Látogatók..

Tájákoztatás

Felhőkép Hőtérkép

Virágok..tart.

Ázsiai boglárka
Nárciszok és Jácintok

Kaktuszok..1

Kaktuszok..2

Liliomok

Orchideák

Rózsák

A Bonsai története

Bonsai fák

Vers a vir.....Tart

A virágokról.2

A virágokról.1

Gyöngyvirág

Ibolya

Pitypang

Dália

A rózsa versben

Hóvirág

Dal a rózsákról

Pirosrózsa

Barátaink küldték..tart..

ETAMAMA..Küldte.

Jasi3672..küldte..3

Jasi3672..küldte..2

Jasi3672..küldte..1

Ilu56..küldte

Kijuma..küldte

953_aradi..küldte

ETAMAMA..küldte

VERICA..küldte

Szamárné..küldte

mry58..küldte

Ágica52..küldte

ANNI0506..küldte

Különleges növények.tart.

Ágyugolyófa
Galambfa
Rákvirág
Húsevő növ..2
Annona..2
Ausztrál cseresznye
Annónacserje

Harmatfűfélék..4
Harmatfűfélék..3
Harmatfűfélék..2
Harmatfűfélék..1
Bangó
Karambola
Mimoza pudica
Sivatagi rózsa
Ananászcseresznye
Rambután
Jabuticaba
Kikeleti bangita
Kereklevelű harmatfű
Gyógynövények..

Különleges vir...3

Különleges vir...2

Különleges vir...1

Ehető virágok

Mediterrán növ..

Különleges növ..

Húsevő növények

Virágos idézetek.tart..

Virágos idézetek..6

Virágos idézetek..5

Virágos idézetek..4

Virágos idézetek..3

Virágos idézetek..2

Virágos idézetek..1

Évelő növények.tart.

Aranyfa

Évelő növények..3

Évelő növények..2

Évelő növények..1

Egynyári növények.tart

Sóvirág
Begonia

Egynyári növények..2

Egynyári növények..1

Sziklakert.tart .

Sziklakert építés..1

Sziklakert építés..2

Sziklakert képekben

Különleges szobavir..tart.

Különleges szobavirágok..2

Különleges szobavirágok..1

 Aktuális..tart

BUÉK2016
Boldog karácsonyt
Buék2015
Karácsony2014
Emlékezés
Újévi kösz.
Újévi kösz.
Karácsonyi k.
Az Adventi 
koszorú..
Pünkösd
Farsang
Növényápolás télen
Virágaik téli tartása
Anyáknapi köszöntő
A szobanövények t.á.
Advent
Májusfa állítás
BUÉK
Bálint-nap
Busójárás
Vízkereszt
Karácsonyi ünnepek
Mikulásra várva
Mindenszentek....

Anyák napjára
A tavasz videóban
Nőnap
Húsvét ünnepe

Hírek a nagyvilágból..

Virágkarnevál

Krizantém tart.

A krizantém

A krizantém kártevői

A krizantém betegségei

A krizantém gondozása

                             Videók

Virágos videók..1

Egzotikus V.

Virágok M.

Orchideák

Rózsák

Ti kérdeztétek..

[fercsibercsi] kérd..
[v.ayame20].kérd.
[Julimami]..kérd.
[ETAMAMA].kérd.
[julimami].kérd.
[akac]..kérd.
[cili51]..kérd.
[Szende1]..kérd.

[Julimami]..kérd.
[ZSIKE2]..kérd.

Receptek

Receptek..4
Articsóka r.
Receptek..3
Receptek..2
Receptek..1

Trópusi gyümölcsök

Avokádó
Tamarilló

Sárkány-
gyümölcs
 
Passió-
gyümölcs
Kakaófa
Datolyaszilva
Jojoba
Makadámiadió
Kiwi
Szamócafa
Papaya
A banánfa
Citromfa
A fügefa

Közkívánatra

A kaktusz betegségei

Pozsgások

Agave
Pozsgások...2
Pozsgások...1

Cserjék

Homoktövis
Babérmeggy

Gyógynövények

Nemes májvirág
Citromfű
Borsmenta
Medvehagyma
A pipacs
A gyógyító ibolya
Boróka
Életbogyó
Articsóka
Áfonya

                               Kardvirág
     

Kardvirág (Gladiolus)

A kardvirág (Gladiolus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó nemzetség.  Hagymás növények. A nemzetség a Gladiolus nevet a római gladiátorok kicsi kardjáról kapta. A korszerű rendszertanok a korábban Oenostachys, Homoglossum, Anomalesia és Acidanthera néven külön nemzetségként leírt taxonokat is a Gladiolus-ba sorolják.

Kardvirág a természetben
A kardvirág (Gladiolus) nemzetség legtöbb faja a tropikus Afrikában és Dél-Afrikában él, de előfordul Eurázsiában és Dél-Európában is. Több mint 250 fajuk és több ezer keresztezett fajtájuk létezik, melyek hét Afrikában élő botanikai fajtól származtathatóak (Gladiolus cardinals, G. carneus, G. cruentus, G. dalenii, G. opposittiflorus, G. papilio és G. tristis). Mindösszesen 10 faj él Eurázsiában, mint pl. a lápréteken élő réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) és a mocsári kardvirág (Gladiolus palustris), amely hazánkban is megtalálható szigorúan védett faj.

A kardvirág dísznövény-történelme a múlt századra nyúlik vissza, amikor James Colville angol botanikus 1823-ban létrehozta az első keresztezett hibridet. Hagymagumós fajok, amelyek nem vagy csak részben télállóak. Nem bírják a telet az afrikai fajok és hibridek - a legtöbb kereskedelemben kapható kardvirág ide tartozik -, míg részben télállóak az eurázsiai fajok.


Elterjedése

A nemzetségbe hozzávetőlegesen 250 faj tartozik, ebből 10 faj él a mediterrán Európában és Ázsiában, a többi Fekete-Afrikában. A fő elterjedési területük (163 faj) a csupán Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság déli részén elhelyezkedő fokföldi flórabirodalom (Capensis).

Leírása

Kerek, rész*rányos gumókból nőnek, a hagyma barnás, rostos hártyák több rétegébe burkolózik.

A száraik általában elágazás nélküliek, miközben 1-9 keskeny, kard alakú, hosszanti barázdált leveleket növesztenek, amik be vannak zárva egy vesszőhüvelybe. A levélpengék keresztmetszetben lehetnek simák vagy kereszt alakúak. Az illatos füzérvirágzatok nagyok és egyoldalúak, 2 bőrszerű, zöld murvalevél által mindegyik elnyúlik. A csészelevelek és a szirmok megjelenésben majdnem azonosak. A háti csészelevél a legnagyobb miközben a három porzószál fölé hajol.

Termesztése

A kereskedelemben kapható kardvirág fajok, fajták és hibridek a magyarországi éghajlatt mellett általában nem télállóak (kivéve a G. communis fajtákat), ezért a hagymákat az első fagyok előtt ki kell ásni és fagymentes helyre kell vinni. Tavasszal, áprilisban 10 cm mélyre ültethetők (a nagyobb fajtákat mélyebbre). Az apró fiókhagymákkal szaporítható, de ezek a növények csak 2–3 év elteltével virágoznak. A kardvirág jobban kedveli a kissé homokos talajt, de bármilyen talajban megél. Teljes napfényt igényel

Március végétől ültethetjük szabadföldbe a kardvirágot

Minden fajra jellemző, hogy kard alakú leveleket és füzérszerű virágzatot hoznak. Napos fekvést és homokos, tápanyagban gazdag, de jó vízelvezetésű talajt kívánnak. Nyáron öntözést és a magas fajták kitámasztást igényelnek. A termesztett hibridek könnyen virágzóak, vágott virágnak kiválóan alkalmasak, de a botanikai fajok sokszor nehezen virágoztathatóak, ezért csak gyűjtők számára lehetnek érdekesek. Ültetésük március végétől, április elejétől lehetséges szabadföldbe és ezután kb. 80-90 nappal később virágoznak.

Fiókhagymáról vagy magról szaporíthatjuk a kardvirágot

A magvetéssel vagy gumók oldalán megjelenő fiatal hagymagumókkal könnyen szaporíthatóak és már második-harmadik évben van rá esély, hogy a növény virágozzon. A magokat ültessük el április elején, jól szellőző, homokos talajba, amikor az éjszakai hőmérséklet már 10 fok felett van. Tartsuk a földet nedvesen, majd nyár végén csökkentsük a vízellátást. A fiókhagymákat - mint ahogy a nagy hagymákat is elvirágzás után - ősszel szedjük ki a gumókat, szárítsuk meg, lehetőség szerint gombaölő szerekkel kezeljük, majd levegős, hűvös, száraz helyen teleltessük.

Talajigény

A szélsőségesen laza futóhomok és a pangó vizes kötött, hideg réti talajok kivételével bárhol eredményesen termeszthető, ha a talaj tápanyagban gazdag és elegendő víz áll a rendelkezésre. A talaj tápanyag-utánpótlását szerves trágya őszi beásásával vagy komplex műtrágya szintén őszi kiszórásával és bedolgozásával végezhetjük. Ha ez elmarad, akkor tavasszal is begereblyézhetjük fejtrágyázásképpen. A talajfertőtlenítést még ültetés előtt meg kell oldani a drótférgek és a lótücsök ellen ható szerekkel.

Ültetési idő:

szabadföldben a hagymagumókat április közepétől hetente vagy kéthetente szakaszosan május végéig ültethetjük. Általában négyzetméterenként 30-40 növény termeszthető szép eredménnyel, egyes vagy ikersorban. A hagymagumók ültetési mélysége legalább 6-12 cm legyen, a sarjhagymákat 3-4 cm-re tegyük a földbe. Mivel a kardvirág vízigényes növény, a talaját az egész tenyésztési időben tartsuk nedvesen. Az éretlen istállótrágya, a sok műtrágya és a vízhiány együttesen a virágszár Z alakú görbüléséhez vezethet. A növényvédelem szempontjából a kardvirággal nincs több gond, mint egy átlagos növénnyel, ahol gyümölcsfák permetezését végzik, a védelem adott. Rovarkártevője a kardvirágtripsz lehet, gombabetegségek közül a szürkepenész ellen érdemes vegyszerrel védekezni.


A virágzás általában fajtától függően 80-110 napra következik be. A virágzást befolyásolhatja a késői ültetést követő túl meleg nyár. A virágszedésnél attól függően, hogy akarjuk-e a hagymagumókat tovább tartani határozzuk meg a levágási mélységet. Ha már nem kívánjuk újra virágoztatni, akkor csak kihúzzuk a földből a növényt és a gumó fölött elvágjuk, így a hosszú padlóváza dísze lesz virágunk.

Ám ha azt szeretnénk, hogy jövőre is legyenek szép virágaink, akkor legalább az alsó 3-4 levelet épen kell hagyni a gumón, s a további gondozással segítünk a gumó beérésében. Legalább 6-8 héten keresztül hagyjuk még a földben a növényeket, aztán ásóval kiemelve a földből a gumóból kicsavarjuk a leveleket.

Száraz, meleg helyen kiszárítjuk a gumókat és a róluk leválasztott sarjakat. A kiszedett gumó alján található tavasszal elültetett "múmiát" szedjük le, arra már nincs szükség.

Tisztítás után száraz, 5-8 fokos hőmérsékletben tároljuk a gumókat a következő ültetésig.

         

         

         

         

Kardvirág termesztés
1. Fajta kiválasztás
2. Ültetés
3. Tápanyag ellátás
4. Talajelőkészítés
5. Gyomírtás
6. Növény védelem
7. Öntözés
8. Gumók tárolása

1. Fajta kiválasztás
Fajta szín kiválasztásánál figyelembe kell venni a vevők kereskedők igényét . Lényeges , hogy ne egy fajtát válaszunk ki . Lehetőleg a virág és a kalász nagyságát is vegyük figyelembe. Továbbá lényeges dolog a tenyészidő hossza is . A vevok általában az egyszínű virágokat kedvelik Pl.: bordó(  Oszkár), rózsaszín, fehér,
Ezeknek nagy kalászuk és viráguk van. A lilákat, sárgákat  már nem szeretik annyira .

2. Ültetés
  Az ültetés időpontja :szabadföldön az ültetés időpontját úgy kell meghatározni, hogy arra az időpontra essen a virágzás amikor nagy a kereslet.
1. június 10-25 a koraisága miatt
2. július 22-28 Anna nap
3. augusztus 12-22 Ilona nap
4. szeptember 6-14 Mária nap
ezeken a napokon különösen nagy a kereslet a kardvirág iránt. Amellett, hogy sokat de még dupla áron is lehet értékesíteni
különböző fajok más- más tenyészidejűek.
Oszkár: 100
Rózsaszín: 90
Fehér: 80
Princilla :70
Lilák: 70
Fontos hogy az időjárás is befolyásolja a virágzás időpontját a korai ültetésnél hosszabb tenyészidőre kell számítania későnyári ültetésnél akár 4-7 nappal is hamarabb kinyílhat.
 Mélység:5-10 kötöttebb talajokon és későbbi  ültetésnél sem kell mélyebbre ültetni. A laza homok talajokon és a korai ültetésnél ami megfagyhat célszerű mélyebbre ültetni. A sekélyen ültetett kardvirágokat fel kell tölteni 10 cm-re.
A szedés megkönnyebbítése miatt minden ötödik sort kihagyjuk . Így minden műveletet megkönnyítünk .


3.Tápanyag ellátás
Nagy mennyiségű szerves trágya igénye van.
Tenyészidőszak alatt 2-3szori műtrágya kiegészítésre van szüksége .
minden egyes permetezésnél lombtrágyát is jutassunk ki
pl.: Wuxál.


4.Talaj előkészítés:
Talajigény: a homoktalajokat kedveli a kötöttebb talajokon nem lehet jó eredményeket elérni.
Középmély szántást igényel homokos talajokon tavasszal szántsunk a deflácio elkerülése végett. a szántás előtt juttasuk ki a szerves és a szervetlen trágyát. Szántás után simitozzunk.. 
5.Gyomirtás
Kémiai
Mechanikai
 Kémiai gyomirtás: ültetés után és kelés előtt kell a gyomirtást elvégezni Maloránnal . A kukoricára előírt adagban .
Mechanikai gyomirtás: a kémiai gyomirtás egy hónapig ad védelmet a gyomok ellen . Utána  kézi gyomirtással
és kapálással a kalászolás kezdetére teljesen gyommentesnek kell lennie a táblának. A kalászolás kezdete előtt  felkell tölteni mert utána csak törnénk a virágokat. A virágzás vége után lehet következőleg gyomlálni, mert megdőlés és virágtörést okozna a virágzás közbeni gyomlálás .


6.Növényvédelem
A növényvédelmet a csávázással kell kezdeni Fundazollal gombabetegségek ellen
Bi-58,  decis stb. a rovarkártevok ellen .
Az első permetezést 2-3 leveles korában kell megejteni fundazol , réz  és kéntartalmú szerekkel gombabetegségek ellen , rovarkártevők ellen (kaliforniai virágtripsz) érdemes felszívódó szert alkalmazni pl. :  Bi-58, Zolone, Cesh, Mospilán.
és lombtrágyával kiegészíteni.
a felszedés előtt egy héttel tripsz ellen is lekell permetezni, hogy minél kevesebb teleljen át.


7.Öntözés
Ültetés után rögtön 20 mm öntözés a szórófejes öntözés a legjobb. Mert az árasztásos öntözés során megdölhet a virág a későbbiekben , és vizpocsékolás is. Virágzás kezdetéig elég heti 25-30 mm csapadék, utána megkell emelni 40mm-re. Virágzás idején a szedés után kell rögtön öntözni.
A gumók felszedésére száraz legyen a talaj.


8.Gumók tárolása
A következő évi gumók mennyisége a tárolástól függ.
A gumókat a virágzás után 4-5 héttel kell felszedni, hogy minél szebb és egészségesebb gumókat neveljenek.
felszedés után ki kell szárítani. Nem kell teljesen felszedni csak a gyökerét és a homokos , földes hélyakat kell leszedni.
Száraz fagymentes helyen táróljuk kis rekeszekben.

   

Forrás: Wikipédia

Hozzászólások

oroszeva  (L/67) 1.

Köszönöm a cikket, nagyon tanulságos, főleg aki életében nem kertészkedett.
Úgy hozta az élet, hogy 1 éve lesz, hogy a férjem elhunyt, és ránk maradt a telek, olyan jó nagy terület. vetemények, virágok, néhány gyümölcs fa, csemege, és borszőlő lugasok. Nagy szenvedés árán gondoztuk, locsoltunk.
Bár tavaj olvastam volna ilyen jó magazinokat, ami segített volna rajtunk.
További jó munkát, és írjatok sok jó ötletes cikket.
Üdv:

2010. ápr. 19. 17:54

Tájékoztató

Tisztelt látogatók...Jelenleg egyes cikkek csak MOZILLA FIREFOX böngészővel látható teljes egészében...Ezért szíves elnézésüket kérjük...Szerkesztőség

                      ÜDVÖZLŐ...DOBOZ..

Üdvözlünk a MAGAZINBAN.

Érezd magad jól...

Ha tetszett...

írj az üzifalra,

és ha úgy érzed...

iratkozz fel..

KÖSZÖNJÜK


Saját videók


Saját videóim elérhetőek ....
http://www.youtube.com/user/tengerszem1?feature=mhee

Véleményed a magazinról.

Tetszett-e amit láttál, vagy olvastál?

  •  
    0%
  •  
    100%
  •  
    0%
Szavazás állása

ZENEDOBOZ

Üzenőfal

            KÖSZÖNET

A Virágokról...tartalom

Anyósnyelv
Vizipálma
Kamelia
Alpesi erika
Tőlcsérjázmin
Kócsagvirág
Vaniliavirág
Szépcsalán
Rákvirág
Selyemályva
Szerelemvirág
Tulipánfa
Liliomfa
Tulipán...2
Angyaltrombita
Hóvirág
Hortenzia
Szegfű

Petúnia
Árvácska
Kardvirág
Orgona virág
Pünkösdi rózsa
Mocsári hibiszkusz
Tulipán
Sugárarália
A gerbera
Kefefa
A hunyorka
A muskátli
A fokföldi ibolya
A primula virág
Leander
A páfrányokról
A botanika világából..2
A botanika világából..1
A rózsa kártevői
A rózsa ápolása és betegségei
Amit a rózsáról jó tudni
Gyógyító növények a kertben
Gyógyító szobanövények
Gyöngyvirágról
Mérgező növények a kertben
A krókusz
A virágokról..1

Szobanövények...tartalom

Szégyenlősvirág.
Csodaszem
Legényvirág
Fittonia
A muskátli sz.
Papagájvirág
Mikulásvirág
Bromélia

Viaszvirág
Vitorlavirág
Flamingóvirág
Szobaliliom
A fikusz
A szobanövények szap..2
A szobanövények szap..1
Mérgező szobanövények
Szobanövények.. tavasszal
Szobanövények..1

Szántóföldi növények

Fekete bodza
Levendula
Facelia

Orchideák

Az orchidea élettani b..
Orchideák videóban..
Az orchidea fajta ism..
Az orchidea ápolása
Az orchidea-
hasznos tan.
Az orchidea
átültetése-szap.
Az orchidea beteg
sége és kártevöje
Az orchideák..01

Humorzsák

Muzsikaszó..
Virágos idézetek..
Egy kis pihentető

Szerkesztőség

Magazinról

Alapítva: 2010.02.19.

Tegnapi látogatók: 506

Látogatók az előző hónapban: 8360

Látogatók a jelenlegi hónapban: 12466

Feliratkozottak: 216

Magazin helyezése: 34

                        SZERKESZTŐK

TÁRS  TULAJDONOS

PIROSLILIOM

TÁRS  SZERKESZTŐK

Fiona01

Védett növények

sallangvirág

Kert doktor

Vakond riasztás

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez