Jan
11
2017
Szent Istória
http://rejtelyekszigete.com/wp-content/uploads/2016/06/osrobbanas.jpg

[Részlet a Szent Istóriából]

A Szer Táblái (*)


Előtárs.
Világot teremtett. ŐSTÉN és Istár gyermeke


1 Hajdan, mielőtt ég s föld, nyár, tél és bármi létforma gerjede eme zord valóra, valaki, vagy valami még élt, lett, akart volna; tér sem, idő sem igézett, térített, jaj nem rémisztett, mivel ahol van, volt is bármi, minden, nem volt más ezen túl tova; ő egyedül; IS. Csak IS, akit a Magúrok elei ŐSTÉNként neveztek és tiszteltek. Mindenütt ő volt, de mivel csak ő volt, olyan volt, mintha nem lett volna. Volt, de úgy, mint az erő, amit nem láthatunk, nem tapinthatunk, legfeljebb érezzük, és tudjuk, hogy vagy van, vagy nincs.
IS elhatározta, új világot teremt. Mivel mindenütt ő volt, ezt csakis önmagából, a mindenségből tudta létrehozni, ezért hasonlított hozzá, ugyanakkor, hiszen más volt, különbözött is. Látható volt, terjedelme, formája is lett, és még az idő múlása is meglátszott rajta. Ezekben különbözött IStől. A szellemisége, az akarata azonban hasonlított. Nem olyan volt, csak hasonlított; mindenütt ő, és csakis ő akart lenni, és születésétől kezdve mindent azért tett, hogy csak ő legyen. Hiába mondta neki IS, hogy van hely mindegyiküknek, hiszen ő továbbra is olyan maradt, aki mindenütt ott tud lenni, és az ott lévőt nem akadályozza, az esetleg észre sem veszi, és jobb lenne, ha együtt munkálkodnának. De mintha meg sem hallotta volna.
IS nem tehetett mást, mint hogy újra nekiveselkedett. Ekkor meg az új teremtményébe nem csak szellem és akarat nem szorult, hanem még élet sem volt, és az ennek következtében vált semmivé.
IS harmadszor is megpróbálta, és végre sikerült úgy alakítania, hogy ez a teremtménye ő is volt, de más is volt, mindenütt ott volt, de mégsem volt. Még megmondta neki IS: mivel kezdete van, azaz hát volt, végének is kell lennie, de ha úrrá lesz természetén, ha csak végzetesen nem fordul szembe vele, akkor végtelenné és örökéletűvé válhat.
Az új teremtmény erre rögvest áment mondott.
Ezután IS társául fogadta, és elnevezte Istárnak.
IS látta, hogy a megteremtett világ csak lobog, lángol és világít, mintha folyton tűztáncot járna önmagában, és így nem lesz jó. Elhatározta, hogy a teremtés során kialakult törvényszerűségeket törvényként jelenti ki, és újabb szükséges, kemény törvényeket hoz, amit majd az egész világnak, ha létezni akar, de még neki is, muszáj lesz betartania. Aki, vagy ami ezeket megszegi, az végső esetben visszakerül abba az állapotba, amilyen volt, mielőtt lett volna.
________________________
(*) Revideált – az első bekezdés kivételével mai magyar nyelvre átültetett - változat
________________________

A megfejtés:

Szent IsTória A SzEr TábláI ElőtárS VilágoT teremtEtt. ŐstéN és IstáR gyermekE Hajdan, Mielőtt Ég s föld, NYár, tél éS bármi lÉtforma Gerjede Eme zord Valóra, vAlaki, vaGY valami Még élt, lEtt, s akaRt volna; Tér sem, s Idő sem iGézett, tÉrített, Jaj nem rÉmisztetT, mivel aHol van, vOlt is báRmi, s minDen, nem vOlt más eZen túl tOva; ő egyeDül; IS.

(A 7. betűk összeolvasva)
TE ISTEN REMÉNYSÉGE VAGY, MERT ÍGÉJÉT HORDOZOD

 
http://www.technokrata.hu/uploads/2016/04/afoldnapja.jpg

Magazinról

Alapítva: 2016.05.03.

Tegnapi látogatók: 1

Látogatók az előző hónapban: 77

Látogatók a jelenlegi hónapban: 85

Feliratkozottak: 16

Magazin helyezése: 498

Szerkesztőség

Üzenőfal

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez