 217

Magazin helyezése: 39

                        SZERKESZTŐK

TÁRS  TULAJDONOS

PIROSLILIOM

TÁRS  SZERKESZTŐK

Fiona01

Védett növények

sallangvirág

Kert doktor

Vakond riasztás

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez