Látogatók..

Tájákoztatás

Felhőkép Hőtérkép

Virágok..tart.

Ázsiai boglárka
Nárciszok és Jácintok

Kaktuszok..1

Kaktuszok..2

Liliomok

Orchideák

Rózsák

A Bonsai története

Bonsai fák

Vers a vir.....Tart

A virágokról.2

A virágokról.1

Gyöngyvirág

Ibolya

Pitypang

Dália

A rózsa versben

Hóvirág

Dal a rózsákról

Pirosrózsa

Barátaink küldték..tart..

ETAMAMA..Küldte.

Jasi3672..küldte..3

Jasi3672..küldte..2

Jasi3672..küldte..1

Ilu56..küldte

Kijuma..küldte

953_aradi..küldte

ETAMAMA..küldte

VERICA..küldte

Szamárné..küldte

mry58..küldte

Ágica52..küldte

ANNI0506..küldte

Különleges növények.tart.

Ágyugolyófa
Galambfa
Rákvirág
Húsevő növ..2
Annona..2
Ausztrál cseresznye
Annónacserje

Harmatfűfélék..4
Harmatfűfélék..3
Harmatfűfélék..2
Harmatfűfélék..1
Bangó
Karambola
Mimoza pudica
Sivatagi rózsa
Ananászcseresznye
Rambután
Jabuticaba
Kikeleti bangita
Kereklevelű harmatfű
Gyógynövények..

Különleges vir...3

Különleges vir...2

Különleges vir...1

Ehető virágok

Mediterrán növ..

Különleges növ..

Húsevő növények

Virágos idézetek.tart..

Virágos idézetek..6

Virágos idézetek..5

Virágos idézetek..4

Virágos idézetek..3

Virágos idézetek..2

Virágos idézetek..1

Évelő növények.tart.

Aranyfa

Évelő növények..3

Évelő növények..2

Évelő növények..1

Egynyári növények.tart

Sóvirág
Begonia

Egynyári növények..2

Egynyári növények..1

Sziklakert.tart .

Sziklakert építés..1

Sziklakert építés..2

Sziklakert képekben

Különleges szobavir..tart.

Különleges szobavirágok..2

Különleges szobavirágok..1

 Aktuális..tart

BUÉK2016
Boldog karácsonyt
Buék2015
Karácsony2014
Emlékezés
Újévi kösz.
Újévi kösz.
Karácsonyi k.
Az Adventi 
koszorú..
Pünkösd
Farsang
Növényápolás télen
Virágaik téli tartása
Anyáknapi köszöntő
A szobanövények t.á.
Advent
Májusfa állítás
BUÉK
Bálint-nap
Busójárás
Vízkereszt
Karácsonyi ünnepek
Mikulásra várva
Mindenszentek....

Anyák napjára
A tavasz videóban
Nőnap
Húsvét ünnepe

Hírek a nagyvilágból..

Virágkarnevál

Krizantém tart.

A krizantém

A krizantém kártevői

A krizantém betegségei

A krizantém gondozása

                             Videók

Virágos videók..1

Egzotikus V.

Virágok M.

Orchideák

Rózsák

Ti kérdeztétek..

[fercsibercsi] kérd..
[v.ayame20].kérd.
[Julimami]..kérd.
[ETAMAMA].kérd.
[julimami].kérd.
[akac]..kérd.
[cili51]..kérd.
[Szende1]..kérd.

[Julimami]..kérd.
[ZSIKE2]..kérd.

Receptek

Receptek..4
Articsóka r.
Receptek..3
Receptek..2
Receptek..1

Trópusi gyümölcsök

Avokádó
Tamarilló

Sárkány-
gyümölcs
 
Passió-
gyümölcs
Kakaófa
Datolyaszilva
Jojoba
Makadámiadió
Kiwi
Szamócafa
Papaya
A banánfa
Citromfa
A fügefa

Közkívánatra

A kaktusz betegségei

Pozsgások

Agave
Pozsgások...2
Pozsgások...1

Cserjék

Homoktövis
Babérmeggy

Gyógynövények

Nemes májvirág
Citromfű
Borsmenta
Medvehagyma
A pipacs
A gyógyító ibolya
Boróka
Életbogyó
Articsóka
Áfonya

                        A krizantém gondozása           
     

Gondozás

Talaj előkészítés az őszi ásással kezdődik. Trágya közvetlen beásása nem ajánlott, mert alapos munkával sem lehet a egyelően és csomó mentesen bedolgozni. Később gyökérpusztuláshoz vezethet. A trágyát kiültetés után 2-3hétel ajánlott kijuttatni. Egyenletesen a növény közé. Locsoláskor bemosódik a tápagyag és a talaj sem tud gyorsan kiszáradni.

Talajfertőtlenítés legeredményesebb módja a gőzölés. Költséges beruházást kis kertészetekben nem térül meg . A fertőtlenítés történhet vegyi anyagokkal is a használati utasítások maradéktalan betartásával. Kiültetés előtt célszerű csírázási próbát végezni. Üvegekbe talajmintát kell tenni több helyről. Saláta magot kell belevetni és lezárni. Ha jó csírázik akkor lehet telepíteni.

Dugvány mennyiség megállapítása fontos szempont. Elkel dönteni, hogy egy tőről egy vagy két esetleg három szálvirág legyen. Egy virágúnál 15x15cm vagy 20x20cm két virágúnál 25x25cm vagy 25x30cm három virágúnál 30x35cm az ültetési távolság. Az utak szélessége ne legyen 60cm-né kisebb. Az ágyások 130cm-né ne legyenek nagyobbak. A fólia oldalához úgy kell tervezni, hogy a virág ne érjen a palásthoz.Dugványok beszerzése nehéz feladat. Csak megbízható helyről szabad megrendelni.  Ezelőtt 10-15-éve mikor csak hazai cégek forgalmaztak nem volt annyi krizantém betegség ennek köszönhetőn külön szak águk van. Ha lehetőség van ragaszkodni kell a személyes átvételhez ahol még tanácsokkal is ellátják a vevőket. Postai szállításnál már volt probléma.

Dugványok kiültetése előtt pontosan mérni a helyet és porhanyóssá munkálni a talajt. Tányér formájú fészket ajánlatos készíteni. Lyuggatókat alkalmazni nem ajánlatos mert tömöríti lyuk oldalát. A gyökérzetet 2-3cm laza földel takarjuk. A tövit nem lehet megnyomni Ezzel is csak tömörebb lesz. Nem baj az ha ferde kifog egyenesedni. A krizantém gyökere a laza talajt kedveli. Mindig csak annyi dugványt lehet előkészíteni amit 15-20perc alatt felhasználódik. A Többit hűvösön kell tartani. Egy szakasz után öntözni kel de nem árasztani. Erős napsütésbe nem lehet telepíteni.

Visszatörés

Ahhoz, hogy egy tőről több virág legyen Vissza kel törni a telepítés első két hetében. A hajtás csúcsáról kb 1cm. Amennyiben a telepítés eltolódott, lehet a együtt is végezni. Olló vagy késs használata esetén 15-20db növény után kikel cserélni. egy százalékos formalinba bekel áztatni. Célszerű több vágóeszközt előkészíteni. Áztatás nélkül könnyen meglehet fertőzni a többi növény. Mély visszatörés esetén a növés lelassul

Hajtás választás

Visszatörés után több oldalhajtás jelenik meg. Meghagyva a legerőteljesebbeket a virág számát figyelembe véve a többit tőből kikel törni. Két három hét után.
Oldalhajtások és oldalbimbók eltávolítása A krizantém levél töveiben oldalhajtás jelenik meg. Folyamatosan elkel távolítani. A bimbó megjelenésekor oldalbimbók jelenek meg a főbimbó mellet. Eltávolításkor ügyelni kel a főbimbó épségére. Ha a főbimbó megsértődik az oldalbimbót kell meghagyni.

Fényigény

A fény szabályozásával hétre pontosan irányítható a nyílás. A krizantém rövid nappalos növény. Nyári borús napokban világítással meglehet akadályozni a korai bimbózást. Árnyékolással a nyári melegtől kel védeni. Legalkalmasabb a rechelháló. Fekete fóliával tilos az árnyékolás!

Vízigény

Egy jó ismerőst idézve "A krizantém vízigényes, de nem vízinövény." Öntözés időzíteni úgy kel időzíteni, hogy estére a levelek ne legyenek vizesek. túlöntözött és a száraz talaj egyaránt káros. Túlöntözésnél zöld algás képződmény jelenik meg. Az öntözést abbakel hagyni . A talajt felkel lazítani. A növény meg nyúlik levelei elszínesednek betegségekre fogékony lesz. A vízhiánytól a növényi szövetek roncsolódnak növekedés lelassúl a virág selejtes lesz. Hálózati a fertőtlenítő szerek miatt nem alkalmas. Langyos víz az ideális. Reggeli öntözés után a tartály vagy hordó feltöltésével megoldható. Homokos talajon kevesebb vízzel de többször kell locsolni.

Hőigény

Szabályzása fűtéssel fagyveszélyig nem kell ügyelni, ha a virágnyílás megfelelő ütemű. Lehűlés beálltakor +3fok alá ne csökkenjen a hőmérséklet. Az állomány hűtését árnyékolással és hidegvíz kijuttatással végzik. Különösen telepítés utáni napokban.

Levegőigény

Rövid fólia házakban elég az ajtókon szellőztetni. Hosszabb növény házakban berendezések biztosítják a légcserét. Eredményesebb a levegőztetés, ha az alsó levélzetet 20-30cm fokozatosan eltávolítjuk. Szellőztetni akkor is kell, ha a virágzás üteme nem megfelelő és fűteni kell. Elhanyagolása esetén a botrytis /szürke rohadás/ alakul ki ez akár az egész állomány is elpusztítja. Nem megfelelő szellőzés esetén nevelt krizantém virágai puhák és torzak lesznek. A virágszirmai leesnek.

Tápanyagigény

Legalkalmasabb a szervestrágya. Érett marhatrágya egész évben biztosítja a szükséges adagot. Kijuttatni akkor kel, ha a növény kb30-cm. A sorok közé egyenletesen terítve 5-cm vastagon. Locsoláskor fokozatosan bemosódik és a talaj nehezebben szárad ki. Műtrágyát a növény korához igazítva. Első időszakban a gyökérzet erősítésére foszforban gazdag szerrel kb 4-5 hétig. Később a nitrogén légyen túlsúlyban. A növényszerkezet megerősítésére augusztus közepéig. égül a kálim legyen túlsúlyba. A virág minőségét nagyban befolyásolja. Olyan szereket kell használni ami vízben könnyen oldódik és tartalmaz ásványi anyagokat is. Könnyen beszerezhető egy termékcsoporton a három keverék. A dózis gyengébb legyen a termékajánlatától. Négy naponta elég tápoldatos vízzel locsolni. Három napi tiszta vizes locsoláskor a szer bemosódik. Túl gazdag adagolást kerülni kell, mert a növény megnyúlik betegségekre hajlamos lesz. Pár év  alatt a talaj tönkremegy.

Dugvány gyökereztetés


A dugványokat az esetleges vírus- vagy viroidátvitel megelőzésére úgy törjük, hogy kezünk a törési csonkhoz ne érjen hozzá.
A gyökeresztető hormonkezelés talkummal hígított, kis hatóanyag-koncentrációjú porhormonnal történjék, mivel a nagy hormon koncentrációk (különösen a naftil-ecetsav esetében) rendellenes kalluszképződést vagy szárrepedést indukálhatnak, amely azután a sebfertőző gombák megtelepedését elősegíti.
Ha az anyanövények egészségesek, a gyökeresztető közeg pedig kórokozótól mentes volt, a gyökeresztetés 2-3 hete alatt nem szükséges a növényvédelmi kezelés, mivel új megbetegedések csak ritkán fordulnak elő, s a kezelések eredményessége amúgy ís csekély lenne az állandó párásítás miatt. Ritkán botritiszes rothadás előfordulhat, ilyenkor a beteg növények eltávolítása után benomil hatóanyagú készítménnyel végezhetünk beöntözést.
Gyakran a gyökeresztető közeg tőzegkomponenséből származó, barna gombabevonat figyelhető meg a közeg felszínén, amely esetenként még a dugvány számára is ˝felkúszik˝. E gomba ártalmatlan, védekezésre nincs szükség.
A meggyökeresedett dugványokra nagy veszélyt jelent a csomagolás, hűtőtárolás, szállítás nem megfelelő módja. Mivel a telepítéseknek még mindig leggyakoribb ideje május, június, a meleg következtében a nejlonzacskókban szállított dugványok hamar befülledhetnek, a hűtőtároláskor pedig a páralecsapódás miatt gyorsan rothadás indulhat meg, amelyet leggyakrabban a Botrytis cinerea, ritkábban a Rhizoctonia solani idézi elő. Viszonylag gyakori az is, hogy a nagy melegben történő szállítás nyomán a gyökérvégek elhalnak, s a kiültetés után nehezen indul el a növény fejlődése, a lankadt levelek pedig a perzselő hatásokra sokkal érzékenyebbek. Az ilyen jellegű kedvezőtlen jelenségeket csak a technológia helyes megválasztásával és megtartásával előzhetjük meg, kémiai védekezés nem képes ellensúlyozni e hatásokat. Ügyelni kell a túlmelegedés elkerülésére mind a felszedéskor, mint a szállításkor. A fokozatos hűtést maximum 4 napos hűtőtárolás kövesse.

Forrás: Wikipédia

 

Hozzászólások

Tájékoztató

Tisztelt látogatók...Jelenleg egyes cikkek csak MOZILLA FIREFOX böngészővel látható teljes egészében...Ezért szíves elnézésüket kérjük...Szerkesztőség

                      ÜDVÖZLŐ...DOBOZ..

Üdvözlünk a MAGAZINBAN.

Érezd magad jól...

Ha tetszett...

írj az üzifalra,

és ha úgy érzed...

iratkozz fel..

KÖSZÖNJÜK


Saját videók


Saját videóim elérhetőek ....
http://www.youtube.com/user/tengerszem1?feature=mhee

Véleményed a magazinról.

Tetszett-e amit láttál, vagy olvastál?

  •  
    0%
  •  
    100%
  •  
    0%
Szavazás állása

ZENEDOBOZ

Üzenőfal

            KÖSZÖNET

A Virágokról...tartalom

Anyósnyelv
Vizipálma
Kamelia
Alpesi erika
Tőlcsérjázmin
Kócsagvirág
Vaniliavirág
Szépcsalán
Rákvirág
Selyemályva
Szerelemvirág
Tulipánfa
Liliomfa
Tulipán...2
Angyaltrombita
Hóvirág
Hortenzia
Szegfű

Petúnia
Árvácska
Kardvirág
Orgona virág
Pünkösdi rózsa
Mocsári hibiszkusz
Tulipán
Sugárarália
A gerbera
Kefefa
A hunyorka
A muskátli
A fokföldi ibolya
A primula virág
Leander
A páfrányokról
A botanika világából..2
A botanika világából..1
A rózsa kártevői
A rózsa ápolása és betegségei
Amit a rózsáról jó tudni
Gyógyító növények a kertben
Gyógyító szobanövények
Gyöngyvirágról
Mérgező növények a kertben
A krókusz
A virágokról..1

Szobanövények...tartalom

Szégyenlősvirág.
Csodaszem
Legényvirág
Fittonia
A muskátli sz.
Papagájvirág
Mikulásvirág
Bromélia

Viaszvirág
Vitorlavirág
Flamingóvirág
Szobaliliom
A fikusz
A szobanövények szap..2
A szobanövények szap..1
Mérgező szobanövények
Szobanövények.. tavasszal
Szobanövények..1

Szántóföldi növények

Fekete bodza
Levendula
Facelia

Orchideák

Az orchidea élettani b..
Orchideák videóban..
Az orchidea fajta ism..
Az orchidea ápolása
Az orchidea-
hasznos tan.
Az orchidea
átültetése-szap.
Az orchidea beteg
sége és kártevöje
Az orchideák..01

Humorzsák

Muzsikaszó..
Virágos idézetek..
Egy kis pihentető

Szerkesztőség

Magazinról

Alapítva: 2010.02.19.

Tegnapi látogatók: 393

Látogatók az előző hónapban: 13669

Látogatók a jelenlegi hónapban: 10463

Feliratkozottak: 217

Magazin helyezése: 39

                        SZERKESZTŐK

TÁRS  TULAJDONOS

PIROSLILIOM

TÁRS  SZERKESZTŐK

Fiona01

Védett növények

sallangvirág

Kert doktor

Vakond riasztás

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez