Nyuszi sérülések
A házikedvencként tartott nyuszit is érhetik balesetek:lábficam, fogsérülések, talpfekély. Legyünk figyelmesek és óvjuk nyuszinkat a sérülésektől!
A házikedvencünk látszólag biztonságban  vannak valójában azonban ezer veszély leselkedik rájuk. De ha figyelmesek vagyunk, akkor sok sérülést mi is ki tudunk küszöbölni.

Köröm és láb

A nyulak érzékeny testrésze a lába. Sérüléseik egy része abból adódik, hogy a körmök túlnőnek, melyek egyébként is akadályozzák kedvencünket a mozgásban, és akár a ketrec apró hézagjaiban vagy a lakás padlójának repedéseibe beakadva a köröm letőrhet, rosszabb esetben beszakadhat.    A sérülés fájdalommal és vérzéssel járhat, és egyben bemeneti kapu a környezetben élő baktériumok számára. Sok esetben nem is vesszük észre magát a sérülést, csak arra leszünk figyelmesek, hogy sántit a nyuszi. Ezek a baleseteket megelőzhetjük, ha a nyulunk körmeit rendszeressen vágjuk vagy vágatjuk állatorvosunkkal.Talpfekély és lábficam

Gyakran találkozhatunk a talpfekély problémával. A talpfekélyt egyes baktériumok álltal előidézett gennyes bőrgyulladással kezdődik, későbbiekben különböző terjedelmü és mélységű elhalás alakul ki a láb szöveteiben. Kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Ilyen például a nyuszi súlya. Az elhizott nyusziknál gyakrabban jelentkezik, hisz nagyobb súlya terheli a talppárnákat. Sima felületen tartott nyusziknál  ritkábban jelentkezik, mint a durva padozaton tartottaknál. Az alom rendszeres takaritásával megelőzhetjük a kórokozók túlzott mértékű elszaporodását. Gyakran lehet még találkozni lábtöréssel és ficammal. Ezek okai lehetnek a padló sérülése, magasból való leugrálás vagy a szűk résekbe való beszorulása.A gyógyulási idő hosszadalmas, és nem mindig teljes. Ha nincs időben elvive az orvoshoz akkor begyulladhatnak, el tályogosodhatnak és rosszabb esetben a baktériumok vérfertőzést okozva a nyúl elhullásához vezethet.Fogsérülések

A nyulak viselkedészavara a ketrec rágása, ilyenkor könnyen kialakulhat szájgyulladás, iletve a fogak letörése. Súlyosabb esetben a foggyökér betályogosodhat, amellyel a nyuszi képtelen enni.Ennek az oka lehet az unalom, a nem megfelelő rágófelület biztositása vagy a túlzott nemi aktivitás. Ezeket ki lehet küszöbölni ha a kedvencünkkel rendszeressen foglalkozunk, elegendő mennyiségű szénát vagy rágófát biztositunk a számára. A túlzott nemi aktivitást vagy egy pár beszerzésével vagy ivartalanitással oldhatjuk meg.De ez utobbi a nyulaknál veszélyesebb mint a macskáknál vagy a kutyáknál.

Szerkesztőség

Magazinról

Alapítva: 2008.08.03.

Tegnapi látogatók: 29

Látogatók az előző hónapban: 1049

Látogatók a jelenlegi hónapban: 1043

Feliratkozottak: 130

Magazin helyezése: 308

Üzenőfal

BanneremMake your own Myspace Crazy Text at myspacemusicvideo.com

lepkék


 Dizájn

Free Myspace Styles

görgetös

görgetös

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez