EGÉSZSÉG

Életmód, divat, mozgás, diéta tippek

Olvasd el!


A legjobb diétákért kattints a képre!


A legjobb sport tippekért kattints a képre!

Szakértőnk


 
Kiss Sándor (Sasa)
6 éve foglalkozik fitness-szel, kezdetben aerobik órákat tartott, majd ez kiegészült a személyi edzéssel. Idén indított el a fitness blogját, amiben fogyással, alakformálással, életmóddal kapcsolatos cikkeket ír. Hamarosan kérdezhettek is tőle a magazinban!

Kankalin, a varázserejű gyógynövény
Az orvosi, vagy tavaszi kankalint mely az egyetlen hazánkban nem védett, tehát gyűjthető kankalinféle, régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket.

Aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt. A levélrózsa közepéből kiemelkedő virágzati kocsány 10-20 cm magas, rajta a virágok ernyőbe csoportosulva állnak. A sárga virágok torkában öt narancsszínű folt van, és természetes élőhelyei főként a lomblevelű erdők, vagy a hegyi kaszálók.


A középkorban a vallásos elnevezések mellett teret kaptak a kankalin népi gyógyászattal összefüggő nevei is. Így lehetett ez a növény gutaütésfű és köszvényfű is egyben. Dr. Zelenyák János 1908-as könyvében is megtalálható tanács, hogy a „gutaütött” (agyvérzést, stroke-ot elszenvedett) embereknek az e fűből készült fürdőt javasolják, míg a kankalin teája kiváló köszvényellenes szer.

 
Ezt támasztja alá a mai fitoterápia is, hiszen a tőkocsányról lecsipegetett virágja számos vértisztító (ezáltal köszvény- és izületi betegségek elleni) teakeverék* fő alkotóeleme.  A szártalan kankalin bedörzsölő szer vagy ülőfürdő formájában is csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Kiválaszt a vérből minden mérgező anyagot, így azok nem tudnak az ízületekben lerakódni, számos fájdalmas órától megkímélve azokat, akik inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben a fájdalomcsillapító tablettákkal szemben.

Varró Aladár Béla modern füveskönyvében hasonlókról számol be, hozzátéve, hogy a tavaszi kankalint ideg- és szíverősítőként használhatjuk ideges gyöngeségnél, vitustáncnál, migrén esetében pedig fájdalomcsillapító vagy nyugtatószerként. A sugárkankalinból készített tea kifejezetten egy lágy nyugtatóként volt ismert századokon át, hurutoldó hatása mellett.
 
Mivel a kankalinfélék (Primulacae) szinte minden tagja tartalmaz szaponint, gyökérzetük kivonata majdnem minden köptetőszerben és köhögéscsillapító teakeverékben* is megtalálható. Krónikus és akut felső légúti megbetegedésekre, tüdőbetegségekre kiválóan alkalmazható a kakukkfűvel együtt, megint mások álmatlanság elleni csodaszerként* élnek vele, mely egy Maria Treben által leírt eset tanúsága szerint a hosszú időn át hasztalanul szedett erős altatók ellenére is működhet.
 
Angolszász területeken a tavaszi kankalinból kozmetikumokat is készítenek. Egy tizenhetedik századi angol gyógyfűkereskedő, Nicholas Culpeper például váltig állította, hogy a tavaszi kankalin desztillált vizes kivonata, vagy az abból készült kenőcs a hölgyeket még gyönyörűbbé varázsolja, így a kankalinból a mai napig készül arctisztító tej és testápoló is.

Mindazonáltal meg kell jegyezzük, a kankalin az arra érzékenyeknél allergiás reakciót, pl. kiütéseket válthat ki. Ha ez megesik, alkoholos lemosással enyhíthetők a tünetek. Belsőleg alkalmazva is okozhat gondot: ha túlzásba visszük fogyasztását, émelygést, hányást vagy hasmenést okozhat.

Tavaszi vértisztító keverék:

50 g kankalin
50 g bodzahajtás (ha lehet, frissen kipattant rügy)
15 g csalánlevél
15 g pitypanggyökér

A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázzunk 1/4 l vízzel, három percig állatjuk. Napi két csészényit kortyolgassunk.

Szíverősítő bor: friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és jó minőségű fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megihatnak belőle.
 
Hurutoldó tea, köptető: 2 dl hideg vízbe tegyünk 1 fél-teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy 1 teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényit fogyasszunk belőle.

Álmatlanság elleni keverék:

50 g kankalin
25 g levendulavirág
10 g orbáncfű
15 g komlóbarka
5 g macskagyökér

A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk 1/4 l vízzel, három percig állni hagyjuk, majd elalvás előtt kortyolgassuk, amilyen forrón csak lehet.

További cikkajánlónk:

Egy csokor egészség: petrezselyem

Támadás a narancsbőr ellen - otthon is!
Jönnek a zöld televíziók
Lemaradt a vulkán kitörés miatt a premierről a sztárpár

Csatlakozz hozzánk!

Friss hírek

Üzenőfal

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez