granatalma

Ajándék küldése

<< >>

Profil megdobás

<< >>
granatalma profilja
offline

granatalma (F/67)

Csatlakozott:2009.11.19.
Utolsó belépés:2017.04.30.

Ezt kell tudnod rólam

Itt lakom: Budapest

Kedvenc kajáim

A képek történeti háttere 1.rész

Ahhoz, hogy kedves Látogató, megértsd galériám képeit, ismerned kell a déltengeri Világ lelkét és persze Gauguinét. Gauguin (1848-1903) Montezuma inka király távoli leszármazottja, gazdag pénzemberként 25 éves korában kezd érdeklődni az impresszionisták iránt és "vasárnapi festő"ként fest. A tőzsde összeomlása után 1883-ban ördögi-isteni sarkantyúzásra már csak a festészetnek él. Otthagyja családját és nyomorogva Párizsban, Bretagne-ban, Dél-Franciaországban, Martinique szigetén fest néhány barátjával.

Képein a korábban csodált impresszionisták könnyű, levegős perspektívája kárpitszerűvé, kétdimenzióssá válik. A dekoratív képek éles körvonalúak széles, tiszta színfoltokkal, szimbolista ihletettséggel. A szimbolista irodalmárok, Malarme, Mirbau, Verlain, vezérüknek fogadják. A stilus a szintetista nevet kapja. Gauguin 43 éves korában Polinéziába hajózik, hogy művészetének gyenge hajtásából vad, buja, egzotikus illatú pompás virág nyílhasson. Tahitin, (Párizsban), Marquesas szigetén mintegy 200 déltengeri témájú olajképet fest, aquarelleket, szobrokat, grafikákat csinál. Hosszú betegségben 53 éves korában hal meg elhagyatva, de már "híresen".

Polinézia szigetvilága a déli féltekén Délamerika és Ausztrália között terül el velünk éppen "szemben", a Föld másik oldalán 20 ezer km-re, az Egyenlítő és a Baktérítő között. Ezért rövid a hajnal és az alkony, a fények élesek, árnyéktalanok. 1766-ban Bougainville, majd 1769-ben Cook kapitányok hajói kötnek ki. A kapitányok igazi Paradicsomnak írják le a csodás szigeteket és a szép, barátságos szigetlakók életét. 1797-ben angol protestáns, majd 1836-ban francia katolikus hittérítők jelennek meg. A tevékenységük nyomán kialakuló zavaros viszonyokat a franciák arra használják fel, hogy ágyúikkal protektorátusuk alá vonják  a szigeteket. www.kepguru.hu/hatterkepek/francia-polinezia

A maorik akár inka leszármazottak is lehetnek. Társadalmuk jól szervezett királyság, bár az írást nem ismerik. A görögökhöz hasonlóan sok istent tisztelnek. Az uralkodót és a kiváltságosok rendjét, az Areoikat Oro istentől és Vairaumati földi szépségtől származtatják. Mitológiájukat, történetüket kötött szövegű versek, dalok, mesék formájában adják át egymásnak a nemzedékek. Az Areoik tudós pap-katonák, élet-halál urai, ők magyarázzák a szövegek már feledésbe merült értelmét. Az inkákhoz hasonlóan templomaikat, hol véres áldozatokat mutatnak be isteneiknek, hatalmas kövekből építik fel és bálványokkal veszik körül. Hitvilágukban a Szellemet a Férfi-isten, Tefau, a Föld-isten személyesíti meg. Az Anyagot, a Változást, a Megújhodást, Hina, a Hold-istennő.

Tudják, hogy az emberáldozatok, az emberevés, vagyis a korlátozó természet és a népesség növekedése közötti egyensúly megtartása ellenére a szigetekről ki fognak "pusztulni".

A szigeteken a nők és a férfiak hasonlatoabbak egymáshoz, mint a "civilizált" Európában. A férfiak lágyabb alkatúak, a nők viszont részesei a mindennapi élet tevékenységeinek, így erőteljesebbek, izmosabbak. Az éghajlat, a természet terített asztala kényelmes életmódot alakított ki. Életük a zene, a tánc, a gátlások nélküli szerelem. Túlnépesedés veszélye esetén csak elsőszülött gyermeküket tartották meg.

A hódító fehéreket barátsággal, virággal, asszonyaik átengedésével fogadták. A réz csecsebecsékért, rumért, az európai "erkölcsiségért" szabadságukkal, egészségükkel, társadalmuk, kultúrájuk teljes szétzilálásával "fizettek". Templomaikat, bálványaikat lerombolták, a behurcolt tüdőbaj, a szifilisz, a központi hatalom hiányában kialakult hatalmi harc néhány évtized alatt számukat megtizedelte. Erkölcsi vákumba kerületek. Az Areoik bölcs irányításának helyébe a gyarmati bürokrata hivatalnokok és egymással rivalizáló misszionáriusok léptek. " A Föld meg fog halni!"

Gauguin a "fővárosban", Papetében telepszik le, de rövid idő múlva a sziget belsejébe költözik az új hatalmasok elől, ahol az Elmúlás Ördögi Madara még kevesebbet változtatott az ősi életformán. Boldog és igen termékeny két évet tölt itt a maorik között, kik egy ifjú, szép lánnyal, Tehurával is megajándékozzák. E két év alatt mintegy 80 olajképet fest maori ihletettséggel. A képeken egy Visszaálmodott Aranykor jelenik meg, a Képzelet Boldog Szigetei. Ezekről az élményekről szól könyvecskéje, a Noa Noa, az Illatos Sziget, amely sokat segít képeinek megértésében.

 

Üzenőfal

Ajándékok

 • 24 darab
 • 1 darab
 • 3 darab
 • 9 darab
 • 11 darab
 • 33 darab
 • 6 darab
 • 26 darab
 • 6 darab
 • 5 darab
 • 19 darab
 • 2 darab
 • 3 darab
 • 5 darab
 • 5 darab
 • 1 darab
 • 1 darab

Bemutatkozás

Egy kis Nyugalmat kívánok én, kicsinyke Mosolyt kínálok én.

Halvány színével a Nyári Éj Neked is Békét ígér.

Aki ha bántom, mégis szeret, aki az Úton Bárányt vezet.

Zsákjában puha kenyérszelet, hívom, hogy jöjjön velem.

 

A Világ, hidd el, a Jóra éhes, az Ember mindig a Széptől ékes.

Tudom, hogy másnak túl lágy e Dallam, de néha csendes a Tűzvonal.

Velünk a Bárány, de künn a Farkas, kicsik vagyunk, míg a Sors hatalmas.

Tudom, hogy MÁSHOL kemény a Dallam, Világmegváltás nincs e Dalban.

 

Egy kis Nyugalmat kívánok én, kicsinyke Mosolyt kínálok én.

Halvány színével a Nyári Éj Neked is Békét ígér.

Műterem-galériám honlapja

http://www.vairaumati.hu 

 

Kattints rá!

Kellemes nézelődést kívánok.

A zene jelentése számomra, kedvenceim

Köszöntelek kedves Érdeklődő !

Gyüjteményemben Gauguin Déltengeren festett képeinek másolatait láthatod, 50...60 darabot. Olajképeket, aquarelleket, garfikákat. A gyüjtemény folyamatosan bővül, egy-egy kikerül a gyüjteményből. Azért festem ezeket a képeket, mert ezeken Gauguin egy Újkori Paradicsomot álmodott, ahol a csodálatosan szép természettel együtt léteznek a természetesen élő Nők (és férfiak) ősi isteneikkel, szellemeikkel, hiedelmeikkel, mitoszaikkal. Azzal egyek. Ebben a CsodaVilágban nincs Idő. Nincs Mulandóság. Csak a megállt Pillanat van. Boldog Létezés. A "CsodákGyümölcsszüretje". Mennyire szüksége lenne erre Világunknak!

A képek grafikája pontosságra törekszik. Ha az eredetik itt-ott elrajzoltak, "elrajzoltam" én is. Mert nem a Valóság vizuális reprodukálása volt Gauguin célja. Hanem Hangulat képi visszaadása. Színekkel. Természetesen a színek "utánérzések". Oka ennek az eltérő festőalap is, és persze az is, hogy nem minden képet láthattam, tanulmányozhattam. Nem is törekedtem "utánzásra". A képeket a magam, gyönyörűségére festettem, nincs jelentősége, hogy az eredetik gondolatát keltsék. A méretekben néhány centiméteres eltérés van, ha a festőalap vászon.

Hangulat visszaadása. Nem könnyű. Talán segítenek ebben a képek melletti írások. Gauguin a Noa Noa c. könyvecskéjében írja meg első érzéseit. Ezért sok részletet olvashatsz ebből. És verselket, dalokat, imádságot, mesét is. Ha türelmesen végigolvasod a képek melletti írásokat, reményeim szerint orrodban fogod Te is érezni az Éden Illatát.

Profil: A gyüjtemény leírása

Magazin: A képek leírása

Blog: Commentek

Legfrissebb blog bejegyzéseim

Mangó

A rendesen megérett avocadó íze kellemes... például vajjal, Flórával, paradicsomos halkonzervvel összekeverve pirított kenyérre kenve... ajá...

(tegnap 18:20)

Laknak e nálatok...Állatok ?

Persze a kérdés nem emberiekre vonatkozik....Gyerekkoromban kis- és nagyállatok között éltem. Amikor már mászkálni tudtam, a kutyaól volt a ...

(ápr. 22. 09:20)

Még több blog post

Kedvenc mozifilmeim, jeleneteim

Gauguin a Déltengeren

Gauguin 1848-ban született Párizsban. Gyermekkorát Peruban töltötte. Visszatérve Franciaországba volt tengerész, sikeres tőzsdeügynök, jómódú polgár, 23 évesen "tanulatlan" vasárnapi festő. Vonzódott az impresszionistákhoz, kiállításaikon az ő képei is ott voltak. Festői sikereitől lelkesen felhagyott a polgári életformával és a sok nélkülözéssel, de korlátlan szabadsággal járó művész-életet választotta. Párizsban, Bretagneban festett, de talán éppen a kisgyermekkor élményeit keresve a civilizációtól még még nem megrontott Világ után vágyott. Elment Panamába, Martinique szigetére, majd 43 éves korában a régen vágyott Déltengerre, Polinéziába, Tahitira. Csak rövid időt töltött a francia telepesek között. Kiköltözött a városból a maorik közé és élte egyszerű, de természetes életüket. Megismerte maradék hitvilágukat, amit a hittérítők még nem pusztítottak el. Erről írta a Noa Noa, Illatos Sziget könyvecskét. Képein az elképzelt Aranykor Világát festette meg, amely már nincs és nem is lesz soha többé. Egy elképzelt csodás Világot. A csodás természetet, virágokat, vízeséseket, életörömmel teli szép embereket, főleg nőket, szellemeikkel teli egyszerű életükkel, örömeikkel.

Amelyik már soha nem lesz többé.  

Comment a Magazinban : Az utazás

194. Macskanő

A hűvös Bretagne-ban festette egy vendéglő fatáblájára Martinique szigetén szerzett élményei alapján, ahol a színesbőrű nők énekelve jöttek-mentek csípőjüket ringatva harmónikus nemtörődőmséggel. E képből árad először a Déltenger Exotikus Illata. Az Asszonypárduc puha mozdulatainak érzékeltetéséhez a Van Gogh ihletettségű napraforgók arabeszk rajzolatai adják a zenét.

Kedvenc könyvem

Az én "Déltengerem"

Álmos kisvárosban születtem. Akár erról formázhatta volna Karácsony Benő NAPOSOLDAL c. könyvét. Aztán a Felvidék, egy kis falu a Bajor Alpokban, Nagyapám Tisza-menti kúriája. Nem is érdemes továbbsorolni, mert ezek a Tisza-menti évek beleégtek a lelkembe. A Tisza. Nyáron a kanyar másik oldalán felforrósodott lagúnák, a lapátkerekes gőzhajó keltette hullámok meglovagolása. A kertben virágok, gyümölcsök, a zsalugátereken lávaként lefolyó forróság.

Így amikor elvégeztem az egyetemet, első dolgom volt, hogy vettem egy telket az északi parton, vidéki házat építettem a nádas mellett. Végigláttam a vizet Tihanytól Badacsonyig. Csend. Béke. Nyugalom. Fülemüle dal. A hullámok szelíd morajlása. Fürdés az ásványvíz minőségű lágyvízben. Napozás. Paradicsom. Édenkert.

A  80-as években Szentpétervárra kellett utaznom. Szolgálati útlevelemet átvenni mentem. Útközben egy antikvárium kirakatában megláttam egy albumot. A sosem hallott festő, valami francia Gauguin Déltenger ihletésű képei lecövekeltek. Az album minősége elképesztően gyenge volt, de az elfuserát színeken is áttünt, hogy az eredetik egészen másmilyenek. Lehet, hogy láttam már ezeket? Az album végén megtaláltam a képek teljes katalógusát, így láttam, hogy az Ermitázsban számos Déltengeren festett képét láthatom.

Akkor még a szolgálati útlevélnek "becsülete" volt. Nyitáskor egyedül léphettem be a cárok hajdani egyik nagytermébe. A Pasztorál (313. Esti Fények) már várt. A sárga kutya csahhintott, a Lány mosolygott, a virágokból édes illatot hozott egy fuvallat. Száz év után ismét találkoztunk? Összeölelkeztünk. Egy hét alatt megfestettem a Pasztorált. Aztán még sok mást. Lassan eszembe jutott festeni. 

Akiket a legjobb arcoknak tartok

Maori mitológia

A maorik metafizikai elgondolásaiban igen fontos helye van a Holdnak. Nagy ünnepségeket rendeztek tiszteletére. A 329. Hold és Föld kommentálásában a magazin szövegei között olvasható Hina és Tefau párbeszéde. Megtaláljuk benne egy olyan vallás elemeit, amely a természeti erők tiszteletén alapul. Ez minden ősi vallás sajátossága. Minden maori isten egy-egy természeti erő megszemélyesítője. Elválasztják egymástól az Élet két meghatározó elemét, majd magasabb szinten ismét egyesítik. Az egyik a lélek és a szellem, Taaroa, a férfi isten. A másik anyagi jellegű, a férfi isten testét adja. Ő Hina, a női isten. Hina nem csak a Hold. Van Hinaja a levegőnek, a tengernek, a belső világnak. Ám Hinahoz, csak mint elem tartoznak. A Föld, a Hold, a Nap, az Égbolt, a Világosság és egész Birodalma Taaroaé. Bár ilyen különbséget tesznek szellem és anyag között, lényegi egységükre utal a Világ keletkezéséről szóló tanításuk:

Az Egész Hatalmas Szent Mindenség csupán Taaroa Csigahéja
 

Tehura nagy titkokzatosan beszélt nekem egy titkos vallási és politikai társaságról, amely döntö befolyással volt a maorik társadalmára a hűbéri nagyság idején. Az Areoik Társasága volt ez.

Taaroa fia, Oro, atyja után a legfőbb isten, elhatározta, hogy feleséget választ magának a halandó nők közül. Szép és szűz lányt akart, mert az volt a szándéka, hogy a maorik tömege fölé emelkedő, magasabb rendű, kiváltságos nemzetséget alapít vele. Átkelt a Hét Égen, és leereszkedett Paiara, erre a magas hegyre Bora Bora szigetén, ahol két nővére lakott, Teuri és Oaaoa istennők. Emberi alakot öltöttek. Oro fiatal harcossá, nővérei pedig fiatal lányokká változtak, hogy bejárják a szigeteket, fellelni azt a Lányt, aki méltó az Isteni Csókra.

Végre sok hiábavaló próbálkozással eltöltött nap után Oro elhatározta, hogy visszatér az Égbe, amikor Vaitapéban, Bora Bora szigetén megpillantott egy különlegesen szép Lányt, Vairaoumatit, aki éppen fürdött az Avai Aia kis tóban. Magas termetű Lány volt, aranyfényű testén lobogott a Nap tüze, haja éjszakájában ott szunnyadt a Szerelem Minden Titka.

Az Areoik tudósok voltak, bár az írást nem ismerték. Éjszakákat töltöttek azzal, hogy a hagyományok szövegét szóról-szóra, aprólékos pontossággal fennhangon felmondják egymásnak, és megfejtsék értelmüket.

Az Areoik azt hirdették, hogy az emberáldozatok kedvesek az istenek előtt, és a maraékban (templomaikban) maguk is feláldozták gyermekeiket az elsőszülött kivételével. Nyilván mély társadalmi és közérdekű oka volt ennek a szokásnak, amely más ősi népnél is megtalálható. A népesség korlátlan szaporodása nagy veszélyt jelentett olyan szapora népnél, amilyen hajdan a maori is volt.

A halál, mint állandó élmény, mint örökös jelenlévő vendég, erkölcsi tanulságot jelentett, mert a harcosok megtanulták belőle, hogy ne féljenek a haláltól.

Az Areoik Társadalmában a "prostitúció" Szent Intézmény volt. Mi, európaiak megváltoztattuk jellegét. Már nem szent, nem is kötelező, nincs benne semmi, ami megbocsáthatóvá, vagy nemesebbé tenné.

A maorik ettek embert. Tudták, hogy a Természet ajándékai (növények, gyümölcsök, a tenger állatai) elfogyasztásukkal eggyé válnak elfogyasztójukkal. Hagyományaik szerint az isteneknek felajánlott emberáldozat eggyé válik az istennel, elfogyasztásukkal maguk is részesednek az istenségből.
 

Comment

283. Az Areoik Magja

312. Holdtánc

329. Hold és Föld

Szent Biblia (Károli Gáspár 1900)

Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt 1. levele XI. rész

24. És hálákat adván megszegte, és ezt mondotta: Vegyétek, egyétek, ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik, ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.

25. Hasonlóképpen a pohárt is vette, minekutánna vacsorált volna, ezt mondván: E pohár amaz Új Testamentum az én vérem által. Ezt cselekedjétek valamennyiszer iszszátok, az én emlékezetemre.

Mikor érzem magam a legjobban

A képek történeti háttere 2. rész

Csak az ördög tudja, miért téríti vissza Párizsba. Nagyobb örökség hull az ölébe. De egy verekedésben lába súlyosan megsérül. Sóvárogva vágyik Noa Noa után, visszatér a szigetekre. Örökre. Új asszonya, az ugyancsak szépséges Pau'ura gyermekkel is megajándékozza. Betegen, szegényen él, de ismét hatalmas jelentőségű 65 olajfestménnyel gazdagítja az akkor ezeket még nem értékelő világot. De az ördög nem hagyja nyugton. A lágy Tahitiről Polinézia peremére, a vad Hiva Oa szigetélre megy, ahol az élet a "legbarbárabb", a szerelem még az ősibb, még természetesebb formában ad erőt és ihletet az alkotáshoz. A még megmaradt maorik kis csoportja, harmadik asszonya, Vaeoho azonnal szívére öleli a nagybeteg festőt, és a világ ismét gazdagabb, most már megbecsült 30 olajfestménnyel. 

Természet után csak vázlatokat készít. A képeket árnyas trópusi "műtermében" festi gyér világításban. A képek többségén is a holdvilágos este, dús lombsátor, vagy a kunyhó árnyéka vet homályt. Ezek hangulatát csak gyenge fény, gyertyaláng adja vissza.

Kellemes érzés a Képzelet Boldog Szigetei között élni. A képeknek üzenete van:

Éljetek a Képzelet Boldog Szigetein, mert megmondta Tefau, hogy a Föld meg fog halni. Álmodjatok az Élet és a Halál mesgyéjén, amíg az Elmúlás Ördögi Madara nektek is rikoltozni nem kezd. A CsodákGyümölcsszüretje magazinban a képekhez fűzött "magyarázatok" reményeim szerint segítenek felismerni a Képzelet Boldog Szigeteit.

Érdeklődési körök

Kedvenc film típusaim:
 • természetfilmek
Kedvenc sportjaim:
 • vitorlázás
Kedvenc zenei stílusaim:
 • blues
 • country
Kedvenc állataim:
 • kutya
 • macska
Szabadidőmben:
 • autózgatok
 • rajzolgatok
 • zenét hallgatok

Kedvenc márkák

Akiket követek

  Nem követ senkit

Szerintem

Sokfelé jó, de legjobb a Naposoldalon!

Tooltip szövege ide jön

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez