Látogatók..

Tájákoztatás

Felhőkép Hőtérkép

Virágok..tart.

Ázsiai boglárka
Nárciszok és Jácintok

Kaktuszok..1

Kaktuszok..2

Liliomok

Orchideák

Rózsák

A Bonsai története

Bonsai fák

Vers a vir.....Tart

A virágokról.2

A virágokról.1

Gyöngyvirág

Ibolya

Pitypang

Dália

A rózsa versben

Hóvirág

Dal a rózsákról

Pirosrózsa

Barátaink küldték..tart..

ETAMAMA..Küldte.

Jasi3672..küldte..3

Jasi3672..küldte..2

Jasi3672..küldte..1

Ilu56..küldte

Kijuma..küldte

953_aradi..küldte

ETAMAMA..küldte

VERICA..küldte

Szamárné..küldte

mry58..küldte

Ágica52..küldte

ANNI0506..küldte

Különleges növények.tart.

Ágyugolyófa
Galambfa
Rákvirág
Húsevő növ..2
Annona..2
Ausztrál cseresznye
Annónacserje

Harmatfűfélék..4
Harmatfűfélék..3
Harmatfűfélék..2
Harmatfűfélék..1
Bangó
Karambola
Mimoza pudica
Sivatagi rózsa
Ananászcseresznye
Rambután
Jabuticaba
Kikeleti bangita
Kereklevelű harmatfű
Gyógynövények..

Különleges vir...3

Különleges vir...2

Különleges vir...1

Ehető virágok

Mediterrán növ..

Különleges növ..

Húsevő növények

Virágos idézetek.tart..

Virágos idézetek..6

Virágos idézetek..5

Virágos idézetek..4

Virágos idézetek..3

Virágos idézetek..2

Virágos idézetek..1

Évelő növények.tart.

Aranyfa

Évelő növények..3

Évelő növények..2

Évelő növények..1

Egynyári növények.tart

Sóvirág
Begonia

Egynyári növények..2

Egynyári növények..1

Sziklakert.tart .

Sziklakert építés..1

Sziklakert építés..2

Sziklakert képekben

Különleges szobavir..tart.

Különleges szobavirágok..2

Különleges szobavirágok..1

 Aktuális..tart

BUÉK2016
Boldog karácsonyt
Buék2015
Karácsony2014
Emlékezés
Újévi kösz.
Újévi kösz.
Karácsonyi k.
Az Adventi 
koszorú..
Pünkösd
Farsang
Növényápolás télen
Virágaik téli tartása
Anyáknapi köszöntő
A szobanövények t.á.
Advent
Májusfa állítás
BUÉK
Bálint-nap
Busójárás
Vízkereszt
Karácsonyi ünnepek
Mikulásra várva
Mindenszentek....

Anyák napjára
A tavasz videóban
Nőnap
Húsvét ünnepe

Hírek a nagyvilágból..

Virágkarnevál

Krizantém tart.

A krizantém

A krizantém kártevői

A krizantém betegségei

A krizantém gondozása

                             Videók

Virágos videók..1

Egzotikus V.

Virágok M.

Orchideák

Rózsák

Ti kérdeztétek..

[fercsibercsi] kérd..
[v.ayame20].kérd.
[Julimami]..kérd.
[ETAMAMA].kérd.
[julimami].kérd.
[akac]..kérd.
[cili51]..kérd.
[Szende1]..kérd.

[Julimami]..kérd.
[ZSIKE2]..kérd.

Receptek

Receptek..4
Articsóka r.
Receptek..3
Receptek..2
Receptek..1

Trópusi gyümölcsök

Avokádó
Tamarilló

Sárkány-
gyümölcs
 
Passió-
gyümölcs
Kakaófa
Datolyaszilva
Jojoba
Makadámiadió
Kiwi
Szamócafa
Papaya
A banánfa
Citromfa
A fügefa

Közkívánatra

A kaktusz betegségei

Pozsgások

Agave
Pozsgások...2
Pozsgások...1

Cserjék

Homoktövis
Babérmeggy

Gyógynövények

Nemes májvirág
Citromfű
Borsmenta
Medvehagyma
A pipacs
A gyógyító ibolya
Boróka
Életbogyó
Articsóka
Áfonya

                                 Árvácska
       

Árvácska

(császárszakáll, császárvirág, Szt. Háromság-virágja vagy violája, háromszínü ibolya, isten szakálla), a kedvelt kerti háromszínü ibolyafaj, a franciák pensée-je, a németek Stiefmütterchen-je.
Eredetileg a mezeinken is vadon termő Viola tricolor L. kerti, nagyvirágú fajtájának tartották, de azután kiderült, hogy az Árvácska több hasonló faj (Viola lutea Huds., Viola Altaica Pall., Viola tricolor L. var. hortensis DC.) kerti változéka vagy fajvegyüléke.
A szebb alakokat a kertészek eleinte dugványokról szaporították, lassan-lassan sikerült magvat is érleltetniük, így azután a kertekben pompázik.

A -Dreifaltigkeitsblume-, valamint a -Herbe de la Trinité- név, melynek alapján a -Szt. Háromság violája- megszülemlett, hihetőleg szintén a virág három szinétől ered.
Ellenben a császárszakáll vagy istenszakálla név a virágnak kétoldalas (mint az arc is) szerkezetére vonatkozik.
Az árvácska, valamint az ibolyák virága rendesen ötszirmú, a szirmok gyakran bársonyszínt játszók. A felső pár szirom lilaszín, különböző színárnyéklattal, az oldalsó pár sárgásfehér, a páratlan alsó szirom sárga, de a két oldalsóval-együtt gyakrabban fekete-lila csíkokkal cifrázott, sőt az alsóbb mindenfelé elterjedt s a legnagyobb színváltozat-szirmok kékkel is lehetnek szegélyezve.
A színárnyéklat, valamint a színek terjedelme azonban nagyon változó s a kerti Árvácska sokszinűsége (polychromia) ezen alapszik.
Némelykor a lilaszín egész elsötétedik, csaknem az egész virág fekete lesz, az ilyenből az árván maradt gyermekek szoktak az elhalt szülőnek koszorút kötni. Az alsó szirom sarkantyuja halaványlila.  Van kétszinü fajtája is (var. bicolor Hoffm.).
A mezei, inkább fehérvirágú, faj szirma nem nagyobb a kehelynél, ennek változékonysága a Viola arvensis Murr. köré sorakozik. Mind ez, mind a Viola tricolor egynyári gyökerü, de az utóbbinak a magasabb vidéken többnyári testvérei is vannak s ezek a Viola saxatilis Schm. alakkörét alkotják.
Az apró csinos, jól kifejlődött virágú nagyon elevenszinü és élesen csíkolt Árvácska-t kolibra-Árvácska-nak nevezik.
Az Árvácska igen kedves műkertészeti virág, majd egész esztendőn át virít. A bokréták, kerti virágágyak és virágszőnyegek díszítésein kivül még orvosi növény is. Levelét (Freisamkraut, herba jaceoe) a gyermekek bőrének kiüklődései, különösen koszmó ellen használják.  Füve hashajtó és hánytató.

Árvácska fajok

Árvácska fajok (növ.), az árvácska testvérfajai. Közös sajátságuk más ibolyafajokkal szemben az, hogy a két oldalsó szirmuk a felső pár felé emelkedik s a szélével takarja; bibéje tányéralakú vagy gömbölyü, belül üres.
Virágtetőzte-száras, kéttengelyü ibolyák, minden virágjak szirmos és magvazó; gyümölcsük kopasz, háromszögletü.
Elvirágzás után meg nem változnak (Tricolores autorum veterum, Grammeionium Rchb., Mnemium Spach). Nevezetesebb fajai: a Viola Allaica Pall. hosszas lándsás szabdalt, hegyesfogú melléklevelekkel. Kopasz termetü kerti virág; az indás, háromszinü Viola declinata W. et Kit., Viola Dacica Borb. széles levelü fajtájával, hazánk keleti havasain, a Viola lutea Huds. a. Kis-Tátrán igen nagy sárga virágaival.
Ezeknek a melléklevele ujjasan szabdalt, majdnem egyenlő keskeny metszetekkel. Végre a Viola tricolor L. melléklevele félbe szárnyashasábu, tehát a tetőző metszete a többinél jóval szélesebb. Mindegyiknek még más nevezetesebb eltérései is vannak.

Háromszínű árvácska (Viola tricolor), az ibolyafélék családjába tartozó, szántókon, mezőkön, kertekben gyakori ibolyafaj, hosszúkás, pálhás levelekkel, sárgásfehér vagy háromszínű szirmokkal.

Ízük enyhén mentás; de elsősorban nem ezért, hanem díszessége, mutatós jellege miatt használják őket egyes hidegtálak, illetve gyümölcsételek díszítésére.

  

Az ibolyafélék családjába tartozik ez a nevében is kedves virág: árvácska (viola witrockiana).
Szinte minden színárnyalatban megtalálható kertjeinkben vagy balkonládáinkban, gyakori az utcai virágágyásokban, és szépen díszíti a temetők sírdombjait is.
Miért olyan népszerű?
Mert könnyen nevelhető, alacsony, bársonyos szirmú kétnyári virág, amelynek 1-2 cm-es virágú és 5-6 cm-es átmérőjű fajtái is ismertek.
Szereti a napfényt, jól tűri a szelet, közepes vízigényű.
Főleg csoportosan ültetve mutat szépen a kertben, de tehetjük virágládákba vagy cseréptálakba is.

   

A virágüzletben vásárolt tavaszi palántát már március-áprilisban bátran kiültethetjük, enyhébb fagyot is átvészel.
Ha rendszeresen öntözzük, egészen a nyár elejéig dúsan virágzik.
Az elnyílt virágszirmokat mindig csípjük le. Az elszáradt magházakból pedig gyűjtsünk magot, amit július-augusztusban elvethetünk egy palántanevelő helyre a kertben, és ősszel a kibújt növényeket - 10-15 cm-es sortávolságban, frissen ásott, gereblyézett földbe - a már végleges helyükre ültethetjük , miután első virágaikról megállapítottuk színüket --- ez az esztétikai csoportosításukhoz fontos. Rendszeresen öntözzük!
Ezek az egyedek az őszi fagyokig virágoznak, és átvészelik a telet is.(A talaj felszínét takarjuk be lombbal, amit március elején távolítsunk el, és a hónap közepén már ültethetjük is virágládákba a töveket.)
Igazán gazdagon azonban csak a következő év tavaszán virágzik.
A meleg napok beköszöntével felnyurgul, apró virágokat hoz. Ezért május végén, június elején szedjük ki a virágládából, ültessünk helyére valamilyen egynyári virágot.

Kártevői:
a palántadőlést (rothadást) és a levélfoltosodást okozó gombák, amelyek ellen gombaölő-szeres oldattal védekezhetünk. ( Beszerezhető a virág-és gazdaboltokban.)
Ritkábban gyökérgubacs-fonálférgek, levéltetvek és takácsatkák is megtámadhatják, ezek ellen szintén kaphatunk a szakboltokban permetezőszereket a szakemberek ajánlásával.
Általában azonban - ha csomagolt virágföldet vásárolunk - árvácskáink problémamentesen, egészségesen fejlődnek.

Felhasználásuk rendkívül változatos: ültethetők balkonládába, a terasz stílusától függően kőedénybe, kicsi vagy nagy cserépbe és természetesen, a kertbe is.

A napos vagy enyhén árnyékos helyet és a tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajt kedvelik. A szabad felületre csoportosan, foltszerűen ültessük őket. A sor- és tőtávolságot a fajta növekedési erélye határozza meg (egyméteres sorba 6-10 palánta kerülhet). A kisebb virágúak bokrosabb növekedésűek, a nagyobbak nyúlánkabb termetűek.

A rendkívül hálás növény fajtái megszaporodtak az utóbbi években, bőséges a kínálat belőlük a piacokon. Aki a nagyvirágú árvácskát szereti, kedvére válogathat a hibridek közül. Például a Roc fajtasorozat virágai 8-9 cm átmérőjűek, fehér, sárga, bordó vagy kék színűek, a szirmok csíkoltak vagy szemfoltosak. A Delta csoport huszonkilenc különböző, nagyvirágú fajtából áll, amelyek változatos színkombinációkban tündökölnek. A szemfoltok gyakran mind az öt szirmon megjelennek – még bájosabbá téve a virágot.

   

Az árvácska testvérfajai.

Közös sajátságuk más ibolyafajokkal szemben az, hogy a két oldalsó szirmuk a felső pár felé emelkedik s a szélével takarja; bibéje tányéralaku v. gömbölyü, belül üres. Virágtetőzte-száras, kéttengelyü ibolyák, minden virágjak szirmos és magvazó; gyümölcsük kopasz, háromszögletü. Elvirágzás után meg nem változnak (Tricolores autorum veterum, Grammeionium Rchb., Mnemium Spach). Nevezetesebb fajai: a Viola Allaica Pall. hosszas lándsás szabdalt, hegyesfogu melléklevelekkel. Kopasz termetü kerti virág; az indás, háromszinü V. declinata W. et Kit., V. Dacica Borb. széles levelü fajtájával, hazánk keleti havasain, a V. lutea Huds. a. Kis-Tátrán igen nagy sárga virágaival. Ezeknek a melléklevele ujjasan szabdalt, majdnem egyenlő keskeny metszetekkel. Végre a V. tricolor L. melléklevele félbe szárnyashasábu, tehát a tetőző metszete a többinél jóval szélesebb.

A mezei árvácska (Viola arvensis)

  

az ibolyafélék családjába tartozó, a vetésekben gyakori gyomnövényfaj.

Termőhelye
A dombvidékektől egészen az alhavasi övbe felhatol. Egyaránt megterem a kertekben, a szőlőkben, a szántókon, az utak mentén. Leginkább a kötött, mérsékelten száraz, sok ásványi tápanyagot és kevés humusz tartalmazó, nem savanyú vályog- és agyagtalajokon érzi jól magát.

Jellemzői
Alsó szárlevelei nyelesek, elliptikusak, a csúcsuk sokszor lekerekített, széleik durván fogasak vagy csipkések. A felső szárlevelek keskeny elliptikusak vagy lándzsásak, ugyancsak fogazottak. Nagy pálhalevelei gyakran szárnyasan osztottak.

Virágai zigomorfok. Az öt, többnyire világoszöld csészelevél szabad, függelékkel együtt 6–12 mm hosszú. Az öt szabad sziromlevélből a felső kettő színe a fehértől a kékesig, az alsó a fehértől a sárgásig változhat. A legalsón kiszélesedő, sárga folt és egy legfeljebb 16 mm-es sarkantyú is van. Az öt porzólevél porzószála rövid, az alapján megvastagszik, a két alsón egy-egy bunkó alakú nyúlvánnyal. A felső állású magház három termőlevélből fejlődhet. A virágok egyesével állnak vagy másodmagukkal a levelek hónaljában erednek.

Termése három kopáccsal felpattanó toktermés.

A háromszínű árvácska avagy vadárvácska (Viola tricolor)

  

Az ibolyafélék családjába sorolt ibolya (Viola) nemzetségbe tartozik. Népies nevei: árvácska, császárszakáll, papszakáll, császárvirág, macskaszem stb. Háromszínű virága miatt szentháromságfűnek is nevezik.

Származása, élőhelye
Egész Európában (hazánkban főleg a sík- és dombvidékeken) termő gyógynövény. Ugarokon, parlagokon, mezőkön, erdővágásokban találhatjuk.

Jellemzői
Egyéves vagy évelő, lágyszárú növény. Kevéssé elágazó szára 30–40 cm magasra nő meg. Levelei lándzsa alakúak vagy tojásdadok. Virágjának szirmai sárgák, feketék, kékek vagy ibolyaszínűek.

Április-májustól többnyire augusztusig, ritkán októberig virágzik; ez idő alatt a növény föld feletti része a gyógyászatban használható drogokat tartalmaz. Toktermésében sárga színű, körte alakú magvak fejlődnek.

Hatóanyagai
Flavonoidokat (violaxantin= rutin, violantin, szkoparin, vitexin, szaponaretin, orientin), triterpénvázas szaponint, antociánglikozidát, szalicilsav metilésztereket, nyálkát, cseranyagot, karotinoidát, ásványi sókat tartalmaz.

Felhasználása
Betakarítás után árnyékban szárítják, majd forrázással nyerik ki belőle a drogot. 6 kg nyers árvácskából 1 kg szárítmány készíthető. A forrázat értisztító, enyhe vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és nyálkaoldó hatású. Külsőleg bedörzsölve vagy borogatásként az ekcéma kezelésére használják. Több teakeverék alkotóeleme (elsősorban reuma és köszvény ellen); a növény és teájának fogyasztása is veszélytelen.

Íze enyhén mentás, de elsősorban nem ezért, hanem dekorativitása miatt időnként gyümölcsételekhez használják.

Magasságuk,

Óriásvirágú árvácska:

Colossus - 9-10 cm-es virág, kiváló hőtűrő, meleg éghajlaton is nagy virágok és kompakt, nyúlásra nem hajlamos bokor, elsősorban őszi értékesítésre, széles színválaszték.
Nagyvirágú árvácska:

Delta - 6-7,5 cm-es virág, őszi és tavaszi értékesítésre is kiváló, a legegyöntetűbb sorozat, korai, jól bokrosodik, nyúlásra nem hajlamos.
Kisvirágú, csüngő árvácska:

Endurio - egyedi habitusú, csüngő, nagyon dús bokor, függőkosaras termesztésre is alkalmas, kiváló fagytűrő.
Kisvirágú, klasszikus árvácska: Deltini, Rocky - Jól programozható, jól bokrosodik, 9 cm-es termesztésre ideális, széles színválaszték.

  

Futó árvácska

  

Sarkantyús árvácska

  

  

Forrás:Dr Komiszár Lajos

(ezermester.hu)

Tájékoztató

Tisztelt látogatók...Jelenleg egyes cikkek csak MOZILLA FIREFOX böngészővel látható teljes egészében...Ezért szíves elnézésüket kérjük...Szerkesztőség

                      ÜDVÖZLŐ...DOBOZ..

Üdvözlünk a MAGAZINBAN.

Érezd magad jól...

Ha tetszett...

írj az üzifalra,

és ha úgy érzed...

iratkozz fel..

KÖSZÖNJÜK


Saját videók


Saját videóim elérhetőek ....
http://www.youtube.com/user/tengerszem1?feature=mhee

Véleményed a magazinról.

Tetszett-e amit láttál, vagy olvastál?

  •  
    0%
  •  
    100%
  •  
    0%
Szavazás állása

ZENEDOBOZ

Üzenőfal

            KÖSZÖNET

A Virágokról...tartalom

Anyósnyelv
Vizipálma
Kamelia
Alpesi erika
Tőlcsérjázmin
Kócsagvirág
Vaniliavirág
Szépcsalán
Rákvirág
Selyemályva
Szerelemvirág
Tulipánfa
Liliomfa
Tulipán...2
Angyaltrombita
Hóvirág
Hortenzia
Szegfű

Petúnia
Árvácska
Kardvirág
Orgona virág
Pünkösdi rózsa
Mocsári hibiszkusz
Tulipán
Sugárarália
A gerbera
Kefefa
A hunyorka
A muskátli
A fokföldi ibolya
A primula virág
Leander
A páfrányokról
A botanika világából..2
A botanika világából..1
A rózsa kártevői
A rózsa ápolása és betegségei
Amit a rózsáról jó tudni
Gyógyító növények a kertben
Gyógyító szobanövények
Gyöngyvirágról
Mérgező növények a kertben
A krókusz
A virágokról..1

Szobanövények...tartalom

Szégyenlősvirág.
Csodaszem
Legényvirág
Fittonia
A muskátli sz.
Papagájvirág
Mikulásvirág
Bromélia

Viaszvirág
Vitorlavirág
Flamingóvirág
Szobaliliom
A fikusz
A szobanövények szap..2
A szobanövények szap..1
Mérgező szobanövények
Szobanövények.. tavasszal
Szobanövények..1

Szántóföldi növények

Fekete bodza
Levendula
Facelia

Orchideák

Az orchidea élettani b..
Orchideák videóban..
Az orchidea fajta ism..
Az orchidea ápolása
Az orchidea-
hasznos tan.
Az orchidea
átültetése-szap.
Az orchidea beteg
sége és kártevöje
Az orchideák..01

Humorzsák

Muzsikaszó..
Virágos idézetek..
Egy kis pihentető

Szerkesztőség

Magazinról

Alapítva: 2010.02.19.

Tegnapi látogatók: 506

Látogatók az előző hónapban: 8360

Látogatók a jelenlegi hónapban: 12466

Feliratkozottak: 216

Magazin helyezése: 34

                        SZERKESZTŐK

TÁRS  TULAJDONOS

PIROSLILIOM

TÁRS  SZERKESZTŐK

Fiona01

Védett növények

sallangvirág

Kert doktor

Vakond riasztás

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez