képek


Földkerülő vitorlázás
Egy hónapon belül hazaérkezik Méder Áron, aki a valaha volt legkisebb hajóval kerülte meg a földet. Jelenleg az Égei tenger vidékén hajózik."65 euróval a zsebemben elindulok Európa felé, három év után vissza haza, a vén Európába" - írja hajónaplójában Méder Áron. 31 éves vitorlázó három éve indult földkörüli útra egy parányi vitorlással. Hajója, a Carina 19 láb hosszú, vagyis nem egészen 6 méter hosszú.

"Katakolon helyett Kalamatában kötöttem ki, itt van marina, a hajót könnyebb javítani. A kikötői díjat elengedték és a helyi újság is kijött. Kellemesen éreztem itt magam, köszönöm!"- írta a hajónaplóban Áron, aki egy hónapja érkezett Európa partjaihoz. Július közepén hajózott át a Szuezi csatornán. Jelenleg az Égei tenger vidékén hajózik. Híre messze megelőzi a magyar vitorlázót. A Carina az elmúlt három évben hihetetlen állapotba került, a yachnapló szerint hatalmas szakadások vannak a vitorlákon, az egyik hasadáson még a rőt szakállú kapitány is átférne. Merthogy a földkörüli hányattatásoknak köszönhetően Méder Áron is külsőt váltott. Az egykor konszolidáltnak tűnő fiatalember ma úgy néz ki, mintha Rejtő Jenő valamelyik regényéből lépett volna ki (saját meglátásunk szerint Troppauer Hümér az Előretolt helyőrségből).

Méder Áron a Carina fedélzetén egy hónapon belül hazaér, pontosabban a szlovéniai Koperbe érkezik, ahonnan 2006 őszén elindult.1970-ben épített hajóját, a Carinát Svájcból hozták be, azonnal beleszeretett, és nekilátott, hogy édesapja segítségével olyan vitorlássá erősítse, amellyel elindulhat. Vitorlázni egyébként édesapjával kezdett, gyerekkorát különböző versenyeken töltötte, így nem csoda, hogy felmerült Áronban a földkerülés gondolata.

Sajnos a tenger jóval nagyobb mértékben igénybe vette a Carinát, mint azt Áron várta. Állandóan műszaki problémákkal küzdött. Panamában az árbocát kellett megjavítani, Fidzsi szigetén pedig majdnem háromnegyed évet töltött. Egy alkatrészt szeretett volna kicserélni, de mire az Európából megrendelt darab megérkezett elkezdődött a hurrikánszezon, ekkor már nem lett volna biztonságos továbbindulnia. Az idő múlásán nem stresszelt, inkább alámerült a szigetország mindennapjaiban. "Talán könnyebben meg lehet érteni Fidzsit, ha van kellő házibuli-tapasztalatunk. Persze olyan igazi házibuli, ahol legalább 60-80 ember jön össze, és reggel sem akarják abbahagyni. Fidzsi egy nagy parti, itt semmit sem lehet komolyan venni. Mindenki laza, mindenki komolytalan, és mindenki folyamatosan poénkodik, itt nincsenek merev emberek"- számolt be élményeiről Áron. Fidzsiről tett egy kitérőt Új Zélandra, egy halászhajó kapitányának segített. Repülővel utazott vissza a hajójához és útra kelt ismét - átkelt a Indiai-óceánon majd Afrika partjainál hajózott

"Közel 3 év után ismét Európában vagyok. Érdekes kicsit elszoktam Európától" -írta nemrég, amikor átlépte az Öreg kontinens határait. Áront a legjobban az árak döbbentették meg. Ázsia és Afrika után nyilván horribilisnek tűnnek az árak Görögország partjainál. Hősünknek 65 eurója, azaz kb 12 ezer forintja maradt az út végére. Ennyi pénzből kell kihúznia Koperig. Persze a földkerülés során hozászokott a spóroláshoz, hihetetlen kevés pénzből csinálta végig a három éves kalandot. Áron úgy véli, a "vándort az út is eltartja" .

 

Kollmann András


www.extrem.hu


Kedvencem

Üzenőfal

Magazinról

Alapítva: 2008.02.23.

Tegnapi látogatók: 8

Látogatók az előző hónapban: 285

Látogatók a jelenlegi hónapban: 266

Feliratkozottak: 3524

Magazin helyezése: 86

Szerkesztőség

Új

Extrém sportok

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez