Vesszőfonás

fák, bokrok fiatal ágainak sövénnyé vagy használati tárgyakká történő földolgozása. Anyaga fűz-, nyír- vagy mogyoróvessző. A vesszőfonás technikáját a magyarság valószínűleg jóval a honfoglalás előtt ismerte. A durvább munkájú, hámozatlan vesszőt használó kaskötést a folyók, vizes területek és erdők közelében élő falusi lakosság házi munkaként végzi. A hámozott vesszővel dolgozó, finomabb kivitelre törekvő kosárfonás háziipari és kisipari ágazat. Gyakran a vakok kenyéradó foglalkozása. Sövénykerítés, sövényfal, pásztorcserény, kaputábla, lésza, szekéroldal, szekérkas, szögletes gabonáskas, kukoricás kas stb. készül kaskötéssel. Nagyobb szakértelmet kíván a kerekded alakú kéménykürtő, tyúkborító, szárítókas, fáskas, halkas, tapogató, méhkas, szakajtókosár stb. megfonása. Vékonyabb, hámozott, gyakran hasított vesszőből készítik a különféle alakú, nagyságú és rendeltetésű kézi kosarakat, valamint a fonott bútort. A kerek tárgyaknak előbb a fenekét kötik meg, ebbe tűzdelik a bordákat, a formát és a szerkezetet biztosító vastagabb vesszőket és a felső perem felé haladva végzik el a fonást. A vesszőfonáshoz a munka rögzítését szolgáló egyszerű állvány szükséges. A szekérkas készítésénél pl. alacsony lócaformájú lyukasfát, a kosárkötéshez kétlábú kutyafát használnak. A vesszőfonás általánosan használt szerszámai a különböző nagyságú kések, a kb. 40 cm hosszú, elkeskenyedő kaskötővas és a feleakkora hegyesebb szurkáló, amelyekkel a vesszők bujtatását végzik. – Irod. Sajóvölgyi G. Péter: A dorogmai vesszőmunka ipar (Ethn., 1895); Végh József: A kaskötés Békésben (Népr. Ért., 1939); Csalog Zsolt: A magyar népi fonástechnikák típusai (Ethn., 1962); Csalog Zsolt: A kosárfonás ún. spiráltechnikája a magyar nyelvterületen (Népr. Ért., 1963)

Vesszőből font tyúkól (Vízvár, Somogy m.)

Vesszőből font tyúkól (Vízvár, Somogy m.)

Vesszőből font kerítés (Adorján, v. Bács-Bodrog m., 1972)

Vesszőből font kerítés (Adorján, v. Bács-Bodrog m., 1972)

Vesszőből font galambkosár (Vágsellye, v. Nyitra m.)

Vesszőből font galambkosár (Vágsellye, v. Nyitra m.)

Vesszőfonás: 1. krumpliszedő kosár, 2. porciós kosár (Átány, Heves m., 1950-es évek)

Vesszőfonás: 1. krumpliszedő kosár, 2. porciós kosár (Átány, Heves m., 1950-es évek)

Kosárfonás (Kopács, v. Baranya m.)

Kosárfonás (Kopács, v. Baranya m.)

Üzenőfal

 • Zsizel (L/58)

  Gratulálok! Nagyon szépen rendezett, kivállóan használható magazin. Ajánlom vizsgára készűlőknek, vagy csupán a Népművészet iránt érdeklődőknek. Egy problémám van, a nemezelés oldalon a képek nem láthatók.

  jan. 09 12:33
 • mahorvyy (L/40)

  Szia! Végre találtam egy jó nemezelős oldalt, de a képek nem láthatók. Tudnál segiteni? Előre is köszönöm, szép napot. Szia.

  2016. máj. 09 20:19
 • Wilriell (L/28)

  Szia! Jó a magazin.

  2007. júl. 01 23:01
 • Már nem tag 

  Szia! Köszönöm! Elkezdtem olvasgatni a Tied, bár még nem jutottam sokáig, mert közben zaklat a nép... Estefelé visszatérek, akkor talán már nem fog lekötni annyira az érettségire való készülés ^^ És ha nem bánod, feltettelek a 'rokon magazinok'-részlegbe ^^ (egyelőre csak linkelve) Szép napot!!

  2007. jún. 17 13:21
 • Már nem tag 

  Nagyon jó magazin.Gratulálok!

  2007. máj. 24 21:18

Magazinról

Alapítva: 2007.01.14.

Tegnapi látogatók: 21

Látogatók az előző hónapban: 462

Látogatók a jelenlegi hónapban: 297

Feliratkozottak: 7

Magazin helyezése: 646

Szerkesztőség

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez