A gazdagság záloga: lencse

Nincs mese, az év első napján lencsét kell enni, hogy megalapozzuk anyagi biztonságunkat. Ahány kerek kis szemecske a tányérunkon, 2008-ban annyi aranypeták a kancelláriában. Ki ne hagyd!

SZERENCSEHOZÓ ÉTEL

(Röviden: Gazdag Lencse)

A lencsét egy éjszakára be kell áztatni. Mivel rengeteg vizet képes felvenni, érdemes mindig utána tölteni. Én általában 1kg lencsét szoktam megcsinálni, ami mindig írtó soknak bizonyul, így az év első hetében rengeteg barátunkat hívunk meg lencse-vacsorára.
Másnap a lencsét feltesszük egy nagy fazékba főzni, vízzel sóval, vegetával, babérlevéllel (4-5 db), sárgarépa- és fehérrépa karikával, valamint egy fej durvára vágott fokhagymával. Lehet füstölt hús kockát (a vegetáriánusoknak) is beletenni, hogy ízes legyen vagy füstölt hús, sonka darabokat is. Ezt hagyjuk főni, amíg a lencse puha nem lesz. Mivel előző este beáztattuk, nem kell neki sok idő maximum 30-40 perc.
Ezután jön a rántás: 1 fej hagymát olajon (5 evőkanál) megdinsztelni, 3 evőkanál lisztet és 2 teáskanál paprikát beletenni. (Vigyázzunk, nehogy leégjen a paprika, mert az elég kellemetlen ízű!) ezután hideg vízzel fel kell önteni és egy szűrőn keresztül belepaszírozni a lencsébe. És már kész is! Tejföllel, ecettel ízesíthetjük ízlés szerint!

Jó étvágyat!

Hozzávalók: Hozzávalók 4 személyre:
# 1 konzerv darabolt ananász
# 10 dkg cukor
# 3 narancs
# 2 citrom
# 1 dl brandy
# jég
# 1 üveg száraz pezsgő





Hozzávalók:25 dkg lencse,
2 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél,
1 vöröshagyma,
1 evõkanál mustár,
1 púpozott evõkanál finomliszt,
1 dl tejföl,
2-3 db virsli,
1 csapott kiskanál só,
fél mokkáskanál õrölt fekete bors,
fél csokor petrezselyem.
Elkészítés:A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízben áztatjuk.
Ezután leszűrjük, lábasba töltjük és bő 1 liter vízzel felöntjük.
Megsózzuk, a babérlevelet meg a megtisztított, finomra vágott hagymát beledobjuk.
Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük.
Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük.
A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük.
Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk.
Tanácsok:A lencsével, felszeletelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret is főzhetünk

SZERENCSEHOZÓ ÉTEL

Ha pénz, akkor lencse

SZERENCSÉTHOZÓ ÉTEL

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg baconszalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj

Elkészítés: Áztassuk a lencsét hideg vízben egy órán át. Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát pirítsuk meg egy evőkanál olajon. Húzzuk félre a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a petrezselymet. Főzzük puhára a lencsét. Háromnegyed részét turmixoljuk, majd adjuk hozzá a tojásokat, a maradék lencsét és a búzadarát. Keverjük a masszához a pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, hintsük meg kakukkfűvel, pár csepp ecettel. Formáljunk belőle nyolc pogácsát, és süssük meg mindkét oldalát forró olajban. Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.

SZERENCSEHOZÓ ÉTEL

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lencse, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 szegfűszeg, 10-15 szem bors, 1 babérlevél, 20 dkg burgonya, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 4 evőkanál olaj, 8 apró (15 dkg) ecetes uborka, 1 kis csokor petrezselyem, 8-10 szál snidling

Előkészítés: Előző este átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk hideg vízbe a lencsét. Másnap leöblítjük, felöntjük 2 l hideg vízzel. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel, a fokhagymát és a borsot teatojásba zárjuk, majd a hagymával és a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk, és lassú forralással puhára főzzük (20 perc). Közben meghámozzuk a burgonyát, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A lilahagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, néhány karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit megszórjuk 1 mokááskanál sóval, és meglocsoljuk a borecettel.

Elkészítés:
1. A lencse főzőlevéből 2 merőkanálnyit a hagymához öntünk. A lencsét és a burgonyát leszűrjük, azon melegében a hagymához adjuk, meglocsoljuk az olajjal, lazán összekeverjük, lefedjük, hagyjuk kihűlni.
2. Az ecetes uborkákat legyezőszerűen bevagdossuk. A petrezselymet és snidlinget leöblítjük, finomra vágjuk, a salátához adjuk, ízlés szerint (frissen) őrölt borssal fűszerezzük, és nem túl mély tálba púpozzuk. Tetejét a félretett hagymakarikákkal, a tál szegélyét pedig az uborkákkal díszítjük. Még finomabb, ha fogyasztás előtt 1 nappal elkészítjük.

SZERENCSEHOZÓ ÉTEL

Hozzávalók: 35 dkg lencse, 40 dkg sütni való kolbász, 40 dkg paradicsom, 1 db hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db sárgarépa, 1 kicsi zeller, 1 pohár száraz fehérbor, 2 evőkanál olaj, húslé, néhány szál zsálya, só és bors.

Elkészítés: Áztassuk a lencsét négy órán át, majd lecsepegtetve szárítsuk. Daráljuk le vagy vágjuk nagyon apróra a tisztított zöldségeket, hagymát, fokhagymát. Forró olajon forgassuk át a szeletelt kolbászt, keverjük hozzá az apróra vágott zsályát és a lencsét. Néhány perces pirítás után öntsük fel fehérborral. Mikor felforr, adjuk hozzá a hámozott, darabolt paradicsomot és a többi zöldséget. Fedő alatt alacsony lángon pároljuk negyven percig. Ha túl száraz, öntsük fel vízben oldott leveskockával, sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a tűzről, de pár percig még hagyjuk rajta a fedőt. A gazdag fehérjetartalmú, kiváló húspótló lencsét nemcsak télen érdemes fogyasztani, a hagymás lencsesaláta a nyári étrendbe is beiktatható. Zsálya helyett fűszerezhetjük a paradicsomos lencsét darált rozmaringgal is. Gyorsabb az étel előkészítése, ha friss paradicsom helyett paradicsompürét használunk. Kolbász helyett adhatunk a lencséhez csíkokra vágott baromfi- vagy marhahúst is, ezek a sima lencsefőzelékhez is kitűnően illenek. Van, aki a lencséhez főtt tojást ad, ezzel igazi fehérjebombát juttat a szervezetébe.

SZERENCSEHOZÓ ÉTEL

Ha pénz, akkor lencse

Hozzávalók: 320 g Gyermelyi négytojásos olaszcsavart, 120 g magos mustár, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál finomra vágott bazsalikom, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt fehérbors, 100 g póréhagyma, 100 g gépsonka, 100 g főtt marhanyelv, 100 g főtt vörös és barna lencse, saláta a díszítéshez

Elkészítés: A mustárt, sót, borsot jól kikeverjük az olajjal, majd hozzáadjuk a mézet és a bort. Belekeverjük a fűszereket és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, főtt lencsét és a nyelvet, majd a tésztát is belekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, és a salátalevelekre tálaljuk

Szerencsehozó ételek

A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Ezért még a megrögzött hitetlenek is boldogan ragadnak kést és villát a malacpecsenye láttán. A megszokott, sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús, szóba sem jöhet, szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat. Az egyébként értéktelennek tartott, olcsó húsféléknek a szakácsok ilyenkor nagy figyelmet szentelnek. Franciaországban a puhára párolt sertésfület kis felgönygyölítve, hagymás csicseriborsóval tálalják. Németországban bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével. Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével.

A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele ugyanis a lencse. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Ugyancsak bibliai történet az éhes Ézsaiásé, aki egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát. Szomszédainknál, Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr lencsesalátával. A rémisztőnek hangzó fogás természetesen csak az orr hátsó részét, a puha húst jelenti, amelyet zöldséges lében főznek meg. Hozzá friss reszelt tormát és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát kínálnak. Szilveszterkor pezsgővel, más alkalmakkor sörrel öblítik le. A főtt – gyakran füstölt – fejhúst mustárral és hagymás-ecetes burgonyasalátával körítve szintén közkedvelt, hagyományos újévi fogás
.

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 1 lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustármag
  • 10 babérlevél
  • fél citrom (egészben - vagyis... őőőő... szóval félben)
  • víz

Elkészítés:

A lencsét mossuk, feltesszük főni kb. 1 liter vízben. Beletesszük a hagymát, zúzott fokhagymát, citromot, babérlevelet, mustárt. Ha jól megfőtt a lencse, kihalásszuk belőle a hagymát és a citromot, és megsózzuk. Másnapig hagyjuk állni, ekkor lehet újramelegíteni, és megenni. Van, aki jobb szereti sonkával, de így vegák is ehetik:)

Hozzávalók 4 személyre: 

40 dkg lencse
1 kis fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre,
2 dkg zsír,
pirospaprika, liszt, cukor,
1 evőkanál 20%-os ecet vagy citromlé

Elkészítés:

A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem.
A lencsét (amit kiválogattam, megmostam) a hagyma másik felével felengedem másfél liter vízzel, beleteszem a szalonnabőrt és a babért, teszek bele egy kávéskanál kristálycukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt puhára főzöm.
 
Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd felöntöm 1 dl hidegvízzel és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon, megsózom és leveszem a tűzről.
 
Kevés ecettel vagy citromlével ízesíthetjük.
 
Feltétnek ízlés szerint adhatunk sült kolbászt, sült füstölt tarját, sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet, rántott párizsit


Hozzávalók:
40 dkg lencse
2 evőkanál olaj
1 púpos evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 kiskanál reszelt vöröshagyma

körömnyi citromhéj

Elkészítés:
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle, az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk.

Tanácsok:
Nagyon finom, ha a lencsét füstölt lében főzzük meg, vagy legalább egy darabka szalonnabőrkét főzünk vele együtt
.

HOZZÁVALÓK: 30 dkg lencse, 1 l víz, 1 csokor leveszöldség, 1 vöröshagyma, fél babérlevél, 1 evőkanál vaj, só, 2 evőkanál tejszín, fehér bors,

 

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, és lecsöpögtetjük. Vízben felforraljuk. A leveszöldséget és a hagymát megtisztítjuk és negyedekre vágjuk. A babérlevéllel együtt a lencséhez tesszük. Másfél órán keresztül főzzük, majd szitán áttörjük, visszatesszük a levébe és folytonos keverés közben sűrű pürévé főzzük. Vajjal és tejszínnel kikeverjük, sóval, borssal ízesítjük.

Tipikus szilveszteri ital a krampampuli! Sokan talán nem is ismerik, mert kicsit feledésbe merült. Pedig a lángjába tekintve, közben a partner kezét fogva látni lehet az elmúlt és az eljövendő évet...

Újévkor a malacpecsenye, vagy más malachúsból készített étel nem hiányozhat ünnepi asztalunkról. Miért pont a malac? Mert a babona szerint a malac elõtúrja a szerencsénket.

Hozzávalók:

  • 35 dkg lencse
  • 15 dkg póréhagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • fél evőkanál almaecet
  • egy csokor petrezselyem
  • babérlevél
  • kevés őrölt bors és só

Tedd fel főni a megtisztított lencsét a babérlevéllel és sóval annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Ha megpuhult, szűrd le, és utána hagyd kihűlni. Tisztítsd meg a póréhagymát, majd vágd vékony szeletekre, és keverd össze a lencsével. Készíts elő annyi vizet, amennyi ezt a keveréket majd ellepi, és a lébe tegyél ecetet, sót, cukrot, őrölt borsot és finomra vágott petrezselymet. Ezután öntsd a levet a lencsére, és tedd a hűtőbe legalább két órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

A gazdagság záloga: lencse


Nincs mese, az év első napján lencsét kell enni, hogy megalapozzuk anyagi biztonságunkat. Ahány kerek kis szemecske a tányérunkon, 2008-ban annyi aranypeták a kancelláriában. Ki ne hagyd!

Egy 2-3 kg-os bőrös malaccombot kevés vízzel hígított kb. fél liter Coca Colában puhára főzök.

Főzés közben néhány szegfűszeget is beleteszek.
A megfőtt pecsenyét megszórom barnacukorral és frissen őrölt borssal.
A sütőt előmelegítem és néhány percre nagyon forró, kb. 240 fokos sütőbe teszem a pecsenyét, hogy a cukor rákaramellizálódjon.

Nem hétköznapi ízélmény.
Jó étvágyat kívánok hozzá
!

<< <
  1. 1
  2. 2
>>
Tooltip szövege ide jön

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez