Árpa
A szem az egyik legérzékenyebb és legfontosabb érzékszervünk. Már kisgyermekkorunkban megtanuljuk, hogy koszos kézzel nem szabad hozzányúlni, mert könnyen átvihetünk valamilyen fertőzést az érzékeny nyálkahártyára.
Forrás: VitalMedia

Egy szem árpa

 
Akut formája - Krónikus formája
árpa  


Ha ez mégis megtörténik, többféle szembetegséggel találhatjuk magunkat szembe. Az egyik igen gyakori, bármely életkorban előforduló betegség az árpa, mely a szemhéjban található mirigyek gyulladását jelenti. Két alapvető formája létezik: akut és krónikus.

Akut forma

Az árpa e formáját (hordeolum) a Staphylococcus baktérium okozza és két változata ismeretes.
Külső árpa (hordeolum externum) esetén a szemhéj megduzzad a szemhéjszél egy pontján, a pillaszőrök tövénél. Itt fájdalmas kis dudor tapintható, mely többnyire elgennyed, és a szemhéj szélén kiürül. Ez a folyamat párakötéssel siettethető.
A belső árpa (hordeolum internum) a kötőhártya, vagyis a szemgolyó felé domborodik. Az esetek egy részében ez is spontán módon megnyílik és kiürül. Ilyenkor is párakötés és antibiotikum-tartalmú szemkenőcs használata képezi a kezelést.


Krónikus forma

Az árpa krónikus formáját (chalazion) jégárpának is nevezzük. Ez idült gyulladás, melyet a szemhéjban megtalálható mirigyek kivezető csatornájának elzáródása okoz. Emiatt a mirigy váladéka pang, besűrűsödik, és idegentest-reakciót vált ki. A szemhéjon kis dudor keletkezik, mely felett a bőr és a kötőhártya békés. Csak nagyon ritkán fejlődik vissza spontán módon, az esetek többségében ambulánsan elvégezhető műtéti beavatkozásra van szükség. Ennek során a jégárpát megnyitják, tokját és tartalmát eltávolítják.

A komoly panaszokat okozó árpák egyes formáinak elkülönítése és megfelelő kezelése szakorvosi feladat, ezrét a szemhéj fájdalmas duzzanata esetén a házi módszerekkel történő öngyógyítás helyett tanácsos szemorvoshoz fordulni.

 

Dr. Szász Edit

Magazinról

Alapítva: 2006.02.27.

Tegnapi látogatók: 1

Látogatók az előző hónapban: 88

Látogatók a jelenlegi hónapban: 51

Feliratkozottak: 17

Magazin helyezése: 2886

Szerkesztőség

Üzenőfal

 • HajNiky (L/32)

  folytatod a magazint?

  2010. nov. 03 20:47
 • sajuri (L/30)

  Sziasztok! Ha van kedvetek nézzetek be a www.algaital.hu oldalra. A termékeket Tölem lehet megrendelni (írjatok egy dogmailt Nekem),megvásárolni és ajánlom mindenkinek.Méregtelenítésre kiváló! Nagyon Köszi Sajuri-Főszerkesztő

  2010. szept. 30 18:01
 • Már nem tag 

  Nagyon tetszik a magazin, gratulálok!Nagyon sok fontos dolog megtalálható itt.Ha valaki tud gyógyszermentes és nem milliókba kerülő fogyókúrát, kérem, ossza meg velem.Nem aztért van rá szükség,mert bombázó akarok lenni, hanem már egészségkárosodás veszélye áll fenn... :( Amiket eddig olvastam a magazinban, azok is sokat segítenek a cél elérásében. :) Mindent köszi: Ági

  2007. aug. 05 11:13
 • gabik (L/63)

  Érdekes, de! Pl a II. típusu cukorbetegségnek már megvan az ellenszere és nem is gyógyszer, hanem egy egyszerű gyümölcsital! 100% gyümölcs és még tartósító sincs benne! Mellékhatás semmi! Akár 6 litert is lehet inni belóle! És még sok-sok mindenben segít! Ez a Tahitian Noni Juice.

  2007. ápr. 05 22:37
 • Doncsi (L/63)

  Izületi problémákra valami orvos nélküli recept?

  2006. máj. 29 07:00

..

..

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez